Ogródek AGNESS

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek AGNESS

Post »

Aga, ale masz piękne te biało - granatowe brateczki ;:oj
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Aguś ,zrobiłam inspekcję ;:306 Twojego uporządkowanego ogrodu,jest na 6, aż serce się raduję ,że tak pięknie,miłego dnia życzę :wit ;:168
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Margo2 pisze:Ale porządek na rabatce ;:oj
Napracowsałaś się. Ja unikam już kory, bo wybieranie z niej liści to dla mnie udręka.
Wolę pielenie. Uspakaja po pracy.
Zastanawiam się, czy te kamienie nie przeszkadzają Ci w koszeniu.
Aguś, ja podobnie jak Gosia - unikam kory na rabatach. Wole pielić - choć mam tak gęsto nasadzone ze i pielić nie ma co, bo chwasty miejsca nie mają :lol: a tak to szybko haczką wzruszę ziemię i po robocie.
Korę mam jedynie na rabatach przed domem - czasem wiatr mi ja strasznie rozwieje ;:224
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Polu dziękuję bardzo , miło mi, że doniczkowa wiosenka przypadła Ci do gustu ;:196

Grażynko i ja uważam, że dekoracje wiosenne i świąteczne są takie same :D ..... Wiosna to budzenie się życia po długiej zimie, więc i jajeczka i ptaszki i kurczaczki i wszelkie wiosenne kwiecie i zieloności ....wszystko pasuje :D
Miło mi bardzo, że wianuszek cieszy Cię i ozdabia Twój domek .... to naprawdę ogromna radość dla mnie ;:196

Aniu dziękuję ;:196
Moje pierwsze tulipanki już za chwilę zakwitną.... pąki już nabierają kolorków :tan

Gosiu ja podchodzę troszkę inaczej do sprawy liści 8-) .... nie usuwam ich, traktuję jako świetną naturalną ściółkę, która po rozłożeniu się dostarczy składników odżywczych moim roślinkom :D Ze względów estetycznych po prostu pokrywam je cienką warstwą świeżej kory :D A za pieleniem niestety, nie przepadam :oops: więc moje wszystkie rabatki po kolei dostawały kołderkę z kory.... ta, którą ostatnio pokazywałam, właśnie też dostąpiła zaszczytu okrycia korą, wcześniej miała gołą ziemię i miałam serdecznie dość plewienia, po prostu nie nadążałam :roll: tylko skończyłam, musiałam zaczynać od początku ....a ja chyba na starość robię się strasznie leniwa :;230
Kamienie to mordęga przy koszeniu..... strasznie wrasta w nie trawa i co jakiś czas trzeba jo odrzucić i usunąć darń, dlatego też, teraz odkopałam troszkę więcej dani i wyłożyłam grubo korą, dopiero na nią ułożyłam kamienie , zostawiając margines kory przed kamieniami.... tak na koło kosiarki .... myślę, że będzie lepiej....

Edytko u mnie ta ilość kory to też kropla w morzu.... został mi już tylko jeden worek..... a rabat do przykrycia jeszcze mnóstwo.... w poniedziałek kupię kolejne 15 worków ....
W ogródku faktycznie już kolorowo.... a to wszystko dzięki sporej ilości żurawek, które teraz pięknie zostały wyeksponowane przez mnóstwo ślicznych, zielonych listeczków innych roślin :D
Buziaki :wit
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bogusiu brateczki otoczone są wełną drzewną .... bardzo się cieszę, ze podobają Ci się :D Lubię takie zaskakujące połączenia :lol:
Korę faktycznie każdego roku trzeba uzupełniać, dosyć szybko się rozkłada, ale najważniejsze, ze świetnie spełnia swoje zadania...a ma je bardzo ważne.... i zapora antychwastowa 8-) i świetna odżywka dla roślin ...
Wprawdzie chwasty i tak się pojawiają gdzieniegdzie , ale jest to niewielki ułamek tego, co wyrasta na gołej ziemi....
Co do plewienia.... w tej kwestii nie muszę się realizować, bo nie należy to do moich ulubionych czynności ;:224 ... no leniwa jestem, przyznaję :;230
Ja też nie potrafię motyczkować.... zawsze wszystko zielsko na kolanach :roll:

Gosiu mam nadzieję, że przekonam Cię brateczkami, to niesamowicie wdzięczne kwiatuszki :D Ja bardzo, bardzo je lubię i zawsze otwierają u mnie donicowy sezon :D

Justynko teraz mam najcięższą pracę, bo to odrzucanie kamieni, wydzieranie darni , wysypywanie kory i ponowne układanie kamieni nie należy do rzeczy łatwych, ale cieszy mnie taka dawka intensywnego ruchu, bo po zimie mięśnie strasznie rozleniwione i dobrze im to zrobi :lol: A później, po zrobieniu tej pracy , już każde kolejne zajęcie w ogrodzie to sama przyjemność :D

Agulka dziękuję, ciesze się bardzo, że dekoracje przypadły Ci do gustu ;:196

Madziu dziękuję, miło mi bardzo, ze podobają Ci się moje dekoracje ;:196
Na razie niewiele jest u mnie do oglądania, mało co kwitnie w ogródku, więc ze zdjęciami bardzo skąpo....ale mam nadzieję, że już niedługo to nadrobię, że kolejne kwiatuszki będą zakwitały każdego dnia :D

Agatko dziękuje za tyle pozytywnych słów ;:196
Drewno w ogrodzie i ja kocham...... drewno, wiklinę i kamień..... to u mnie króluje i jest dla mnie równie ważne jak rośliny :D
Pewnie pamiętasz z poprzedniego roku, że skrzyń miało być znacznie więcej, jednak stolarze, u których zamawiałam wystawili mnie do wiatru.... na razie mam tylko 3 skrzynie.... ale już od kilku dni próbuję się dodzwonić do stolarza, żeby zamówić choć 2 kolejne :roll:
Pamiętam i ja malowane na biało kamienie..... czasami nawet jeszcze takie się spotyka.... chociaż tak prawdę mówiąc to ja wolę naturę :wink:
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

Aguś ja częściowo na zimę pozostawiam liście jako okrywę roślin,ale wiosną jak je "zdejmuję" to jest na nich pleśń. Czy się nie obawiasz chorób grzybowych?Czy pryskasz te liście mocznikiem czy czymś przeciwko grzybom?Ja też chętnie bym te liście zostawiła ale boję się "grzyba"
Mam nasionka bratków,ale już w tym roku nie zakwitną. Wydaje mi się że one nie są trwałe i tak szczerze mówiąc pieniążki przeznaczone na zakup bratków wolę wydać na jakieś inne roślinki.Jednak patrząc na Twoje brateczki chyba jednak zakupię parę sztuk.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monisiu ja też je podziwiam.... w ogóle bardzo lubię te drobnokwiatowe brateczki :D

Martusiu dziękuje za takie cieplutkie słowa ;:196 do całkowitego uporządkowania ogrodu jeszcze daleko.... ale bardzo się staram :lol:

Aguś zgadza się, gęsto rosnące roślinki nie pozwalają przebić się chwastom, to świetna metoda :D
Korę uwielbiam i właśnie została ostatnia rabata nią wysypana..... ta broniła się najdłużej, była typowo bylinowa, ale właśnie ją obsypałam 8-)
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Aguś, śliczne dekoracje pokazujesz. Bratki to urocze kwiatki, prawda :D
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30

Post »

Doniczkowa wiosna bardzo kolorowa ;:333 ale i ta w ogrodzie też śliczna ;:138
czytam że nadal szalejesz w ogrodzie ...powodzenia w pracy
jeszcze jeden dzień w pracy i upragniony weekend :heja

Miłego wieczoru
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Agnieszko, piękne kompozycje! Wiosna w donicach zawsze nastraja optymistycznie, zanim ta właściwa, w ogrodzie rozszaleje się na dobre ;:333
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Aguś, z ciebie prawdziwa artystyczna dusza,wszystko dopracowane,że klękajcie narody.Niebieskie bratki piękne,nie wiem dlaczego nie kupiłam takiego koloru.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Ponoć nie wszystkie rośliny tolerują ściółkę z kory, ale ja również kolejne rabaty ściółkuję. Nie znoszę pielenia. Poza tym sąsiedztwo niby parku i zaniedbanej działki są stały źródłem kolejnych chwastów :evil:
Muszę się pochwalić, że u mnie tulipanki Fashion pokazały już kolor :tan A zawdzięczam je właśnie Tobie. Zawsze podziwiałam je u Ciebie i w końcu 2 lata temu udało mi się je kupić.
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

Nie jestem specjalistką, ale wydaje mi się że to zależy od rodzaju zastosowanej kory. Kora z drzew iglastych zakwasza glebę a z liściastych odwrotnie. Może dlatego wydaje się że nie lubią ściółkowania jeżeli wyściółkuje się nieodpowiednią korą.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W różach nie będzie żadnej ściółki, bo to bardziej kłopotliwe niż praktyczne, ale na pozostałych rabatach chętnie użyłabym kory. Tylko trzeba zagrać w totka, żeby mieć za co kupić wystarczającą ilość ;:306 Może po trochu zacznę sypać, bo nie zdążę z pieleniem. Cały czas się zastanawiam, czy piwoniom taka ściółka nie zaszkodzi.
Twoja "nowa" rabata wygląda wspaniale :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani witajcie w piękny , słoneczny dzień..... bardzo miło gdy po szarych i zimnych dniach budzi nas słońce :D Prognozy niestety nie są zbyt optymistyczne, zapowiadany jest chłód, przez kilka dni w okolicach 9*, ale nawet, mimo, że chłodno, to słoneczko bardzo cieszy.... Ja dziś planuję dalszą walkę z obrzeżami, na szczęście teraz już nie jest tak ciężko, bo już bez dźwigania..... granice rabat bez kamieni.... pójdzie znacznie szybciej.... Niestety kora skończyła się i dopiero w przyszłym tygodniu kupię następną....
Życzę Wam wszystkim słonecznego, miłego i efektywnego dnia ;:167 :wit

Gosiu powiem Ci szczerze, że jakoś nigdy nie przejmowałam się pleśnią..... warstwa liści nie jest gruba, więc nie było z tym nigdy problemu.... nigdy przez nie nie miałam żadnych chorób grzybowych...
Ja jestem ogromną zwolenniczką mulczowania gleby naturalnymi surowcami...... ściółkuję rabaty skoszoną trawą, liśćmi i korą i dzięki temu gleba jest wspaniale odżywiona, pulchna, wilgotna i roślinki rosną bez używania sztucznych nawozów...
Co do liści, to jest nawet metoda na otrzymanie wspaniałego, bogatego w składniki odżywcze kompostu..... liście ładuje się do plastikowych worków, trzeba je ponakłuwać, żeby był dostęp powietrza i chowa gdzieś w kąt, gdzie nie przeszkadzają.... po jakimś czasie ( rok, 2 lata) w workach jest świetny kompost liściasty :D
Co do bratków, ja w maju wysadzam do donic pelargonie i inne doniczkowce, bratki wtedy przenoszę do ogródka, gdzie kwitną aż do mrozów.... fajne też jest to, że wysiewają się i w kolejnym roku jest mnóstwo własnych kolorowych brateczków :D U mnie właśnie zaczynają kwitnąć :D Klika przeniosłam do donic, reszta pozostanie w ogródku :D

Małgosiu bratki bardzo lubię, każdej wiosny rozpoczynają u mnie donicowy sezon wiosenny :D

Uleńko dziękuję, najcięższe obrzeża mam już za sobą, teraz zostały tylko takie bez kamieni..... tu praca pójdzie znacznie szybciej i łatwiej.... tylko niestety kora już mi się skończyła .... ogródek to dosłownie worek bez dna w przypadku kory :roll:
Weekend u mnie bez ogródka, bo jadę raniutko do swojej córuni 8-)
Miłego dnia :wit

Kasiu dziękuję ;:196 Moje dekoracje donicowe bardzo skromne w tym sezonie....same brateczki....ale jakoś tak mi w tym roku pasował taki kwiatowy minimalizm 8-) :lol:
Cieszę się, że mimo nie najcieplejszych dni, w ogródku coraz bardziej kolorowo :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”