Pomidory - choroby i szkodniki - cz.5

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
yareka
50p
50p
Od: 26 lip 2010, o 15:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.5

Post »

Próbowałem znaleźć gęstość nasypową tak jak forumowicz podawałeś z karty chrakterystyki ale ten siarczan magnezu to ciężar chyba zależy od producenta, wcześniej w karcie charakterystyki znalazłem gęstość nasypową 2,66/ml a teraz w dwóch powtórzyło mi się kilka razy 1,68/ml.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Rybka pisze:forumowicz nudziarzu :wink: :wit :wit

Troszkę mnie pocieszyłeś, że stężenie może być troszkę wyższe, ale ja chyba wczoraj przegięłam.
Miałam do opryskania tylko parę krzaczków, więc rozrobiłam w pół litrowym opryskiwaczu....ale złapałam pomroczność jasną i ubzdurało mi się, że flaszka ma 0,8 :evil: :evil:
Suma sumarum dostały stężenie 4gr na 0,5 litra....przeżyją to?

I jeszcze jedno. Pamiętam z zeszłego roku, że po siarczanie szedł dolomit, tylko nie pamiętam kiedy go sypnąć :(
Rybka ,no to ja swoje potraktowałam takim opryskiem: na 3 l wody dałam 2 łyżeczki tego siarczanu magnezu. Jak policzyłam na kalkulatorze kuchennym, na 1 g wychodzi soli 0.33łyżeczki to dałam 6 gramów na 3 litry. I tez zastanawiam się ,czy to przeżyją ;:124 Blondynka :evil:
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rybko- serce Ty moje :D

Sama się prosisz bym Cie nudził :lol:

4 gramy w 500 gramach wody to policzmy :
4x100/procent/ : 500= 0,8 %
Trochę dużo ale przeżyją.
A co do dolomitu. Jeśli stosujesz dolomit po to by uzupełnić w glebie magnez to wystarczy podlać tym samym siarczanem. Z dolomitu magnez uwalnia się wolniej
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nudź mnie nudź :;230 :;230

No patrz i znowu coś pokręciłam z tym dolomitem :D
To co mi się kołacze po głowie, że po oprysku siarczanem trzeba było prysnąć wapnem na zgniliznę?skleroza mnie dopada czy co?

Pelasia, ale Ty chyba za mało dałaś :wink: .
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Pelasia

6x100 : 3000= 0,2 %

Jeżeli nie przeżyją- to z głodu :lol:
pomidoRRo
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 12 cze 2012, o 10:38

Post »

Czy ktoś pomoże stwierdzic czy to alternalioza?

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
capek
50p
50p
Od: 2 lip 2010, o 11:07

Post »

Na forum wypowiadam się z całą odpowiedzialnością i jako producent nie wyobrażam sobie stosowania chemicznej ochrony roślin z naruszeniem obowiązującego porządku prawnego. Infinito w pomidorach stosować zgodnie z prawem w Polsce nie wolno i to w tym temacie tyle. Artykuł Pana Sobolewskiego pochodzi z czerwca 2010r. i wyraźnie mówi, że prace nad rejestracją Infinito w pomidorach trwają. Pomimo upływu 2 lat rejestracji takiej nie uzyskał. Nie wiem czy są to jakieś gierki, ale nie przypuszczam. Nie potrafię w tej chwili podać odsyłacza do informacji jaka pozostaje w mojej pamięci, ale jak sobie przypominam powodem, że infonito w pomidorach nie jest zarejestrowany do tej pory jest to, że jego stosowanie wpływa na smak pomidorów. Nie czuję się uprawniony ani tym bardziej kompetentny do decydowania o zastosowaniu środka niezgodnie z rejestracją. Zastosowanie środka niezgodnie z rejestracją wiąże się nie tylko z odpowiedzialnością moralną ale także odpowiedzialnością karną wynikającą z ustawy o ochronie roślin uprawnych i przepisów wykonawczych.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Rybka pisze:po oprysku siarczanem trzeba było prysnąć wapnem na zgniliznę?skleroza mnie dopada czy co?
Hamuj ! :lol:

Zasadnicza sprawa to muszą być na pomidorach owoce. Masz ?. Bo to one ulegają zgniliźnie. A poza tym upały to Ci chyba na razie w Norwegii nie grożą ?.. :lol:
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

Ok, zaparkowałam :D Ale daj znać kiedy będę mogła jechać dalej :wink:

Upały? A co to takiego? ;:oj
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

capek

Już tu niedawno pisałem, że spożycie pomidorów Polsce jest 10- krotnie mniejsze niż ziemniaków. I jakoś nikt się nie martwi ile pozostałości fluopikolidu zjadają Polacy w ziemniakach.
Tak, że skończmy tą dyskusję bo niektórzy maja prawo być nią znudzeni
pomidoRRo
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 12 cze 2012, o 10:38

Post »

Przepraszam ze tak sie wtracam miedzy wasze posty. jestem tutaj świezo i chciala bym posłuchac rady od specjalistów. co dotkneło moje pomidory. Przez ostatni tydzien przegladalam wszystkie strony na tym forum i nie moge zdefiniowac tej choroby. Jezeli jest ktos taki uprzejmy aby podzielic sie swoja wiedza na ten temat to piprosze o pomoc.
Awatar użytkownika
dorkosa
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 22:08

Post »

Pomodorku. Pliiis.
Zdjęcia na poprzedniej stronie.
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Rybka pisze:daj znać kiedy będę mogła jechać dalej
Możesz trzymać mnie za słowo :lol:
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

forumowicz pisze:Pelasia

6x100 : 3000= 0,2 %

Jeżeli nie przeżyją- to z głodu :lol:
Faktycznie muszę zainwestować w wagę na działkę. Działanie w oparciu na swojej wiedzy matematycznej nie wychodzi na korzyść moim pomidorom. Trochę mnie uspokoiłeś ,że nie zrobiłam oprysk 2 % siarczanem magnezu a tylko 0,2% (jakoś przecinki mi się poprzestawiały :oops: )
Jutro zrobię 5 l roztwór 5 % siarczanu magnezu.
Asia
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

forumowicz przy opisie Tattoo C 750 SC napisano:
Kolejne zabiegi wykonać fungicydami o działaniu kontaktowym.
Zrobiłam pierwszy oprysk profilaktyczny Mildexem - przy Mildexie takiej info nie ma

Gdzieś tam docztałam żeby profilaktyczny oprysk był skuteczny to powinien być wykonany przynajmniej 2 tyg. wcześniej zanim grzyb się pojawi. Nie wiem czy to prawda ale chyba ma sens, a ja może trafiłam czasowo.

Teraz nie bardzo wiem co dalej..czekać aż zaraza przylezie? - u mnie nie ma i nie było komunikatu. Korzystając z Twojego doświadczenia - zrobić kolejny oprysk profilaktyczny? ew po jakim czasie od ostatniego? mam Tattoo i Acrobat i chyba z Tattoo chciałabym skorzystać.

Krzewy w gruncie duże, zdrowe, kwitnące.
:wit
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”