Taki - sobie ogród cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.5

Post »

No to musi być u Ciebie pięknie Miłko jak te wszystkie dalie i mieczyki zakwitną. No i rzeczywiście jest co wykopywać. ;:223 ja mam dalii jak na razie niewiele ale kwiatów do wykopywania czy okrywania całkiem sporo więc znam ten ból. Nieraz obiecuję sobie, że zmienię miejsce tulipanom itp. a jak przyjdzie co do czego to już mi się nie chce. ;:174
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Miłka 130 dalii i 100 mieczyków ;:oj no to będzie się działo :tan moje dalie zredukowały się do sztuk kilka sama nawet nie wiem jeszcze ile ,ale sporo poszło na wieczne łąki ,a mieczyki mam w koszyku w cebulowym i chyba dokupię ;:108 Dalii w tym roku nie dokupowałam ,skupiam się bardziej na różach ,bo będą mi potrzebne w ilości hurtowej :wink:
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cudne te maluchy wiosenne ;:138
U mnie hosta w podobnym stadium rozwoju ale pierwiosnki (te żółte) jeszcze z ziemi nie wylazły ;:173
Fioletowy tylko kwitnie.
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Miłka, cudowna wiosna!
Hosty piękne kły pokazują.
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Miłka, na weekend chcę wkopać już kilka dalii. Jako że u mnie piach, mam zamiar przygotować mieszankę: ziemia rodzima + ziemia z wora + obornik granulowany + wióry rogowe.
Potwierdź czy będzie ok? Koniecznie bym nie chciała ich zmarnować jak w zeszłym roku ;:223
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

A nie za dużo tego dobra będzie dla nich?
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Podziwiam Cię nieustannie za to, że dajesz radę z wkopywaniem tych wszystkich karp. Ale efekt wynagradza wszystko - Twoje dalie wywierają mocne wrażenie chyba na każdym odwiedzającym Twój ogród.

Hosty z zębami? Muszę lecieć zobaczyć na moje (gdyby nie Twój wątek nie wsadziłabym i host, więc jesteś jakby matką chrzestną moich host i dalii, nielicznych, ale da się te niedopatrzenia nadrobić).

Ciemiernik, ułudki i jeffersonie - cudnie kwitną.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Miłka, 130 dalii ;:oj szaleństwo. Ja mam kilkanaście i ledwo co z nimi wyrabiam na zakrętach. W ten weekend wsadzę karpy do donic na balkonie, niech sobie podrosną. Do gruntu troszkę się boję.
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Marlena! Do gruntu można powoli wysadzać karpy bez zielonych pędów. Zanim wyjdą, ryzyko przymrozków zniknie. 130 to liczba szacunkowa, ale pewnie tyle ostatecznie będzie. Po przeglądzie okazało się, ze kilka dalii jest w kiepskim stanie, ale też kilka przybyło.

Sylwia! W tym roku nie będzie mi łatwo, bo wysiadł mi kręgosłup. Będę musiała poprosić rodzinę do pomocy, albo rozłożyć to trochę w czasie. Ciesze się, że mogłam Ci kwitnące dalie pokazać! W tym roku też zrobię zlot czarownic! :wink:

Dorota! Daliom można sypać ile wlezie! Zjedzą wszystko. Pomyśl sobie, ze muszą przez 2 miesiące sporo urosnąć praktycznie z niczego i jeszcze kolejne 2-3 kwitnąć jak oszalałe. To wymaga energii!
A host coraz więcej wychodzi! :tan

Zuza! Dalie uwielbiają kompost! I jego konsystencje i jego skład! Ale jak nie masz (polecam jednak), to Twój pomysł jest ok! Ja tylko unikam tzw ziemi z wora, której głównym składnikiem jest torf. Sprawdza się, kiedy będziesz regularnie podlewać, ale przy suszy takiej, jaka była w zeszłym roku, przeschnie i nie będzie kumulował wilgoci. Może to moje uprzedzenie, ale wiele roślin w ziemi z wora zmarnowałam. No chyba, że jest jakaś z kompostem.

Aga! Dziękuję w imieniu maluchów! Fioletowy kwitnie, czyli gruziński! Lekarskich u mnie mnóstwo się rozsiało, że miejscami muszę je powyrywać.

Marta! Oczywiście widzę Twoje poczynania różane! Róże są królowymi, dalie to może szlachcianki, ale ... A dalii miałam w zeszłym roku mniej więcej tyle samo. Coś mi wypadło, coś mi doszło. Na szczęście doszło niewiele. Z kilku wymian zrezygnowałam. Tak z rozsądku!

Kasiu! Wygląda to jak w dżungli. Postaram się posadzić w tym roku jakoś rozsądnie, żeby ładnie wyglądało, ale co roku mam to samo: wciskam na koniec dalie gdzie jest miejsce, nie zważając na kompozycję ;:306

Krysiu! To był taki pionierski grill. Kolejny pewnie za miesiąc!

W weekend tylko siałam kwiatki do doniczek i warzywa w warzywniku, bo coś niezdrowa jestem. Wywijanie łopatą i widłami zostawiłam synowi. Dostałam od sąsiada w prezencie hortensje ogrodową i muszę miejsce jej znaleźć. Tzn znalazłam, ale przygotować trzeba. No i czekam aż syn wykopie dołek, a przedtem usunie trzmielinę i runiankę.
Teraz pada i pięknie podlewa.

Zdjęć świeżych nie ma, ale będą :D
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Lecisz kochana jak strzała po tym ogrodzie mimo swoich dolegliwości. Warzywniak już założony dalie skubiesz?, a po co ?. Zgodnie z namową i oglądając Twoje łany dali kupiłam 3 rodzaje i już do doniczek musiałam wsadzić bo pędy poprzebijały mi worki ( za wcześnie przysłali). A ja laik nie wiedziałam co mam robić, więc parapety w W-wie zasiliły dalie ;:131 . Teraz powiedz kiedy się te dalie wysadza? po 15 maja to ja będę miała całe okna zawalone. Dzielisz dalie - nie wiedziałam :) szkoda bym miała większą kolekcję na parapecie ;:306 . Cudowne przylaszczki, takie małe a jak cieszą. Mi zakwitła różowa i jest najcudowniejszym kwiatem tej wiosny. Hiacynty też widzę u mnie marniejsze, może trzeba je wykopać i przesuszyć?, choć tulipanom moim ten zabiegł nie pomógł, a wręcz chyba zaszkodził. Ja warzywniak za dwa tygodnie chyba założę, chyba że wezmę urlop na tę okazje i pojadę w tygodniu ;:306 . ;:196
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Miłka, kompostu nie mam, ale może zamiast kupnej ziemi z wora, użyję ziemi zrobionej z liści, wiesz takiej co to się jesienią liście wkłada a na wiosnę jest ziemia?
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Miłko, dalie dostałam od p. Stanisława. Zredukowałam z 33 sztuk, na 18 - reszta poszła do szwagierki. W sobotę wszystkie pójdą do ziemi. Podziwiam Cię za tą ilość dali ;:oj ;:138 Będzie co podziwiać.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Moje dalie na ten moment łatwiej ogarnąć mi doniczkowo, muszę nawieźć ziemi w miejsce docelowe.
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ułudki to cudne roślinki. Takie delikatniutkie. Ledwie pokażą listki, a już za chwilę kwitną. Nawet białą ułudkę masz Miłeczko. :)
Prawdę powiedziawszy często myli mi się ułudka z brunnerą - obie mają prawie takie same kwiatuszki. :D
Moje hosty też już wychodzą. Lubię ten ich "etap kłów".
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Wandziu! Też uwielbiam ułudki, ale czemu one tak się rozrastają we wszystkie strony? ;:223 Tyle nawyrywałam jesienią, a one z powrotem się porozłaziły. ;:218 A do ułudki i brunnery zaraz dołączą niezapominajki - ich przyrodnie siostry :wink: A za hostami już tęsknię jak za różami i daliami ;:173

Marlena! Rozumiem! Czasami pasuje po prostu inaczej. A latem i tak wszystkie będa cieszyć oczy :tan

Justyna! Jestem ciekawa, jakie zatrzymałaś! Będę u Ciebie śledzić, jak rosną i kwitną ;:333

Zuza! To bardzo dobry pomysł! A przerobiła Ci się przez zimę? Bo moja chyba nie. Widać liście przez folię :roll: Jak będzie ta liściowa, to tej z wora też możesz nieco dodać.

Dorota! Wysadzisz, jak Ci będzie pasować! No i jak minie ryzyko przymrozków. Trzeba śledzić pogodę, moze będzie można wcześniej wysadzić. Ja nie wyciągnę cebul, bo naprawdę mi się nie chce ;:223 Bez tego jest dość roboty, a przecież trzeba jeszcze kiedyś w ogrodzie wypoczywać!
A ja jeszcze warzyw muszę dosadzić, bo zapomniałam, że wysiałam pory w donicy, a miejsca na nie nie zostawiłam ;:306
A wysiałam już fasolę ;:131 Zaryzykowałam, choć zazwyczaj wysiewa się później. Zobaczymy!

Dziś po pracy pojechałam do Biedy po agrowłókninę. I nie będę jej rozkładać wkoło iglaków ;:306 Wyłożyłam nią z pomocą małżonka skrzynie, gdzie będą rosły dalie:

Obrazek

Obrazek

Mam jeszcze jedną taką, ale chyba ta jedna w tym roku starczy ;:218

I kwiatki moje:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”