Ogród 100 róż
- gajowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2011, o 07:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród 100 róż
No i ja również jestem nieco zdziwiona kolorem mojego Heathcliffa...jest bardziej ciemnoczerwony niż purpurowy...bardzo piękny zresztą, tylko że nie na tę rabatę, na której go posadziłam 

pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Moje wątki
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Róże są piękne, ale ja się zachwycam Twoimi kompozycjami. Dlaczego nie pokazujesz szerszej perspektywy?
To zdjęcie z kawałkiem ścieżki przy brzozach zapiera dech.
To zdjęcie z kawałkiem ścieżki przy brzozach zapiera dech.
Aniu zatem będziemy obie róże porównywać. Co do Rose des 4 Vents to z tym zwieszeniem jest różnie. Nie wiem czy zauważyłaś u mnie że pomimo złych warunków pogodowych widać to na zdjęciu jak płatki są poszarpane to nie każdy kwiat zwisa. Nie wiem od czego to zależy ale niektóre są wzniesione.
Monia, ciekawa jestem, czy Twój Heathcliff już kwitnie. On ma trochę zmienne barwy. Jak zakwitł pierwszy kwiat, myślałam, że to Falstaff, i że mam kolejną pomyłkę, ale pąki obu tych odmian mają różne kolory ? Heathcliff?a zdecydowanie jaśniejsze.
Ewcia, ja nie powiedziałabym, że Heathcliff powinien być purpurowy; on ma kolor trudny do określenia. Dla mnie to jest wymieszany różowy z czerwonym
Gosia, jakbym pokazała ogród z szerokiej perspektywy ? przestałby być tajemniczy...
A tak bardziej poważnie ? to chyba zbyt rzadko mnie odwiedzasz, bo pokazałam go już parę razy z wszystkich stron. Łatwo można to sklecić w całość
Dzięki za miłe słowa
Danusiu, moja Rose des 4 Vents jest młodziutka, więc może nie ma jeszcze siły utrzymywać tak wielkich kwiatów...
Na początek trochę różności:

Ten wielki różowy krzaczor to Bonica 82 ? 1 egzemplarz; po prawej ? same młodziaki

Kurfürstin Sophie ? zapowiada się wspaniale

Ascot ? w tej chwili bardziej czerwony

Jubilee Celebration ? pięknie pachnie i ma dosyć trwałe kwiaty

Parky ? kształt kwiatu i układ płatków ? śliczne, ale spory z niej śmieciuszek. Mam 2 krzaki, więc będzie co robić...

Rosenfee ? wszystko wskazuje na to, że będzie to przebój tego lata

Claire Marshall - udany zakup; róża buduje zgrabny krzaczek, kwiaty utrzymuje bardzo długo i w moich zestawach kolorystycznych tworzy fajny, mocny akcent.

White Meidiland ? dla Margo. Ponownie zaczyna kwitnąć. Zapowiada się na jedną z tych bezproblemowych

Heathcliff ? ani nie czerwona, ani nie purpurowa

Harlow Carr ? słabo znosi deszcze ? gniły nawet pąki, ale teraz ponownie zaczyna ładnie wyglądać

Florence Delattre ? pisałam ostatnio, że moją jedyną fioletową różą jest Novalis. Najwyraźniej zapomniałam o FD, a to dlatego, że zakończyła pierwsze kwitnienie; na zdjęciu ostatnie kwiaty z początku lipca ? bardziej biało-różowe zresztą niż fioletowe.

I na koniec Winchester Cathedral ? jeszcze kwitnie, choć kwiatów ma już niewiele.

Ewcia, ja nie powiedziałabym, że Heathcliff powinien być purpurowy; on ma kolor trudny do określenia. Dla mnie to jest wymieszany różowy z czerwonym

Gosia, jakbym pokazała ogród z szerokiej perspektywy ? przestałby być tajemniczy...

Dzięki za miłe słowa

Danusiu, moja Rose des 4 Vents jest młodziutka, więc może nie ma jeszcze siły utrzymywać tak wielkich kwiatów...
Na początek trochę różności:

Ten wielki różowy krzaczor to Bonica 82 ? 1 egzemplarz; po prawej ? same młodziaki

Kurfürstin Sophie ? zapowiada się wspaniale

Ascot ? w tej chwili bardziej czerwony

Jubilee Celebration ? pięknie pachnie i ma dosyć trwałe kwiaty

Parky ? kształt kwiatu i układ płatków ? śliczne, ale spory z niej śmieciuszek. Mam 2 krzaki, więc będzie co robić...

Rosenfee ? wszystko wskazuje na to, że będzie to przebój tego lata

Claire Marshall - udany zakup; róża buduje zgrabny krzaczek, kwiaty utrzymuje bardzo długo i w moich zestawach kolorystycznych tworzy fajny, mocny akcent.

White Meidiland ? dla Margo. Ponownie zaczyna kwitnąć. Zapowiada się na jedną z tych bezproblemowych

Heathcliff ? ani nie czerwona, ani nie purpurowa

Harlow Carr ? słabo znosi deszcze ? gniły nawet pąki, ale teraz ponownie zaczyna ładnie wyglądać

Florence Delattre ? pisałam ostatnio, że moją jedyną fioletową różą jest Novalis. Najwyraźniej zapomniałam o FD, a to dlatego, że zakończyła pierwsze kwitnienie; na zdjęciu ostatnie kwiaty z początku lipca ? bardziej biało-różowe zresztą niż fioletowe.

I na koniec Winchester Cathedral ? jeszcze kwitnie, choć kwiatów ma już niewiele.

Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Ogród 100 róż cz. IV
- justi177
- Od: 22 wrz 2011, o 17:42
Cześć Ania
Pędzi lato niemiłosiernie szybko
.....Róże nam już przekwitają....
U mnie Claire Marshall przypalała się na upale....Była bladziutka, nie taka żarówiasta, jakiej się spodziewałam, myślę sobie że to róża na półcień...
WC z ostróżką, piękne

Pędzi lato niemiłosiernie szybko

U mnie Claire Marshall przypalała się na upale....Była bladziutka, nie taka żarówiasta, jakiej się spodziewałam, myślę sobie że to róża na półcień...
WC z ostróżką, piękne

Pozdrawiam
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Aniu, nawet jeśli mnie kilka dni nie ma oglądam wszystkie zdjęcia. Inaczej u Ciebie nie można. Zauwazyłam te kilka z perspektywy, ale wiem, że to nie wszystko. Bo na przykłąd to z Bonicą pokazuje zupełnie inny widok niż do tej pory. Widać trawnik
U mnie Bonica tez wyrosła na potwora. Cudnie wyglada.
Dziękuję za różyczkę

U mnie Bonica tez wyrosła na potwora. Cudnie wyglada.
Dziękuję za różyczkę
- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55

Zobaczyłam na własne oczy kwiat Andre le Notre.... piękny

kolejne podejście na tą różę.
Aniu C. Marshal jak dla mnie super kolor.... Moje rosną na ostrym słonku i świetnie się prezentują.
Natomiast Heathciff uważam za pomyłkę. To nie taka róża miała być. Będę o niej myślała co z nią zrobić.
Czekam na przesyłeczkę różyczki i podobno jeszcze niespodzianki.... ma być po 15-ej .... jestem ich ogromnie ciekawa

- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
To chwal się, co zamówiłaś 

- majka411
W wątku Ani nie wypada
, ale tym razem, to nie zamówienie ale
miły prezent......
Pochwalę się u siebie jak dostanę po 15-ej paczuszkę.

miły prezent......

Cześć Justynko
Lato rzeczywiście pędzi. Niektóre róże są w tej chwili dekoracyjne już tylko z liści. Jest trochę spokojniej, ale i mniej kwiatów do obcinania
Rozpoczynają jeżówki ? moje ulubione byliny...
Wiesz co, jestem zaskoczona ?postawą? Twojej Claire Marshall; moje rosną w bardzo nasłonecznionych miejscach, nie przypalają się i non stop kwitną. I mamy je z tego samego źródła...
Gosia, w takim razie, jak się zawezmę i zrobię porządek z kancikami trawnika, pokażę więcej
Maju, muszę do Ciebie zajrzeć i zobaczyć co to za przesyłeczka
.
Znając Ciebie, to Heathcliff musi się już bać
A ja jestem z mojego bardzo zadowolona ? i kolor jak trzeba, i budowa kwiatów, i nawet dość długo je utrzymuje...
Aniu, Maju, u mnie wypada wszystko
. Czujcie się jak u siebie
Ponieważ kończy się pierwsze kwitnienie róż, pokuszę się o króciutkie podsumowanie tego okresu.
W dalszym ciągu nie chcą kwitnąć Eden Rose 85, Geoff Hamilton, L'aimant, Odile Masquelier. Nie wiem, czy w tym roku zobaczę kwiaty edenki, ale trzy pozostałe mają już spore pąki.
?Zaliczyłam? 4 pomyłki różane (8 róż) oraz 2 bylinowe ? nie wszystkie naparstnice i krwawniki otrzymałam w zamawianym kolorze.
Jedna róża ? w RĆ ? została błyskawicznie wymieniona; tu na obsługę klienta naprawdę nie mogę narzekać
Najbardziej szkoda mi Charming Piano, która nie dotarła z holenderskiej szkółki. Zamiast niej otrzymałam Out of Rosenheim. Na Charming Piano muszę czekać do jesieni
Pozostałe ? w trakcie....
Wszystkie róże w gruncie są zdrowiutkie, natomiast część donicowych (2 Cinderelle i 2 Zaide) przyatakowały choroby. Mam wrażenie, że sama jestem winna. Podejrzewam, że w pewnym okresie dostały za dużo wody. Choroby odbiły się na kwitnieniu róż; kwiaty były małe i brzydsze. Krzewy zakwitły mało obficie i na krótko.
A to róże z ostatnich fotek.
New Dawn. Nie wiem, czy się nie pożegnamy jesienią. Okropny z niej śmieciuch, a z roku na rok jest przecież coraz większa, a dwie New Dawn ? to już dwa śmieciuchy...

Andre le Notre ? tu w odsłonie morelowej

Leonardo da Vinci ? szaleje w tym roku. Jest piękny i bardzo gęsto obsypany kwiatami

Novalis ? niezmiennie go
Out of Rosenheim ? po niemiecku długo trzyma kwiaty, obficie kwitnie i jest zdrowa

Lions Rose ? cały czas kwitnie

Aleksandra Princess de Luxemburg

Cottage Rose

Falstaff

Stephanie Baronin zu Guttenberg

First Lady

Pastella

Rozpoczynają jeżówki ? moje ulubione byliny...
Wiesz co, jestem zaskoczona ?postawą? Twojej Claire Marshall; moje rosną w bardzo nasłonecznionych miejscach, nie przypalają się i non stop kwitną. I mamy je z tego samego źródła...

Gosia, w takim razie, jak się zawezmę i zrobię porządek z kancikami trawnika, pokażę więcej

Maju, muszę do Ciebie zajrzeć i zobaczyć co to za przesyłeczka

Znając Ciebie, to Heathcliff musi się już bać

Aniu, Maju, u mnie wypada wszystko

Ponieważ kończy się pierwsze kwitnienie róż, pokuszę się o króciutkie podsumowanie tego okresu.
W dalszym ciągu nie chcą kwitnąć Eden Rose 85, Geoff Hamilton, L'aimant, Odile Masquelier. Nie wiem, czy w tym roku zobaczę kwiaty edenki, ale trzy pozostałe mają już spore pąki.
?Zaliczyłam? 4 pomyłki różane (8 róż) oraz 2 bylinowe ? nie wszystkie naparstnice i krwawniki otrzymałam w zamawianym kolorze.
Jedna róża ? w RĆ ? została błyskawicznie wymieniona; tu na obsługę klienta naprawdę nie mogę narzekać

Najbardziej szkoda mi Charming Piano, która nie dotarła z holenderskiej szkółki. Zamiast niej otrzymałam Out of Rosenheim. Na Charming Piano muszę czekać do jesieni

Wszystkie róże w gruncie są zdrowiutkie, natomiast część donicowych (2 Cinderelle i 2 Zaide) przyatakowały choroby. Mam wrażenie, że sama jestem winna. Podejrzewam, że w pewnym okresie dostały za dużo wody. Choroby odbiły się na kwitnieniu róż; kwiaty były małe i brzydsze. Krzewy zakwitły mało obficie i na krótko.
A to róże z ostatnich fotek.
New Dawn. Nie wiem, czy się nie pożegnamy jesienią. Okropny z niej śmieciuch, a z roku na rok jest przecież coraz większa, a dwie New Dawn ? to już dwa śmieciuchy...

Andre le Notre ? tu w odsłonie morelowej

Leonardo da Vinci ? szaleje w tym roku. Jest piękny i bardzo gęsto obsypany kwiatami

Novalis ? niezmiennie go

Out of Rosenheim ? po niemiecku długo trzyma kwiaty, obficie kwitnie i jest zdrowa

Lions Rose ? cały czas kwitnie

Aleksandra Princess de Luxemburg

Cottage Rose

Falstaff

Stephanie Baronin zu Guttenberg

First Lady

Pastella

Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Ogród 100 róż cz. IV
- majka411

Jeszcze nie dotarłam do siebie i nic tam nie wstawiłam.... dziś walczyłam z kompem... jest już Ok.
Paczuszka przyszła, a w niej różyczka wyhodowana z patyczka. Śliczna ... teraz będę musiała o nią zadbać
żeby mi nie padła.

Wiesz, ja też zaczynam lubić tą czerwoną purpurę ..... jakoś przeboleję...., a żeby nie było Ci przykro, to ja mam zamiast Coral Palace różę pięknie rosnącą, ale czerwoną...... stawiłam na Piano, ale to nie ona.
Może czerwony kapturek.

Ty u mnie, ja u Ciebie
W takim razie czekam aż zakwitnie ta Twoja przesyłeczka
Ty też masz pomyłkę? Dobrze, że tylko jedną. Zobacz Maju jaka u mnie obfitość w tym roku
To chyba rekord...

W takim razie czekam aż zakwitnie ta Twoja przesyłeczka

Ty też masz pomyłkę? Dobrze, że tylko jedną. Zobacz Maju jaka u mnie obfitość w tym roku

Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Ogród 100 róż cz. IV
- majka411
Aniu, też to zauważyłam
Faktycznie sporo masz pomyłek, czasami one są miłe
Czy myślimy o żółtkach francuskich
bo ja juz zaczynam robić pierwsze podejście. 

Faktycznie sporo masz pomyłek, czasami one są miłe

Czy myślimy o żółtkach francuskich

Majuś, jeszcze nie myślę. Muszę się uporać z tymi pomyłkami i wyeksportować te niechciane 

Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Ogród 100 róż cz. IV
- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Aleksandra Princess de Luxembourg - cudo
Ja również miałam pomyłki z RĆ
Stephanie Baronin miałam kupić jesienią, ale z niej zrezygnowałam, a teraz żałuję jak ją oglądam w Waszych ogrodach. Poczytałam, że lubi łapać plamistość i to mnie zraziło, więc wycofałam się z zakupu. Jak się trzyma u Ciebie? Wciąż zdrowa?

Ja również miałam pomyłki z RĆ

Stephanie Baronin miałam kupić jesienią, ale z niej zrezygnowałam, a teraz żałuję jak ją oglądam w Waszych ogrodach. Poczytałam, że lubi łapać plamistość i to mnie zraziło, więc wycofałam się z zakupu. Jak się trzyma u Ciebie? Wciąż zdrowa?