Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 15

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 15

Post »

Wandziu, Vanilka śliczna ;:138 Mój Bobo przetrwał dzielnie suszę i wygląda prawie tak ładnie jak ten Edytki. Jestem z nich /mam trzy/ bardzo zadowolona.
Co do cięcia hortensji, to bez problemu - tnij na wiosnę spokojnie. Ja swoje ciacham dość nisko każdego roku. Wolę mniej ale większych kwiatostanów.
Zupełnie nie wiem dlaczego tak podsychają Twoje miskanty ! Moje bez wody, w kiepskiej ziemi a jednak radzą sobie chyba lepiej. Dawałam im pod nóżki nieco obornika i hydrożel. Ale tylko tym starym kępom. Na nowej rabacie już nie. Mój Memory był dzielony i przesadzany wiosną.
Wygląda nieźle, jest dołem minimalnie podsuszony, szczególnie jeden, ale jeszcze żaden nie zakwitł.
Będę z ciekawością obserwować Twoje nowe hortensje - piękne zakupy ;:173
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wandziu, widzę, że muszę jednak poczytać o tych "łatwych" hortensjach. Widziałam gdzieś w necie takie śliczne zdjęcie: szpaler tuj a przed nimi posadzone hortensje w kolorach biało-zielonych ;:333 szpaler z tuj już mam ;:183
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pięknie Wandziu! Ja też jestem zachwycona hortensjami. Obiecałam sobie dokupić kilka i dosadzić, bo zachwycają przez długi, długi czas, no i u mnie całkiem dobrze sobie radzą. Tak tylko jakoś zawsze brakuje mi czasu na wszystko! Kilka patyczków ukorzeniałam wiosna, wszystkie miały listeczki. Upały sierpniowe upaliły 4 patyki, został jeden w półcieniu- ale ma listki, mam nadzieję, ze będzie z niego dorosły okaz hortensji!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Witaj Wando. Vanilkę masz cudną. Tak mi się te przebarwienia podobają. Nawet sobie kupiłam dwie Vanilki w tym sezonie ale uschły zanim posadziłam :twisted: Musiałam ściąć na krótko. I znów muszę czekać cały sezon ;:306 i patrzeć z zazdrością na twoje :wink:
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06

Post »

Potwierdzam informację o domieszce "cukrowości" Memory. U mnie kępa też dosyć luźna, bardzo szybko się rozrasta. Dla mnie to akurat zaleta, bo jestem nim zachwycona i co roku dzielę na kolejne - mam ich w ogrodzie już 5 ;:138 i kilka sadzonek rozdałam :wink: . Mój Memory, który w tym roku nie był przesadzany przekroczył z kłosem 2,5 metra ;:oj .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Moja Vanilka może kiedyś taka będzie! Ile lat jest w Twoim ogrodzie? Jakoś specjalnie ją traktujesz?
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

W tym roku w ogóle nie obcięłam wiosną hortensji i mam teraz efekt taki, że mam masę malutkich kwiatuszków
Nie chciałam żeby za duże urosły, żeby właśnie się nie wywalały
No, ale w przyszłym roku tnę
Mam ochotę jeszcze na jedną hortensję
Może coś w Skierniewicach kupię?
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Wandziu, a czym Ty mogłabyś się narazić ;:196
Powód nieobecności prozaiczny, urlop, a potem ratowanie ogrodu i początek roku szkolnego, ale regularnie zaglądam. Do pisania używam tylko komputera, bo inaczej wywalili by mnie z FO, za pisownię ;:306, z innych urządzeń tylko podglądam.
jeszcze kilka słów o Bobo. Jestem nią zachwycona, taki mały krzaczek, a takie ogromne kwiatostany. ;:138
Mam ją z patyczka od naszej nieobecnej koleżanki, ale chyba nie tylko ja :;230 Dwa razy została rozdeptana przez mojego syna (bucik 48) i praktycznie startowała od zera, co nie przeszkadzało jej pięknie zakwitnąć.
Vanilka ;:167
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16

Post »

Zajrzałam po dwóch tygodniach przerwy na forum, a u Ciebie tyle nowych stron. I ty piszesz o forumowym dołku? W Twoim wątku tyle się dzieję. Nic dziwnego przepiękne zdjęcia i rzeczowe, ogrodowe dyskusje. Spędziłam w Twoich ogródku ponad godzinę. Zachwycałam się Twoimi hortensjami, z przyjemnością przeczytałam wymianę doświadczeń. Ja też co roku wiosną tnę nisko, a one i tak co roku większe.
Jeśli chodzi o zapędy kolekcjonerskie to niestety mnie producenci "mają". Robię spisy moich hortensji, żurawek, róż czy jeżówek. Tak jak Ty lubię podziwiać odmianowe różnice. Każda jest inna nie tylko w wyglądzie ale czasie zakwitania, przebarwiania. Na szczęście dzięki forum kupuje polecane odmiany i się nie zawiodłam.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Wandziu dziękuję za odpowiedź - kosmosy maja takie koperkowe liście i dlatego zwróciłam na nią uwagę ale nie przyszło mi do głowy,że to on. Czekam na kwitnienie hortensji z grupy piłkowanej bo góra przemarzła i dość późno pojawiły się pąki na nowych pędach. Całe szczęście, że jest w donicy to gdzieś ją wstawię i zdąży się wykwitnąć ale pewnie znów nie zdrewnieją pędy a to źle wróży na kolejny sezon ...
Wspaniale ujęłaś poszczególne fazy przebarwiania u Vanilki - taka sesja należy się jej kwiatostanom.
Metoda cięcia hortensji wcale nie jest taka prosta, wiele zależy od odmiany i tego ile miejsca może zająć w naszym ogrodzie. Swoje tnę króciutko najczęściej na 1 oczko bo rabaty z obu stron chodnika nie sa zbyt szerokie.
Ktoś na forum pisał, że Annabelle w ogóle nie przycina i dzięki temu pędy sztywne i nic się nie pokłada ....
Nie mogę sobie tego wyobrazić ... ;:131
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Wandziu cudnie pokazujesz ogród. ;:138 Vanilki coraz piękniejsze, twoja z floksem wyjątkowo ładnie się prezentuje. ;:215 Bobo tak śliczna jeszcze, ;:oj też kupiłam dwie. :) Dziś była wyprzedaż koło mnie, ale oparłam się pokusie. ;:218 Memory śliczny, może potrzebuje ogranicznika wokół korzeni. U mnie Variegatus zaczął wypuszczać zielone rozłogi, mam problem. ;:202
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Justi, Mufka, April, Edyta, Nena, Margo - spotkałyśmy się znów jakby przy jednym stole. Jakież to sympatyczne, moje miłe dziewczyny. Ogrody dały nam chwilę odetchnąć, ale pewnie u każdej z was czekają sobie rośliny przeznaczone do przesadzenia. No i jeszcze cebule, ale na ich wysadzenie mamy jeszcze trochę czasu. Dzięki za wszelkie uwagi co do cięcia starych hortensji. Z pewnością z nich wiosną skorzystam.
Wagabunda. Tak się składa, że też mam szpalerek hortensji pod tujami. Tylko że tuje są sąsiada, a hortensje moje :;230
Kropelka, hodowanie hortensji z patyczka to ciekawe doświadczenie, ale ja ostatnio straciłam do tego cierpliwość i kupuję gotowe sadzonki, bo chcę dużo szybciej cieszyć się kwitnieniem.
Takasobie, swoje Vaniliki miałam dwa lata w półcieniu i były beznadziejne, potem przesadziłam je na słońce i rosną tam dwa lata, zupełnie nie przypominając poprzednich badyli. Warto próbować sadzić w różnych miejscach ;:108
A_nie, ja sobie bardzo cenię merytoryczne rozmowy i cieszę się, gdy goście dorzucają swoje informacje do wspólnego koszyczka doświadczeń. Wiedza zdobyta we własnym ogrodzie jest dużo przydatniejsza niż ta podręcznikowa. Co do odmian hortensji to byłam wczoraj w Wojsławicach i znów udało m i się obejrzeć kolejne cuda, aczkolwiek już na etapie przekwitania. Porobiłam zdjęcia i będę szukać w szkółkach sadzonek. :D
christinkrysia , ja Krysiu też nie mogę sobie wyobrazić Anabelle, która nie jest cięta. Wydawało mi się, że nowe pędy wyrastają wiosną z ziemi, a nie ze starych, pozostawionych po zimie. Ale może się mylę. Trzeba by spróbować i części pędów nie przyciąć, a potem porównać. Chyba tak zrobię.
cyma to miskant Variegatus też ma te okropne rozłogi? Muszę sprawdzić swojego. Piękna odmiana, lecz to rozrastanie się jest strasznie upierdliwe.

Hortensja HS sprawia kłopoty. Śliczna jest, ale rozwala się na boki, bo pędziki ma wiotkie, a bukiety kwiatowe ciężkie.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Wandziu! ja mam tylko jedno miejsce, gdzie mogłam je posadzić i nie jest to pełne słońce. Ale światła dość bo drzewo nad nimi rzadkie. Ale masz rację - warto posadzić w słonku, bo wtedy lepszy efekt. Może jak będę gospodarować przód, to pokuszę się o kolejna sztukę i przyjrzę się u Ciebie, co by pasowało.

Gdyby nie liście, nawet nie przypuszczałabym, że 'Hayes Starburst' to hortensja! Bardzo ciekawy kwiat!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Miłeczko, z tego co czytałam, to właśnie Vanilka najbardziej lubi słońce spośród odmian hortensji. Inne radzą sobie też w półcieniu. Może więc w przyszłości lepiej przesadź na przód Vanilkę, a z tyłu daj jakąś inną odmianę.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Wando, doczytałam sobie, że jednak warto niziutko przyciąć nieforemne hortensje. Dobrze wiedzieć, przynajmniej wiem, że jest jakaś szansa dla moich drapaków. Chociaż mam wrażenie, że taka Annabelle to sama świetnie sobie radzi.. Miałaś rację ostrzegając mnie kiedyś, że to potwór. Rozrasta się jak burza i nawet susza jej nie straszna.
Natomiast Vanilka jest w słońcu i jednak mam wrażenie, że korzystniejsza dla niej byłaby przeprowadzka do półcienia. W tym roku popaliło jej wszystkie kwiatostany ;:222
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”