Majkowy zielony dom i ... Souveniry cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Majkowy zielony dom i ... Souveniry cz.5

Post »

Super :tan Piękna jest ta Stanwell. Pachnie? ;:oj
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Majeczko,
:heja :heja :heja :heja :heja :heja
śliczniutka ;:168
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ach, jak cieszy taki widok! Niech Ci kwitnie jak najdłużej ;:196
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

Cudna, jak z jedwabiu ;)
U mnie bardzo powoli rozchylają się pąki na Galijkach - one są najbardziej "do przodu" i chyba pierwsze mi zakwitną. Na zachętę podlałam wczoraj wszystkie róże gnojówką z pokrzyw.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

W końcu mam troszkę czasu to postaram się odpowiedzieć.

Irena to jesteś lepsza ode mnie, moje ciągle jeszcze stoją w doniczkach i czekamy razem na deszcz bo okropnie sucho.
O kiwi się nie martw, one każdego roku podmarzają i nic sobie z tego nie robią, już zaczynają wypuszczać nowe boczne pędy i za niedługo zakwitną, w każdym bądź razie moje już ładnie się zebrały. ;:108

Ewa złotlin sadziłam chyba 15 lat temu i nic na jego temat nie wiedziałam, zresztą tak jak na temat rh, kilka mi wymarzło ale te dwa dzielnie się trzymają już tyle lat. Pewnie są takie co wytrzymają Twoje zimy tylko musisz poszukać. Bruzdownica jak na razie daje spokój ale muszę opryskać ponownie na mszyce to i bruzdownicy się dostanie. ;:173

Aguniu moje rh są bezproblemowe, ten mniejszy ucierpiał z powodu podkopania mu korzeni ale udało nam się pokonać tę przypadłość i dzielnie odbudowuje swoje liście i nawet ma 5 pąków kwiatowych. To są oba staruszki i niejedną zimę przeżyły bez szwanku. Kokorycza ma nawet dość sporo słońca bo całe popołudnie tylko troszkę rozproszone i wcale jej to nie przeszkadza.
To zdjęcie jest zrobione w południe i już zaczyna się tam patelnia.

Obrazek

Różane widoki są coraz piękniejsze i pełniejsze, brakuje tylko odpowiedniej pogody żeby zrobić opryski a potem tylko podziwiać. Kwitnąć będzie bardzo długo bo ma niezliczoną ilość pączków i dwa już ślicznie rozkwitnięte.

Obrazek

Iwa to jest rekordzistka i dziwię się że tak się pospieszyła bo w zeszłym roku tak na nią narzekałam i nawet przesadziłam ją na mniej honorowe miejsce a ona tak ślicznie mi się odwdzięczyła, widocznie akurat to miejsce jej bardzo spasowało. Co do marnych róż to dzisiaj wykopałam kolejne 4 sztuki, wszystkie bez życia. Wczoraj jedną taką ledwo żywą wykopałam i wsadziłam do doniczki, może zechce żyć. Też się zastanawiam czy dobrze zrobiłam ale nie cierpię pustych miejsc na rabatach. ;:173

Jula ten rh każdego roku robi taki pokaz i nawet dość długo to trwa. ;:3
Dzisiaj Mme Isaac wygląda jakby jutro chciała rozkwitnąć.

Obrazek

Aguś staruszek rh jest na diecie kawowej i dość sporej ilości wody, wiosną dostał kilka garści siarczanu amonu i to wszystko. ;:108

Asia czy ja wiem czy cieplej, Stanwell rośnie na wydmuchowisku i do południa ma cień i sama jestem zaskoczona tymi kwiatami. Pięknie a jednocześnie delikatnie pachnie, taki słodki zapach. Rok temu powiedziałabym że nie warto na nią czekać ale teraz moje zdanie zmieniło się diametralnie. ;:333

Annes już powoli zabierają się do kwitnienia. ;:215

Majka jest śliczniutka i nie da się ukryć. :heja

Małgosia ma cudny kolor i śliczny zapach, jedyną jej wadą jest to że się pokłada i usiłuje robić za płożaka więc stale musi być podwiązana.

Obrazek jak dostała na samym początku kawałek sztyla tak ma go do dziś, na razie jej wystarcza bo jest niziutka.

Kolejne różyczki się zbierają

Obrazek ledwo rozchyliła pączek a zapach czuć w okolicy, jest dość mocny i słodki

Obrazek pierwszy Souvenir

Obrazek
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No proszę, to nie jednym kwiatkiem Ci Stanwell zakwitł, ale dwoma ;:oj i Blanc double de Coubert można by powiedzieć, że również... Na jutro szykują się nowe pączusie, ale będzie do podziwiania.
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Majutka a nie mozna Stanwell zostawic samopas tz jako plozaca? Fajnie taki dywanik by wygladal, tylko nie wiem czy nie podwiazywana, kwitla by dobrze.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Majeczko, widzę, że zaczyna się ;:65 ;:65 ;:65 ;:65
pierwszy Souvenir ma piękny pączuś. Taki kolorek uwielbiam. :heja :heja
W tym sezonie szybko róże zaczęły kwitnąć. :D
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Cudne róże :D Jeszcze ;:65
Moja Stanwell właśnie leży na ziemi, plącze się z bodziszkiem i dość szczelnie pokrywa grunt. Ma mnóstwo pączków.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Dyskrecja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lis 2010, o 20:01

Post »

Maju, jak cudnie zaczynają kwitnienie Twoje róże, bardzo Ci dziękuję za wstawienie zdjęcia Blanc Double de Coubert, kupiłam ją kilka tygodni temu i byłam bardzo ciekawa jej kwiatów - jest piękna, szkoda, że nie czuję z ekranu jej zapachu. Ciekawe jak długo trzyma kwiaty.
Majeczko, dzięki Tobie zamówiłam dra Jamajna, też będę u Ciebie z niecierpliwością oczekiwać na jego kwiaty, mam nadzieję, że nie będzie mu u mnie za zimno.
U mnie kwitnienie wielu krzewów będzie bardzo opóźnione, ale niektóre mają już małe pączki więc te wczesne za jakiś tydzień, dwa już zakwitną, mam nadzieję.
Pozdrawiam, Henia
"Różanka w Sudetach"
Część 3 (Aktualna), część 2, część 1.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Kolejny dzień wieje okropnie i chce głowę urwać, i jak tu pryskać. Najwięcej czasu zajmuje mi ręczne niszczenie mszyc bo nalągło się tego okropnie dużo , niektóre róże mają chyba podwójne grubość. :twisted:
Ale Stanwell Perpetual nie imają się mszyce, obok rośnie Ulrich Brunner Fils i pysznogłówki oblepione mszycami a na Stanwell ani jednej. :roll:
Asiu dziś ma już 4 kwiatki otwarte i szykują się kolejne. Blanc Double de Coubert też rozwija kolejne a ciągle w donicy i boję się żeby mu korzenie się nie przegrzały w takim upale choć stoi w półcieniu. ;:173
Jula może to i dobry pomysł bo tak ma ją Ewa tylko już drugi raz przesadzać jej nie będę. Rośnie na środku z boków ma Urlicha B.F. i będzie Gefylt tylko musi dobrze popadać żeby go posadzić - tam była i odeszła Bantry Bay. Po bokach całości rośnie świerk srebrny i buk czerwony i takie coś niskie w środku chyba by nie pasowało. Ale wszystko jest jeszcze przed nami i kto wie. ;:173
Majka pierwszy Souvenir ma cudny kolor i jeszcze cudniejszy zapach i kolejne pączusie się rozwijają. :heja
Ewa czyli można ją puścić swobodnie żeby robiła za płożaka, muszę to przemyśleć. ;:173
Henia Blanc Double de Coubert warta posadzenia, to moja pierwsza kwitnąca róża siedząca w doniczce i też z wiosennego zakupu u Kamili. Zobaczymy jak długo utrzyma kwiaty i jakie będą po rozkwitnięciu bo jeszcze nie rozwinęła się do końca.
Souvenir de Dr. Jamain rośnie sobie dobrze i chyba ma pączusie ale to jeszcze za maleńkie żebym była pewna.
U Ciebie jeszcze nie tak dawno była zima więc musi być troszkę później kwitnienie ale doczekasz się.

Troszkę odpoczęłam i mogę iść dalej walczyć z mszycami i chwastami. ;:134
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie wieje tak samo mocno, boję się o swoje parapetowe, powypuszczały długie pędy a teraz wiatr nimi szarpie na wszystkie strony. Dziś w Warszawie nawet padał deszcz... przez 3 minuty :roll: Souvenir de St. Anne's już pewnie rozkwitła. Wiem, że masz teraz dużo pracy, te paskudy, mszyce. To ja poproszę porcję świeżutkich zdjęć kwitnących różyczek w McZestawie do kolacji :wink:
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

To u Ciebie już sezon różany.
Tylko pogratulować.
Mojego Stanwella też podwiązuję, jak mogę. :roll:
Nie jest to łatwe, bo jak się go podwiąże za mocno, to wygląda zbyt sztywniacko. A jego uroda leży też w przewieszających się pędach.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Maja a u mnie liliowce zakwitły.
Tak-można powiedzieć-że sezon różany otworzyłaś.Jestem ciekawa Anny-czy też pachnie i jak wygląda.
Jak tylko się rozwinie wstaw,proszę , zdjęcie.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Stanwell ma trzy pędy sztywno stojące, cała reszta leży. Róża z ubiegłego roku, nie zauważyłam oznak chorób grzybowych, ale trzeba powiedzieć szczerze, że co jakiś czas pryskałam.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”