Podłoże do nasion,sadzonek cz.1
Re: Podłoże do wysiewów
W zeszłym roku używałem gotowego podłoża z perlitem i jako początkujący nie miałem problemów z podlewaniem..
Pomidorki ładnie rosły, ale druga tura była posiana w podłoże bez perlitu i szczerze nie zauważyłem różnicy..
Więc zaszkodzić nie zaszkodzi ale czy jest potrzebny..
Ważniejsze od perlitu jest zasolenie podłoża i delikatne podlewanie..
Pomidorki ładnie rosły, ale druga tura była posiana w podłoże bez perlitu i szczerze nie zauważyłem różnicy..
Więc zaszkodzić nie zaszkodzi ale czy jest potrzebny..
Ważniejsze od perlitu jest zasolenie podłoża i delikatne podlewanie..
podłoże do wysiewu grow sure /firma westland, do pomidorów/
Czy sprawdzony i polecany tutaj Hollas?
Westland`a mam w bricomarche, hollas zamówiłbym z Internetu - koszt byłby podobny, odrobinę tańszy Hollas.
Westland`a mam w bricomarche, hollas zamówiłbym z Internetu - koszt byłby podobny, odrobinę tańszy Hollas.
Ja siałem w nim. Jest OK.Turtle pisze:podłoże do wysiewu grow sure /firma westland, do pomidorów/
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zachęcona ubiegłorocznymi opiniami poprosiłam zięcia o zakup ziemi w Biedronce.
Czarna, ciężka, pełno w niej brył i kamieni. Tak fatalnej ziemi to ja nigdy nie widziałam !
Wracam do torfu albo ziemi z dodatkiem włókna kokosowego.
Czarna, ciężka, pełno w niej brył i kamieni. Tak fatalnej ziemi to ja nigdy nie widziałam !
Wracam do torfu albo ziemi z dodatkiem włókna kokosowego.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W ubiegłym roku ziemia z Biedronki miała ładna strukturę, tylko trochę za dużo nawozu 1,6 kg/m3`. Może w tym roku "rzucili" byle co licząc na to, że zadowoleni w ubiegłym roku ludzie kupią duże ilości bez patrzenia.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja również kilka dni temu kupiłem jeden worek na próbę i powiem szczerze, że trafiła mi się ziemia całkiem ładna, pulchna jak w tamtym roku.
Wczoraj dokupiłem jeszcze kilka i pierwszy z nich jaki dziś otworzyłem również całkiem, całkiem.
Ziemi z biedronki jednak używam do innych celów niż produkcja rozsady, gdyż w tamtym roku miałem problemy z podlewaniem rozsad w tej ziemi.
Tutaj zdecydowanie stawiam na Hollas
Wczoraj dokupiłem jeszcze kilka i pierwszy z nich jaki dziś otworzyłem również całkiem, całkiem.

Ziemi z biedronki jednak używam do innych celów niż produkcja rozsady, gdyż w tamtym roku miałem problemy z podlewaniem rozsad w tej ziemi.
Tutaj zdecydowanie stawiam na Hollas

Pozdrawiam, Jacek
- aniluapnie
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 maja 2013, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy ktos wie może gdzie w Warszawie kupię ziemię do warzyw Kronen?
To już innej nie ma ?
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
aniluapnie w niemal każdym sklepie ogrodniczym jest ta ziemia, jak również w wszelkich praktikerach, castoramach.
Kronena nie ma u mnie tylko w LeroyMerlin. A tak widziałam ją wszędzie
forumowicz, to nie jest odpowiedź na pytanie zadane wyżej
Kronena nie ma u mnie tylko w LeroyMerlin. A tak widziałam ją wszędzie

forumowicz, to nie jest odpowiedź na pytanie zadane wyżej

Pozdrawiam Kaśka
Dla kogoś, kto uważnie czyta wątki o podłożach , to jest odpowiedź. Podłoża Kronen dla nowicjuszy to nie jest dobry wybór. Zawierają dodatki stwarzające problem przy nieumiejętnym podlewaniu.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Wracam do wypowiedzi Comci na temat ziemi z Biedronki. Kupowałam około miesiąc temu do Oleandrów: ziemia była pulchna, torfowa, miękka i przyjemnie pachniała.
Kupiłam dzisiaj jako podłoże do Datur i szok
Kupiłam dzisiaj jako podłoże do Datur i szok
i na dodatek brzydko pachnie. Jutro pojadę ją oddać!Czarna, ciężka, pełno w niej brył i kamieni. Tak fatalnej ziemi to ja nigdy nie widziałam !

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- yanka
- 100p
- Od: 31 mar 2012, o 15:49
Witam, co roku pikuję pomidorki i papryki w podłożu z Pasłęka. Wczoraj wieczorkiem zauważyłam cienkie małe glistki w podłożu
Mam około 200 sadzonek pomidora i 60 papryk dla mnie i moich przyjaciół. Szukam jak to zwalczyć ... może jakaś dobra duszyczka podpowie lub poda linka ?
Nicienie? ...
Dzisiaj wykorzystuję płaczliwą pogodę i pikuję kobeę, astry, cynie i kalafiorki.... Brak czasu na wszystko. Pozdrawiam Wszystkich serdecznie....

Nicienie? ...
Dzisiaj wykorzystuję płaczliwą pogodę i pikuję kobeę, astry, cynie i kalafiorki.... Brak czasu na wszystko. Pozdrawiam Wszystkich serdecznie....

Izabela
To mogą być larwy jakiejś muchówki. Nie wykluczone, że ziemiórki
ja też skusiłam się na ziemię z Pasłeka i wychodzi na to, że chyba z niej mam mszyce
((

Witam.Gdyby dystrybutorzy zatrudniali fachowców to wielu dużych producentów oraz tzw."garażowych" dawno poszło by z torbami i może wreszcie doczekalibyśmy się porządku w tej materii. Ale patrząc ze strony producenta "pieniądz nie śmierdzi i "ciemny naród to kupi".Wystarczy dobry marketing oraz dość interesujące opakowanie.Wydrukować można wszystko,kto to sprawdzi. Pozdrawiam JoannA.