Żywe kamienie? ( Lithops Sp )cz.1

Zablokowany
pxenix
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 lut 2012, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Lithops - żywe kamienie

Post »

Znalazłem na forum adres tej strony na której jest dobrze opisana uprawa http://www.mesembs.info/lithops_polish_info_2006.swf
Awatar użytkownika
Marantha
100p
100p
Od: 14 mar 2012, o 22:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak nie będziesz ich podlewać do czasu, aż skończą wylinkę to mogą troszkę jeszcze w tym torfie posiedzieć. Zraszać oczywiście można (też już po wylince), najlepiej miękką bądź przegotowaną wodą :wink: wtedy nie zostaną brzydkie plamy na roślinach. A moje kamyki zawsze podlewam od góry.
xray
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 wrz 2012, o 16:55

Post »

Ehh z 30 które wyrosły zostały już tylko 2. nie wiem co robie nie tak. Mam pytania:
1) Jak długo utrzymywać wysoką wilgotność
2) W jakich dokładnie proporcjach zmieszać zIemie do kaktus?w ze żwirem i jakiej grubości użyć żwiru.
3) Czy mogę wysadzić lithopsy w lipcu czy raczej poczekać do wiosny przyszłego roku
4) Co można zrobić żeby szybciej urosły
Awatar użytkownika
Marantha
100p
100p
Od: 14 mar 2012, o 22:41

Post »

Mnie z pierwszego wysiewu też niewiele zostało. Nie próbowałam tak, ale myślę, że można wysiać według rad Tomka, czyli ziemi nie dawać prawie w ogóle. Wilgotność powinna być spora aż siewki podrosną, bo ja swoje właśnie przesuszyłam -.- Myślę, że wysadzanie w lipcu jest ok. Z tym przyspieszaniem wzrostu to na początku trzeba zapewnić po prostu dobre warunki, czyli ciepło i jasno. Oczywiście na początek nie na bezpośrednie słońce, bo je poparzysz. Trzeba przyzwyczajać stopniowo :wink:
pxenix
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

xray a w jaki sposób dochodziło u Ciebie do agonii siewek ?U mnie teraz jest 26 chociaż niektóre bardzo małe ,trzymam je pod folią ,Te większe widzę że są dobrze napite po małych trudno poznać .Napisz jak one zginęły u Ciebie jeszcze nie mam tego problemu ale może za Twoimi radami ustrzegę się błędów :wit
x-k-ka

Post »

moje już niestety padły ;:219 ;:145
pxenix
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Bardzo współczuję kafforka ,z tego co wszyscy piszą to trudna jest uprawa ,za jakiś czas pewnie ja się pożegnam ze swoimi .Wysiałem też nasiona mojej parodi która mi zakwitła ,młode siewki wyglądają podobnie do młodych lithopsów :) Obrazek
x-k-ka

Post »

Ale........... mówię nie. Udało mi się zebrać wszystkie niewykiełkowanie nasionka i zasiałam je do pisaku bez żadnych innych dodatków i mam rewolucje :heja . Po trzech dniach parę wykiełkowało ;:138 trochę się wyciągły jak trawa :;230 to teraz przeniosłam je do jasnego miejsca i trzymam dalej pod przykryciem. Nie uda się trudno ;:173 za rok spróbuje ponownie . ;:204 albo kupie gotowce
pxenix
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Na allegro za 15 -25 szt dużych lithopsów cena jest 16 zł .można się skusić :) a jak Ty znalazłaś te nasiona już wysiane to nie wiem ,pewnie masz mikroskop elektronowy he he
x-k-ka

Post »

oczy i szyja mnie bolały jak diabli ale zaszalałam z lupą i pincetą , uratowałam ziarenka przed wyrzuceniem - może coś to da :;230
pxenix
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Moje małe mają miesiąc i dziesięć dni,postanowiłem je odkryć i przestawić na okno południowe. Dwa dni temu dowiedziałem się w jaki sposób kończą swój żywot , trzy już zniknęły a kolejne cztery znikną pewnie w najbliższym tygodniu .Może roztwór chinosolu ( z apteki) coś by pomógł ale dla tych czterech to pewnie za późno , stały się one jasno zielone i zapadają się w sobie pewnie jest to objaw choroby grzybowej.Na zdjęciu poniżej widać takiego który się zapada po prawej w drugim rzędzie od dołu Obrazek
Awatar użytkownika
danger325
200p
200p
Od: 22 wrz 2012, o 16:30

Post »

Mi pierwsza siewka lithopsu wyliniała :) Reszta dalej zielona.
pxenix
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Po jakim czasie siewka wyliniała ?czy miałeś też takie problemy że robią się one jasno zielone i zapadają się ?Napisz coś więcej o swoich siewkach ?
Awatar użytkownika
danger325
200p
200p
Od: 22 wrz 2012, o 16:30

Post »

Siałem w lutym bodajże, jak mi się zechce to delikatnie podleję, stoją sobie na parapecie zdane na łaskę losu :D Siane na piasku z domieszką ziemi do kaktusów. Padło mi kilka sztuk ale reszta dobrze się trzyma, przeżyły upadek z parapetu i pikowanie z powrotem do doniczki :D
FishHunter
100p
100p
Od: 29 kwie 2013, o 15:06

Post »

Pozostanie pod nazwą Lithops tylko?

Obrazek
Tomek
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”