Niekończąca się opowieść...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Niekończąca się opowieść...

Post »

Lekko zniesmaczona zimowymi fotkami dawno nie zajrzałam i ominęła mnie taaaka relacja ;:oj
Nadrobiłam skrzętnie ale dalej słów mi brak z zachwytu ;:108
Rosa de Rescht jest cudna, też jest na mojej liście chciejstw ;:167
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Rosę de Resht nie trudno dostać, bo jest w wielu szkółkach.
Mam ją i mogę tylko potwierdzić ze jest fantastyczna.
U mnie nie chorowała i była zdrowa aż do zimy.
Długo trzymała liście, niedawno oberwałam całkiem jeszcze zielone chociaż nieco podsuszone.
Wszystko co o niej tu piszą to prawda.
http://www.rozarium.org/roze/r-a-damasce-ska/
Asiu jak nie masz to warto ją mieć. ;:108
Grażyna.
kogro-linki
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Witam Was moi kochani i dziękuję za odwiedziny.

U mnie sezon ogródkowy również rozpoczęty, aczkolwiek spędziłam w ogródku na razie tylko parę godzin po pracy i nie miałam czasu nawet zdjęć zrobić.
Ale postaram się może jutro pstryknąć kilka fotek i pokazać, że u mnie też wiosna stoi przed progiem :heja

Jagi dziękuję za piękne zdjęcie Avalona ;:196 . Ja już również należę do Klubu Jej wielbicieli, chociaż u siebie jeszcze jej nie mam. Ale to dlatego, że nauczona doświadczeniem, pierwsze znajdę miejsce, a potem ją kupię.
Jagi ? buzaki nieustające :D

Asiu2 - z Twoim talentem do zielonych aranżacji na pewno wymyślisz coś pięknego na nową różana rabatę. Na szczęście na Forum są doświadczeni różomaniacy, którzy zawsze pomogą.
A co do Keukenhof?. Ja to bym się tam wybrała jeszcze raz z miłą chęcią ;:224

Majeczko ?Edulkotku dziękuje Ci za Twoje rady. Oczywiście masz rację, że ja dokonuję wyboru. Ale dzięki Waszym radom ten wybór jest łatwiejszy i na pewno bardziej trafiony.
Z powojnikiem poczekam - jak radzisz, zresztą do końca nie wiem jakie powojniki pasowałyby do tych róz. Nie chcę przesadzić.
A pod New Dawn dam Rose de R. , tym bardziej że I tak miałam ją przesadzać.

Gosiu Margo właśnie tak zrobię. Posadzę te róże, które mi się podobają.
A zawilce zostają, bo bardzo je lubię. Dziękuję za odwiedziny.

Jolu Kwietniowa dziękuję bardzo za odwiedziny, chociaż przyznam trochę Cię nie było ;:131 . A teraz wiosna za progiem, więc na odwiedziny będzie jeszcze mniej czasu. Ale jak tylko znajdziesz chwilkę, to wpadaj. Zapraszam

Grażynko, mam Rose De Resht, ale muszę ją przesadzić, więc ten pomysł z podsadzeniem jej pod New Dawn jest dla mnie super. Mam ją od zeszłego roku, więc niewiele mogę na razie o niej powiedzieć. Mam tylko nadzieję, że lekki półcień jej nie zaszkodzi.....
Grażynko, dziękuję bardzo za odpowiedzi w sprawie róż ;:196 . Wiesz, 16 marca wyjeżdżam i chyba poczekam z tym cięciem jak wrócę?.

A teraz, jeśli pozwolicie, chciałabym znowu prosić Was o pomoc i radę ;:180

Jestem w trakcie planowania sadzenia kolejnych róż i pojawiły się kolejne dylematy?.
Wszystko przez to, że kupowałam róże tylko z opisów i fotografii żadnej z nich nie widząc na żywo i nie mając żadnej różanej wiedzy...
I stąd teraz moje wątpliwości...

Pomożecie mi jeszcze raz? Proszę ;:196

Z zakupionych róż pozostały mi do posadzenia:
Bailando ? 3szt,
Baroness ? 2szt,
Garden of Roses ? 2 szt.
i Muzykanci z Bremy. ? 1 szt.

W ogrodzie mam miejsce do posadzenia obok Pomponell (3szt), Heidi Klum (2szt), Bonic (3szt) i Queen of Sweden (3szt).
Pomponella rośnie w niedalekim sąsiedztwie Bonici,
Heidi Klum rośnie na osobnej rabacie,
Queen of Sweden równiż rośnie w jeszcze innym miejscu.

Mogę jeszcze ewentualnie znaleźć im zupełnie osobne miejsce????. Ale tylko jedno.
Myślałam żeby może Bailando i Baroness posadzić w sąsiedztwie Bonici i Pomponelli, ale obawiam się, czy nie zrobi się za bardzo różowo??
Mam jeszcze w donicach White Cover i Sweet Cover - mogę je dosadzić.
Będę wdzięczna za każdą sugestię, chociaż wiem, że teraz już sezon ogródkowy się zaczyna i macie mało czasu na Forum?.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Asia jeżeli pozwolisz napiszę jak ja to widzę, a Ty przemyśl i zrób po swojemu ?. :;230
Może zrób tak :
obok Pomponell (3szt) posadź Bailando ? 3 szt ( to jest nieco inny odcień różu, ładnie się zgra z kwiatami Pomponelli )

obok Heidi Klum (2szt) posadź Garden of Roses ? 2 szt ( jej kolor będzie ładnie wyglądał koło Heidi )

obok Bonic (3szt) posadź Baroness ? 2szt i Muzykanci z Bremy. ? 1 szt. ( Baronesse jest ciemniejsza i ładnie powinna wyglądać przy Bonice, a Bremera daj od tyłu jeżeli to możliwe, bo wypuszcza długie pędy )

obok Queen of Sweden (3szt) możesz dosadzić róże z donic kolory jak najbardziej pasują.
Myślałam żeby może Bailando i Baroness posadzić w sąsiedztwie Bonici i Pomponelli, ale obawiam się, czy nie zrobi się za bardzo różowo??

Asiu na koniec hihihi?hi hi :;230 poza jedną wszystkie te róże są różowe, to jakim cudem ma wyjść nie różowo? :;230
Moim zdaniem różowe rabaty są piękne, możesz je uspokoić dosadzając byliny w kolorach białych, albo bardziej podkreślić dosadzając byliny niebieskie, fioletowe i purpurowe.
Byliny masz do wyboru do koloru: przetaczniki, bodziszki i inne śliczne u Cieszyńskiej.
Miłego dnia ;:196
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

majka411 pisze::wit Asia jeżeli pozwolisz napiszę jak ja to widzę, a Ty przemyśl i zrób po swojemu ?. :;230
Może zrób tak :
obok Pomponell (3szt) posadź Bailando ? 3 szt ( to jest nieco inny odcień różu, ładnie się zgra z kwiatami Pomponelli )

obok Heidi Klum (2szt) posadź Garden of Roses ? 2 szt ( jej kolor będzie ładnie wyglądał koło Heidi )

obok Bonic (3szt) posadź Baroness ? 2szt i Muzykanci z Bremy. ? 1 szt. ( Baronesse jest ciemniejsza i ładnie powinna wyglądać przy Bonice, a Bremera daj od tyłu jeżeli to możliwe, bo wypuszcza długie pędy )

obok Queen of Sweden (3szt) możesz dosadzić róże z donic kolory jak najbardziej pasują.

Asiu na koniec hihihi?hi hi :;230 poza jedną wszystkie te róże są różowe, to jakim cudem ma wyjść nie różowo? :;230
Moim zdaniem różowe rabaty są piękne, możesz je uspokoić dosadzając byliny w kolorach białych, albo bardziej podkreślić dosadzając byliny niebieskie, fioletowe i purpurowe.
Byliny masz do wyboru do koloru: przetaczniki, bodziszki i inne śliczne u Cieszyńskiej.
Miłego dnia ;:196
Majeczko ;:cm ;:cm ;:cm - Twoja pomoc jest dla mnie naprawdę nieoceniona.
Jak wrocę z pracy, to pójdę to oblukać 'na żywo," ale powinno być Ok (mam na myśli wystarczającą ilość miejsca)

Wiem, że Garden of Roses nie jest różowa ;:108 , ale pisząc o zbyt różowej rabacie miałam na myśli Baillando, Baroness, Bonicę i Pomponelle i Muzykantów- (Bonica i Pomponella rosną w niedalekim sąsiedztwie, i bałam się że jak dosadzę w to towarzystwo kolejne różowe królewny, to wtedy będzie za różowo. ;:224 )
Na szczęście dzięki Tobie już jestem pewna, że nie (Ty znasz odcienie różu i masz świetny smak, więc masz pojęcie jak to będzie wyglądać.) A ja oglądając tylko zdjęcia czasami głupieję.... ;:223

Majeczko, co masz na myśli pisząc "i inne śliczne u Cieszyńskiej"?
Forumek, którego nie znam? I ma roślinki......

Majeczko jeszcze raz ;:cm - sama też myślałam o podobnym rozwiązaniu, ale dzięki Tobie już nie mam wątpliwości. Dziękuję bardzo, bardzo
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

O tak, różowy najlepiej robi się z błękitem lub fioletem.
Pięknie wygląda z szałwią lub ostróżkami, to dodaje sielskiego charakteru.
Majka to specjalistka od róż, więc nic dodać nic ująć. ;:215
Myślę Asiu, że po powrocie będzie dobrze, bo u Ciebie zawsze zimniej i śnieżniej.
A poza tym lepiej ciut póżniej niż za wcześnie, bo można zaszkodzić. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Widzisz, Majka, dziwowałaś się ile cmokasów dostała od Daffo Marysia, a teraz sama masz, kto wie, czy nie więcej ;:306. Daffo hojnie rozdaje cmokasy ;:oj.

Buzaki - Jagoda
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Majeczka, moje różane guru, zasłużyła na całuski i to jak :tan :tan :tan
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit

Oj ślicznie będzie :heja Jak te różankowe rabatki oczami wyobraźni zobaczyłam, to zachwyt mnie ogarnął. Pojawiła się też oczywiście pokusa, żeby i u siebie nieco podziałać. Ale nic z tego, na ten rok są już inne plany...

Na szczęście będzie można w lecie podziwiać różane księżniczki na Asi zdjęciach ;:215
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

A ja mam jednak wątpliwości co do posadzenia Heidi Klum obok Garden of Roses. Mam obie i według mnie nieco by się gryzły kolorystycznie. Heidi ma tak wyjątkową barwę, że najlepiej mógłby ją podkreślić baaardzo delikatny róż bez domieszki żadnej innej barwy albo po prostu biel (White Cover). Ja jestem kolorem Heidi zachwycona, tak zresztą jak Burgundy Ice i lubię się nią zachwycać samą w sobie. No ale to wszystko jest kwestia gustu i każdemu pasuje co innego.
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, wielkie dzięki. ;:196 Zrobię jak radzisz ? przytnę po powrocie.
Grażynko, a co myślisz o dzwonkach do róż? Ostróżki lubię, ale wydaje mi się że krótko kwitną ? przynajmniej te które mam. I to mnie wkurza. Właśnie przeglądam oferty bylin i znowu głupieję. ?
Miłego popołudnia....

Jagi, w takim razie żeby nie było Ci smutno ;:cm
I rób dużo zdjęć kotów ? uwielbiam je.

Aniu Sweety, buziaki najlepiej wyglądają w parze więc dla Ciebie ? za nieustającą czujność ? ;:cm
Ładnie Ci kwitną krokusiki, a u mnie dopiero wyszły zielone kiełki.

Marysiu moja kochana będę pamiętać o Tobie w czasie robienia zdjęć. Pierwsza seria będzie dla Ciebie. Żebym tylko czas miała?..
A teraz kombinuję jeszcze tylko z tymi malutkimi hortensjami przed trawy?. Jeszcze nie wybrałam. ;:224

Wandziu, super że wpadłaś ;:196 ;:196 . Widzisz, ja jak ten koń ? chodzę utartymi drogami i zapominam ile pięknych ogrodów jest na Forum. Twój na przykład już kiedyś zwiedziłam i baaardzo mi się podobał. Wkrótce nadrobię swoje niedopatrzenie :oops: .
Dziękuję bardzo za Twoją opinię. Widzisz, problem jest taki, że Garden of Roses kupowałam ze zdjęć, więc nie wiem jak wygląda na żywo. I oczywiście masz rację, że dopasowanie kolorystyczne to też kwestia gustu.
Jeszcze nie wiem co zrobię?.. ewentualnie posadzę do doniczki i będę miała czas na zastanowienie.

Zaraz wychodzę z pracy i pędzę na dwie godziny do ogrodu ;:87 ;:87 ;:87 - u mnie jeszcze nie pada.
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Daffo, ach te Twoje cmokasy ;:oj.
A dzwonki do róż dodawaj. Wszystkie będą pasować ;:215.

Buzaki - Jaga
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dzwonki są super. ;:215
Też mam kilka odmian.
Pochwal się co zamówiłaś. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Asiu zazdroszczę łażenia po ogrodzie.... :;230
U nas potworna zimnica. ;:303 ;:303
Wandeczka napisała, że Garden of Roses nie bardzo pasuje do Heidi Klum.
Dlaczego ja je widzę obok siebie ??, bo zimny kolor z ciepłym idealnie się komponują, a
wystarczy dołożyć jedną bylinkę w kolorze, który połączy te dwa różane kolory i jest super.
Poza tym to co najważniejsze, kwiaty róż podczas swojego pokazu zmieniają barwy nieustannie.
Garden of Roses jest dłużej kremowa niż ta z zabarwionym środeczkiem morelką.
Co do tej bylinki, w zależności od wyboru koloru tej bylinki ?. uzyskasz Asiu inny efekt.
Ja osobiście bylinkę bym wybrała o takim kolorze, żeby połączyła wszystkie odcienie i bylinki rosnące
w zasięgu wzroku czyli na innych rabatkach.
Asiu tym razem cmokasy dla Ciebie ;:cm
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moi drodzy przed chwilą wróciłam z ogrodu.
Uff... jestem zmęczona, ale szczęśliwa. Oczywiście to co zrobiłam to kropla w morzu, ale zawsze :tan

Jagi :tan tradycyjnie przy pracach towarzyszył mi Czesiek. Luśka niestety gdzieś czmychnęła - jak zwykle zresztą.
Dzięki za cmokaski, ja mam dla Ciebie mojego pomocnika:

Obrazek

Grażynko, na razie jeszcze nic. Mam przygotowaną wstępną listę, jak zamówię to się pochwalę. Sprawdzałam wątek sprzedażowy Adriana i trochę sobie wypisałam roślinek..... Nie wiem tylko dlaczego nie mogę tam pisać postów? Muszę poczytać regulamin....
Grażynko dla Ciebie moje pierwsze krokusy (wczoraj ich jeszcze nie było ;:224 )

Obrazek

Majeczko, dzięki za namiary ;:196 Wiesz, doskonale Cie rozumiem, bo ja - mimo że mam ogród przy domu - często wracam bardzo późno i nie mam szans na codzienne prace w ogródku. Poza tym wkrótce wyjeżdżam i chciałabym jak najwięcej zrobić.
Co do bylin, to skłaniam się w kierunku fioletów (uwielbiam ten kolor) i niebieskości. Jak to wyjdzie - zobaczymy. Będę przesadzać, a to nic nowego :;230
Majecczko dla Ciebie również jeden z pierwszych krokusików:

Obrazek

Pa pa - zmykam świętować nasz dzień :heja , czego i Wam życzę.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”