Ogórki gruntowe-cz.1 uprawa,choroby,szkodniki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogórki gruntowe

Post »

Nie miałam w tym roku dobrych zbiorów, ale pojedyńcze sztuki nadal rosną (choć ostatnie noce przymarnowały je mocno). Zmiana stanowiska, choć konieczna, nie była dobra dla ogóreczków. ;:145
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Ja do tego, co w tym linku linku 'UPRAWA OGÓRKÓW NA SIATKACH' http://www.agrowist.pl/?p=p_66&sName=do ... nia-roslin narysowałam obrazek, może się komuś przyda
Obrazek
dodam jeszcze, że u mnie świetnie się to sprawdziło, nie nalezy do pół metra oberwać ani jednego liścia na początku, bo zaraz pęd wyrośnie - to moje doświadczenie, niestety skubnęłam pare i głupiego robota była
Awatar użytkownika
grosik
200p
200p
Od: 30 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Monika łopatologicznie to wyjaśniłaś....teraz tylko trzeba myśleć nad zrobieniem stelaża dla ogórków :heja

-- 30 sty 2013, o 18:58 --
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
Gosika_M
100p
100p
Od: 29 mar 2011, o 22:29

Re: Pomidory ? Siew i rozsada 2012 -2013r. cz.5

Post »

No własnie się zastanawiałam czyby nie głębiej :) Co do ogórków to tak czytałam że się wysiewa ok. 30 dni na pklanowane wysadzenie do gruntu chciałam pod koniec kwietnia je wsadzić więc je już wysiałam. Nie mam ogrzewqanej szklarni będzie tunel z foli ale to na razie za wcześnie na kładzenie foli bo za dużo śniegu jest :(( Myślałam raczej o wywaleniu wszystkich tych siałek na werandę ale nie wiem czy im temperatura będzie odpowiadać.
Gosia
Zapraszam do mojego ogródka http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=44155" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18

Re: Pomidory ? Siew i rozsada 2012 -2013r. cz.5

Post »

Jeśli chodzi o uprawę ogórków gruntowych z rozsady, forumowicz radzi by wysiać w domu na początku maja i po 15 maja do gruntu. Jak je wysadzisz z końcem kwietnia ( chodź patrząc za okno to raczej nie możliwe będzie) musisz je wtedy zzabezpieczyć przed przymrozkami.
Dariusz1409
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 kwie 2013, o 17:25

Ogórki- czemu wypadają?

Post »

Po pikowałem sadzonki ogórków w doniczki i teraz większość z nich wypada? zna ktoś odpowiedź?
Awatar użytkownika
MalgosiaR
200p
200p
Od: 11 lut 2013, o 18:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogórki- czemu wypadają?

Post »

Ogórków się nie pikuje.Nasionka u mnie trzy do doniczki i jak maja liście właściwe z cała bryłą korzeniową delikatnie na miejsce docelowe.

Pozdrawiam. MałgosiaR
sliwa007
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 cze 2010, o 20:16

Re: Ogórki- czemu wypadają?

Post »

Uszkodziłeś korzenie i teraz wypadają, swoją drogą pierwszy raz słyszę o pikowaniu ogórków...
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak jak moi poprzednicy: Ogórków (ogólnie dyniowatych) nie pikuj.
Ja wysiewam w kubeczek po dużym jogurcie (ok 400 ml) i ostrożnie przesadzam do gruntu.
Jeśli do tunelu można wysiać wcześniej, ale do gruntu nie warto się śpieszyć, bo są bardzo wrażliwe na chłód (nie tylko mróz, ale tem. poniżej 5 C może być dla nich zabójcza).
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Tak, zauważyłem wielokrotnie, że przy temperaturze już 7 * C daje się zauważyć objawy więdnięcia rozsady ogórków.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ty mi na to zwróciłeś uwagę ;:180
I obiecuję nie podlać już więcej młodych ogórków wieczorem zimną wodą :oops: :wit
Jakoś odżyły.... ;:222
Awatar użytkownika
DoktorPio
100p
100p
Od: 6 lut 2013, o 21:51

Post »

Wsiałem kilka nasionek ogórka szklarniowego i gruntowego na próbę i niestety ale na listkach kilku z ogórków wyskoczyły takie plamki czy ktoś wie jaka może być przyczyna ?
Czy to choroba , szkodnik czy poparzenie ;:202
Co robić hmm... ;:174

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam podobne plamy na kilku pomidorach ;:145
Gosika_M
100p
100p
Od: 29 mar 2011, o 22:29

Post »

Kurcze mnie sie tez tak porobiło na ogórkach, wydaje mi się że to może byc od słońca za bardzo je przygrzało przynajmniej tak wygląda :/ Mam ttylko nadzieje że nic im nie będzie bo cała moja pielęgnacja pójdzie na marne :((
Gosia
Zapraszam do mojego ogródka http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=44155" onclick="window.open(this.href);return false;
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

renzal pisze:Ja wysiewam w kubeczek po dużym jogurcie (ok 400 ml)
Za duża pojemność. Korzenie ogórka nie zdążą przerosnąć całego podłoża i podczas przesadzania część podłoża sie obsypie uszkadzając korzenie. Nie mówię, że rozsada padnie ale im większe uszkodzenie korzeni tym bardziej rozsada choruje po przesadzeniu. Optymalna pojemność ok 90 cm3 / paleta 5x9 lub 6x9/. Ogórki konserwowe najlepiej rozsadzać w takim stadium

Obrazek

Sałatkowe do prowadzenia na podporach w bardziej zaawansowanym stadium .

Nie sadźcie rozsady zbyt wybujałej. Koncentracja korzeni w małej objętości doniczki, po wysadzeniu, ma mniejsze możliwości korzystania z wody glebowej i pokarmu. Na takiej rozsadzie posadzonej w dni upalne będą więdły liście mimo podlania. Jeśli takie zjawisko wystąpi trzeba ograniczyć transpirację przez usuniecie części liści inaczej roslina zrzuci zawiazki na I węźle a może i dalej.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”