Mój wiejski ogród '12 cz.2- Kwiaty Lata

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój wiejski ogród '12 cz.2- Kwiaty Lata

Post »

Irminko, przecudne te fotki:
irminka pisze: Jak maczki to i inne lubiące piaski, margerytki, maruny, podagrycznik, zebrane do białego bukietu

Obrazek

Obrazek Obrazek
Wśrod pastelowych łanów dzwonkow, naparstnic i ostrózek widziałam Tuscany i inne purpury - chyba masz do nich słabość? ;:131
Towarzystwo polnych kwiatów i bylin dla róż jest wymarzone, jednolite rabaty są nudne i pretensjonalne. Prawdziwie urokliwe rabaty to te inspirowane naturą ;:170
Masz talent do tworzenia takich kompozycji! Podziwiam i pozdrawiam ;:173
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Masko, poszłam po bielunia i jest już w dużej donicy, ale widać, jaki jest wrażliwy na przesadzanie :wink: Masko, miałaś białego, ja lawendowego, ciekawa jestem czy występuje tylko w dwu kolorach

Jago, większość roślin w moim ogrodzie jest trująca, jeżeli nie w całości to 'częściami', okresowo bardziej lub mniej, trująca także dla niektórych zwierząt (konie !). Żmijowiec, parzydło, zawilce, jaskry, naparstnice to wszystko 'trucizny'. Ale zupełnie serio, to posadziłam jadalny czosnek niedźwiedzi (świetny właśnie do sałatek) blisko konwalii majowej i tych roślin nigdy nie chciałabym pomylić :lol:
Jago, nie wiem czy moja wieś jest wsią, rolnik jest jeden, w czterech gospodarstwach hoduje się kury, ścieżką rowerową osiem kilometrów do miasta, obwodnica do Gdańska odległa o trzy kilometry, wszędzie polbruk. Chyba stajemy się przedmieściem :shock:

Kasiu, tak ładnie chwalisz moje kwiatki i 'kompozycje', dzięki bardzo. Jestem ciekawa Twojego ogrodu za kilka lat, wiem, że będą to angielskie rabaty, ale nie wierzę, że nas nie zaskoczysz :D

Kwiaty ciężkie od deszczu, ale przesadzałam i dalej jest sucho

Obrazek

Obrazek

Pierwsza lilia
Obrazek

Dzwonek, w rzeczywistości bledszy
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Nie widziałam bielunia innego od białego, według Wikipedii jest biały i taki:
Obrazek
Zdjęcie z Wikipedii
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masko, jutro dokładnie pooglądam, kwiat nie był rozwinięty i miałam wrażenie, że jest cały niebieskawy :)
Awatar użytkownika
Kriss1515
1000p
1000p
Od: 15 cze 2012, o 21:16

Post »

Ciekawa roślinka. :D Ale, że zasiała się na polu..?
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masko, znalazłam informację o bieluniu, że ma najczęściej biały kwiat, a niezwykle rzadko niebieski. Ale jest naprawdę bardzo trująca :)
Kriss, to roślina zielna, występuje ponoć na terenie całego kraju.

Po deszczach wyjrzało słońce

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

U mnie też po deszczach wszystko powoli się podnosi, ale od razu bucha do życia.
Ja miałam nasionka bielunia fioletowego i wysłałam do kuzynki do Gdańska. Nawet parę zostawiłam sobie, bo miałam siać... Nie wysiałam i jak chcesz to chętnie Ci wyślę. Mojej Marysi wszystkie pięknie wzeszły i roślinki żwawo rosły, ale nie wiem jak teraz, dopytam i dam znać. A nasionka Ci podeślę tak czy inaczej.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Irminko, dziękuję, że we mnie wierzysz :uszy Mam pytanko, czy naparstnice powtarzają kwitnienie po ścięciu? czy zostawić je na rabatach do wysiania?
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Irminko tak czytałam też wczoraj o bieluniu i stąd wzięłam zdjęcie. A czy na 1 zdjęciu jest mak -jeżeli tak to niezwykłej urody i czy Tobie już kwitnie werbena patagońska? pewnie nie zginęła w zimie, bo moje siewki jeszcze są ok. 20 cm.
Ach te Twoje piękne zdjęcia :lol:
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Też zwróciłem uwagę na werbenę,bo mam nasiona od Ciebie ;:108
U mnie siewki są jeszcze mniejsze niż u MARII-Maski :!:
Twoje fotki jak zwykle sielskie-anielskie ;:215
Sławek
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzko ;:167 , dziękuję, dziękuję, choć trochę się boję... :lol:

Kasiu, w moim buszu pozostawienie przekwitających naparstnic nie wpływa na ogólny obraz, ale u Ciebie mogłoby zburzyć tę śliczną harmonię. Rozumiem, że chcesz by wysiewały się same? Może wystarczy ścięte dojrzewające pędy położyć w miejscu, gdzie chciałabyś by pojawiły się siewki? Ja i tak co roku zawsze dokupuję białe naparstnice, bo najwięcej rośnie u mnie ciemnoróżowych. Może są inne sposoby, ktoś nam podpowie :?:
Wiem, że przy sprzyjającej pogodzie przycięte naparstnice powtarzają kwitnienie, podobnie jak bodziszki, przywrotniki, orliki :)

Masko, to malutki maczek, który wsiał się w kamiennym schodku :)

Werbena ;:oj

Masko i Sławku, werbenę mam taką jak Sławek, a ta ze zdjęcia to tylko dowód, że nie wytrzymałam w przedbiegach, kiedy wiosną w mojej zielonej, profesjonalnie (!) przygotowanej skrzynce ze stratyfikowanymi nasionami nic się nie pojawiło. Kupiłam więc gotową werbenę, a skrzynkę kopnęłam w kąt i zapomniałam o niej. Później, przy okazji jakichś porządków zobaczyłam w niej mnóstwo małych 'pokrzywek'. Werbena tak ma, że siewki zazwyczaj wychodzą późno, ale potem mocno przyspieszają i jesienią rośliny kwitną. Kochani, proszę o zdjęcia w październiku :tan

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Kriss1515
1000p
1000p
Od: 15 cze 2012, o 21:16

Post »

Co jest na 4 fotce? Widziałem podobne u sąsiadki i się zastanawiam. :D
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kriss, to moje nowe zauroczenie, letnia roczna ostróżka, delikatna, o ażurowych liściach, w kolorach białym, fioletowym i różowym (dziękuję Lidzi za nasiona :)) Ja też zobaczyłam ją po raz pierwszy u sąsiadki w wiejskim ogródku i nie miałam pojęcia, co to takiego, a rozpoznawałam już wtedy wiele kwiatków :)
Ostróżka najładniej wygląda, gdy jest kilka roślinek razem w różnych kolorach. Nasiona dobrze jest wysiać jesienią w wybranych miejscach, bo nie lubi przesadzania. Polecam, będzie Ci się z pewnością podobała :D

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Irminko, ja mam najwięcej naparstnic Pam's Choice - białych z różowym środeczkiem, mogę Ci wysłać :wit
Werbenka cudowna, moje pokrzywy też już spore, ale jeszcze nie kwitną. Czekam na nie z utęsknieniem, siałam na parapetach całą zimę :lol:
Zgodnie z zaleceniem, zetnę naparstnice i bodziszki czekając na powtórkę, a nasionka zachowam :heja
Pozdrawiam serdecznie :wit
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

O widzisz jak dobrze, że do Ciebie weszłam. Już wiem, ze przesadzenie mojej jedynek ostróżki jednorocznej to guuupi pomysł. Jednak wolałabym, zeby wysiała się w innym miejscu niż skalniak, no że tak powiem nie pasuje na skalniaku :roll:
Inne kwiaty jak zawsze ślicznie prezentujesz. Są tak lekko skomponowane Twoje rabaty, jak chmurki w letni słoneczny dzień.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”