Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Post »

Zuza, widzę, że też szalejesz z sianiem. ;:oj
Dzisiaj słoneczko aż chce się żyć!
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To w takim razie też poczekam i będę śledziła kto i co tnie. Ale zrobiłam przegląd przy okazji wzruszania podłoża wokół róż i dosypywania im nawozu z guano. Przyjrzałam im się dobrze i już wiem, co której urznąć trzeba ;:306 Już za nimi tęsknię, już z nimi rozmawiam. Jeszcze chwilka ;:65
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Madzia, jeżówek nie okrywałam, ale zima też była jaka była. Teraz rośliny mają łatwiej bo mróz nie aż taki srogi, choć atakuje znienacka, jak soki jeszcze w nich krążą :? Sama nie wiem co lepsze. Róze z nasadzenia jesiennego raczej gorzej to odczuły ;:222
Mati, no to musisz się wykształcić coby kasę zarabiać taką, żeby na hobby starczyło Obrazek Fotografia to sama przyjemność, ale sprzęt do tego niezbyt tani... ;:224 Lawendę tnij, dłużej będzie ładna ;:108
Lucynko, w razie czego nie chcę być winna jakimś niepowodzeniom ;:131 Jeśli miałaś taki zwyczaj i Tobie się sprawdza to poczekaj może do tego kwietnia. U mnie w kwietniu to już rośliny dawno ruszyły i nie chcę wtedy ścinać nowych, młodych przyrostów. Wolę aby już ładnie wtedy były zagęszczone po cięciu. Jak marzec jest mroźny, też tnę później.
Beata, bardzo lubię pełne stokrotki. Niestety moje zakupione w zeszłym roku zniszczyła rdza, zanim zdążyłam wysadzić do ogrodu. W tym roku muszę koniecznie kupić do kompozycji na taras ;:215
Dorotka, tak jak piszesz, musi minąć trochę czasu. Na razie nie myślę o nowym, ja wciąż chcę starego ;:145
Ewelina, a ja właśnie myślałam że z tym sianiem to taka opóźniona jestem ;:306 Wszędzie widzę dorodne siewki a u mnie nic nie było. No to teraz mam, choć na razie tylko jedno wykiełkowało, to mimo wszystko cieszy :tan Lawendę i tak trzeba wymieniać co jakiś czas, bo choć co roku będzie przycinana to i tak w końcu drewnieje i robi się brzydka. Na szczęście można wtedy zrobić z niej młode sadzonki i wtedy powymieniać.
Wandziu, ja na szczęście jeszcze nie miałam inwazji ślimorów w ogrodzie. Tfu, tfu w razie czego podpytam Cię o te granulki, ale na razie nie, coby nie zapeszać ;:198
Sylwia, elektryczne nożyce ;:oj no i to jest dopiero pomysł. Jak się doczekam więcej traw będzie trzeba zanabyć :heja
Sabina, śpieszą się spieszą, a tu widziałam że zima Cię znów nawiedziła ;:202 Z dobrych nowin to podobno święta będą ładne ;:215
Aneczka, no jak to nie kwiatek, a różyce jakieś to ja tam chyba widziałam ;:183 Co do ciemiernika, to jeszcze ciut poczekam żeby być pewną że jest na tyle mężny że przetrwa podróż. Już 4 sadzonki przeznaczone dla Ciebie padły, więc temu nie dam odejść w ciemiernikowe zaświaty, musi rosnąć u Ciebie i kropka ;:108
Sonia, już nie zapowiadali załamania pogody u mnie więc lawenda poszła pod nóż. Nie chcę później ciąć, jak już pojawią się młode, tegoroczne przyrosty. Wysiewy zrobione, choć wschody na razie marne :?
Dorota, no posiałam wreszcie, coby nie odstawać od społeczności forumowej Obrazek Teraz z niecierpliwością czekam na wschody Obrazek
Miłeczko, no wyobraź sobie, że ja już też dokładnie wiem gdzie i którą różyczkę ciachnąć. Obłaziłam je już chyba ze sto razy. To czekanie jest denerwujące, no ale niestety wciąż na cięcie za wcześnie Obrazek Widziłam u Ciebie te nawozy z guano, ciekawa jestem jak się spiszą. Ja w tym roku chcę kupić kurzak.
----------------------
Jak już pisałam co świeci pięknie słoneczko to ja w robocie ;:223 Jak wracam, to już nie ma co się za coś zabierać, bo czasu nie starcza. Wczoraj powynosiłam wszystkie doniczki z posadzonymi bylinami na zewnątrz, niech sobie radzą. Stoją pod zaciszną ścianą domu więc mam nadzieję że przetrwają. W garażu rosną białe (garaż bez okna) i wyciągają się a takie wysadzone do ziemi i tak zamierają. Więc niech od małego mają spartańskie warunki, będą silniejsze.
A w ogrodzie kwiatów brak, wciąż tylko zielenina.

Taką fazę sasanek lubię bardzo

Obrazek

Tulipany trzeci sezon w ziemi bez wykopywania, ciekawe jakie będą kwiaty

Obrazek

Wsadzonych 10 cebulek a wylazła jak zwykle jedna :evil:

Obrazek

Ostróżki całkiem obudzone

Obrazek

Magnolia. Czekam na kwiat ;:224

Obrazek

Serduszka - ślicznie wygląda w tej fazie wzrostu Obrazek

Obrazek

No i krokusy, wszędzie widzę piękne kwiaty, a u mnie dopiero:

Obrazek

Kochani życzę SOBIE pięknego, słonecznego weekendu, no i WAM oczywiście również Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Podobają mi się sasanki, w przyszłym roku muszę je mieć :wink: . Co do krokusów - może masz jakieś późniejsze odmiany, bo u mnie kwitną zasadniczo same botaniczne wczesne, a te późniejsze mają dopiero pączki. Moja mama mieszka na Śląsku, a siostra pod W-wą i były zaskoczone, że są już krokusowe kwiaty, bo u nich na razie szczypiorek.

Przebiśniegi, wrrrrr..., skąd ja to znam. Ale dam dziadom szansę, może coś się ruszy w przyszłym sezonie. U mnie ostróżki też już ruszyły z kopyta, muszę zajrzeć w serduszka :wink:

Tulipany też pokazują łodygi, jestem lekko wkurzona, bo wczoraj była ekipa budowlana oglądać teren i wleźli mi na rabatkę, depcząc kilka wschodzących tulipanów Orca. Co to za ludzie...
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
zara
500p
500p
Od: 6 maja 2015, o 12:06

Post »

Zuza zdjęcia fundnęłaś nam jak z czasopisma ogrodniczego ;:333
Piękne to wszystko wygląda, aż mordka się śmieje na takie widoki :lol:
A sasanki zjawiskowe - też mam ale ciut mniejsze, wiec takie widoczki dopiero przed mną ;:108
;:100
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Zuza . Hmm no tak to już jest z tą pracą ,może pora zmienić pracę albo zrezygnować na poczet ogrodu ?? ;:306 . Nie no oczywiście to taki żarcik :wink: . Zielenina w ogrodzie też piękna ;:224 . Mi powoli wychodzi aksamitka, ta to chyba nigdy nie zawiedzie ;:3 a reszta wysianych na razie coś cicho ;:222 . Pozostałe sieję do gruntu ja nie mam cierpliwości i tyle parapetów na wysiewy w domu. Aksamitki siałam te kremowe więc tylko dlatego posiałam w domu. Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Zuziu ale ta Twoja zielenina i tak większa od mojej :wit
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

U Ciebie widzę wiosna pełną parą. U mnie wiosna tylko przez okno, jak słońce świeci. ;:222
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Zuza fotki najlepsze ;:215 Pięknie pokazane,serduszka twoja jakby zgrabniejsza.
Tulipanów tez nie wykopuję,najwyżej dokupię jak obrosną tylko liśćmi.
Sasanki są tak wdzięcznymi roślinkami do fotografowania,uwielbiam je wszystkie ;:215 Na jaką magnolię czekasz?
W tym roku po raz pierwszy moja kochana Yellow Bird zakwitnie kilkunastoma kwiatami ;:108
Dzisiaj byłam na działce,forsycja zamknięte ma jeszcze pąki,a ja ciachnęłam róże i opryskałam,mam nadzieję,że się nie pospieszyłam ;:218
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Zuziu!
Bardzo mi się podoba zdjęcie sasanki i serduszki. Fantastycznie uchwycone w tej fazie ich wzrostu. ;:138
Mnie dzisiaj koleżanka zawróciła z drogi na działkę i nie wiem, jak teraz tam wygląda. ;:218
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Czyżby śnieżyczki Ci coś podjadło? moje się już ładnie rozsiewają. :heja
Oj kochana mi pierwsze krokusy już przekwitają a Twoje teraz czas podziwiać bo się zaczyna szał. ;:138
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

Witaj Zuzieńko , :wit ,Ja lawędę tnę zawsze w kwietniu ,ale myślę że wcześniej też można .U mnie kolejność wszelkich prac ogrodowych wynika niestety z odległości od ogrodu i częstotliwości mojej w nim bytności W tym roku wiosna będzie długa ,więc i ja się powinnam ze wszystkim wyrobić .U Ciebie widać już pierwsze oznaki wiosny.Możesz cieszyć oczy .Pozdrawiam serdecznie ;:167
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Sasanka Ci będzie kwitnąć! ;:173 Chyba muszę wysiać partię kolejną, ponieważ ostatnia sasanka w moim ogrodzie wyzionęła ducha! A posiałam sasanki z 15 lat temu (i o dziwo cudownie skiełkowały, urosły i kwitły!) i miałam dosłownie łan takich zwykłych. Potem po kolei zaczęły odchodzić na wieczne łąki. I nie wiem, czy tak po prostu mają, czy coś nie tak z tą glebą ;:223
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Zuza pięknie pokazałaś rośliny, ;:138 sasanka chyba sfotografowana na leżąco. :wink: Lawendę zostawiłam na kolejny tydzień, ale dziś i tak poszalałam z sekatorem. ;:108
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Fotki powalają.
Sasanka i serduszka są cudnie ujęte. ;:303
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”