Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Post »

U mnie świeci słońce , a biel śniegu razi w oczy ....jest -5*C ...jednak mam przeczucie , że chyba dzisiejszej nocy będzie więcej :( .
Byłam wczoraj pierwszy raz od tygodnia u Mamy ...chociaż na bieżąco byłam informowana o Jej stanie zdrowia . Nie mogłam zawlec zarazków grypy , co w Jej stanie miało by przykre konsekwencje . Jest po pierwszej serii chemioterapii ...nie do wiary , nie odczuwa żadnych skutków ubocznych . Tym bardziej , że po tabletkach szyja całkowicie sklęsła i wróciła do rozmiarów pierwotnych ...nie ma opuchlizny , ani żadnego obrzęku twardego ...to jest coś niesamowitego . Humor , jak zawsze Jej dopisuje , jest pełna wigoru ...ale ciągle mnie pyta ...ty się znasz , to powiedz mi , co to jest i czemu tak twarde było i opuchnięte to miejsce na szyi . Dyplomatycznie ominęłam rozważania , co było , a czego już nie ma ...by niepotrzebnie Jej nie martwić .

Aniu z Beskidów ...miło mi , że Ci się podobają ...dziękuję ;:196

Aniu z Dębowego Lasu ...fajnie , że założyłaś wątek , wkrótce nie nadążysz odpowiadać na posty .

Justysiu ... ;:oj ...nie mów w ten sposób , bo :oops: jest mi niewymownie głupio ...ja jestem trochę postrzelona , ale nie aż do tego stopnia , by narody klękały ;:306 . Szal sam w sobie jest strasznie milusi , delikatny i cieplutki ...tak , to mój pierwszy wyrób ....zbieram już zamówienia .... ;:306
Nie nadążam przez moją grypę wszędzie odpisywać / bywać ...ale zaraz lecę do Ciebie ... ;:196 . Cieszę się , że wszystko w porządku ...co za ulga - prawda ?
Jakoś buzia z awatarka kojarzy się mi z nastolatką ...i niech już tak zostanie ;:168 ...co to znaczy młodym być :tan .
Dziękuję za życzenia dla Mamy i dla mnie ;:196 .

Neluś ...dziękuję ;:196 ...szukam na różne sposoby kolorów , a zieleniny mam pod dostatkiem na parapetach , stole i podłodze ...więc namiastka ogrodu w domu jest ....wkrótce rozpoczną się siewy ... ;:224
Zanotuję ...dostaniesz info , w odpowiednim czasie ...bliżej wiosny ...na pewno już z końcem marca .

Gosiu... ;:oj ...to i zapewne za siewy ( pomimo wyrzekania ) wkrótce się zabierzesz ? Skoro są miękkie , to może je zmroziło ...gdzie je trzymałaś ?
Miłego dnia ;:196 ....a jaka pogoda u Ciebie ?....u mnie pół metra śniegu , -5*C i słońce ...niczym polarna zorza , z czerwienią w tle ..będzie mróz na noc ... ;:224

Aniu z Dębowego Lasu ...miło się czyta takie słowa , które dodają chęci do działania i utwierdzają nas w przekonaniu , że jednak warto coś robić , by było pięknie w naszym otoczeniu ....dziękuję ;:196 .
Liliowców mam spore kępy , ale nie jest ich dużo ...około 16 odmian .
Nie ma za co dziękować ...wszak po to tu jesteśmy , by sobie wzajemnie pomagać , doradzać ....FO tworzą ludzie ....wspaniali ludzie ....serdeczni , bezinteresowni , bliscy ...czasem odnoszę wrażenie , ze jesteśmy jedną wielką rodziną ;:108 .
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iguś cudne widoczki znad wody....... nie mogę się napatrzeć na te wielkie wspaniałe niebieskie chmury przetaczników..... takie zdjęcia utwierdzają mnie w przekonaniu, że koniecznie muszę mieć więcej tych roślinek :D
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Jagódka czy na ostatnim zdjęciu to clerodendrum ugandese?Czy trudno się je zimuje?

:wit Bejka
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jagódko, serdecznie pozdrawiam... u mnie pogodowo bez zmian - zima trzyma, śnieży i mrozi... w przyszłym tygodniu zapowiadają ocieplenie.
Cieszę się, że mama dobrze znosi chemioterapię... moja mama przeszła ją można powiedzieć bezproblemowo, a co najważniejsze, był pożądany efekt. Oczywiście organizm długo odczuwa jej skutki, bo chemia to jednak chemia, ale nie każdy musi się po niej źle czuć. Ja zwykle zapewniałam mamie jakieś rozrywki, kawę z koleżanką, zakupy w miarę możliwości, i jakoś zapominało się o tych wlewach. Najważniejsze, że u mojej mamy minęło już 5 lat od terapii i operacji i cieszy się dobrym zdrowiem... tego samego życzę Twojej mamie, Jagódko! ;:196
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38

Post »

Pozdrowienia dla JAGÓDKI od członka wielkiej rodziny,forumowej
ma się rozumieć ;:215
Sławek
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Agniesiu ;:196 ...tak , i moim marzeniem jest więcej , o wiele więcej przetaczników ...one są takie piękne , że było by grzechem ich nie mieć ...a na pierwszym planie jest przy oczku szałwia omszona Salvia nemorosa , a w oddali kocimiętka . Przetacznik siwy Veronica incana jest obok żylistka " Strawberry Fields ". Mam ich w sumie tylko sześć ...' Minuet 'spicata - różowy kłosowy , wspomniany siwy , ożankowy , goryczkowaty i kłosowy błękitny oraz longifolia - długolistny .

Tak Bejko , na ostatnim zdjęciu , to jest Clerodendrum ugandense- Szczęślin ugandyjski . To jest roślina typowa dla obszarów ciepłych ..u mnie rośnie w donicy , latem na dworze - zimą , w domu .

Aguniu...cały czas mam taką wiarę w wyzdrowienie Mamy ...będzie dobrze - to silna Kobieta - chociaż w życiu wiele przeszła . Operacji mieć nie będzie - onkolog stwierdził ,że nie jest potrzebna ...poczekamy , zobaczymy , bo i Mama nie ma zamiaru poddawać się skalpelowi . Moja Mama jest gadatliwa - jak ja , lubi powspominać , a ja lubię Jej słuchać ...jest też bardzo oczytana .
Dziękuję za życzenia i miłe słowa względem Mamy zdrowia - dodające wiary i podnoszące na duchu ;:196

Sławku...dziękuję Dobry Człowieku ...z Wielkiej Forumowej Rodziny ...oczywiście , że jesteśmy potęgą ;:306 ...w wirtualnym świecie ....ma się rozumieć ;:224 .
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Jagódko,u mnie - 5 ,ale nie ma wiatru i przez okno wyglada fajnie,bo nie wystawiłam jeszcze nosa na dwór.
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Witaj Igolku ;:196
Cieszę się , że czujecie sie dobrze . Zarówno Ty , jak i mama . Grunt to myśleć pozytywnie i nie zamartwiać sie na zapas .
dziękuję za śliczne życzenia imieninowe ;:196
Mało pisałam , bo zmarła babcia M ;:167 . Pochowaliśmy ją w Dzień Babci i na pewno to zapamiętamy.

A teraz z innej beczki . Siejesz coś ? Ja w tym roku postanowiłam być twarda :wink:

EDIT Już doczytałam co siejesz :oops:
Tak to jest jak się nie uważnie czyta
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

JAGÓDKO.....twoje przetaczniki upewniają co do zakupu ich....mam dwa niebieski i czerwony ale chyba źle je prowadziłam, po przekwitnięciu zrobiły się łyse od dołu i listki brązowiały......grzyb pewno je pokonał...
...a Ty swoje po przekwitnięciu przycinasz i na jaką wysokość.....
.....podczytuję o problemie zdrowotnym Twojej mamy.....bądźcie dobrej myśli....ja z tym problemem żyję już długo, mówię o swojej mamusi.......ale zawsze jestem optymistycznie nastawiona....przecież medycyna cały czas robi ogromne postępy....
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witaj Jagódko ;:196 jak zwykle piękne kwiaty u Ciebie królują, ale i mnóstwo informacji ciekawych znaleźć można. Jak szlachetne zdrówko, a jak mamusia? Pogoda ustabilizowała się co prawda na zimową, ale przynajmniej nie ma huśtawek to i samopoczucie lepsze. Tylko tęsknota za wiosną taka sama ;:108 Pochwal się, które latarenki kupiłaś ?
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

O jaka ze mnie gapa.... to szałwia i kocimiętka, a ja z daleka myślałam, ze to przetaczniki :oops: ale i szałwia to wspaniała roślina. Ja posadziłam sobie dopiero w zeszłym sezonie sadzoneczkę, więc u mnie to jeszcze maluszek. Ale mam nadzieję, ze w tym roku już będzie ładnym krzaczkiem :D
Awatar użytkownika
bina12
1000p
1000p
Od: 17 mar 2011, o 13:15

Post »

:wit Zdjęcia Przetaczników u Ciebie ,ostatecznie przekonały mnie ,że muszą u mnie zagościć ;:224 naprawdę są śliczne ;:63 a co istotne jest ich moc odmian i kolorów :tan Kocimiętka u mnie strasznie się rozpanoszyła , dzielę i rozsadzam a ta rośnie jak szalona , kępa matki miała w lecie objętość ponad 1,5 metra normalnie jak kopka siana ;:306
- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa

Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Jagodko miło czytać, że Twoje i mamy zdrowie powraca.
Cudowne wiosenne wspomnienia, wtedy musi być pięknie, sąsiadki zazdroszczą, oj zazdroszczą.
Przetaczniki odkryłam dwa lata temu, są piękne, dlatego wczoraj zamówiłam kolejne dwie odmiany.
Zamówiłyście już z Ewą róże.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie podobnie Gosieńko...tylko śniegu mam sporo , a temp. taka sama , jak u Ciebie ...
Pozdrawiam ;:196 .

Agusiu...serdeczne wyrazy współczucia ;:168 ;:167 ...przykre to , że w takim dniu musiała odejść :( . Pozytywne myslenie i takowe zachowanie , w tym kierunku ...to połowa sukcesu ...będzie dobrze ...musi być - jestem pełna optymizmu ;:108 .
Dziękuję za miłe , cieplutkie słowa i za życzenia zdrówka ;:196 .
Oczywiście , że będę siać ...lada moment , tylko tych cholernych krążków nie mogę dostać , a koszty przesyłki są spore w internetowych sklepach . Pomidory , papryka , szparagowa fasolka metrowa , mina , lobelie , kobea i może jeszcze coś wpadnie w ręce .
Ale najpierw , muszę kupić róże . na nowa rabatę - to w tej chwili priorytet ....chyba szału dostanę przez te różane stronki ;:oj .

Krysiu..ja przetaczniki , jak i szałwie obcinam poniżej łodygi , wychodzącej z liści - tam , gdzie już są kwiaty zaschnięte ...za jakiś czas znów kwitną i to dosyć długo .
Jesteśmy cały czas dobrej myśli ...a Ona nie zdaje sobie sprawy - bo tak ma zostać , lepiej , by żyła w nieświadomości , bo to dodatkowy stres . Dziękuję za słowa otuchy...będzie dobrze ;:196 .

Marysiu ...dziękuję ...ze mną i z Mamą już dobrze ..ale Ona najważniejsza ...bo po reanimowaniu Jej , zanim przyjechało pogotowie przeżyliśmy wszyscy niezłą traumę ...dobrze , ze szybko zostały podane sterydy i lek w iniekcji , byliśmy w tel. kontakcie o 24.00 , w nocy z P. Dr onkolog .
Latarenek jeszcze nie kupiłam ...za wełnę zapłaciłam sporo i na latarenki zabrakło ;:145 ..ale wkrótce będzie przypływ gotówki ...to zamówię ...już mam upatrzone te i żadne inne ..ładne latarnie ? .

Agusiu... przetaczniki mają inną budowę kwiatów - chociaż na pierwszy rzut oka wydawało by się , że to one . Ja miałam sporo sadzonek szałwii omszonej , bo się okropnie rozsiewa , rozdawałam na prawo i lewo , by się ich pozbyć , bo mi zarastały cały ogród , w promieniu kilku metrów .

Ewuś...masz racje ...kocimiętkę trudno wyplenić , gdy się rozpanoszy w ogrodzie . Jedna - a mam dwie odmiany - też osiągnęła spore rozmiary i wywalę ją całkowicie , bo swymi gałązkami przykryła wszystkie maluszki , które rosną pod nią . Pójdzie w miejsce odpowiednie dla niej ...niech rośnie w siłę i cieszy oczy swym wyglądem ...uwielbiana jest przez pszczoły .

Mam jeszcze takie przetaczniki...Veronica incana już pokazywałam ...jest jeszcze jakiś kłosowy n/n i długolistny longifolia

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

-- 24 sty 2013, o 14:03 --

Witaj Dorciu.. ;:196 :wit ...róże będziemy zamawiać w lutym , bo teraz kasy już brakło ...sama wiesz ...opłaty ...wełna ...trochę gadżetów , więc sama rozumiesz ;:224 ...aha - i zamówienie u P. Marka już złożone :heja . Jeszcze mi latarenki łażą po głowie ...już wybrałam ...metalowe LED i na teelighty ....czekam na Lotto ;:306 ...
Pozdrawiam Cię serdecznie w śnieżną zimę ...ale znośną , bo nie ma dużo - na termometrze ;:196 .
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Śliczności !!Uwielbiam przetaczniki tez mam kilka gatunków ,ale jasnego różu jeszcze nie widziałam mam taki biskupi ;:108 Uwielbiam Twój bogaty w gatunki ogród ...ach znów sie rozmarzyłam...choć dzisiaj optymistycznie słonko świeci temperatura +1 i sie topi białe p.....Mam nadzieje ,że szybko się stopi i zawita wiosna :tan
Buziaki i zdrówka no i jeszcze raz dziękuje za linka do latarenek ...poszalałam ;:224
;:196
marzenia się spełniają! Dana
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”