Tymczasowy ogród Margo_margo

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo

Post »

Beatko, jak Ci się udało wychodować taką cebulę? ;:333
Działkę mam już dziesięć lat i jeszcze nigdy nie miałam plonów z cebuli zawsze wychodziła z robakami.
Próbowałam przedzielać ją marchewką, zaprawiałam w czymś takim różowym, ostatnio testowałam na niej HT, niestety robale zawsze górą :evil:
Dobrze, że mam na działce siedmiolatkę, a właściwie już ośmiolatkę :D i z niej jestem bardzo zadowolona, bo na plony z cebuli nie mogę liczyć

Witku, śliwki wspaniałe, ja swoje chyba potraktuję siekierą, mam je od ośmiu lat, jednej jeszcze nie próbowałam, druga, chyba Ulena (zielone owoce) obdarzyła mnie w tym kilkoma owocami, tej może jeszcze dam szansę..

Pozdrawiam ;:4
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moja Antonówka też jeszcze nawet nie zakwitła, a posadzona w tym samym czasie Kronselka już drugi rok owocuje i to całkiem ładnie. No ale dam jej jeszcze parę lat, może doczekam owoców. Mam nadzieję, że jeszcze w tym wcieleniu :;230
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Marysiu ze ścinaniem i przechowywaniem zrazów to słyszałem,więc coś tam trochę kumkam. :;230
Irenko są śliwy samopłodne i do nich należy Ulena,ale są też takie które potrzebują zapylaczy czyli innej odmiany w pobliżu.Jakie masz te które nie rodzą?
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
x - e-1

Post »

No to zobaczcie moją gruszę z lewej i wiśnię po prawej. Na gruszce w tym roku tylko parę gruszek i ja od dwóch lat czaję się na nią z siekierą, bo straszny cień robi, a tutaj troszkę słońca by się przydało. Nie wiem, może jej daruję życie ;:170

Obrazek

Obrazek

Gruszka ma trochę dziwny kształt, bo kilka lat wycinałam wilki, a później nie i dopiero w tym roku na wiosnę mąż dobrał się do tego gąszczu i większość ściął.
x - e-1

Post »

Nadchodzi Pani tego wątku :wit Przygotować się!!!
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu jeśli chcesz mieć więcej słońca i gruszek to zaserwuj gruszce cięcie odmładzające.W pierwszym roku po takim zabiegu może nie być widać jeszcze efektów owocowych ,ale w następnych z owocami powinno być już dużo lepiej,szczególnie gdy dawno lub wcale takiego zabiegu nie przechodziła.Widzę że dopisałaś.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Nie mam pojęcia, z założenia miała być węgierka, ale kupowałam na miejscowym ryneczku, więc nie jestem pewna. Ogrodnik ze mnie marny ale w tamtym roku postanowilam coś z tym zrobić, poszukałam w śliwkowym dziale, na wiosnę dostały nawóz i oprysk na robaki. Z Uleny zjedliśmy parę owoców, ale z tej drugiej nawet nie spróbowałam, nie będę pasożyta trzymać na działce, a zapylacza do niej nie dosadzę, po prostu nie mam miejsca.
U nas śliwki nie są popularne, działkowcy z kilkudziesiętnym stażem twierdzą, że drzewa nie owocują, więc ich nie uprawiają.

Pozdrawiam Irena

Ale tłoczno się zrobiło :)
x - e-1

Post »

Przechodziła kilka lat temu i wtedy owoce były, od trzech praktycznie rosła jak chciała i w tym roku mało kwitła i owoców jak na lekarstwo.
Gdzie ta Małgosia? Dużo pisze i zaraz się pojawi :D
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Rzepka :wit
Do tego roku sadziłam cebulę z dymki . Plony były raczej mizerne .
W tym roku naczytałam się o cebuli z nasion . Pooglądałam zdjęcia , pogadałam z naszą Małgosią i wysiałam . Potem popikowałam do gruntu i nie mogłam się napatrzeć jak rosła .
Tajemnica to odpowiednia odmiana i oczywiście pielęnacja .
Miałam nasiona Exibition i kilka nasion Ałtajskiej inaczej zwanej Krymską .
W czasie upałów była podlewana dwa razy dziennie i zasilana według porad naszego Witka , którego wtedy znałam jako Faworyta . Wykorzystałam jego porady w praktyce i jak widać porady były dobre . :D

Witku
Maliny niesamowite !
Ja mam tylko sześć kęp malinowych . Więcej mi po prostu nie potrzeba . Przetworów w tym roku nie robię , bo jeszcze mam z zeszłego roku .

Marysiu ) ;:196
Ja o porady odnośnie karczocha . Czy jesienią w jakiś sposób mam przygotować ziemię pod nie ?

Ela
Ty straszna jesteś ! ;:63 ;:63
Naoglądałam się w Twoim wątku tykw . Piękne . ;:63
Najgorsze jednak jest to , że już od razu zachciało mi się je hodować u siebie . ;:108
Tykw jeszcze nie hodowałam . :D

Małgosiu :wit
Co u Ciebie kochana ?
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu Małgoś to na razie ale czyta nasze posty.
Irenko Węgierka to raczej nie jest,bo większość z nich jest samopylna.
Beatko to tylko 10 metrów wzdłuż ogrodzenia.Sok ostatniej zimy był hitem i poszedł jak woda,więc w tym znów robimy.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Witek
Ty tak samo straszny jak Ela jesteś ;:63 ;:63
Ja za Wami nie nadążam ! Jesteście chyba jakimiś ogrodowymi cyborgami !
Pozdrawiam, Beata.
x - e-1

Post »

Jak byś zgadła Beatko :;230 Czyżbym wyczuwała, że zapowiada się ciekawy wieczór?
Beatko dla Ciebie na zachętę, a nasionka chcesz? Pytanie również dla reszty miłych uczestników tego wątku :D

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Witam wszystkich wieczorową porą :wit

Witku, zgubo nasza, mam pytanie odnośnie malin. Masz jakiś sprytny pomysł na lokatorów w malinach? ;:131 Ale jakiś taki eko 8-)
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko ;:185
Ostatnia sesja kwiatowa wieczorna nie wyszła zbyt okazale więc dzisiejsza dla Was powinna być o wiele ładniejsza.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Kasiu odpukać lokatorów w malinach nie mam,jak do tej pory,tak samo jak nie znam słowa ślimaki.
Elu już czarujesz zdjęciami.Oczywiście że tak. ;:333 ;:180
Serdecznie pozdrawiam.
MK
x - e-1

Post »

Witku, co za dobór kolorów Ci piękny wyszedł :D
Kasiu, ostatnio jak tak wszystkich witałaś to pamiętasz co było dalej? :;230
Nasiona kwiatów zbiera, zbieram i mam już sporo. O mam nasiona Złotokapu, chce ktoś to pozbieram?
Tak wygląda.

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”