Mój jest ten kawałek ogrodu----Dębowy Las cz.4-Aktualny
- anym
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój jest ten kawałek ogrodu----Dębowy Las cz.4-Aktualny
Widok zza siatki cudowny i no i ostrogowce 

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
mewa-Ewo No właśnie piękna róża ta Flammentanz,ale szkoda ,że nie powtarza kwitnienia.Szukam takiej ładnej jasnej co powtarza kwitnienie,może coś polecisz ???
kogra-Grażynko Dziękuję.W takim razie rozsadzę wiosną.Wypiękniała w tym roku ona bardzo.
tesia39- Teresko Toją kup.Mnie też jeszcze 3 kuszą.Heidi Klum ;Princess Alexandra of Kent i Akropolis .Zobaczymy jak długo im się oprę
ASK_anulla-Aniu Każdemu jakaś róża zawsze i swoja się podoba i tą co chciały mieć ,prawda ?? Dzięki za info z szałwią.
Violu K Proszę bardzo,To co wiem to podpowiem.Tylko nie zapomnij na jesieni wykopać i zabrać. do domu.Ja wykopałam i z razem z mieczykami wrzuciłam do piwnicy i przypomniałam sobie o niej jak u innych już widziałam w pakach,Zakwitła pięknie ale trochę później niż u innych
To zdjątko z motylkiem z miodowymi skrzydłami to Karłątek kniejnik.Ładny prawda??
aneczka1979Aniu Dziękuję.
W szałwii buszował motyl z miodowymi skrzydłami to Karłątek kniejnik. Ładny prawda? Ten ciemnofioletowy Clematis to Etoile Violette,mój pierwszy
Elwi-Elu Dziękuję z miłe słowa
Tak mam jeden Goździk pełny
Jestem zdumiona, Twoim dobrym sercem że ot tak chcesz mi sprezentować Deep Impression ,oczywiście chcę,dobra kobieto.ale pomyśl,może coś mogłabym Ci tez przesłać co mam ??,dobra kobieto
Mój najładniejszy kwiatek dla was
moja bajkaWitaj w moich progach .Dziękuję za miłe siłowa i zapraszam jeszcze
Rozeta-Moniczko Dziękuję tak zrobię jak zakończy kwitnienie.Uczę się z nią.Bo mam ją drugi sezonAle w tym roku dopiero się rozrosła ładnie.Tak to prawda,na jesieni każdy kwiatek cieszy i to jak
anym-Aniu Moja działka ma 6,8 a.Ale wpycham ile się da na te rabaty.Jak na jesieni coś dosadzałam to wkopałam i inne uszkodziłam cebule :tongue1: Ale i przed ogrodzeniem mam roślinki.a za siatka to pas warzywniaka też,krzewów, cukinii,dyni i drzewek owocowych tak z 1,5 a jeszcze zagospodarowałam
Mój najładniejszy kwiatek Dla was - Fiona

kogra-Grażynko Dziękuję.W takim razie rozsadzę wiosną.Wypiękniała w tym roku ona bardzo.

tesia39- Teresko Toją kup.Mnie też jeszcze 3 kuszą.Heidi Klum ;Princess Alexandra of Kent i Akropolis .Zobaczymy jak długo im się oprę

ASK_anulla-Aniu Każdemu jakaś róża zawsze i swoja się podoba i tą co chciały mieć ,prawda ?? Dzięki za info z szałwią.
Violu K Proszę bardzo,To co wiem to podpowiem.Tylko nie zapomnij na jesieni wykopać i zabrać. do domu.Ja wykopałam i z razem z mieczykami wrzuciłam do piwnicy i przypomniałam sobie o niej jak u innych już widziałam w pakach,Zakwitła pięknie ale trochę później niż u innych

aneczka1979Aniu Dziękuję.

Elwi-Elu Dziękuję z miłe słowa

Mój najładniejszy kwiatek dla was
moja bajkaWitaj w moich progach .Dziękuję za miłe siłowa i zapraszam jeszcze

Rozeta-Moniczko Dziękuję tak zrobię jak zakończy kwitnienie.Uczę się z nią.Bo mam ją drugi sezonAle w tym roku dopiero się rozrosła ładnie.Tak to prawda,na jesieni każdy kwiatek cieszy i to jak

anym-Aniu Moja działka ma 6,8 a.Ale wpycham ile się da na te rabaty.Jak na jesieni coś dosadzałam to wkopałam i inne uszkodziłam cebule :tongue1: Ale i przed ogrodzeniem mam roślinki.a za siatka to pas warzywniaka też,krzewów, cukinii,dyni i drzewek owocowych tak z 1,5 a jeszcze zagospodarowałam

Mój najładniejszy kwiatek Dla was - Fiona

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Toż dlatego właśnie wpadła mi w oko.
Jest tyle cudnych odmian, że człowiek tylko w nowe chciejstwa popada i dostaje oczopląsu.
Szkoda mi strasznie, że nie mam wiekszego ogrodu.
Ale z drugiej strony to może i dobrze, bo bym się zarobiła na śmierć chcąc to wszystko utrzymać w dobrym stanie i kondycji.
Jest tyle cudnych odmian, że człowiek tylko w nowe chciejstwa popada i dostaje oczopląsu.
Szkoda mi strasznie, że nie mam wiekszego ogrodu.
Ale z drugiej strony to może i dobrze, bo bym się zarobiła na śmierć chcąc to wszystko utrzymać w dobrym stanie i kondycji.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- ann_30
- Od: 7 mar 2012, o 10:36
Och jak ja kocham ten Twój kwiatuszek
Fiona to prawdziwa kocia modelka 

- anabuko1
kogra-Grażynko To prawda jest tyle odmian nowych aż oczy jak magnez przykuwają się do nich.ale wszystkiego nie da się mić.
ann_30-Aniu Fonka to rodzinny kwiatuszek,czasami po-pozuje a czasami za nic nie chce w kadr wejść
Na dwóch różach mam ??Jakiegoś grzyba ??
Topsinem oprysk robiłam z 1,5 tyg temu ,co jeszcze można zrobić ??

ann_30-Aniu Fonka to rodzinny kwiatuszek,czasami po-pozuje a czasami za nic nie chce w kadr wejść

Na dwóch różach mam ??Jakiegoś grzyba ??

Topsinem oprysk robiłam z 1,5 tyg temu ,co jeszcze można zrobić ??

- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Aniu w różanej chorobie nie pomogę. Kociak śliczny. Bardzo chciałam mieć kota ale mój Małż nawet słuchać nie chce.
Bardzo mnie ucieszyłaś, że to akurat Etoile Violette. Nieśmiało go podejrzewałam, ze względu na kształt płatków. Posadziłam go wczoraj w miejscu w którym potrzebowałam głębokiego fioletu. Czy on "na żywo" jest ciemnofioletowy?

Bardzo mnie ucieszyłaś, że to akurat Etoile Violette. Nieśmiało go podejrzewałam, ze względu na kształt płatków. Posadziłam go wczoraj w miejscu w którym potrzebowałam głębokiego fioletu. Czy on "na żywo" jest ciemnofioletowy?
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Jeśli oprysk nie pomógł to jest tylko jeden sposób, oberwać liście i spalić a różę przyciąć na 3 oczka od dołu, żeby od nowa się zregenerowała.
W 80% to pomaga a róża bardziej się rozkrzewia.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Aniu dokładnie to samo chciałam zaproponować .Jeszcze jedna ważna rzecz Aniu jeżeli masz korę pod różami to ją usuń ,róża może przez nią chorować .Fionka słodziutkakogra pisze:Jeśli oprysk nie pomógł to jest tylko jeden sposób, oberwać liście i spalić a różę przyciąć na 3 oczka od dołu, żeby od nowa się zregenerowała.

-- 26 cze 2014, o 18:04 --
Wiązówka we wrześniu

Pozdrawiam Alicja
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 3 gru 2011, o 09:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ANKO,portret kotki rewelacyjny
Pozdrowienia,
Sławek

Pozdrowienia,
Sławek
- MariaWy
- 1000p
- Od: 3 lip 2011, o 22:12
Fiona to prawdziwa modelka , śliczna .
Moja jedna róża też ma takie plamy , dziś ją pryskałam Topsinem , ciekawe czy jej pomoże.???
Moja jedna róża też ma takie plamy , dziś ją pryskałam Topsinem , ciekawe czy jej pomoże.???
- anabuko1
aneczka1979-AniuMy też kotka nie mieliśmy,mój M dostała malutką białą 1,5 miesięczną kulkę na urodziny.Ja na początku nie byłam zachwycona,bo mieszkamy w bloku.Chodziła za nami krok w krok,spałam przytulając się jak najbliżej i tak jej zostało do dziś, 30 sierpnia będzie miała 5 latek,Wierna jak piesek,czasami jak to kot ma swoje widzi- misie.A też nie wyobrażam sobie bez niej, naszego domu,Na działkę kiedy jedziemy ro ją zabieramy,Po roku miała przecież kontakt z ziemią i zielenią.Na początku chodziła jak na zwolnionym filmie jak bociek nogi do góry,Śmiechu było co nie miara.Ale po 2 latach instynkt się odezwał i zaczęła nawet przynosić do zabawy, myszki,jaszczurki,,,itp.Ostatnio szczurka złapała na łąkach ,I żywego zaskrońca przyniosła,Mój M ma co wynosić
Widziałam Twoje clemki super,duże ,ładne są .Etoile Violette polecam,piękny powojnik,Rośnie bezproblemowo.Ma takie mocno ciemno- fioletowo,a raczej śliwkowe kwiaty
kogra-Grażynko; alicjad31-Alu Dzięki,zrobię z chorymi różami jak mówisz
Fionka to kochana maskotka i nasze małe dziecko
slanka-flora-Słwaku ; MariaWy-Marysiu Fiona jak to kotek czasami po pozuje a czasami wcale nie da się uchwycić w kadr.Ale najważniejsze,że na nornice poluje,@ dni temu właśnie a taras mi kolejną przyniosła i zostawiała sobie,Dobrze,że uduszona już była,Ale i tak M musiała wyrzucać,bo ja tego do ręki nie wezmę
Z różłami może coś da sie zrobić,zrobię ja dziewczyny radzą
Żeby nie było tak brzydko to trochę różanego zdrowego kolorku

Kosmos

ingrid bergman

róża kronenburg

Rosa ISABEL RENAISSANCE

Louis Odier

Goldilocks

Na pierwszym planie Róża Mainzer Fastnacht

Flammentanz

aladdin

Bordure Rose

Tom Tom też już się szykuje

Augusta Luisa

kogra-Grażynko; alicjad31-Alu Dzięki,zrobię z chorymi różami jak mówisz

slanka-flora-Słwaku ; MariaWy-Marysiu Fiona jak to kotek czasami po pozuje a czasami wcale nie da się uchwycić w kadr.Ale najważniejsze,że na nornice poluje,@ dni temu właśnie a taras mi kolejną przyniosła i zostawiała sobie,Dobrze,że uduszona już była,Ale i tak M musiała wyrzucać,bo ja tego do ręki nie wezmę

Żeby nie było tak brzydko to trochę różanego zdrowego kolorku

Kosmos

ingrid bergman

róża kronenburg

Rosa ISABEL RENAISSANCE

Louis Odier

Goldilocks

Na pierwszym planie Róża Mainzer Fastnacht

Flammentanz

aladdin

Bordure Rose

Tom Tom też już się szykuje

Augusta Luisa

- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Aniu dokładnie to samo zrobiłam, wyjścia nie było, a Fiona- kocia modelka o cudnych oczachkogra pisze:Jeśli oprysk nie pomógł to jest tylko jeden sposób, oberwać liście i spalić a różę przyciąć na 3 oczka od dołu, żeby od nowa się zregenerowała.

- any57
- Od: 16 sty 2012, o 16:56
podejrzewam że na różach czarna plamistość,
gdy przejąłem ogródek wszystkie róże to miały - zaraz robiły się żółte liście i zostawały gołe patyki
przycięcie pomagało ... na chwilę
zacząłem walczyć chemią - opryski głównie topsinem (chyba po 10 dniach należy oprysk powtórzyć), aż nie wspomnę już czym jeszcze - do tego inne sposoby
co do kory - faktycznie mogłaby przenosić grzyba, ale akurat u mnie gdy wysypałem korę to ... zginęły plamistości i mączniaki - pewnie dlatego że stosowałem inne sposoby - np jesienią pryskając miedzianem brzoskwinie, robiłem też różany oprysk (wiosną powtarzałem)
a jeszcze ciekawostka - na ogrodzie mam wędzarnię i wybierając drzewny popiół sypałem pod róże (może sobie wymyśliłem, albo gdzieś czytałem) w każdym razie starczało go na kilka najgorszych krzewów i ... okazało się że te właśnie nie miały plamistości, albo raczej przychodziła ona później i w mniejszym stopniu
korę mam od 4-5 lat i niemal co roku dosypuję - róże mają się dobrze
gdy przejąłem ogródek wszystkie róże to miały - zaraz robiły się żółte liście i zostawały gołe patyki
przycięcie pomagało ... na chwilę
zacząłem walczyć chemią - opryski głównie topsinem (chyba po 10 dniach należy oprysk powtórzyć), aż nie wspomnę już czym jeszcze - do tego inne sposoby
co do kory - faktycznie mogłaby przenosić grzyba, ale akurat u mnie gdy wysypałem korę to ... zginęły plamistości i mączniaki - pewnie dlatego że stosowałem inne sposoby - np jesienią pryskając miedzianem brzoskwinie, robiłem też różany oprysk (wiosną powtarzałem)
a jeszcze ciekawostka - na ogrodzie mam wędzarnię i wybierając drzewny popiół sypałem pod róże (może sobie wymyśliłem, albo gdzieś czytałem) w każdym razie starczało go na kilka najgorszych krzewów i ... okazało się że te właśnie nie miały plamistości, albo raczej przychodziła ona później i w mniejszym stopniu
korę mam od 4-5 lat i niemal co roku dosypuję - róże mają się dobrze
- bwoj54
- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Aniu! Fiona urocza, różyczki wspaniałe - choć żal ,ze choróbsko atakuje. Ja swoim młodym , wiosennym nabytkom zrobiłam oprysk profilaktyczny przeciw grzybom i mszycom . Jak na razie skutecznie- nic nie atakuje.Popiół drzewny też wykorzystuję
w ogrodzie i pod folią...posypuję międzyrzędzia rzodkiewki i marchewki . Polecił mi ogrodnik jako użyźnienie i sposób przeciw robalom. Na razie kilka lat sprawdza się.Pozdrawiam cieplutko!
w ogrodzie i pod folią...posypuję międzyrzędzia rzodkiewki i marchewki . Polecił mi ogrodnik jako użyźnienie i sposób przeciw robalom. Na razie kilka lat sprawdza się.Pozdrawiam cieplutko!

"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
- tesia39
- Od: 9 kwie 2012, o 10:45
Aniu, pewnie że ją kupię, ale dopiero jesienią, do tego Avalon i Westerland.
Też na jednym krzaku pojawiła mi się czarna plamistość, już dwa razy była pryskana i chyba jest poprawa
Też na jednym krzaku pojawiła mi się czarna plamistość, już dwa razy była pryskana i chyba jest poprawa