Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz.2
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz.2
Myslałam raczej o domu przyjaznym dla teściowej 

- przemek_pc
- Od: 15 mar 2013, o 16:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A to takowe istnieją

- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie istnieją! A przynajmniej mnie nic na ten temat nie wiadomo
Dziękuję Wam, Asiu - Grażynko - Zuza - Lucynko i Przemku - za fantastyczne odwiedziny! Za pochwałę moich ciernistych kartofelków również.
Co będzie dalej...? Ha! Dostałam dzisiaj kolejną paczkę, a co w niej jest...to zobaczycie. Jeśli ja siedzę i się jeszcze cieszę, to Wam - a przynajmniej niektórym - na pewno się też spodoba. Ale to przy tak zwanej okazji, może jutro - bo dzisiaj to już pora spać
Słodkich snów Wam życzę

Dziękuję Wam, Asiu - Grażynko - Zuza - Lucynko i Przemku - za fantastyczne odwiedziny! Za pochwałę moich ciernistych kartofelków również.
Co będzie dalej...? Ha! Dostałam dzisiaj kolejną paczkę, a co w niej jest...to zobaczycie. Jeśli ja siedzę i się jeszcze cieszę, to Wam - a przynajmniej niektórym - na pewno się też spodoba. Ale to przy tak zwanej okazji, może jutro - bo dzisiaj to już pora spać

Słodkich snów Wam życzę

- przemek_pc
Ktoś tu chyba miał iść spać, bo jak nie to proszę pokazać nowości 

- piasek pustyni
Idę idę, tylko sprawdzam, co tam u kogo zakwitło, by oczy nacieszyć.
Ty też idź spać, bo rano może jeszcze upolujesz jakieś ostatki z tych najbardziej ostatnich. A może coś ode mnie Ci zakwitło...? Słodkich snów raz jeszcze
Ty też idź spać, bo rano może jeszcze upolujesz jakieś ostatki z tych najbardziej ostatnich. A może coś ode mnie Ci zakwitło...? Słodkich snów raz jeszcze

-
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
No nie...i ja czuję się zaskoczona, że idziesz i w taką cierniową drogę...brrrr! A koty to w ogóle ogłoszą strajk...włoski albo inny
Uśmiechnęłam się, jak zobaczyłam dzisiaj, że Marysia wystawiła na all krasulkę Żaneta - nie wiem czy to nazwa kultywaru, czy kismet...
I ja dostałam dzisiaj paczkę...tylko dwie haworcje, ale jakie!!! Nie mogę się napatrzeć i nacieszyć - jedna z nich to perełka, wypatrzona na all, ale RASOWA - ze stanowiskiem, bardzo rzadka, a za śmieszne pieniądze...takie okazje jeszcze bardziej mnie nakręcają

Uśmiechnęłam się, jak zobaczyłam dzisiaj, że Marysia wystawiła na all krasulkę Żaneta - nie wiem czy to nazwa kultywaru, czy kismet...
I ja dostałam dzisiaj paczkę...tylko dwie haworcje, ale jakie!!! Nie mogę się napatrzeć i nacieszyć - jedna z nich to perełka, wypatrzona na all, ale RASOWA - ze stanowiskiem, bardzo rzadka, a za śmieszne pieniądze...takie okazje jeszcze bardziej mnie nakręcają

- piasek pustyni
A niechby spróbowały! Kto im każe nos wsadzać w kaktusy? Na szczęście raz się nadziały i więcej się nie porywają.bebos pisze:No nie...i ja czuję się zaskoczona, że idziesz i w taką cierniową drogę...brrrr! A koty to w ogóle ogłoszą strajk...włoski albo inny![]()
To szalenie zabawna historia, kiedyś Ci opowiem, bo sama się uśmiałam, jak to zobaczyłam. Dodam, że i najnowszy to kultywar, i ...kismet zarazembebos pisze:Uśmiechnęłam się, jak zobaczyłam dzisiaj, że Marysia wystawiła na all krasulkę Żaneta - nie wiem czy to nazwa kultywaru, czy kismet...

Czekam, kiedy je pokażesz. I dziękuję, że do mnie zajrzałaśbebos pisze:I ja dostałam dzisiaj paczkę...tylko dwie haworcje, ale jakie!!! Nie mogę się napatrzeć i nacieszyć - jedna z nich to perełka, wypatrzona na all, ale RASOWA - ze stanowiskiem, bardzo rzadka, a za śmieszne pieniądze...takie okazje jeszcze bardziej mnie nakręcają

Czas na część trzecią moich nowości, jakie przybyły w paczce od Konrada. Być może zaskoczę niektórych z Was, ale kiedy rok temu zapoznałam się z rodzajem Frailea, tak przypadł mi bardzo do gustu. Nic więc dziwnego, że Konrad - znany z hodowania tych roślinek - zaopatrzył mnie w gatunki, które zachwyciły formą i kształtem.
Dziś pokażę je wszystkie - te od roku u mnie, i te nowe. Niech sobie mają i rosną zdrowo, na następny pokaz muszą zasłużyć
Aby zbytnio nie przedłużać - oto moje już rośliny z rodzaju Frailea:
Frailea angelesii; Frailea asterioides

Frailea buenekeri ssp. densinsipum GF1000; Frailea buenekeri

Frailea cataphracta v. piraretaense; Frailea fredrichii AA 0032

Frailea gracillima AH 356; Frailea grahliana

Frailea grahliana HU 315; Frailea grahliana malutkie

Frailea phaeodisca; Frailea pseudograhliana f. H181

Frailea pumila FS 121; Frailea pumila GN135/332

Frailea pumila v alegretensis HU 89; Frailea pumila v. aquatica PR 63

Frailea pumila v. catiensis HU66; Frailea pumila - maleństwa

Frailea pygmaea f. afilarensis; Frailea pygmaea f. brunneo -mollispina

Frailea pygmaea v. curvispina PR 182; Frailea schilinzkyana f. Itacurubi HU 303

Frailea schilinzkyana; Frailea klingleriana

Frailea tupambae PR 0012

Konrad - naprawdę bardzo, bardzo serdecznie dziękuję raz jeszcze

A teraz idę się zachwycać kolejnymi nowościami. Od kogo, jakie - to następnym razem.
Za dzisiejsze wizyty z góry serdecznie dziękuję

- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Cudne kurdupelki
mają coś w sobie, że czasem nie można się im oprzeć 

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bardzo (już) ładne frailee - a z każdą kolejną dekadą będą jeszcze ładniejsze.
Bardzo lubię te rośliny - kiedyś były moją specjalizacją, dużo ich wysiewałem i usiłowałem rozpropagować je na naszym (trudnym) polskim gruncie. Nawet jakiś o nich dość długi artykuł w ŚK napisałem...
Niestety moje zachodnie stanowisko dla nich nie było zbyt odpowiednie, miałem kłopoty z kwitnieniem... No i zarzuciłem je na korzyść tych (dla mnie) bardziej wdzięcznych i przede wszystkim u mnie kwitnących.
Ale sentyment pozostał i chętnie je oglądam gdziekolwiek jestem i tutaj na Forum.
Swoją drogą dziwne są ścieżki Twojego hobby - rodzaje kaktusów które Cię interesują są zupełnie od siebie różne! Czym się kierujesz je wybierając pozostanie Twoją słodką tajemnicą - pewnie napiszesz że Ci się właśnie te podobają.

Bardzo lubię te rośliny - kiedyś były moją specjalizacją, dużo ich wysiewałem i usiłowałem rozpropagować je na naszym (trudnym) polskim gruncie. Nawet jakiś o nich dość długi artykuł w ŚK napisałem...
Niestety moje zachodnie stanowisko dla nich nie było zbyt odpowiednie, miałem kłopoty z kwitnieniem... No i zarzuciłem je na korzyść tych (dla mnie) bardziej wdzięcznych i przede wszystkim u mnie kwitnących.
Ale sentyment pozostał i chętnie je oglądam gdziekolwiek jestem i tutaj na Forum.

Swoją drogą dziwne są ścieżki Twojego hobby - rodzaje kaktusów które Cię interesują są zupełnie od siebie różne! Czym się kierujesz je wybierając pozostanie Twoją słodką tajemnicą - pewnie napiszesz że Ci się właśnie te podobają.

- przemek_pc
- KwiAnna
- Od: 16 gru 2010, o 10:28
O żesz kurcze, ale poszalałaś z zakupami

- popiolek69
- 500p
- Od: 22 paź 2011, o 22:11
Ta zagubiona to F. klingleriana

To to chyba bardziej przez rozmiar roślinpiasek pustyni pisze:Jakość zdjęć nie jest najlepsza, ale M coś poprzestawiał w przesłonie i ciężko mi było złapać ostrość.

Pozdrawiam Konrad
Popiolek69 kilka moich maluchów
Popiolek69 kilka moich maluchów
O kurcze
, frailejki, już cała kolekcja

- banditoo
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
no jeszcze z ciebie ludzie będą. Jak jeszcze Zdzichu wywalisz te chwaściory z madagaskaru czy tam z alaski to będę zacwycony kierunkim kolekcji 

- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
Za opuncjami i różnego rodzaju kartofelkami to ja nie przepadam,
ale fraileiki Żaneto bombowe.Oby zdrowo rosły i pięknie kwitły.
ale fraileiki Żaneto bombowe.Oby zdrowo rosły i pięknie kwitły.