MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.4

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.4

Post »

Przeglądając dziś stare rurki natrafiłam na 2 rurki ze zwójką ( nie wiem jaką). Co z nimi zrobić?
Oprócz tego jest 1 rurka z białymi gąsieniczkami w środku ale nie umiem komórką zrobić porządne foto. W innej było coś napchane jak puch bazi i w nim małe białe larwy z ciemną główką.Chyba jesienią będę miała zgaduj zgadula :roll:

Nie wiem co się dzieje ale przez Fotosik nie da się dziś wstawić zdjęć :(
elraf
100p
100p
Od: 27 maja 2012, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj
Jolek może się nie znam ale białe gąsieniczki to według mnie larwy much , ja generalnie jak wydobywałem kokony to wszystko co się ruszało to "neutralizowałem" a kokony zostawiłem .

Jolek pisze:Przeglądając dziś stare rurki natrafiłam na 2 rurki ze zwójką ( nie wiem jaką). Co z nimi zrobić?
Oprócz tego jest 1 rurka z białymi gąsieniczkami w środku ale nie umiem komórką zrobić porządne foto. W innej było coś napchane jak puch bazi i w nim małe białe larwy z ciemną główką.Chyba jesienią będę miała zgaduj zgadula :roll:

Nie wiem co się dzieje ale przez Fotosik nie da się dziś wstawić zdjęć :(
klik
1000p
1000p
Od: 16 wrz 2015, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolek zwójki pojedyncze sztuki w rurkach , czy więcej? Szkoda , że nie udało Ci się wstawić zdjęć. Larwy much nie mają "główki" a tym bardziej ciemnej :wink: Też mam takie rurki z puchem , jedną przez przypadek rozciąłem . Gęsto w nich od larw , ale co to jest to się dowiemy latem pewnie. Nie polecam wywalania wszystkiego co różni się od kokonu murarkowatego , bo możemy stracić całkiem fajne robaczki. Dużo pszczół nie zimuje w formie kokonu, więc raczej ostrożnie postępujmy.
Prośbę mam do Ciebie , odpisz mi w wątku o trójsklepce :D
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Udało się się dziś wkleić zdjęcia.Na pierwszym to zwójka, na drugim białe tłuściutkie larwy w środku. Kurczę , jaka ta przyrodo pomysłowa. Kokony zwójki owinięte jak małe cygara. W środku jest jeszcze dużo pyłku i kokon.

Obrazek

Obrazek
klik
1000p
1000p

Post »

Bez zdjęcia i opisu zastanawiałem się czy pisząc "zwójka" masz na myśli motyle :wink: , To miesierki , bo to chyba one mają taką polską nazwę? Jak co masz zrobić z miesierkami ? Cieszyć się!!! Najlepiej chyba zostawić je w rurce , trzeba się dowiedzieć czy wyciąganie im nie szkodzi. Część wyjęłaś, więc już masz "próbę badawczą"
To drugie zdjęcie jest niestety tak nieostre , że ja na nim nic nie widzę.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyli mogę je wyłożyć razem z murarkami.
W wolnej chwili zrobię zdjęcie tym ,, białym larwom". Na razie trzymam je w pojemniku bo jestem ciekawa co z niech będzie.
klik
1000p
1000p

Post »

Mogą być razem z murarkami. Są bardziej widowiskowe od murarek , noszą kawałki liści i świetnie to wygląda. Latają później od murarek , więc nie będziesz miała ciszy od czerwca przy domku. Jedna z najpospolitszych to miesierka różówka. Jak masz ulubione róże w ogrodzie to mogą zrobić niezłe spustoszenie w ich liściach. Inne gatunki tną liście np. brzozy
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to prawdopodobnie są to brzozowe :D Róż nie miałam powycinanych a na działce rośnie gigantyczna brzoza.
Awatar użytkownika
MarcinP87
50p
50p
Od: 10 lis 2010, o 18:01

Post »

Witam wszystkich.

Nareszcie nowy sezon murarkowy.

A oto przykład murarka na storczyku w domu. Wleciała przy słonecznej pogodzie ;:3

zdj.
storgata
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 mar 2016, o 08:53

Post »

Witam

Czy ktoś używał uli ze styrodur?Podobno najlepiej pszczoły zamieszkują plastikowe formatki takie jak z firmy biodar,tylko z cena trochę przesadzili.Nigdzie nie ma tańszych formatek z plastiku?Pozdrawiam

Cos takiego szukam :)

https://www.youtube.com/watch?v=R3hCDrpE4Gc
Awatar użytkownika
MarcinP87
50p
50p

Post »

Zdjęcie ze wczoraj murarka na storczyku ;:300

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Ja swoje maluszki wczoraj wyniosłam do hotelu. Piękna, słoneczna pogoda, sporo kwitnie. Powinno być ok. ;:215
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
MarcinP87
50p
50p

Post »

storgata pisze:Witam

Czy ktoś używał uli ze styrodur?Podobno najlepiej pszczoły zamieszkują plastikowe formatki takie jak z firmy biodar,tylko z cena trochę przesadzili.Nigdzie nie ma tańszych formatek z plastiku?Pozdrawiam

Cos takiego szukam :)

https://www.youtube.com/watch?v=R3hCDrpE4Gc

Ja w tym roku trochę zainwestowałem i będę miał 6 formatek z twardego styroduru.
Zobaczymy jak się spiszą te formatki dużo miejsca zajmują no ale są wielokrotnego użytku "podobno" ;:224

https://www.youtube.com/watch?v=Tr_SiYaaqfU

https://www.youtube.com/watch?v=WjuwQrihiho

Niestety niema nic tańszego no chyba że z otworami kwadratowymi ale chyba pszczółkom lepiej będzie w okrągłych otworach tak jak trzcina.
anz_anz
50p
50p
Od: 22 lut 2016, o 16:28

Post »

Też inwestuje w tym roku w te formatki, zobaczymy jakie będą efekty. W moich okolicach nie ma dobrego źródła trzciny o wystarczających średnicach. Na początek planuję 3 szt.

Znalazłem za to źródło rdestowca sachalińskiego i mam sporo zabezpieczonych już łodyg. Otwory są duże, do 3 cm, wysokość łodyg była ponad 3 m. Te najgrubsze wystawie chyba bliżej lata, żeby przyciągnąć letnie pszczoły, zwłaszcza miesierki, bo jeszcze u mnie ich nie było.

Dziś na ogrodzie szał. Lata pewnie koło setki samców. Na szczęście mam sporo krokusów, które są chętnie odwiedzane. Dziś też widziałem pszczoły miodne i olbrzymią wręcz trzmielą królową (trzmiel ziemny).

Oprócz krokusów zaczęła kwitnąć jasnota purpurowa. Polecam tę roślinę, kwitnie wcześniej niż jasnota biała (tej nawet u mnie jeszcze nie widać) i naprawdę pszczoły chętnie ją odwiedzają. U mnie siedzi więcej samców murarki na jasnocie niż na krokusach.
Nie było nas - był las, nie będzie nas - będzie las :)
elraf
100p
100p
Od: 27 maja 2012, o 13:10

Post »

Kurcze a ja na wyjeździe i niestety nie wiem co tam sie z moimi podopiecznymi dzieje :-( . Ale za to na spacerku troche trzciny i rdestowca dozbierałem ;-) . Co do formatek pamiętajcie że przy ich używaniu nie jest preferowane wystawianie gniazd trzcinowych bo trzciny będą zasiedlane w pierwszej kolejnosci .
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”