Jola na włościach - czyli 3 ary różności. cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jola na włościach - czyli 3 ary różności. cz.2

Post »

Jolu gdzie się podziewasz ,wszystkiego dobrego w Nowym Roku ,spełnienia marzeń ogrodowo- mieszkaniowych i nie tylko.
Pozdrawiam Teresa :wit
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Plączę się po Forum, zaglądam do wątków, ale tak ogólnie to może nie sen zimowy ale drzemka na pewno ;:224 .
Lucynko, jak się zagląda do polskich miasteczek, zwłaszcza po dłuższej nieobecności, to widać ogromne zmiany. W Starym i Nowym Sączu byłam z 10 albo i więcej lat temu. Wtedy były takie zapyziałe, brudne i smutne. Co prawda wiele jest tam jeszcze do zrobienia, odremontowania, ale robią inne wrażenie. Widać tam gospodarza i dbałość ;:333 .
Marysiu, też nie mogę doczekać się wiosny.
Hanna 133, ale o którym rozchodniku mówisz, trochę ich pokazałam, chociaż tak na prawdę żaden nie jest typowo czerwony ;:131 . Raczej amarantowo-czerwone.
Jolu, witaj :wit . Lubię mieczyki, choć dużo z nimi roboty no i trzeba o nie cały czas dbać. Sadzę je na osobnej grządce, bo wtedy mam wszystkie pod kontrolą. Poza tym, jak tak rosną, nie wymagają osobnego podpierania, bo się wzajemnie wspierają. Tylko po obwodzie tej grządki sadzę mniejsze cebule no i z przodu od południa cebulki przybyszowe. Trochę ich co roku mam. Wszystkich dużych nie liczyłam, ale po posadzeniu w rzędy co 25 cm a rządku co 8-10 cm zajmują grządkę szer. 90 cm i długości 4m. W tej chwili, po dobrym zabezpieczeniu antywciornastkowym i dobrym wysuszeniu, leżakują sobie w lodówce ;:65 .
Teresko, dzięki ;:196
Pogoda za oknem fajna, słoneczko, lekki mrozik choć ani grama śniegu. Żadnych roślin nie zabezpieczałam, bo nie chciałam żeby się zaparzyły, albo myszy uwiły sobie pod nimi gniazdo. Jakoś muszą sobie same dać radę. Z myszami walczyłam od wiosny. Zużyłam 3 duże pojemniki trutki i 2 małe ;:oj , ale sąsiedzi z nimi nie walczą, a ponieważ kompostowniki mają przy ogrodzeniu ze mną, to od nich też przychodzą do mnie na wyżerkę ;:145 . No ale pod koniec lata efekt był ;:65 . Szczęściem w nieszczęściu jest to, że to nie nornice tylko polne myszy. Korytarze robią, ale nie wyżerają cebul.
No a dla wszystkich odwiedzających mnie oficjalnie i cichcem, najlepsze życzenia w Nowym roku. Oby nie był gorszy, no i obfitych plonów kwiatowo-warzywnych. A ponieważ tęsknimy do wiosny, to tak na przypomnienie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Iwona i Piotr
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 09:31

Post »

Jolu wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku :).
Piękna prymulka :). Jaki to gatunek?
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A tulipany jakie ślicznotki! ;:138
Jolu, nasiona miłka letniego wysiewa się bezpośrednio do gruntu w kwietniu i czeka się na wschody. Tylko tyle. Później ponoć sam się już rozsiewa.
Zapomniałam Ci o tym napisać na PW.
Miłego popołudnia. ;:167
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Serdeczności w Nowym Roku-a prymula piękna ;:215
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Jolu ale u Ciebie wiosennie to się chwali, Pogoda była bo od dwóch dni mrozik bardzo łaskawa ale czy to dobrze? cebulowe u mnie rwały się do wzrostu. Przepiękne te papuzie tulipanki a mnie w tym roku wzięło na te tradycyjne "babcine" ciekawe jak zakwitną.
Pelargonie podziwiałam u Ciebie wczesniej i powiem masz sokole oko aby wypatrzyć takie rarytaski.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Jolu a jak tam Twoja budowa? Kiedy zamierzasz się przeprowadzić? Piękne zdjęcia z wyjazdów.
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Jolu :wit
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku ! Tak oby do wiosny :tan już czas zaczyna iść z górki, będzie coraz widniej i przyjemniej. Chociaż wiadomo, że zima jeszcze sie nie skończyła.
Tulipany wkleiłaś cudne, pierzaste.Prymulka wiosennie nastraja ;:3
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Jolu ;:196 wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku, udanego sezonu, postępów w budowie, cudownych wycieczek ( a wiem, że lubisz :wink: ).
Zaczęły się wspominki, to dobrze, bo ja wcześniej też lenia miałam , ale zaczynam się budzić. ;:306
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Jolu takie widoczki wiosenne radują serducho i działają jak kofeina .Jakie pomidorki wysiewasz w tym sezonie?
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 sty 2013, o 11:54

Post »

Jolu, wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.:-)
Czy już coś siejesz?
Pozdrawiam. Ania
gloff
1000p
1000p
Od: 2 gru 2011, o 10:21

Post »

Witam :D Z dużym zainteresowaniem przeczytałem cały wątek i na pewno będę tu wracał :wink:
karinam6
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 mar 2016, o 13:01

Post »

Ruda2011 pisze:Jolu z przyjemnością pokażę swojego bambi ale .... gdy zacznie rosnąć. Zanim go wykopałam, sąsiadka przycięła go do ziemi. Te długie bambusowe badyle wykorzystuje do rozmaitych plecionek i jako paliki i .... nie wiem do czego jeszcze. Wysoki jest bardzo, najmniej 2,5 - 3 m. U mnie w tej chwili 5 cm szpikulce widać.
Z przyjemnością się z Tobą podzielę (jeżeli taki będziesz chciała) ale dopiero jesienią. Teraz nic nie widać ;:131

To ja jeszcze w temacie "ziemia". Najlepsza, jaką znam to ziemia uniwersalna z E.Leclerc. Pulchna, próchnicza, bez żyjątek :lol:
Do siewów, do domowych, do rozsad - jadę na niej od początku sezonu. To nie reklama. Kupiłam przypadkowo do siewu i teraz wolę jechać kilka km po nią niż brać inne.
A ja właśnie mam odwrotne wrażenia. Zakupiłam ziemie uniwersalna firmy Eco+, z E.Leclerc, i nigdy gorszego szajsu nie używałam. Naprawdę, za każdym razem jak ją używam zadziwia mnie negatywnie coraz bardziej. Po pierwsze same korzenie, patyki, ale znajdują się też takie kwiatki jak: włosy! szkło! i plastiki różne! co o ma być? Poprzednio miałam ziemie z Tesco i Auchan, też te najtańsze, ale to niebo a ziemia, sypka czarna ziemia i nic więcej...

Pisze to ku przestrodze innych, bo nawet szkoda tych 0,99 zł za 5L, a więcej nerwów się straci...
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Jolu, jak wiosenka u Ciebie?, te iryski to teraz czy jesienią, bo pamiętam, że są dla Ciebie, ale musisz się przypomnieć jak będziesz już je mogła wsadzić.
Parapety pewnie już zastawione?, a jak tam budowa i jak się czujesz w roli głównego budowniczego, nadzorującego?. ;:196
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Zajrzałam bo byłam ciekawa co się dzieje na nowej działce a tu cisza.
Jolu coś wysiałaś?Pewnie ogrom wszystkiego. Ja w tym roku zacznę gromadzić paliki z drutu żebrowanego do pomidorów.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”