Cukinia,kabaczek - uprawa cz.2
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Cukinia - uprawa cz.2
W przybliżeniu może dużo. Nigdy nie liczyłam, u mnie najlepiej owocowała soraya. Jak ją dobrze podkarmić i się rozkrzewi, tak, że ma kilka miejsc z kwiatkami i do tego zbierać niezbyt duże owoce (tak do 20 cm), to mam wrażenie, że w sezonie spokojnie ponad 50 - myślę,że nie przesadziłam. Z drugiej strony miałam kilka żółtych, które po wydaniu kilku owoców padały z bliżej nieokreślonych przyczyn. Jako, że cukinii u mnie zawsze było za dużo w tym roku mam jeden krzaczek sorayi i do tego 2 patisony (też miał być jeden, ale żal mi było wyrzucić).
Dorota
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moja była płożąca.rozmalinka pisze:Ja w ubiegłym roku z jednej sadzonki zbierałam 1 sztukę co ok. 5dni. Mam jeszcze takie pytanie: Czy okrągła cukinia jest płożąca ?
Pozdrawiam, Marta.
15-45 sztuk zależnie czy dajesz im urosnąć (np. do 60cm) czy też zrywasz małe (15-25cm).Ika2008 pisze:...
A tak na marginesie, czy ktoś może mi powiedzieć ile jedna sadzonka cukinii może wydać owoców, tak w przybliżeniu.
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Dzięki dziewczyny za odpowiedzi. Mam nadzieję, że te 4 sadzonki, które na razie rosną, zadowolą mój apetyt na leczo i troszkę przetworów.
Pozdrawiam, Marta.
"Di nizza"? Mało plenna.rozmalinka pisze:Dzisiaj posadziłam z rozsady 4 cukinie okrągłe. Macie doświadczenia z taką odmianą?
Polecam odmiany "Astra", "Soraya" i "Lajkonik" - są bardzo plenne.
- apw81
- 200p
- Od: 11 lis 2011, o 17:09
Ika2008 z 4 sadzonek będziesz mieć dużo cukinii, tylko zbieraj małe, po ok.30 cm, ja miałam w zeszłym roku 4 sztuki- to keczup robiłam, leczo, coś rozdałam i coś zmarnowałam. W tym roku postawiłam na siew do gruntu i baaardzo marnie wzeszły, jedna mi rośnie, druga się pokazała, po pozostałych ani śladu...jest sens jeszcze siać, kupić gotową sadzonkę w sklepie czy mieć mało i nie marnować?:)
pozdrawiam Asia
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja bym dosiała. U mnie nawet ładnie wzeszły. Teraz ciepło to szybko nadgonią.
@apw81
Tak, jest sens jeszcze dosiewać. Ja dzisiaj dosiewałem brakujące dynie i cukinie. Zawsze sieje wprost do gruntu po dwa ziarenka w odstepie 5 cm, a następnie 30 cm i kolejne dwa, itd..
Tak, jest sens jeszcze dosiewać. Ja dzisiaj dosiewałem brakujące dynie i cukinie. Zawsze sieje wprost do gruntu po dwa ziarenka w odstepie 5 cm, a następnie 30 cm i kolejne dwa, itd..
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Jeśli 'tapir' mi nie wyrośnie będę musiała wysiać w doniczce, bo nie mogę pozwolić aby znowu część zjadły krocionogi lub ewentualnie ślimaki (zostało mało nasion w torebce), miejsce jest troszkę gliniaste więc widocznie mają problem z wyjściem na świat.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Ginka musisz swoje uprawy przenieść do mnie,
ja nie znam pojęcia ślimaki- odpukać. Moje cukinie od ostatniego wpisu podwoiły swoją objętość liściową,lecz już potrzebny jest deszcz. powoli z ziemi robi się skała.

Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Dzisiaj posadziłem 2 sadzonki albarello di sarzana.Jeśli będzie tak plenna jak w zeszłym sezonie,to będę rozdawał.
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Podrzuć nasion hahaha
U mnie ciepło, cukinie rosną w oczach. W tym roku planuję zbierać mniejsze. W zeszłym roku to między dyniami ich nie widziałam i zbierałam takie po 50 cm xD
U mnie ciepło, cukinie rosną w oczach. W tym roku planuję zbierać mniejsze. W zeszłym roku to między dyniami ich nie widziałam i zbierałam takie po 50 cm xD
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Jak na razie jest taki skwar, że ślimaki ani nie myślą wychodzić na żer (nawet wieczorem nie widać ich na trawnikach, czekają cierpliwie na deszcz...a moje kury na ślimaki
).

"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Ja przed wysadzeniem kopię dołek, w który daję wiaderko kompostu zmieszane z 1-2 garściami obornika granulowanego. Sadzę w to cukinię i w trakcie sezonu ze 2-3 podsypię saletrzakiem lub obornikiem granulowanym, ale nie ma w tym jakiejś reguły.
Dorota