Papryczka chili-jak pielęgnować cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sachel
100p
100p
Od: 14 lut 2014, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.2

Post »

Matko... a ja się cieszyłem moimi 2 sztukami które na probe posiałem :oops:
Jest tego trochę, gratuluje ;:63
chętnie po sezonie jakieś nasiona rocoto od Ciebie bym wziął skoro prawie po sąsiedzku mieszkamy :wink:

Czy przypadkiem niektóre nie są "podpieczone" ? Maja żółte krawędzie listków a nawet brązowe i się zwijaja :roll:
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p
Od: 18 paź 2011, o 02:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

GRANIA - oznaczniki mam wycięte z etykietek Tyvek :) po prostu nie mam na takie super plastikowe, więc musiałam coś wymyślić, i pod nóż poszły etykietki pętelkowe pocięte na trzy części :) Pchełkę mam od richu z akcji tam tegorocznej :lol: Papryczki będą szły do słoiczków lub na susz. A także w sierpniu na świeżo dla mojej zagranicznej siostrzyczki ;:oj Eh :)) Habanerki podobają mi się niemiłosierni!! :tan
sachel - niektóre pikówki mają właśnie żółte krawędzie liści, ale może dlatego że czasem za dużo je podlewam. Gorąco raczej nie mają - okienka są przewietrzane, są na niższej półce, no i teraz okno jest cały czas otwarte - mniej lub więcej, ale zawsze :) Nie wiem czy nie będę się na wiosnę pozbywać części sadzonek :roll:
Ponadto te z ciemnymi liścieniami to mulatki, więc chyba źle nie jest :) A niektóre też mogą mieć lekkie uszkodzenia, w końcu na paru egzemplarzach też miałam "kaski" :?
Pierwszą partię pikówek chcę zacząć podlewać Astvitem, w tym albo kolejnym tygodniu. :tan
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

Teresko piękne. Moje to jeszcze maluchy w porównaniu z Twoimi (no i część dopiero kiełkuje). Sama w tym roku zaszalałam, ale one są piękne. Czy zakonserwowane tracą na ostrości papryki? (jak tak to się uśmiechnę po jakiś sprawdzony przepis)
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p

Post »

No te w occie troszeczkę, wiadomo :) W oleju zreszto tak samo - wg mnie oczywiście :)
Ale.. jak załadujesz do słoiczków same hoty (jolokie, habanerki, scorpiony, i inne) to i tak będzie piekło ;:306 A wszelkie cienkie pod daszek, i do suszenia ;:215
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Pozdrawiam, Teresa.
Awatar użytkownika
sachel
100p
100p
Od: 14 lut 2014, o 14:10

Post »

sachel ... Nie wiem czy nie będę się na wiosnę pozbywać części sadzonek :roll: ...
Ja planuje okolo 11 odmian i czekam na więcej słońca :D ;:65
Jeśli miałabyś wyrzucać sadzonki chętnie coś przygarnę pod swoje skrzydła, daleko pewnie nie mam :lol:
Ja dopiero zaczynam swoje przygody a Ty masz na prawdę piękne rośliny, wiec szkoda żeby się zmarnowały :wink:
...Pierwszą partię pikówek chcę zacząć podlewać Astvitem, w tym albo kolejnym tygodniu. :tan
Nie moge sie doszukac stosunku w tym NPK, jaki jest?
a używałaś lub ktokolwiek używał Bio-Grow a później Bio-Bloom z Biobizz ? podobno ludzie sobie chwalą..
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p

Post »

Miałam na to wielki apetyt, raz że trochę kosztuje, dwa ktoś tu mówił, że to są stymulatory. Można je używać jeżeli roślinom nie brakuje żadnym składników pokarmowych. Dlatego ja zostaję przy bioflorinie i astvicie ewentualnie :wink:
Pozdrawiam, Teresa.
Rumianka
500p
500p
Od: 31 paź 2011, o 22:40

Post »

Ale śliczne te papryczki ;:138 , moje 3 odmiany dopiero leżą na wacikach . Oznaczniki można wykonać z pociętych butelek plastykowych po szamponach , płynach do naczyń , płynie do spryskiwaczy do samochodu itp. Mam też stare żaluzje , one są dobre, bo już mają odpowiednią szerokość i tylko tnę na kawałki.
Pozdrawiam , Bożenka.
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O, z żaluzjami strzeliłaś w 10 tkę :heja . Znajdą się.
W zeszłym roku wycinałam z butelek po mineralnej. Jednak do odczytania biegałam po okulary.
del999
50p
50p
Od: 12 lut 2014, o 20:23

Post »

Podstawowa porada - lepiej przesuszyć niż przelać :)
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p

Post »

Właśnie dziś musiałam wyrzucić dwie malutkie sadzoneczki bo coś podłoże chyba za mokre było, dlatego dałam je niżej, odkryłam półki i niech się wietrzą. Ciężko to teraz będzie odparować szybko.. Ale większość sadzonek wygląda na dość wytrzymałe :heja
Z pomidorami mi wychodziło łatwiej, może dlatego że był to już termin ogólnej rotacji na działce i poza nią :) A tutaj tylko siedzę i patrzę jak im ziemia wysycha! ;:oj
Pozdrawiam, Teresa.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Bio-Grow zapewnia bujny rozrost rośliny w fazie wzrostu. Jest płynnym biologiczno-organicznym nawozem do stosowania w glebie. Zawiera naturalne cukry, 70 mikroelementów oraz witaminy B1, B2, C i E. Tyle producent.
70 MIKROELEMENTÓW? A WSZYSTKICH PIERWIASTKÓW JEST 112 W TYM GAZY SZLACHETNE , PIERWIASTKI PROMIENIOTWÓRCZE I TRUJĄCE-ECH TA REKLAMA ;:14 :;230.
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

W tym roku mam kilka odmian ostrych papryczek, wszystkie capsicum annuum, będę je miała na zewnątrz, na tzw. "patelni" (czyli w pełnym słoneczku ;:3 ), kilka w gruncie, niektóre w donicach. Kiedy najlepiej wysiać nasionka, abym cieszyła się później dojrzałymi owocami? Dodam, że nie mam możliwości doświetlania rozsady - tak więc, aby termin kiełkowania był rozsądny w miarę :)
Awatar użytkownika
Marmarelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2013, o 10:19
Kontakt:

Post »

Ja bym nawet już siała, ale eksperci odpowiedzą ;)
Awatar użytkownika
anabelka23
200p
200p
Od: 7 maja 2013, o 22:03
Kontakt:

Post »

Sporo osób już ostre wysiało, bo one dłużej kiełkują. Na słodkie jeszcze czas :)
Mam na imię Ilona...
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Wiem, że sporo osób już wysiało, bo oglądam i podziwiam te piękne rozsady :) Ale wzięłam za pewnik, że one idą albo do szklarni, albo do tunelu - gdzieś, gdzie na pewno będzie im lepiej - niż moim w gruncie na patelni :)

Z drugiej strony w sumie, to już bardzo chciałabym coś podkiełkować ;:138 Ręcę swędzą, aby w ziemi pogrzebać :heja Bałam się tylko, że może jeszcze za wcześnie ;:131
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”