Siedlisko z sosnami

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Siedlisko z sosnami

Post »

Na dzień dobry, takie słoneczko. Przyniosłam z dzikiego wysypiska śmieci, marne badylki rok temu. Porosły na 3 m prawie. Teraz wiatry przygięły moje 2 badyle do ziemi i mogłam zrobić takie nieśmiałe zdjęcie

Obrazek

Jolu, super wieści, że wszystko się przyjęło, jakby marcinki się nie zebrały, to doślę jeszcze. Daj zdjęcie na PW tego co nie znasz, kurde- nie pamiętam co ja Ci mogłam spakować, a nie pisałam zaraz po wysłaniu co zapakowałam?

Małgosiu, słoiki zakręcam na gorąco, stawiam do góry dnem i zawijam w koc na noc. Nie pasteryzuję i trzymają bez problemu

Jasiu, przepraszam, nie chciałam urazić. Ja też nie mam swoich papierówek. mam tylko życzliwych ludzi, którzy mi je dają. No i jak mam surowiec to przetwarzam

Marysiu (Maska), piwnicy nie mam :( . Słoiki chowam pod schodami. Marzy mi się taka ziemna piwniczka, jak u teściowej jest. Niestety nie wykopię jej i nie przewiozę

Grażynko, robię zdjecia i wstawiam po trochu, ale u mnie niewiele się dzieje
Obrazek kuklik od Maski(Marysi)

Kasiu, te roślinki rosły u mnie na patelni. Słoneczko im nie straszne :wit , daj im wody i będą żyć.

Iza, fajne wieści o tytoniu, że on tak mutuje z kolorami. Poki co mam tylko takie, bo pierwszy raz je siałam
Obrazek

Obrazek

Marysiu (mar33), zawsze u mnie w domu robiło się przetwory i ja też robię, tym bardziej, że dostaję surowce. Szkoda zmarnować, a zimą jak znalazł

Elu, super, że tytoń sam sie rozsiewa. Takich niekłopotliwych i samoobsługowych roślinek mi potrzeba. Słoiczki muszą być. Jak Patryk był mały, to obiadki też mu sama gotowałam. Robiłam na jednym wywarze 3 różne zestawy, pakowałam i zamrażałam. Do niani swoje woziłam, na gołebiu, cielęcince zupki. Kurczaka do tej pory nie lubi, bo nie dostawał z nim zupek, chyba, że miałam wiejskiego od cioci. Takiego to i teraz je. Tych pędzonych na hormonach nie je i już. wypluje jak tylko poczuje w zupie. Taki smakosz mi rośnie :;230

Miłko, mnie jest łatwiej jabłuszka jak robię.. Brudzę tylko garnek i łyżkę. Nie nawidzę zmywania, a robot trzeba myć, no i tarte jabłka ciemnieją. Masz na to sposób, bo robot stoi nieużywany, tak jak sokowirówka. Co innego sokownik, ten robi soki z winogron.

Tu zapowiedź tej pani na "j", wczoraj wieczorem tak zimno było, że i ja ją poczułam w powietrzu
Obrazek ten rozchodnik przytargałam z nieużytku pod lasem

Obrazek
a tego wykopałam w zaroślach pod płotem dalszych sąsiadów
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo podziwiam to Twoje wykopywanie roślinek :D
Ja też zaczynam...przed tygodniem przywiozłam naparstnice wykopane w górach, ale ciiiii....bo potem się dowiedziałam, że są chronione :oops:
W przyszłym tygodniu wyślę Ci kosaćce. A chcesz też inne kwiaty? Coś tam jeszcze mam, na pewno bergenie w dużej ilości, hosty i jakieś jeszcze NN - to mogę dorzucić.
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, dorzucaj co chcesz i co możesz oczywiście. Mam jeszcze trochę miejsca na tym moim prawie hektarze. Wiesz u mnie to się zaczęło od tego, że kuzynka z Gdańska zaczęła przysyłać zdjęcia swoich kwiatuszków. No i jesienią rok temu zaczęłam wypatrywać wszystkiego co kwitnie w okolicy. Potem ze szpadlem tam szłam. Jesienią jakieś zakupy na all. Trochę tego przetrwało, ale większość pędzona w szkółkach i przez net sprzedawana marna i w moim środowisku padła. Zimą chciałam o czymś doczytać i trafiłam na porady na naszym FO. Tak się zaczęło. Poznawałam kolejne rośliny i jak je gdzieś wypatrzę, to zabieram do domu. Mam później co pokazywać i czym sie dzielić, co bardzo lubię robić. Nie trafiają mi się jakieś super okazy, ale coś tam zawsze znajdę. Jest podwójna frajda, bo mam roślinkę i do tego zadarmo.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Marzenko, a owszem pisałaś że nie pamiętasz co :;230 Cyknę wieczorkiem, na razie posadziłam rozchodniki i różowości. A to "nie wiadomo co" zostawiłam w wodzie w zakrętkach od słoików :;230 bo nie chce mi się potem przesadzać. ;:108 A rozchodniki są zielone ale jakieś inne niż moje. Ciekawe co z nich wyrośnie ;:65
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam je u siebie na zdjęciu, to te z nieużytku pod lasem teraz przytargane. To chyba rozchodniki okazałe/ olbrzymie czy jakies takie :oops: , wiesz jaki znawca ze mnie :;230 . To chyba kostrzewę siną Ci zapakowałam skoro do nakrętek od słoików się zmieściło. No takiego klina mi zadałaś, że nie wiem ;:14 . Wiesz to moje pakowanie rano w biegu. Juz wiem, te małe z wydłużonymi listeczkami, to są młode goździki, one za rok będą Ci kwitły, bo te latosie już przekwitły, specjalnie dałam Ci z nasiennikami, żeby się siały, to znów za 2 lata będziesz mieć z tych nasion, a za rok te młode. Uff... jaka ulga jak się wydało co to jest.
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marzenko takich słoneczek jak pokazałaś to mam wielkie krzaki i wysadziłam je poza ogródek ,ale przyznam ,że ładnie kwitną ;:180
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu, ja dopiero zaczynam wszystko zbierać i sadzę wszystko co znajdę w okolicy. Jak będę ogrodniczką taką dojrzałą jak Ty, to pewnie też te słoneczka eksmituję w inne miejsce, bo one się rozrastają i zagłuszą mi inne kwiaty z tej rabaty
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Marzenko te rozchodniki Twoje są inne. Jeżeli biały jest taki jak ten czerwony który przysłałaś , to różnią się od okazałego. Czuję że jeszcze się wymienimy . A ten żółty słoneczkowaty to nie jest topinambur. A piwniczkę kiedyś sobie wykopiesz sama , no z męską pomocą. Miłego popołudnia!
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, myślę, że mam zwykły słoneczniczek szorstki, wielgaśkie to porosło jak dom. Co do rozchodników, to ten z wiosny jest biały, a ten co teraz przyniosłam ten czerwonawy. Oba pokazałam. Chętnie się powymieniam, ale Ty póki co mało ode mnie chcesz, dobrze, że Ci choć tych skalniaczków trochę podesłałam. Z piwniczką, to mam już upatrzone miejsce, ale mam tam póki co wszystko oprócz porządku.

Zaczyna puszyć się anafalis i kwitnąć mieczyk
Obrazek pasuje z wilczomleczem

Obrazek z jakąś muszką

Tutaj roślinne prezenty od Miłki
Obrazek

i wcześniejsze od Renatki

Obrazek

Jak wyjechałam do Łodzi po roślinki od Miłki, to trafiłam na przecenę magnolii, z 65 na 20zł, no i nie mogłam się oprzeć. Kupiłam taką piękność
Obrazek
Obrazek

M powiedział, że szurnięta jestem, bo pewnie i tak przemarznie. Wierzę, że jednak nie i na wiosnę będę cieszyć się razem z Wami jej pięknymi kwiatami.
Awatar użytkownika
bina12
1000p
1000p
Od: 17 mar 2011, o 13:15

Post »

:wit Też jestem szurnięta na punkcie Magnoli , kupiłam w tym roku 3 , chociaż 1 sadzona w ubiegłym roku mi przemarzła , teraz to mogę nawet poobtulać je swoimi kożuszkami :;230
- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa

Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

to może magnolię na razie do wiekszej donicy i do piwnicy? a wiosną grunt? Bo szkoda.

A w paczce może rzeczywiście młode kępki goździków. ;:224 nie wpadłam na to :;230 ależ ja jestem yntelygentna ;:223 bo z pewnością nie kostrzewa ;:173
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, M twierdzi, że na bank zmarzną u nas. Owinę liśćmi w plastikowej siatce i zrobię kopczyk. Potem może sobie poradzą. No kurcze skoro rosną w mieście na klombie bez troski, to może tu też dadzą radę. Muszę ją chyba trochę podleczyć, bo pani z obsługi tak zasugerowała. Dała mi ją niejako spod lady, bo na regale były inne, w gorszym stanie. Jak się nimi zainteresowałam, to podszepnęła, że ma odstawioną tą, ale nie chciała, żeby ją byle kto kupił. Nie powiem połechtała mnie tym. No i tym sposobem kupiłam 2, bo wzięłam też Henry Kern, ale ten to ze 2m już ma i też za 20zł :tan

Jolu, nie mam piwnicy w domu, no i boję się, że jak wstawię ją do jakiejś szopki, to bryła korzeniowa jeszcze bardziej narażona na przemarznięcie niż w gruncie. Wsadzę i zaryzykuję, będę modły odprawiać nad normalną zimą ze śniegiem. To muszą byc młode goździki, bo ubogą tą przesyłkę zrobiłam gatunkowo.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

No to masz Marzenko pracy, tzn najpierw przygotować grządkę potem rozplanować no a potem wsadzić i podlać. Nic ten spragniony M z Ciebie nie będzie miał :;230 no chyba że Ci pomoże sadzić. Magnolie piękne też bym kupiła - obie! w porównaniu co ja mam z B takie g.... i nic nie urosło za 6 czy 9 zł to to jest drzewo! Niech Ci rośnie na chwałę.
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

A za rok będziesz na forum "Magnoliową Królową" :heja :heja :heja

:wit Bejka
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, ten mój M nie ma ręki do pomagania. Sadzone z nim roślinki marnie rosną, to te wszystkie sprzed fo nasadzenia. Rosną, ale... Te co sama je posadzę mają się świetnie i nawet zbyt o nie nie dbam :oops: . Chyba dostają więcej serca i to jest recepta na sukces

Begonie się rozszalały, i rozkwitają kolejne. Została jeszcze jedna (strzępiasta) z liśćmi
Z dedykacją dla pewnej Agnieszki
Obrazek
ta ma kwiaty jak muszelki, nie pamiętam nazwy
Obrazekpełna

Obrazekmaxima

Obrazekwisząca, u mnie stojąca na pieńku

Beatko :oops:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”