Mój Kwiecisty Zakątek cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój Kwiecisty Zakątek cz.7

Post »

Co by nie mówić rabata prezentuje się pięknie. U Ciebie jak widzę praca zespołowa dominuje na działce. I super! Jak syn kosi to nie ma o czym gadać. Ewentualnie zaciśnie zęby i skosi. Poza tym rabata jest luźna i nic nie wystaje poza obramowanie ( nie to co u mnie ;:224 ). Wiosnę mamy podobną choć u mnie irysy jeszcze nie kwitną. Sama nie wiem czy upierać się jeszcze przy tych psizębach ;:24 Może spróbuję po raz ostatni kupić jesienią cebulki. Z żurawkami mam podobnie. Słyszałam jednak opinie, ze one po prostu szybko się starzeją ( należą do bylin krótkowiecznych) i powinno się często odmładzać - czego ja nie robię :oops:
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Kasiu , piękne , pięknie wychodzi :D U mnie groszek duży i jak szczotka ma już więcej jak miesiąc , zimno było. Tulipanki do towarzystwa ;:215
Izuś , co sobie robił , to ma :;230 Czasami i ja koszę, ale nie będzie źle, na pewno kosa nie będzie potrzebna na docinanie. A że czasami cofnąć trzeba będzie , nie problem . ;:333 Nie wiem , co Ci powiedzieć o psizębach , moje w piachu nieźle sprawują się. Na wiosnę odrobina azofoski i tyle. W słonecznym miejscu rosły , teraz w półcieniu. Co do żurawek,starzeją się , ale nie jest tak źle, można odmłodzić , przy obrywaniu pędów do sadzonkowania , wypuszcza dużo nowych i to ją odmładza. Mam krzaki po 6-8 lat.
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Tadziu super u ciebie jest rodzinka na medal ;:215 Żeby mnie tak chcieli pomagać radość byłaby podwójna super roślinki wypielęgnowane.U ciebie już taki duży groszek a ja jeszcze nie posiałam bo mi miejsca zabrakło. ;:223 Ale gdzieś jeszcze muszę wtyknąć. :wit
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Tadziu piękna nowa rabatka powstaje, ciekawy kształt wymyśliłeś . ;:138
Ja także otrzymałam w prezencie aralię od Tadeusza na pierwszym ogrodniczym spotkaniu. Bardzo ładnie rośnie, w formie palemki, chociaż jeszcze nie kwitła, a pień nie popękał.
Paulowni, to bałabym się posadzić, zmarzła by na bank. :)
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Jolu ,groszek pięknie wyrósł , ile ziaren w ziemi tyle wyrosło. Gorzej z bobem , niewiele ostało. Część nornice zeżarły , a część jakiś grzyb załatwił. Rodzina coraz chętniej bywa na działce , nie tylko w celach rekreacyjnych. Praca na być przyjemnością , jak też wypoczynkiem. I może niektóre prace są ''w plecy'' , nic na siłę , bo się przestraszą i wyniosą ;:306 ;:306
Tereniu , to nie mój pomysł , ja tylko ogólny zarys zaproponowałem. Syn szczegóły dopracował. Chciał wymyślnie , więc jest. Pewnie , że nieco gorzej kosić , ale nie tak źle. Już 2 koszenia były , docinać nie trzeba. ;:333 Szkoda, że pękła , była by już duża ,a tak trzeba poczekać , aż nowy pień wyrośnie. Ma 2 pączki przy ziemi. Na szczęście Aralia wydała też 2 sadzonki , w razie gdyby co , są ''zamienniki''. Paulownia prawie zawsze marznie przy ''normalnej'' zimie. Ta była wyjątkowo lekka , mojej wierzchołek przemarzł tylko. Ale kolega ma trzylatki , pnie ponad 3 metry mają żywy. A jak taka przemarznie taka duża , tyle w sezon rośnie. Część podziemna nie wymarza.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit
Piękne żurawki :D
Tulipanki, królowe wiosny też ;:108
a rabatka-- ;:215 No ale jak się ma taka piękna pomocnice to i rabatka powstaje piękna :D
Pozdrawiam :wink:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Hejka. :wit
U mnie też kilka żurawek wypadło.
Niektóre nie umieją się pozbierać.
Czy próbowałeś rozmnożyć tą kolorowa tawułkę ?
Też mam ją i chciałabym z niej zrobić sadzonki.
Kilka razy próbowałam ale mi się nie udało. ;:222
Śliczny ten irysek. ;:333
Grażyna.
kogro-linki
bebeluch
1000p
1000p
Od: 26 gru 2010, o 16:35

Post »

Tadzik :wit

Obrazek

cudny ten pierwiosnek ;:224
Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tadziu piękna rabata, kształt i wykonanie rewelacja ;:215 , kwiaty i Ż. kwitną na wiosnę. :wit
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Tadziu zdradź jak to robisz, że masz wspaniałego pomocnika ;:167
ja mam ale tylko kudłatego bo ten co mi przysięgał na dobre i złe to tylko z piłą może się zjawić w ogrodzie ;:134
Jestem u Ciebie skryto czytaczem i podglądaczem ;:162
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Aniu , bez pomocników nie dałbym sobie rady , ale nie zawsze tak było. Przecież po pracy w ziemi rączki się niszczą , paznokcie łamią ,ale powoli , systematycznie przyzwyczajałem do działki. Najpierw tylko warzywka , później coraz więcej, Teraz wszyscy pracują i wszyscy się radują. :D Tulipanki , szkoda gadać to już resztki po ataku futrzanej szarańczy ;:223
Graziu , tawuła sama rozmnożyła się ;:7 ;:7 Kilka gałązek leżało na ziemi i ukorzeniły się , ale już u ludzi . Sama widzisz jaka ładna. ;:333 Z patyków najlepiej przed ''puchnięciem'' pączków. Coś tam wetknąłem po przycięciu , ale pod włókniną i nie bardzo umiem powiedzieć co nimi.
Natuś , to już ''dziadek , ma coraz mniejsze kwiaty, muszę go odmłodzić. Ale kolorki ma ładne , kremowo biały. Odmianowy , ale jaka jego nazwa ???
Dorotko dzięki ;:168 ''Gwoździem programu'' maja być wysokie drzewa , Aralia i Paulownia. Na razie nie za wielkie.
Marysiu , na dobre i na złe , ale razem. Oczywiście , scysje bywają, koncepcje nasadzeń , ilość i odmiany roślin . Zdania bywają skrajnie różne , na noże nie ustalamy jak ma być :;230 :;230 Zawsze jakiś kompromis się znajdzie . Ja już od dłuższego czasu tylko jak tajniak podglądam . ;:7 ;:7
Dzisiaj dostałem przesyłkę z Lilii Wodnych. Sadzonki przyzwoite, zapakowane tak , że nawet liście nie mają większych uszkodzeń. Wiosenne żurawki mają je delikatne.

Obrazek

Jeszcze trochę ''kwiecia''. :D
Obrazek

Moja siewka.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trzy odmiany ''Kwiatów Elfów'' , Epimedium.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Tadek własnie tak zrobiłam i .......skucha.
Niestety wypusciły listki i padły czyli nie wytworzyły korzeni.
Spróbuję w takim razie przygiąć do ziemi i przyszpilić, może wtedy się uda tak jak u Ciebie.
Dzięki ;:168 za poradę.
Elfiki jak zawsze urocze. ;:215
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

A o mnie LW chyba zapomniały. Od 23 kwietnia trwa cisza.

Efektownie wygląda nowa rabata. Nie ma to jak praca zespołowa.
Piękne masz epimedia. Moje (w ilości 2 szt.) jeszcze malutkie. Kwiecia u nich raczej w tym sezonie nie zobaczę.
Pozdrawiam Hala
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Graziu , jutro zobaczę co u moich. Wczoraj zaglądałem do róż i jagody kamczackiej . Jagoda w większości ma ''zielone'' , gorej z różami. obawy przed mrozami przyciąłem pędy i do zimnej piwnicy wstawiłem , te nie rosną , maja obeschnięte pączki. Te ścięte wiosną , mają listki. Jak n razie ''Elfikowy'' głód zaspokojony , na jak długo?
Halinko , dość szybko przyrastają, jak nie mają teraz pączków , to już nie zakwitną. Po tej powstała następna rabata. Głównie bylinowa. Na niej jest także Palibin i Obiela. Może być problem z obielą, rośnie w duży krzew. Choć miejsca ma sporo , nożyce i sekatory mam , gdyby jej chciało się szaleć ;:7 ;:7 Polowa bylin to floksy wysokie i jeżówki. Nie wiem czy to dobre połączenie, zobaczymy już niedługo. Są tam też tojad , pustynniki już były wcześniej , na podwyższeniu . Dość gęsto posadzone , upychanka trwa ;:108 ;:108 . U mnie też było cicho , wysłałem zapytanie o termin wysyłki , ale nie odpisali. Za to paczucha przyszła , i to kurierem ;:333
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Pewno zapomniałeś podlewać i stąd suche pączki.
Ale to nie tragedia, po silnym podlewaniu i cieple powinny wypuścić od nowa.
A jak nie to potraktuj ASAHI przed wsadzeniem do gruntu, wtedy na pewno ruszą o ile jeszcze nie mają suchych korzeni.
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”