Ogród 100 róż

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród 100 róż

Post »

No i ja również jestem nieco zdziwiona kolorem mojego Heathcliffa...jest bardziej ciemnoczerwony niż purpurowy...bardzo piękny zresztą, tylko że nie na tę rabatę, na której go posadziłam :wink:
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Róże są piękne, ale ja się zachwycam Twoimi kompozycjami. Dlaczego nie pokazujesz szerszej perspektywy?
To zdjęcie z kawałkiem ścieżki przy brzozach zapiera dech.
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Aniu zatem będziemy obie róże porównywać. Co do Rose des 4 Vents to z tym zwieszeniem jest różnie. Nie wiem czy zauważyłaś u mnie że pomimo złych warunków pogodowych widać to na zdjęciu jak płatki są poszarpane to nie każdy kwiat zwisa. Nie wiem od czego to zależy ale niektóre są wzniesione.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Monia, ciekawa jestem, czy Twój Heathcliff już kwitnie. On ma trochę zmienne barwy. Jak zakwitł pierwszy kwiat, myślałam, że to Falstaff, i że mam kolejną pomyłkę, ale pąki obu tych odmian mają różne kolory ? Heathcliff?a zdecydowanie jaśniejsze.

Ewcia, ja nie powiedziałabym, że Heathcliff powinien być purpurowy; on ma kolor trudny do określenia. Dla mnie to jest wymieszany różowy z czerwonym :)

Gosia, jakbym pokazała ogród z szerokiej perspektywy ? przestałby być tajemniczy... :;230 A tak bardziej poważnie ? to chyba zbyt rzadko mnie odwiedzasz, bo pokazałam go już parę razy z wszystkich stron. Łatwo można to sklecić w całość :;230
Dzięki za miłe słowa :)

Danusiu, moja Rose des 4 Vents jest młodziutka, więc może nie ma jeszcze siły utrzymywać tak wielkich kwiatów...

Na początek trochę różności:

Obrazek

Obrazek

Ten wielki różowy krzaczor to Bonica 82 ? 1 egzemplarz; po prawej ? same młodziaki
Obrazek

Kurfürstin Sophie ? zapowiada się wspaniale
Obrazek

Ascot ? w tej chwili bardziej czerwony
Obrazek

Jubilee Celebration ? pięknie pachnie i ma dosyć trwałe kwiaty
Obrazek

Parky ? kształt kwiatu i układ płatków ? śliczne, ale spory z niej śmieciuszek. Mam 2 krzaki, więc będzie co robić...
Obrazek

Rosenfee ? wszystko wskazuje na to, że będzie to przebój tego lata :)
Obrazek

Obrazek

Claire Marshall - udany zakup; róża buduje zgrabny krzaczek, kwiaty utrzymuje bardzo długo i w moich zestawach kolorystycznych tworzy fajny, mocny akcent.
Obrazek

White Meidiland ? dla Margo. Ponownie zaczyna kwitnąć. Zapowiada się na jedną z tych bezproblemowych :)
Obrazek

Heathcliff ? ani nie czerwona, ani nie purpurowa :wink:
Obrazek

Harlow Carr ? słabo znosi deszcze ? gniły nawet pąki, ale teraz ponownie zaczyna ładnie wyglądać
Obrazek

Florence Delattre ? pisałam ostatnio, że moją jedyną fioletową różą jest Novalis. Najwyraźniej zapomniałam o FD, a to dlatego, że zakończyła pierwsze kwitnienie; na zdjęciu ostatnie kwiaty z początku lipca ? bardziej biało-różowe zresztą niż fioletowe.
Obrazek

I na koniec Winchester Cathedral ? jeszcze kwitnie, choć kwiatów ma już niewiele.
Obrazek
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Cześć Ania :wit
Pędzi lato niemiłosiernie szybko ;:131 .....Róże nam już przekwitają....
U mnie Claire Marshall przypalała się na upale....Była bladziutka, nie taka żarówiasta, jakiej się spodziewałam, myślę sobie że to róża na półcień...

WC z ostróżką, piękne ;:3
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Aniu, nawet jeśli mnie kilka dni nie ma oglądam wszystkie zdjęcia. Inaczej u Ciebie nie można. Zauwazyłam te kilka z perspektywy, ale wiem, że to nie wszystko. Bo na przykłąd to z Bonicą pokazuje zupełnie inny widok niż do tej pory. Widać trawnik ;:306
U mnie Bonica tez wyrosła na potwora. Cudnie wyglada.
Dziękuję za różyczkę
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Aniu dotarłam do Ciebie..... ;:65
Zobaczyłam na własne oczy kwiat Andre le Notre.... piękny ;:170 może jeszcze raz zrobię
kolejne podejście na tą różę.
Aniu C. Marshal jak dla mnie super kolor.... Moje rosną na ostrym słonku i świetnie się prezentują.
Natomiast Heathciff uważam za pomyłkę. To nie taka róża miała być. Będę o niej myślała co z nią zrobić.
Czekam na przesyłeczkę różyczki i podobno jeszcze niespodzianki.... ma być po 15-ej .... jestem ich ogromnie ciekawa :;230 :;230
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

To chwal się, co zamówiłaś :heja
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W wątku Ani nie wypada :;230 , ale tym razem, to nie zamówienie ale
miły prezent...... ;:162 Pochwalę się u siebie jak dostanę po 15-ej paczuszkę.
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cześć Justynko :wit Lato rzeczywiście pędzi. Niektóre róże są w tej chwili dekoracyjne już tylko z liści. Jest trochę spokojniej, ale i mniej kwiatów do obcinania :wink:
Rozpoczynają jeżówki ? moje ulubione byliny...
Wiesz co, jestem zaskoczona ?postawą? Twojej Claire Marshall; moje rosną w bardzo nasłonecznionych miejscach, nie przypalają się i non stop kwitną. I mamy je z tego samego źródła... ;:131

Gosia, w takim razie, jak się zawezmę i zrobię porządek z kancikami trawnika, pokażę więcej :;230

Maju, muszę do Ciebie zajrzeć i zobaczyć co to za przesyłeczka ;:65 ;:65 .
Znając Ciebie, to Heathcliff musi się już bać :;230 A ja jestem z mojego bardzo zadowolona ? i kolor jak trzeba, i budowa kwiatów, i nawet dość długo je utrzymuje...

Aniu, Maju, u mnie wypada wszystko :D . Czujcie się jak u siebie ;:4

Ponieważ kończy się pierwsze kwitnienie róż, pokuszę się o króciutkie podsumowanie tego okresu.
W dalszym ciągu nie chcą kwitnąć Eden Rose 85, Geoff Hamilton, L'aimant, Odile Masquelier. Nie wiem, czy w tym roku zobaczę kwiaty edenki, ale trzy pozostałe mają już spore pąki.

?Zaliczyłam? 4 pomyłki różane (8 róż) oraz 2 bylinowe ? nie wszystkie naparstnice i krwawniki otrzymałam w zamawianym kolorze.
Jedna róża ? w RĆ ? została błyskawicznie wymieniona; tu na obsługę klienta naprawdę nie mogę narzekać :)
Najbardziej szkoda mi Charming Piano, która nie dotarła z holenderskiej szkółki. Zamiast niej otrzymałam Out of Rosenheim. Na Charming Piano muszę czekać do jesieni :( Pozostałe ? w trakcie....

Wszystkie róże w gruncie są zdrowiutkie, natomiast część donicowych (2 Cinderelle i 2 Zaide) przyatakowały choroby. Mam wrażenie, że sama jestem winna. Podejrzewam, że w pewnym okresie dostały za dużo wody. Choroby odbiły się na kwitnieniu róż; kwiaty były małe i brzydsze. Krzewy zakwitły mało obficie i na krótko.

A to róże z ostatnich fotek.

New Dawn. Nie wiem, czy się nie pożegnamy jesienią. Okropny z niej śmieciuch, a z roku na rok jest przecież coraz większa, a dwie New Dawn ? to już dwa śmieciuchy...
Obrazek

Andre le Notre ? tu w odsłonie morelowej
Obrazek

Leonardo da Vinci ? szaleje w tym roku. Jest piękny i bardzo gęsto obsypany kwiatami
Obrazek

Novalis ? niezmiennie go ;:167
Obrazek

Out of Rosenheim ? po niemiecku długo trzyma kwiaty, obficie kwitnie i jest zdrowa :)
Obrazek

Lions Rose ? cały czas kwitnie
Obrazek

Aleksandra Princess de Luxemburg
Obrazek

Cottage Rose
Obrazek

Falstaff
Obrazek

Stephanie Baronin zu Guttenberg
Obrazek

First Lady
Obrazek

Pastella
Obrazek
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Cześć Aniu.... ładne podsumowanie dotychczasowych poczynań różyczkowych :;230
Jeszcze nie dotarłam do siebie i nic tam nie wstawiłam.... dziś walczyłam z kompem... jest już Ok.
Paczuszka przyszła, a w niej różyczka wyhodowana z patyczka. Śliczna ... teraz będę musiała o nią zadbać
żeby mi nie padła. ;:173 ;:173 To jest różyczka nn, więc nazwy nie podam..... musisz poczekać aż mi zakwitnie :;230

Wiesz, ja też zaczynam lubić tą czerwoną purpurę ..... jakoś przeboleję...., a żeby nie było Ci przykro, to ja mam zamiast Coral Palace różę pięknie rosnącą, ale czerwoną...... stawiłam na Piano, ale to nie ona.
Może czerwony kapturek. ;:306 ;:306
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ty u mnie, ja u Ciebie ;:138
W takim razie czekam aż zakwitnie ta Twoja przesyłeczka :D
Ty też masz pomyłkę? Dobrze, że tylko jedną. Zobacz Maju jaka u mnie obfitość w tym roku ;:173 To chyba rekord...
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, też to zauważyłam ;:306
Faktycznie sporo masz pomyłek, czasami one są miłe :D
Czy myślimy o żółtkach francuskich ;:306 bo ja juz zaczynam robić pierwsze podejście. ;:108
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majuś, jeszcze nie myślę. Muszę się uporać z tymi pomyłkami i wyeksportować te niechciane ;:223
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Aleksandra Princess de Luxembourg - cudo ;:oj
Ja również miałam pomyłki z RĆ :(

Stephanie Baronin miałam kupić jesienią, ale z niej zrezygnowałam, a teraz żałuję jak ją oglądam w Waszych ogrodach. Poczytałam, że lubi łapać plamistość i to mnie zraziło, więc wycofałam się z zakupu. Jak się trzyma u Ciebie? Wciąż zdrowa?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”