Wszystko o pomidorach cz. 10
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 10
Czytam w sklepie z nasionami pomidorów, że jest sporo odmian bardzo wczesnych. Są i olbrzymy, które mają 60-70 dni od wysiewu na dojrzałość do zbioru. Są i takie co mają powyżej 100 dni. Znajomy zakłada ogródek. Miałam mu dać kilka z moich pojojków ale tak się zbierał, że u mnie wszystko już owocuje. Takiegoż krzaku kopać mu nie będę. Z odmian wczesnych znalazłam takie, które dobrze owocują przy niesprzyjających warunkach pogodowych. Może zniosłyby naszą jesień. Sąsiad 2 lata temu pomidory zbierał później niż ja pory
Jest to do realizacji? Myślałam o ukorzenieniu wilków ale tych u siebie nie mam.

Pozdrawiam Jola
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Raczej nierealne- 60 dni od wysiewu do dojrzałości ?
Chyba raczej od wysadzenia do gruntu + kolejne 60 dni na produkcję rozsady.Wychodzi więc 4 miesiące od wysiewu do pierwszych zbiorów. Czyli połowa listopada 

Pozdrawiam serdecznie- Ela
-
- 50p
- Od: 21 lut 2015, o 00:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy oprysk OW powoduje ze skóra pomidora jest twarda?Takie slyszałem pogłoski.
Pelasia, tak, Jabłonka Rosii jest samokończąca. A smak wg gustu, dla mnie średni, nie wysiałam go już w tym roku.
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
gicor jaki problem abyś sam sprawdził,a nie powtarzał czyichś zmyśleń.Opryskaj krzaki(owoce),tych pomidorów,które robią się miękkie.Wtedy naocznie sprawdzisz prawdziwość tych"pogłosek".

-
- 50p
- Od: 29 cze 2015, o 00:18
Legina, no nie wiem, czy trzeba aż tak ostro zarzucać gikorowi, że powtarza "czyjeś zmyślenia". Może niech napisze, gdzie słyszał te "pogłoski". I jakich pomidorów to dotyczy, bo nie sądzę, że wszystkich.
Ja osobiście, według rady Ekopoma. wolę zadbać o glebę, i nie walę potem bezkrytycznie wszystko opryskiem OW jak leci, bo to nie jest tez bez efektów ubocznych. A na pewno nie pryskam "miękkich", żeby przekonać się, czy stwardnieją. Z moich 110 szt. gruntowych tylko jedna sztuka wykazała, jak dotąd, objawy SZW. Był to, nie będzie chyba niespodzianką, San Marzano 2. I z natury, nie ma on chyba miękkiej skórki, prawda? Dostał wapno w innej postaci, nie OW, bo nie miałam. Zobaczymy, czy poskutkuje. A na drugi rok wylatuje po prostu z moich upraw. Mam kilka innych podłużnych, Roma, Halina, Romatentomat, które nie łapią SZW, starczy mi na kilka słoików suszonych, a poza tym nie powalają one smakiem, prawda?
Ja osobiście, według rady Ekopoma. wolę zadbać o glebę, i nie walę potem bezkrytycznie wszystko opryskiem OW jak leci, bo to nie jest tez bez efektów ubocznych. A na pewno nie pryskam "miękkich", żeby przekonać się, czy stwardnieją. Z moich 110 szt. gruntowych tylko jedna sztuka wykazała, jak dotąd, objawy SZW. Był to, nie będzie chyba niespodzianką, San Marzano 2. I z natury, nie ma on chyba miękkiej skórki, prawda? Dostał wapno w innej postaci, nie OW, bo nie miałam. Zobaczymy, czy poskutkuje. A na drugi rok wylatuje po prostu z moich upraw. Mam kilka innych podłużnych, Roma, Halina, Romatentomat, które nie łapią SZW, starczy mi na kilka słoików suszonych, a poza tym nie powalają one smakiem, prawda?
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Karolina 51
Chciałabym wiedzieć jakie skutki uboczne ma Octan Wapnia ?
Co prawda nie walę bezkrytycznie w glebę, ale stosuję OW już drugi rok w określonych dawkach i w określonym czasie, nie zauważyłam żadnych pejoratywnych objawów.
Może Ty masz inną wiedzę w tym zakresie, więc podziel się z nami.
O glebę raczej dbam, dlatego na jesieni zrobiłam analizę i staram się postępować stosownie do zaleceń profesjonalistów.
Pozdrawiam
Chciałabym wiedzieć jakie skutki uboczne ma Octan Wapnia ?
Co prawda nie walę bezkrytycznie w glebę, ale stosuję OW już drugi rok w określonych dawkach i w określonym czasie, nie zauważyłam żadnych pejoratywnych objawów.
Może Ty masz inną wiedzę w tym zakresie, więc podziel się z nami.
O glebę raczej dbam, dlatego na jesieni zrobiłam analizę i staram się postępować stosownie do zaleceń profesjonalistów.
Pozdrawiam
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
Karolina51 w sumie prawie całkowicie się z Tobą zgadzam,po za tym,że ostro zarzucam "czyjeś zmyślenia".Nic mu nie zarzucam,po prostu wskazałem,że najlepiej jest sprawdzić samemu.Karolinko te środki tj.Mw,Ow i HT używam od samego początku tj.od 2013r..Może będzie Ci trudno uwierzyć,ale dzięki nim tak pod folią jak i w gruncie od początku ich stosowania,nie używałem innej chemii.A gdyby tak było byłbym podwójnie uradowany,że pomidorki będą twarde.Niestety tak się nie stało.SZW miałem tylko 1 raz na pomidorze w 2013r. na balkonie w donicy.Po prostu zabrakło mi w kolejnych opryskach na jeden krzak MW.Co do dbania o glebę, to jest to najważniejszy czynnik w uzyskaniu dobrych plonów,jak i szeroko pisała o tym Kozula więc popieram tę ideę ,bez względu kto o tym pisze,bo się sprawdziła i u mnie..
I to wszystko.

I to wszystko.

-
- 50p
- Od: 21 lut 2015, o 00:53
Temat ow był poruszany w tamtym sezonie na tym forum.Pytałem dlatego bo moje pryskane krzaki maja twarda skórke a te nie pryskane nie. 

-
- 50p
Rzepka,
octan wapnia, stosowany z umiarem i w zalecanych dawkach nie ma skutków ubocznych. Nie słyszałam o takich. Może być natomiast szkodliwy jeśli jest stosowany nadmiernie. I o ten "nadmiar" właśnie mi chodziło.
Legina,
co do HT mam takie samo jak Ty pozytywne zdanie.
octan wapnia, stosowany z umiarem i w zalecanych dawkach nie ma skutków ubocznych. Nie słyszałam o takich. Może być natomiast szkodliwy jeśli jest stosowany nadmiernie. I o ten "nadmiar" właśnie mi chodziło.
Legina,
co do HT mam takie samo jak Ty pozytywne zdanie.
- lunaria
- 50p
- Od: 5 sie 2013, o 12:41
W 2014 stosowałam Octan Wapnia i HT z powodzeniem, nie zauważyłam skutków ubocznych a nie żałowałam eko oprysków. A w przypadku tych preparatów ważna jest systematyczność.
A wracając do samych pomidorów - podziwiam Wasze zielone i strasznie zazdraszczam....u mnie dopiero początek zawiązywania i to tych najwcześniejszych odmian. Zanim ja zjem swojego czerwonego to będzie koniec sierpnia a gdzie tu jeszcze przetwory zrobić....
A wracając do samych pomidorów - podziwiam Wasze zielone i strasznie zazdraszczam....u mnie dopiero początek zawiązywania i to tych najwcześniejszych odmian. Zanim ja zjem swojego czerwonego to będzie koniec sierpnia a gdzie tu jeszcze przetwory zrobić....

?Be the type person that when your feet touch the floor in the morning, the - says, ?Aww shit..they`re up??.
pozdrawiam Ania
pozdrawiam Ania
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Dzięki za odpowiedź. Pięknie wiąże grona,najlepiej ze wszystkich moich pomidorówamitka pisze:Pelasia, tak, Jabłonka Rosii jest samokończąca. A smak wg gustu, dla mnie średni, nie wysiałam go już w tym roku.

Asia
-
- 50p
grazka100, aż się oko raduje. Czy to gruntowe? Mam Tigerellę w gruncie, ale u mnie jeszcze zielona.