Majutek, Linetko, Małgosiu, Lesiu - dzięki za dopingujące wpisy! Niewykluczone, że ten zwrot w moim życiu kiedyś nastąpi - robię rozeznanie
Andrzeju, dużo już się u Ciebie dzieje! Wiosna moim zdaniem nie ma już odwrotu... widać to zarówno po symptomach roślinnych, jak i zachowaniu zwierząt... To rekompensata ze ubiegłoroczny falstart, z którego niezwykle się cieszę!
Eda, ja się nie przejadłam pączkami, bo rozłożyłam je na dwa razy - czuję się świetnie

Następne za rok!
Pozdrowienia...
Lulka, i bardzo dobrze, że sobie dogodziłaś

Tłusty Czwartek jest raz do roku!
Esme, witam Cię serdecznie! Wątek ma tempo tylko dzięki Wam - dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam!
Energia jest... jutro ją znowu spożytkuję, już nie wspominając o planach na weekend
Małgoś, przy obecnym natężeniu prac w ogrodzie masaże codzienne masz zapewnione

Róże przetrwały zimę rewelacyjnie - to bardzo obiecujące!
Aga, zapraszam do współpracy, zwłaszcza że masz doskonałe przygotowanie merytoryczne i praktyczne

A co do motto, to kochana, niech ono nie działa 'od dziś', tylko 'na dziś'
Dario, nie gniewam się ani trochę, ale brak mi Ciebie!
Znajdź sobie jednak swoje tempo zarówno na relaks tylko dla siebie, prace domowo-ogrodowe, jak i forumowanie...
Zawsze zapraszam!
Małgosiu, wielkokwiatowych nie trzeba ciąć bardzo nisko, ale skracam o 2/3 krzew.
Moje drogie, żeby założyć na poważnie firmę zajmującą się projektowaniem ogrodów, trzeba moim zdaniem zaznać teorii popartej praktyką.
Zobaczcie, na co pójdę, jeśli się uda (nabór na ten rok już zamknięty, ale jutro się dowiem, czy na pewno):
PROJEKTOWANIE OGRODU Z DOMEM RODZINNYM studia podyplomowe przy Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu
SGGW w Warszawie
program studiów
Dom i ogród rodzinny to funkcjonalna, estetyczna i kompozycyjna całość. Miejsce, które staje się domem i ogrodem pozostaje w silnym i wzajemnym związku z człowiekiem. Miejsce udomawia człowieka, staje się dla niego szczególnie ważne, a człowiek udomawiając miejsce próbuje je przybliżyć swemu marzeniu o idealnej siedzibie, ogrodzie, utraconym raju. Najlepiej gdy ogrody rodzinne powstają w ścisłym związku z domem i jego wnętrzem. Dobrze, jeśli mogłyby powstawać z pomocą odpowiednio przygotowanego projektanta. Rezultatem będzie wtedy wspólna przestrzeń spełniająca nie tylko oczekiwania mieszkańców ale również ich potrzeby.
Proponowane studia podyplomowe przeznaczone są dla absolwentów szkół wyższych różnych kierunków. Skierowane są do osób wznoszących swe siedziby rodzinne oraz do wszystkich, którzy uczestniczą w tym procesie jako projektanci lub wykonawcy czy też w inny sposób a chcą poszerzyć swą wiedzę w zakresie tworzenia architektury, architektury ogrodu, czy architektury wnętrz.
Program studiów obejmuje zagadnienia dotyczące kształtowania najbliższego otoczenia człowieka i rodziny ogrodu przy domu jednorodzinnym, i domu jednorodzinnego. Po wstępnym cyklu wykładów, który zapoznaje z programem studium, studenci wykonują projekty ogrodu rodzinnego oraz domu i wnętrza (3 projekty) oraz projekt całości siedziby rodzinnej i ostateczny projekt dyplomowy (w zależności od potrzeb studenta wykonywany pod opieka architekta krajobrazu, architekta lub architekta wnętrz). Uczestnicy poznają zasady projektowania form ogrodowych i architektonicznych właściwych dla ogrodu i domu rodzinnego, tło społeczno-kulturowe genezy, i przemian ogrodu rodzinnego, problematykę rewaloryzacji, i rekompozycji starych ogrodów, a także projektowania, i wykonywania aranżacji kwiatowych. Oprócz tego w zakres studiów wchodzi nowoczesne roślinoznawstwo oraz materiałoznawstwo, kosztorysowanie i zasady prowadzenia studia projektowego. Istotną częścią zajęć jest praktyczny kurs cyfrowych technik opracowania dokumentacji projektowej. Zajęcia praktyczne obejmują pracę w terenie (budowa i pielęgnacja obiektów sztuki ogrodowej), a także opcjonalnie staż w biurze projektowym.
Super, prawda?
W dodatku przystępne cenowo.
Jutro się dowiem, czy mnie jeszcze przyjmą na ten semestr