Ogród na wichrowym wzgórzu cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród na wichrowym wzgórzu cz.9

Post »

nifredil pisze:Kochana, widziałam takie cuda.. szklane bombki całe w koronce po 25 zł/szt ;:202 Jest jeden plus, takie ozdoby można zrobić samemu. Gosia/Margo2 robiła takie piękności w tym roku. Tylko najpierw trzeba dostać czyste bombki, a to może być nie lada problemem. W mojej okolicy niestety nie znalazłam ;:222
Widziałam piękności Gosi - cuuuda ;:215
Ja spotkałam puste, szklane bombki, ale nie wpadłam na taki pomysł, żeby ozdobić je samodzielnie, choć widziałam gotowe tego typu ozdoby. Za rok muszę spróbować ;:333
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nena08 pisze::wit
Przychodzę z rewizytą. Wydaje mi się, że kiedyś tu zaglądałam, ale pewnie zapomniałam zostawić śladu ;:223

Jestem pod wrażeniem Twojego ogrodu. Zachwyca mnie uporządkowanie i dbałość o detale, o różach nie wspomnę ;:138
Również kolekcjonuję ozdoby choinkowe, ale mam problem ze zdecydowaniem się na określoną kolorystykę i tak jak w ogrodzie mam mieszankę wszelkich kolorów.
A ja marzę o takiej pstrokatej choince, z orzechami, cukierkami jak za dawnych lat ;:224 Muszę zrobić taką któregoś roku :D
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2010, o 22:25

Post »

[quote="Alania"]W ogrodzie rośliny regenerują się po upałach, róże wchodzą w kolejne kwitnienie, co mnie cieszy, bo zrobiło się mało kolorowo. Szkoda, że jeżówki na słonecznych rabatach są spalone :( W miejscach cienistych mają się wspaniale, jakby w ogóle nie odczuły upałów
Obrazek

Co to za trawka na tym zdjęciu, cudna. Poza tym cały ogród cudowny a klomb przed wejściem- po prostu marzenie. Uwielbiam połączenie bukszpanu i róż.
Paulina
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elwi pisze:Moniczko, jak zawsze u Ciebie cudownie nastrojowo cały dom udekorowany ;:180 Masz rację, że nawet takie małe dekoracje, rozrzucone po domu, tworzą świąteczny, ciepły klimat. Poczytałam trochę o tym jak kupujesz ozdoby i powiem, że ja robię tak samo - co roku staram się dokupić kilka rzeczy ciekawych i niebanalnych, dzięki temu ozdób zebrało się naprawdę sporo :D
Tymczasem wracając do planów ogrodowych - mam pytanie o metalową pergolę. Czy tylko masz wbitą w ziemię czy też jakoś wzmacniałaś konstrukcję np. betonowymi stopami? Od kliku lat planuję pergolę i chyba "dojrzałam" do zakupu ;:224
Elwirko, pergola jest wbita do ziemi - kowal zrobił konstrukcji takie ok.0,5m pręty do wbicia. To w pełni wystarczy, a jak wiesz, u mnie wietrznie i nic się nie dzieje, stoi nieruchomo :D .

-- Wt 29 gru 2015 22:13 --
paola1a pisze:
Alania pisze:W ogrodzie rośliny regenerują się po upałach, róże wchodzą w kolejne kwitnienie, co mnie cieszy, bo zrobiło się mało kolorowo. Szkoda, że jeżówki na słonecznych rabatach są spalone :( W miejscach cienistych mają się wspaniale, jakby w ogóle nie odczuły upałów
Obrazek

Co to za trawka na tym zdjęciu, cudna. Poza tym cały ogród cudowny a klomb przed wejściem- po prostu marzenie. Uwielbiam połączenie bukszpanu i róż.
To trawka Frosted Curls :D - śliczna, to prawda ;:108
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Szczęśliwego Nowego Roku
Czy to nie czas na jakieś wspominkowi?
Czekam na nie z utęsknieniem
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moni, życzę Ci w Nowym roku wiele radości i szczęścia w każdej dziedzinie życia, żeby każdy dzień był jak promyk słońca ;:196
A ja marzę o takiej pstrokatej choince, z orzechami, cukierkami jak za dawnych lat ;:224 Muszę zrobić taką któregoś roku
No, no, już wyobrażam sobie jaka byłaby to choinka... Cud, miód, malyna :D
Fajnie, że pergola nie potrzebuje dodatkowego wsparcia, może na wiosnę zrealizuję plan :heja
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Margo2 pisze:Szczęśliwego Nowego Roku
Czy to nie czas na jakieś wspominkowi?
Czekam na nie z utęsknieniem
Dzięki, Gosiaczku ;:196 Tobie również spełnienia marzeń ogrodowych i nie tylko ;:333
Wspominki ;:173 Może jutro ;:224 Będzie kłopot z fotkami, bo dużo straciłam przez nieuwagę, ale coś wyskrobię ;:168
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elwi pisze:Moni, życzę Ci w Nowym roku wiele radości i szczęścia w każdej dziedzinie życia, żeby każdy dzień był jak promyk słońca ;:196
A ja marzę o takiej pstrokatej choince, z orzechami, cukierkami jak za dawnych lat ;:224 Muszę zrobić taką któregoś roku
No, no, już wyobrażam sobie jaka byłaby to choinka... Cud, miód, malyna :D
Fajnie, że pergola nie potrzebuje dodatkowego wsparcia, może na wiosnę zrealizuję plan :heja
Elwi, taka choinka z orzechami, ręcznie robionymi ozdobami - np. jeżykami, orzechami w sreberkach itp. może być też "moich" kolorkach, prawda? Pstrokata ... - muszę do takiej dojrzeć ;:131 Może jak będą wnuki - wtedy powstanie taka choinka dla dzieci ;:306
Ale wiesz... naprawdę marzy mi się taka ;:108
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czas kończyć wątek i czekać na wiosnę otwierając nowy ;:224
Zgodnie z obietnicą daną Gosi - wspomnienia z minionego roku i sezonu 2015.
Ten sezon był niezwykle pracowity - nie tyle na rabatach, bo na to nie było za wiele czasu, ale budowlanie. Powstał domek ogrodowy, murek, postument do zegara słonecznego, przeróbka muru z kamienia na tyłach ogrodu, miejsce na ognisko, częściowo wyrównaliśmy teren w części ogrodu z ogniskiem i przy garażu, wytyczyliśmy granicę prawej strony działki, co spowodowało, że mamy ok.1,5m więcej ogrodu :;230 - trzeba przenieść wiele roślin na rabacie powstałej w ub.roku i kontynuowanej w tym sezonie. Póki co udało nam się dzięki opóźnionej zimie przenieść tuje, ale zostało jeszcze dużo do zrobienia, a w szczególności do zwalczenia cała plaga podagrycznika :(
Cieszy jednak ogrom wykonanych prac dot. architektury ogrodowej, bo dzięki temu ogród nawet jesienią i zimą wygląda ciekawie ;:333
Fotkowe wspomnienia :D

Było
Obrazek

Jest
Obrazek

Było
Obrazek

Obrazek

Jest
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cały sezon obfitował w werbeny - miałam je wszędzie na rabatach dzięki Justynce ;:167 Niestety u mnie nie zdążają zawiązać nasion i nie wysiewają się.
Obrazek

Na podsumowanie sezonu ogrodowego zakupiliśmy donicę na murek. Teraz ogród czeka na wiosnę ;:3
Obrazek

W Nowym Roku 2016 życzę Wam wszystkim samych pozytywnych dni w ogrodzie i nie tylko :D

:wit :wit :wit
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Monia ja chce do twojego raju. Pięknie czysto i już czuję zapach lawendy ;:224
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:lol: Na lawendę to trzeba jeszcze poczekać kilka miesięcy ;:173 Ja teraz wypatruję wiosennych kwiatów, ale wszystko śpi ;:204

Na wiosenne wypatrywanie zapraszam do nowego wątku

tutaj

Moderatora proszę o zamknięcie wątku :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”