Ogródek Gosi cz.11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz.11

Post »

Aniu, Teresko, trzcinnik to piękna bezproblemowa trawa. Dorasta do 1,5 m. nie jest ekspansywna. U mnie rośnie już 3 rok. Zimuje bardzo dobrze. Ja na zimę związuję jej źdźbła, żeby śnieg nie zalegał w środku, bo tego trawy nie lubią najbardziej
Czy ja Ci nie wysyłałam juz tego rozchodnika? Mam zapiski, że poszedł rezem z werbeną.

Martuś, już biegnę zobaczyć.

Jak się Wam zdjęcie podobało, to jeszcze pokażę

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

;:oj Gosiu trawy masz nietuzinkowe ,miło patrzec. :wit :wit
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Gosiu ;:167 śliczne zdjęcia - trawki cudne ;:215
Rozchodnik mam od Ciebie za który jestem Ci bardzo wdzięczna ale on jest różowy a ten taki bordowy , chyba że aparat przekłamuje
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2011, o 13:50

Post »

Więc ten trzcinnik jest tym czego potrzebuję.Zupełnie nie wiem ile miejsca mu zostawić?jaki ma obwód u podstawy po tych trzech latach?
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Kontakt:

Post »

piękne te twoje trawy, kiedyś miałam trzcinnika niestety zmarzł :( a ten twój jak się zwie ?
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Naprawdę pięknie wygląda ten trzcinnik.
Muszę pomyśleć nad nim, a raczej nad miejscem gdzie mam go posadzić, bo to najtrudniejsze. :)
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Trawusie urocze. Chyba już lada dzień wyjdę swoje związywać w snopki, dobrze że o tym przypomniałaś.
Gosiu, ostatnio zainteresowały mnie rozchodniki okazałe. Mogłabyś wiosną skubnąć dla mnie kawałek tego swojego bordowego czy ciemnoróżowego? Dam ci w zamian swoje, które mam. Snują mi się teraz po głowie nowe kompozycje z rozchodnikami.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Małgoś zachwycająco wyglądają te powiewające nad rabatami trawy..... niesamowita dekoracja jesiennego ogrodu. Bardzo mi ich brakuje w moim ogródku, jednak niestety nie ma szans, żeby gdzieś wcisnąć....
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Piękny ten trzcinnik ;:oj - miałam go w ręku na targach jesiennych ale tak się zagapiłam na coś innego,że w rezultacie o nim zapomniałam.. ;:223 . Babcia gapcia ;:190 jak mówi moja wnuczka!

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Faktycznie trawy robia teraz dobra robote na rabatach.
Zebralam sie wkoncu i wypierniczylam czesc jednorocznych z donic, jutro mam nadzieje skonczyc i zostanie tylko kopczykowanie rozyc ale to jeszcze czas.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jadziu, warto sadzić trawy, bo obok chryzantem o tej porze pięknie wyglądają. Mało tego, chryzantemy na zimę giną, a trawy stoją do wiosny

Teresko, mam 2 różowe
Jeden taki
Obrazek

drugi tak wyglądał we wrześniu. Ma ciemniejsze liście, niż ten pierwszy.

Obrazek

Teraz kwiaty ma ciemniejsze, ale może nie aż tak bardzo ciemne jak na zdjęciu. Chociaż bardzo podobne.

Aniu, po 3 latach ma może ze 30-40 cm. Może mniej. Naprawdę nie jest zbyt ekspansywny. Jak mu zostawisz 60 cm powinno wystarczyć na dłużej. Chociaż ja mam bardzo słabą ziemię i dlatego nie przyrasta zbyt mocno.

Grażynko, to trzcinnik krótkowłosy. Jest u mnie od 3 lat, czyli był sadzony przed tą bardzo mroźną zimą i przetrwał. Może to, że u Ciebie wymarł to efekt zalegania wody? Trawy lubią chyba bardziej przepuszczalne podłoże. Ja mam piaski. Musiałabyś dosypać do dołka trochę piasku.

Mariolu, ja mam to samo. Chodze po ogródkach i co i rusz wpadnie mi coś w oko. Tylko gdzie tu sadzić? Ale znając nasze możliwości miejsce zawsze się znajdzie.

Wandziu, nie ma sprawy. Tylko ten bordowy? Uwielbiam je razem z trawami, ale nie tylko.
Ja jeszcze poczekam ze związywaniem. Na razie nie zapowiadają przymrozków.

Aga, polecam Ci z całego serca tego trzcinnika. Nie zajmuje dużo miejsca, Może warto się zastanowić, jaką roślinę nim zastąpić. Polecam jeszcze takie mniejsze stipy typu Pony tails. Są zwiwne, malutkie, dużo miejsca nie zajmują. Fakt, że to raczej jednoroczne trawy, ale pięknie się rozsiewają

Maryniu, w przyszłym roku nadrób to koniecznie. To rewelacyjna trawa. Bardzo dekoracyjna. Moja to jeszcze bardzo młoda roślinka, bo ma 3 lata. W sumie to cienko wygląda, ale ma sporo kłosów jak na takie mizerne rozmiary.
Ja kupiłam wiosną przez internet

Jula, uwielbiam zimą wyglądać przez okno i obserwować tę rabatę. To moja najlepsza kompozycja. A trawy cieszą oczy aż do wiosny, kiedy to trzeba je ściąć.Jednoroczne mam już ogarnięte, ale zostało mi jeszcze przesadzenie 2 róż. Miałam to zrobić wiosną, ale dziewczyny mnie zmotywowały, żeby zrobić to jeszcze teraz. Pamiętam, że w zeszłym roku kopczykowałam chyba pod koniec grudnia, albo w styczniu. A może to było 2 lata temu? Nie pamiętam :roll:
W każdym bądź razie czekam aż zapowiedzą nadciągające długotrwałe mrozy
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Gośka hej ;:196
Powolutku nadrabiam zaległości i powiem Ci kochana, że trawy zachwyciły mnie ;:215 i to bardzo ;:167 Świetne zdjęcia w kroplach rosy ;:333
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Gosiu! Ale chyba masz i inne kolory rozchodników, czy się mylę?
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Moje trawy rosnal na rabacie, za ta poprzeczna konstrukcja z maty, to z okna ich nie widze a ladne sa. No ale jak mialam je na rabatach z przodu, to tak sie panoszyly, ze musialam je eksmitowac.
Kopczykowac będę za 2 moze 3 tygodnie, ja robie to wczesnie, bo pozniej jak juz jest zimno to nie lubie brrrrr
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Gosiu ;:167 Nie wiem co Ci napisać - chyba to ten drugi mi przysłałaś , ale on był tylko taki jak na zdjęciu - nie przebarwił się na bordowo ;:185 Teraz już poszedł spać na zimę .
Ja chyba nie umiem się zajmować rozchodnikami , albo one mnie nie lubią ;:223
Jeszcze raz bardzo dziękuję ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”