Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski cz. 2

Post »

Agatko - najważniejsze, że badania kontrolne u synka wypadły dobrze ;:138 .
U nas szalej grypa i wszyscy w domu, albo kończą chorobę, albo zaczynają. Wczoraj musiałam jechać z najmłodszą córcią na dyżur nocny. A tak się cieszyłam, że ma 2,5 roku i nie musiała dotąd brać antybiotyku :( .

April pisze:Ogrodowe to ja już przycięłam same czubeczki jesienią i obskubałam liście żeby nie gniły. Pierwszy raz ich nie okrywałam bo to i tak nic nie dawało.
Aprilko a nie boisz się tak ogołacać roślinki na zimę? Mnie się wydaje, że jeśli krzew nie jest okryty to liście raczej nie mają prawa gnić na gałęzi, raczej powinny zaschnąć. Zawsze mam obawy, czy jednak przy tym oskubywaniu nie uszkodzą się gałązki a ponadto wydaje mi się, że takie listki to zawsze jakaś ochrona przed mrozem :| .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

J akupiłam sobie pierwszą serduszkę w na jesieni. Nie mogę się doczekać kiedy zakwitnie.
Teraz się zastanawiam dlaczego tak późno się na nią zdecysowałam?
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Weekend miałam bezkomputerowo-wyjazdowy :wink: .
Pogoda mnie dołuje po prostu ;:145 . Delikatne roślinki przykryłam lekko, a potem nasypałam na nie więcej śniegu. Czekam :? . Na szczęście hiobowe prognozy póki co się nie sprawdziły :lol: .

Asiu, u mnie róże na szczęście ledwo zaczęły ruszać. Serduszki tez ledwo się wychyliły znad ziemi, mam nadzieję, że są bezpieczne, jakby więcej urosły to przykryłabym pewnie doniczkami.

Ewuniu, jeszcze nie zajrzałam do wątku Aguni, ale pisałam to dlatego, że znalazłam u siebie nasionka z zeszłorocznych zbiorów i mogłabym się podzielić :wink: :) . Dzięki w każdym razie ;:196 .

Edytko
, w sąsiadującym z nami domu wszyscy przeszli infekcję z gorączką około 39 stopni, na szczęście tylko jedno z nich miało nadkażenie bakteryjne - zapaleni oskrzeli - i brało antybiotyk. Chory był nawet dwumiesięczny chłopczyk ;:202 . My - odpukać - jesteśmy zdrowi, a wyniki badań Frania bardzo mnie ucieszyły. Następna kontrola dopiero za rok :).

Jolu-Aprilko
, a u mnie malutka ogrodówka podarowana w zeszłym roku na gałązkach, które był zakryte słomą ma (miała :? ) zielone pąki, a te, które rozgrzebała sucz ;:14 raczej uschnięte, więc jednak okrywanie ma sens, tylko muszę to jakoś tak zrobić, żeby psu nie chciało się w tym grzebać :evil: . Może zrobić taki rękaw z agro - choćby wiosennej i w to wsypać słomy? Albo postawić kartonowe pudło i w niego wsypać słomę? Musi być przewiewnie ale ciepło :roll: .

Gosiu
, no nie wiem czemu :wink: . Moja pierwsza (okazała) była kupiona kilka lat temu, ale w sierpniu M. ją wywalił, bo uznał, że umarła i zanim się zorientowałam, już nie było czego ratować :evil: :evil: :evil:
Rok temu kupiłam u pana Marka P. okazałe - białą i różową - i dwie wspaniałe - Burning Hearts i Aurorę.

Moje serduszki: ;:167

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Agatko bardzo sie cieszę , ze wyniki Frania ok ;:196
Nie ma większych zmartwień niż choroba dziecka .
Co do okrywania hortensji to u mnie się sprawdza kopczyk z kwaśnego torfu + stroisz . Ciepło , przewiewnie .
Oto dowód , że się sprawdza :wink:

Obrazek

Buziaki !!!
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, prześliczna hortusia ;:167 .
Kurka, tylko nie bardzo mam skąd brać stroisz :roll: . W tę zimę za stroisz robią ulistnione pędy astra nowoangielskiego :oops: :lol: .
I trzeba pamiętać, że mieszkasz w trochę cieplejszym miejscu :wink: .
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mnie tez ta pogoda doluje i ogolnie zagrzebala bym sie w lozku do prawdziwej wiosny. Pare dziewuszek sieje zalazki energetyczne ale mnie sie cos nie chca przyczepic :roll:
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Masz rację trzeba mieć skąd brać gałązki , ale są na prawdę super .
Moja szwagierka - mieszka ok 0,5 km ode mnie okrywa hortusie włókniną , ale jej przemarzają . Któregoś roku okryła kartonami , w które naspała trocin i liści , to znów jej wszystko zbutwiało . Tak , ze jeśli ma się dostęp do gałązek iglastych to wystarczy grubsza warstwa i jest okey .
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Witaj, to prawda !
Nawet w ostatniej Maji w ogrodzie pokazana była hortensja okryta stroiszem , spróbuję w przyszłym roku tak okryć, w tym niestety nie przyszło mi to do głowy , a stroisza miałam sporo, bo ktoś chyba pozbył się sosny i wyrzucił...
U Agnieszki jest ogromna i cudna!!!!!Coś czuję, że u mnie w tym roku znowu będzie kiszka...
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Piękna ta ogrodówka Agnieszki. Na na swoje położyłam krzyżyk. Najpierw oberwałam liście, potem stwierdziłam że jednak nie okrywam ;:306 Jak okrywałam z liśćmi to gniły i był grzyb. Ona ma baaardzo dużo liści. Może przemarzła i będę mogła wymyślić coś innego na rabacie ;:170
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19

Post »

No i przyszłam sobie do Ciebie
Mam pytanko: w tamtym sezonie pisałaś o miejscu , w którym można kupić taniej byliny,np: pelargonie, niecierpki (chyba z Agunią o tym pisałaś) więc zastanawiam się czy w efekcie robiłyście tam zakupy, jeśli tak to jak cenowo i gdzie to było?

Co od sklepu Melon to tyle razy temtędy leździłam ;:124 a nigdy nie weszłam. Mi bardziej po drodze na al. Krakowskiej
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Julka, kiedy widzę padający śnieg ogarnia mnie najgłębsza depresja. Na dodatek wczoraj chyba komuś zrobiłam przykrość i źle mi z tym. W prognozach widzę jakieś okołoweekendowe -11, bleee.

Agnieszko, słoma ma to do siebie, że tak łatwo nie butwieje; jeśli nie dostane stroiszu to chyba właśnie zrobię rękawy z agro i wsypię słomy.

Kasiu, czyli jednak potwierdza się teoria, że stroisz jest dobry. Przypomniało mi się teraz, że w Skierniewicach jakiś sprzedawca bylin zachwalał stroisz jako najlepsze dla nich zabezpieczenie.

Jolu, hortensja pewnie nie przemarzła, u mojej teściowej, która swojej nie okrywa, co roku odbija od ziemi i ma piękne liście :lol: . Nie masz zacisznie w leśnym ogrodzie? Ogrodówki są przepiękne i ja bym tak łatwo z nich nie rezygnowała :) . Człowiek uczy się na błędach, nie ma co się zrażać :wink: ;:196

Edytko, pisałyśmy o producencie jednorocznych około 10 km za Warszawą w stronę Mińska Mazowieckiego. Wcale nie ma tak tanio, choć wybór ma bardzo dobry przynajmniej na początku sezonu sprzedaży, ja czekałam długo (chyba do końca maja, bo wtedy M. zrobił skrzynki) i asortyment już był mały :? . Ceny takie sobie, niższe niż w sklepach czy na rynku, ale może 50 groszy czy złotówkę na sadzonce, więc jeśli masz blisko to warto choćby ze względu na ilość odmian ale przy specjalnej wyprawie 40-50 km to chyba się nie opłaca.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Agatko, u mnie działka leśna ale na skraju. Po zachniej stronie jest puste pole i silne wiatry z tamtego kierunku wywiewają wszystko. Poza tym las jest wysoki na kilkanaście metrów i gąszcz tylko na górze. Na dole same pnie nie dające oporu wiatrom. Byłam zmuszona posadzić rząd thui brabandt by się trochę osłonić.
Chciałam wysiać cleome od Ciebie wczoraj ale zabrakło mi ziemi a w LM robią przemeblowanie i nic nie można znaleźć ;:223 Za to przez przypadek kupiłam lampę do sypialni w promocyjnej cenie :tan nie ma tego złego ;:224 Muszę kończyć ten remont bo mnie faktycznie wiosna zastanie i się będę musiała sklonować.
Ja jak potrzebuję stroisz to każę M wyciąć jakąś sosenkę przeznaczoną na przecinkę :;230
Miłego dzionka ;:3
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, wiatry wieją najczęściej z zachodu , to i są najbardziej dokuczliwe :roll:

Chyba zaraz spadnę pod biurko, tak mi się chce spać, głowa ćmi, oblazała mnie niemoc ;:202

INNE białe:

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Agatko dziękuję Ci za biel....kocham ten kolor ;:167
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moj tez ulubiony ;:167
A spac mi sie tak chce, ze szok ;:19 chyba chalupke poodkurzam, to moze rozruszanie cos pomoze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”