Achocha / Cyklantera / Dziki ogórek(Cyklantera pedata)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Ratownik1
100p
100p
Od: 8 sty 2012, o 18:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Achocha / Cyklantera / Dziki ogórek

Post »

Fajna roślinka, jak czytam bezproblemowa i do tego zdrowa. ;:333
Dobra zmiana. ;:333
anqaw
200p
200p
Od: 7 maja 2015, o 20:57

Post »

Moje ponoć ładnie rosną, mają podpórkę po 1 ale dodam coś, oby lepiej się udały niż cucamelon, który padł...
rosamala
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 sty 2015, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy tez osłaniacie po to żeby " nogi miały w cieniu " ? Ja gdzieś czytałam że lepiej wtedy rosną , niestety nie do końca mi się to sprawdza ... Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Moje rosną w półcieniu więc naturalnie są osłonięte :).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

C.to pnącze więc normalnie rośnie częściowo zacieniona przez "gospodarza" po którym się wspina.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Posadziłam cyklantery w rożnych miejscach. Najładniejsze są te rosnące w pełnym słońcu - są najniższe, mają tyle samo liści co inne, największe liście, najgrubsze łodygi.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
klon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2014, o 12:02

Post »

Wrócę do problemów z rozsadą.Zauważyłem ,że cyklantera źle znosi uszkodzenie korzonków,dlatego przy przesadzaniu trzeba bardzo uważać podobnie jak przy papryce czy zwykłych ogórkach.Trzeba wykopać odpowiednio duży dołek,nalać letniej wody i przenieść całą bryłę korzeniową.Ważne jest też przed posadzeniem przyzwyczajenie roślin do słońca,a nie od razu przesadzanie roślinek z parapetu.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ostatnia szansa pisze:Posadziłam cyklantery w rożnych miejscach. Najładniejsze są te rosnące w pełnym słońcu - są najniższe, mają tyle samo liści co inne, największe liście, najgrubsze łodygi.
Z moich kilkuletnich obserwacji wyciągnęłam podobne wnioski . Duża dawka słońca ale .... przy stałym zabezpieczeniu roślinie wilgotnego podłoża daje super rezultaty - rośliny krępe, krótsze międzywęźla więc mniej wyciągnięte pędy, ładnie wybarwione liście i mnóstwo owoców.
Przysłonięcie dolnej części ... ;:131 hmmm ... nigdy na to nie zwracałam uwagi - przecież to ogórki - bo coś takiego pilnuję jedynie u powojników aby "nogi miały w cieniu a głowę w słońcu" .
Owszem stosuję ściółkowanie ścięta trawą dla zatrzymania w glebie wilgoci i zatrzymania przynajmniej części chwastów.
Powodzenia
axyz1
50p
50p
Od: 26 lut 2013, o 17:21

Post »

Mam dwie sadzonki cyklantery. Po wzejściu w doniczce zaczęły szybko wyciągać się. Zostały wywiezione do tunelu. Nie były hartowane. Doniczki ukryłam pomiędzy innymi sadzonkami, ale jedną z łodyżek przypaliło słonko. Wysadziłam szybko na pole. Rosła ładnie, była ukryta w cieniu. W pewnym momencie sadzonka zwiędła a łodyżki prawie nie było. spisałam ją na straty, ale na wszelki wypadek przysypałam mokrą ziemią. Było to jakieś 2 tygodnie temu. Teraz sadzonka odżyła. Mam nadzieję, że się ukorzeniła wyżej. Ale na początku słońce wyraźnie jej zaszkodziło.
Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pomimo wątłego wyglądu, to widać roślina żywotna (mam 3 sadzoneczki które miały iść całkiem na straty, odżyły rosną ładnie jedna pomału zaczyna wyciągać się z moją pomocą do podpórki). Najwyższe pędy przekroczyły metr, rosną ładnie bo bujnie nie są wyciągnięte i widać malutkie zaczątki pączków :lol: (obowiązkowo będę musiała założyć kratkę na górę podpory, bo nie będzie miała się gdzie piąć jak wyjadę na kilka tygodni :roll:).
Aby zrobić zdjęcie musiałam odejść dalej niż zwykle :lol: (na środku wisiała doniczka, którą dałam wyżej aby środkowe pędy mogły iść do góry).
Obrazek
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Moja Cyklantera kiełkowała na ręczniku papierowym, później wsadziłam do kubków z ziemią i w plastikowej wysokiej paczce, przykrytej firanką spędzały na balkonie dzień i noc (na kilka chłodniejszych nocy wniosłam do mieszkania). Po posadzeniu w pełnym słońcu nie odczuły tego źle.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
ann33
200p
200p
Od: 30 mar 2010, o 15:36

Post »

A z moich obserwacji... :wink: no właśnie, siałam wprost do gruntu i nie wzeszła, jakieś robale ją zeżarły pewnie. Sieję do pojemników po dużej margarynie, na dnie obowiązkowo dziurki i przed posadzeniem, kilka dni trzymam na zewnątrz żeby przyzwyczaiła się do warunków, w których przyjdzie jej resztę życia spędzić. :) Potem z bryłą ziemi ląduje w dołku. Co do słońca to muszę ją przykrywać firanką, bo przy dużym nasłonecznieniu liście więdną, mimo że ma wilgotne podłoże. Chyba za ostre słońce. Kiedy pojawiają się owoce? Podlewacie pokrzywą? Jakie nawozy stosujecie? O naturalne pytam?
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja moją pokrzywą podlewałam i krowieńcem.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Ja też pokrzywówkę do dołka przed posadzeniem i kilka dni temu drugi raz na podpędzenie, bo na strasznym piachu u mnie rośnie. Oprócz tego do dołka dałam kompost, bo wszystko co sadzę dostaje u mnie kompost na start ;:108
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dodatkowo teraz zrosiłam astvitem (i zauważyłam malutkie milimetrowej wielkości owocki :heja ).
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”