Ogród w dolinie cz.10,czyli jak marzenia stają się faktem

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród w dolinie cz.10,czyli jak marzenia stają się faktem

Post »

Aniu, uważam, że połączenie rabat to bardzo dobre posuniecie. Masz więcej miejsca i prezentuje się to zdecydowanie korzystniej.
Napracowałaś się ;:224 . Ale są efekty ;:oj .
Hosty jeszcze w fazie kłów, ale szybciutko wydłużają się. Czekam na wybicie się jeszcze kilku sadzonych jesienią.
Jabłoń ozdobna 'Royalty' też się szykuje do kwitnienia. Mam formę szczepioną pendula.
;:196
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jest dość sporo ładnych, ozdobnych owocowych drzewek :D A już wiśni - całe mnóstwo. Moje jabłuszka są dla ptaków na zimę :D

Kwiaty porzeczki :D Oblegane, jak widać ;:224

Obrazek

Moniko! ;:196 Dziękuję. Są chwile , kiedy siedzę i przyglądam się ogrodowi. Ale nie powiem myśli się kłębią i często coś się z nich urodzi :;230 Trawnik oczywiście musi być, bo stanowi tło dla ogrodu. Ale ja tego tłą wiele nie potrzebuję :;230

Enkiant dzwonkowy ma pączki :heja

Obrazek

Irminko! To taki mój prywatny busz ;:224 :;230

I konwalie zaczynają :heja

Obrazek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

I u mnie konwalijki malutkie przyuważyłam zza podagrycznika :oops: bo tam mam go najwięcej ale fotki nie pstryknęłam ...o dziwo! ;:7
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

sweety pisze:. Rozchodnik ościsty cristatum :D

Obrazek
Podglądam i podziwiam bo wszystkie fotki, szczególnie te makro robisz bardzo ładne. Ale ten rozchodnik to wywołał u mnie okrzyk zachwytu ;:oj
polla
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 20 kwie 2014, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

dorcia7 pisze:W tej prymuli też się zakochałam u Ciebie,wyczytałam gdzie kupiłaś i napisałam nawet pw,ale nie mam na razie odpowiedzi-a znasz jej nazwę ??
Dziewczyny, jeśli moge sie wtracic, bo mocno sie doksztalcam szukajac roslinek do ogrodu i znalazlam przypadkiem ta czarna prymulke :) Mam nadzieje, ze to ta wlasciwa :heja
http://www.perennials.com/plants/primul ... black.html
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

sweety pisze:
Obrazek
Widzę, że skutecznie pozbywasz się trawnika ;:224 A nie kusiło cię żeby jeszcze ten kawałeczek od rabatki do tarasu z kostki odciążyć od trawy?? Nie musiałabyś specjalnie zahaczać kosiarką o ten skrawek, a hortensja (o ile dobrze widzę, wyprowadź mnie z błędu jeśli się mylę) może zyskałaby jakieś ciekawe towarzystwo ;:173
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Aniu,dobrze,że przybywa rabat,bo ogród będzie jeszcze piękniejszy,lubię takie nasadzenia ,bo w ogrodzie ma być wszystko,i ma uruchamiać wszystkie zmysły ,to moja dewiza,więc bardzo mi się u Ciebie podoba :tan
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39

Post »

Aniu widzę, że i u Ciebie pozytywne zmiany ;:215
Jak już się zrobi po swojemu to człowiek zadowolony a nie ciągle coś nie pasuje :wink:
Moi Panowie się śmieją, że jeszcze trochę to zostanie im koszenia na pół godzinki :wink:
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Aniu jesteś niesamowita z pracami w ogrodzie. Niczego nie planujesz a jednak robisz. Fajnie to nowe miejsce pozyskałaś i rzeczywiście, czy nie trzeba było dalej polecieć z darniowaniem i ten kawałek do kostki zerwać? Czy w tym roku też korzystasz z pomocy przy koszeniu? U mnie ten sąsiad co mi raz pomógł, nie żyje a z innymi nie chcę wchodzić w konszachty. Będę musiała sama chwycić za sprzęt i to jak najszybciej...
Czy ubiorek Ci się rozrasta? Jakbyś chciała go trochę ograniczyć, to poproszę o szczepkę ;:196 . No i ten rozchodnik też zwrócił moją uwagę :lol: , ale muszę zreorganizować skalniak, bo miszmasz mi się zrobił.
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

sweety pisze:Robię po kolei, ale do końca. Nie znoszę niewykończonych rabat. Biorę się za nowe, jak mam i obrzeże i odpowiednią ilość ziemi oraz kory :D A już najbardziej nie podoba mi się, jak ktoś położy agro, ale jej nie wyściółkuje. Sorry, ale tak mam :roll:

Obrazek
Gdybym ja miała w ten sposób działać to bym ogród tworzyła chyba z 8 lat.A tak cała działkę szybko obsadziłam a agro choć na chwilę zatrzymało chwasty,teraz roślinki już podrosły,a ja będę ją zdzierać i obsypywać korą.A na mojej skarpie gdyby nie agro to dopiero bym miała chwastowisko,a rośliny tak wolno ją zadarniają ;:124
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

A to ja spełniam Twoje wymagania estetyczne, bo....nie kładę agro, to i nie muszę nakrywać ;:306 co do reszty wymogów...cóż ....to może znowu się pozachwycam Twoimi zdjęciami dla zmiany tematu? :D
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Chyba pozazdrościłam Ci poszerzania rabat, bo dzisiaj chwyciłam za szpadel i zdjęłam darń :D
Gdyby nie przegonił mnie deszcz (już po), to przeniosłabym kilka roślin.
Zresztą jutro też jest dzień, a i mięśnie odpoczną (słabą mam kondycję ;:223 ).
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Maryniu (marpa)! Nie mam za wiele konwalii. U mnie si jakoś mocno nie rozrastają. I nie dziwię się, że nie cyknęłaś zdjęcia podagrycznikowi :;230

Obrazek

Jolu (April)! Jak tylko zobaczyłam tego rozchodnika, to capnęłam 2 doniczki :heja Już wtedy go widziałam koło tego kamienia ;:224

Obrazek

Pollu! Spojrzałam tam i moim zdaniem masz rację. To Victoriana Silver Lace Black :tan

Obrazek

Sabinko (nifredil)! Powiem szczerze, że spojrzę na to z góry i zdecyduję, czy poprawić kształt rabaty. Z poziomu tarasu jest ok, ale sprawdzę to ;:196

Obrazek

Marto (koziorożec)! I wzajemnie. Uwielbiam Twój ogród i chciałabym, by mój kiedyś był taki. Powoli, konsekwentnie i będzie :tan

Obrazek

Ilonko (imwsz)! Witam po zimowej przerwie ;:196 W domu też ciągle udoskonalam. Tak już mam. I u mnie za trawnikiem nikt nie płacze.

Obrazek

Marzko (Sosenki 4)! Dalej korzystać z pomocy tego samego pana :D Sprawdza się, jest chętny, więc ;:224 I Ty powinnaś sobie dać pomóc... Będę obserwować ubierka ;:168

Obrazek

Ewo (drewutnia)! Każdy ma swój sposób. Ja jednak pozostanę przy swoim :D Nie wyobrażam sobie męczyć się widokiem gołej agro ;:185

Obrazek

Pati (survivor26)! No i dobrze, że nie kładziesz. Raz położyłam. O raz za dużo :D

Obrazek

Iwonko (heliofitka)! Gratuluję. Mam nadzieję, że zobaczę efekty :tan

Obrazek

Dziś w ogrodzie nie zrobiłam nic. Niemal cały dzień spędziłam na przedmaturalnej pielgrzymce w Kalwarii, a jak wróciłam to zastałam taki widok

Obrazek

Na szczęście rośliny nie ucierpiały :lol:

To jeszcze parę widoków na tulipany, które mają swoje 5 minut ;:138

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I widoków ogólnych :D Nie patrzcie na trawnik, ale przy takiej pogodzie trudno jest się wstrzelić z koszeniem ;:224

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Muszę coś zrobić z tym płotkiem koło budlei. Wygląda nie fajnie, ale świetnie chroni ja przed przemarzaniem :D Ale pomyślę o tym jutro ;:173
Awatar użytkownika
baasik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 16:23

Post »

Tulipanki śliczne, ale najbardziej podobają mi się ozdobne jabłonie i wiśnia ;:333
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

sweety pisze: Muszę coś zrobić z tym płotkiem koło budlei. Wygląda nie fajnie, ale świetnie chroni ja przed przemarzaniem :D Ale pomyślę o tym jutro ;:173
A wsadzić za nim coś co urośnie i będzie się przewieszać? Np. groszek pachnący z odmian średnio niskich albo nasturcję? Tak mi się skojarzyło, bo dziś oba te kwiatki siałam i miały właśnie przykazane przewieszać się :) Bardzo ucieszyło mnie zdjęcie miksu tulipanów biskupich i żółtych - to znaczy, ze mam u siebie klasyczne, eleganckie zestawienie w stylu Ani :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”