Jesień zagląda do wiejskiego ogrodu cz. 27

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień zagląda do wiejskiego ogrodu cz. 27

Post »

Marysiu ja już mam dosyć tej jesienno nie wiadomo czego ,oby to ochłodzenie o którym mówią zostało na dłużej by nasze roślinki w końcu spokojnie zasnęły i rozbudziły się o odpowiednim czasie dla nich .
Przeglądałam dzisiaj ofertę daliową i co nie co zamówiłam choć nie powinnam bo planujemy kupić kilka krzewów i drzew owocowych ,a i nowe kiwi też by się przydało bo to moje już chyba się wyrodziło ,a te z 2013 roku coś nie chcą owocować no i kilka wypadło .
Widzę ,że kurki mają niezłe klepisko :D szkoda ,że błotne .Już sobie wyobrażam co moje przyszłe kury zrobią z zielskiem ;:306
Liczę na niezłe jaja :;230 .
Pozdrawiam ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Julciu nie masz kiedy, ale napisałam tak bo jakbyś tak była, to przyjrzyj się uważnie :roll: I ja nie wiem jak będzie ze śniegiem, bo niebo ołowiane takie śniegowe. W porze obiadowej było wręcz mroźno, a teraz jakby cieplej :D Trzeba się pogodzić z tym, że koniec sezonu ;:168

Krysiu kto ma chęć i możliwości to bywa częściej i miło mi z tego powodu, że nie piszę czy wstawiam zdjęć tylko dla siebie, a to sprawia że wątek żyje swoim życiem.
Widać pogodynka nie była ogrodniczką i lato odbierała z punktu osoby mieszkającej w mieście. Ja prognozy sprawdzam tylko na portalach i to nie jestem z ich zadowolona, bo często się nie pokrywają z rzeczywistością.
Rzeczywiście myśleliśmy że tak ładnie będzie cały listopad, bo tak bywało, a tu chyba idzie zima wielkimi krokami ;:65 Grządki w tunelu przekopię nawet jak spadnie śnieg, zostanie mi tylko przekopanie warzywnika...no chyba, że jeszcze będzie odpowiednia pogoda?
Dość solidnie opierałam się zakupom cebulowym przez nasze nornice, ale wobec tej oferty uległam i nie wykluczone że będzie to grządka jednoroczna. Jeżeli tak to już naprawdę koniec z cebulkami ;:131
I Tobie miłego niedzielnego wieczoru ;:196

Alu ja nie narzekam :D niech jak najdłużej pogoda sprzyja moim spacerom przez ogród i nie spieszno mi do odgarniania śniegu ;:222 Dalii nie zamawiam, bo mam maleńką piwniczkę w której jest wszystko przetwory, jabłka, ziemniaki i jakieś nie zużyte farby i oczywiście na karpy, cebule nie ma specjalnie miejsca. Jakoś jeszcze nie umiem traktować karp jako jednoroczne. Kiwi z 2013 roku to chyba jeszcze nie może owocować, musisz mu dać czas. To klepisko jest m.in. dlatego że dostają tam zielonkę i darń. Miałam im to zabrać jako ziemię chyba bawet żyzną ale zrobiło się tak mokro i teraz nie da rady. Jak przysypie to śnieg zabiorę dopiero wiosną ;:219 Mam nadzieję, że odgrodzisz kawałek ogrodu kurom, bo jak nie to przegrzebią wszystko łącznie z kwiatkami ;:202
Wszystkiego dobrego ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witaj w niedzielę, Marysiu!
Jak smakował obiadek? Włoskie dania, dobre dania. Jednak wydaje mi się, że we Włoszech lepiej smakują.
Bardzo lubiłam lazanię. Obecnie już za nią nie przepadam. Powód? Jadłam ją we Włoszech, konkretnie we Florencji. Była przepyszna! Od tego czasu nigdy tak smacznej lazanii nie dane było mi skosztować. ;:174
Nie wiem, od czego to zależy: od przypraw czy raczej od tego, w jakim klimacie te przyprawy dojrzewają.
Coś w tym jest, bo np. arbuzy nigdzie mi tak nie smakowały jak w Iraku i to takie prosto z lodówki. ;:215

Jaką masz pogodę? U mnie schłodziło się, ale na szczęście nie pada, a nawet słoneczko od czasu do czasu pokazywało swoje radosne oblicze. ;:3
Cieszę się, że wczoraj zmobilizowałam się do sadzenia cebul. Dzisiaj mimo słoneczka pewnie bym zmarzła. A już na pewno zmarzłyby mi ręce.
Czyżby idzie zima? Moje rośliny jeszcze nie opatulone, juki nie pozwiązywane. Zapewne trzeba będzie wybrać się na działkę w celu zabezpieczenia roślinek, żeby nie pomyślały, że o nich zapomniałam. ;:185

Ciepłego i miłego wieczoru, Marysiu! ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Lucynko!
Wypad się udał, każdy zamówił inną pizzę i posmakowaliśmy różnych, a najlepsze było carpaccio z wędzonej gęsi z 41 letnim octem balsamicznym, rukolą i parmezanem. Wszystkie potrawy są z oryginalnymi włoskimi składnikami. Dostawy są we czwartki i w miarę upływu czasu wybór jest coraz uboższy :wink: Pizza z ziemniakami, wędzoną słoninką i sosem serowym brzmi oryginalnie? Nie znam smaku arbuza z Iraku, ale znam smaki owoców w Indiach które dojrzewały na słońcu, znam smak soczystych bananów z okolic Agry jednak wszystkie te owoce jadam też w Polsce :D A żeby dolać oliwy do Twojego ognia nigdy nie zapomnę zapachu świeżo gotowanego ryżu u stóp Himalajów :D Dobra koniec wspomnień!
U mnie szaro z przebłyskami słońca mlecznego i zimno. Przed wyjściem odszukałam rękawiczki ale wracałam to było jakby cieplej. Jednak liczę się z nocnymi przymrozkami...taki czas :D
Trzymaj się cieplutko Obrazek
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Marysiu, ale podłoże najlepiej krajowy smakuje, prawda? :D
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Pokaźne kurze stadko. Rośliny jeszcze kwitną, tak jak i u mnie, ale chyba już niedługo. Po dzisiejszym, całkiem przyjemnym dniu, jutro ma padać śnieg. Twoja/moja chryzantema ciągle kwitnie. Czy będziesz okrywała swoje chryzantemy? Gdzieś przeczytałam, że nie należy usypywać im kopczyków, tylko narzucić suchych gałązek. Ja w ubiegłym roku robiłam kopczyki z kompostu i chyba dlatego mi zginęły.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
kina300678
50p
50p
Od: 3 sie 2009, o 19:14

Post »

Lucynka napisała coś o zawiązywaniu juk. Ja ze swoimi nic nie robię, czy to mój błąd?
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Witaj, Marysiu!
Nie powiem, z czytaniem jestem na bieżąco. W ogóle ostatnio najlepiej wychodzi mi czytanie :uszy.
Ale żeby coś napisać... ;:218.
Trochę tąpnęły mną amoniaczki, bo co prawda ich smaku nie pamiętam, ale moja Babcia piekła je dość często. Przypomniałaś mi Ją...
Jeszcze wczoraj nacięłam sporo suchych badyli i posadziłam zabłąkane cebulki, a dziś z nieba leciały olbrzymie płatki tego białego... ;:oj. Pięknie to wyglądało, ale w mig zaczęło się topić. Po mojemu do prawdziwej zimy jeszcze kawałek i nie ma co jej przynaglać.
A tak w ogóle, to prawdziwego ogrodnika powinien cieszyć każdy typ pogody, nieprawdaż?

Buziaki z bardzo mokrego Pruszcza - Jagi
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu oj n ie wszystkie podłoże ja lubię, nie lubię takich czerwonych na świeżej kapuście ;:185 Uwielbiam taki prawdziwy myśliwski ;:224

Ludziu nie okrywałam do tej pory moich chryzantem ale i nie ścinam ich na zimę, prawie żadnych bylin nie ścinam. Jeżeli same się rozlasują to ścinając jednoroczne rzucę na nie, oczywiście na te wrażliwsze. Kopczyki dostają jedynie róże i to te świeżo posadzone i wrażliwe. A i jeszcze winorośle ;:333 Jeszcze coś niektóre chryzantemy już mają młode odrosty i jak to okryłabyś kopczykiem ....to wiadomo. Lidziu w domu wieje chłodem, a na termometrze już 0 czyli po nocy będzie koniec jesieni ;:222

Kina (chyba nie pisałaś jak masz na imię?) Wiele osób wiąże juki, ja do tej pory też tego nie robiłam, ale nie zachwycają mnie kwiatami ;:185 na ogół pojedyncze pędy. Być może że winna jest gleba. Te lata poszły do gliny wymieszanej z piaskiem i kamykami i zobaczymy jak im się spodoba :D

Jagodo Droga!
Zauważyłam Twoje milczenie, ale to normalny stan o ile chwilowy, bo jak będzie się przedłużał to zasięgnij porady od kogoś mądrego :;230 Amoniaczki przyszły do mnie od innej babci, bo moja nie piekła takich ciastek. Jej kuchnia była prosta drożdżowe, biszkopt ewentualnie kruche na samym maśle ;:306 Ciasteczka są pyszne i można je przechowywać, a ja tak nie lubię kupnych słodyczy ;:185 Czytałam dzisiaj na TT o śniegu w Gdańsku, a ja ten pierwszy mam za sobą i nie wiem czym tak jak w górach dopiero trzeci śnieg poleży :?:
Może i powinna nas cieszyć każda pogoda, ale wolimy dni kiedy możemy przebywać w ogrodzie ;:131
Trzymaj się cieplutko i nie trwaj za długo w obecnym stanie ;:196
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Witaj Marysiu!
U mnie też ziemia nasiąknięta w 100 %, na polu za sadem stoi woda ale nie narzekam, co prawda nie skończyłem plewić, trudno, poczekam na suchsze dni. Pokazałaś ciemiernika zbierającego się do kwitnienia i sobie o swoim przypomniałem, ostatnio do niego nie zaglądałem a był w podobnym stanie. Ty tak jak ja na obchód codziennie idziesz tylko ja takich panienek na końcu sadu nie mam a stada bażantów. Pozdrawiam serdecznie trzymając kciuki żeby zima jeszcze nie przychodziła bo ambrowiec i hortensje jeszcze są całkowicie ulistnione :wink:
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu, zaraziłam się od Ciebie albo co. ;:108
Cuś ostatnio po nocach kołocuję. Prawie jak Ty. Ale nie mam kur i śpię sobie do późnego ranka. :;230

Jeśli nie masz nic przeciwko, a znając Ciebie, wiem że nie, to napiszę Kini , dlaczego wiążę jukki.
Otóż przeczytałam kiedyś w którymś z miesięczników ogrodniczych, że należy przed zimą zebrać wszystkie liście jukk i związać je, by ich serduszka [środki] nie zatrzymywały wody [śniegu], bo jeśli woda w nich zamarza, to ma to niedobry wpływ na późniejszy rozwój pąków i kwiatów.
Ja związuję każdą jukkę osobno i każdą w dwóch miejscach tak, by uniemożliwić zaleganie wody czy śniegu we wnętrzu rośliny.
aha! Trzeba to zrobić w słoneczny dzień i nie zaraz po dniu deszczowym.

Marysiu! Kolorowych snów i niech te kury błotne nie wymagają od Ciebie za dużo.
Przecież nie chodzisz spać z kurami, to i wstawać nie musisz razem z nimi.
Wytłumacz im to jakoś. ;:167 ;:167
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Michale :!: to trzymaj mocno kciuki, bo w grudniu na święta wystarczy, a teraz mogłoby trochę przeschnąć :wink:
Pokazywałeś ambrowca? Jeżeli ciemiernik ode mnie to będzie później kwitł, ale zawiązki pączków powinny być ;:333
Dobrego i cieplejszego tygodnia ;:168

Lucynko mało tego dziękuję, że napisałaś to tak dokładnie, ba może zwiąże swojego, bo oprócz tej przesadzonej mam chyba przysłaną od kogoś, ma trochę inne liście i może mi dzięki temu zakwitnie?
Ja zawsze byłam sową i tak bardzo lubiłam spać do południa w dni wolne. Wyobraź sobie, że ja bardzo lubię te spacery przez sen, bo idę załatwię co trzeba i wracam do sypialni na cd. albo zjadam śniadanie ustawię nagrywanie swoich ulubionych audycji i w kimono na godzinkę ;:19 Ja jestem człowiekiem wolnym i robię co chcę i kiedy chcę. Mój kurnik to jest to co chciałam! Życzę spokojnej nocy i fantastycznych snów ;:196
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Marysiu, popieram w całej rozciągłości, kurki to jest to! Jeśli tylko jest miejsce to choćby i trzy w psiej budzie :;230 , swojskie jajko, ale prawdziwie swojskie, z własnego chowu jest nie do podrobienia :wink:
Młodzi są nieszczęśliwi kiedy dostawa się spóźnia i musza gdzieś kupić, szczególnie nieszczęśliwy jest wtedy mój zięćnieżięć, nawet soli do nich nie używa.
Marysiu, nic Ci nie da zbieranie ziemi ;:185 , przez te pięć lat, dwa razy tak robiliśmy i sypaliśmy 10-15cm warstwę piasku, glina piasek zjada i jest to samo co u Ciebie.
Ja pewnie jednej grządki nie ruszę do wiosny, no chyba że jakiś ciepły słoneczny dzień się trafi, koniecznie muszę wstępnie zaprawić dołki pod dynie, niech sobie to przeleży przez zimę, bo taki rok jak ten nie może się powtórzyć, żebym musiała kupować dynie w sklepie ;:131 , wydłubałam też nasiona z Muskata prowansalskiego z biedronki, bo mi bardzo smakował a z części upiekłam ciasto z bakaliami i też wszystkim smakowało :D
Marysiu ja też jestem na bieżąco, ale z pisaniem mam problema :wink:
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

A ja nie tylko z pisaniem ,ale i czytanie bo mi czasu brak na wszystko .Przelecę szybciutko oczami po postach ,żeby choć trochę w temacie być i czegoś ważnego nie przegapić co niestety nie raz późno dostrzegę :oops:
Wczoraj rano do M mówię jak ja bym chciała ,żeby tak zawsze rano było ,a ja nigdzie nie szła :) .miłego dnia ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Nawet do mnie powoli przychodzi ochłodzenie.Nie wiem ile było stopni ,ale wciąż są białe dachy po mimo ,że ogrzewa je słonko,wiec minusik musiał być spory
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”