Cukinia,kabaczek uprawa,wymagania,choroby,szkodniki cz.1
- RingoJelcz
- 200p
- Od: 1 mar 2012, o 19:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cukinia - uprawa
Ja posiałem dokładnie 2,5 tygodnia temu.
Dziś już ma małe pączki, podejrzewam, że za tydzień będą już ładne kwiatki. Żebym wiedział, że tak szybko rosną...
Tyle, że ja mam w dużych doniczkach, a w podstawkach prawie zawsze stoi woda.
Dziś już ma małe pączki, podejrzewam, że za tydzień będą już ładne kwiatki. Żebym wiedział, że tak szybko rosną...
Tyle, że ja mam w dużych doniczkach, a w podstawkach prawie zawsze stoi woda.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak siałam cukinie w ostatnim tygodniu czerwca to zaczynały owocować koło 15 sierpnia.annaj pisze:...
A powiedzcie mi, bo wczoraj wysiałam jeszcze nasiona cukini, czy to nie za późno? będą jesienią?
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
No to dobrze, może coś będzie. Teraz w ogóle zrobiło się chłodniej i jakoś wolniej rosną. Szkoda, bo uwielbiam 

- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Kontakt:
Zbiory w tym roku całkiem nieźle, mimo iż część jakiejś choroby dostały to były już i kotleciki i omlet z cukinią w środku.
Co do lecza bo widzę że dużo się tu rozpisujecie to podobnie robię jak nataliaada:
1. Cukinia pokrojona w kostkę jeśli młoda ze skórą jeśli stara bez i bez nasion duszona koniecznie na maśle
2. wraz z papryką czerwoną, żółtą i zieloną.
3. Cebula smażona z boczniem i dużą ilością kiełbasy.
4. Pomidory bez skórki.
5. Fasolka szparagowa.
6. Czosnek, przecier pomidorowy, koniecznie zielona pietruszka pod koniec.
Oczywiście wszystko na rosołku, lub z braku laku na kostce rosołowej, do tego z przypraw maga, sól, pieprz, ziele angielskie i jakieś ulubione zioło do tego
Osobiście też preferuję leczo takie bardziej w formie na tależ płytki niż głęboki.
Raz zrobiłem identycznie leczo tylko zamiast cukini dałem dynie - kosmos. Smak też super a do tego złoty kolor!!
Co do lecza bo widzę że dużo się tu rozpisujecie to podobnie robię jak nataliaada:
1. Cukinia pokrojona w kostkę jeśli młoda ze skórą jeśli stara bez i bez nasion duszona koniecznie na maśle
2. wraz z papryką czerwoną, żółtą i zieloną.
3. Cebula smażona z boczniem i dużą ilością kiełbasy.
4. Pomidory bez skórki.
5. Fasolka szparagowa.
6. Czosnek, przecier pomidorowy, koniecznie zielona pietruszka pod koniec.
Oczywiście wszystko na rosołku, lub z braku laku na kostce rosołowej, do tego z przypraw maga, sól, pieprz, ziele angielskie i jakieś ulubione zioło do tego

Osobiście też preferuję leczo takie bardziej w formie na tależ płytki niż głęboki.
Raz zrobiłem identycznie leczo tylko zamiast cukini dałem dynie - kosmos. Smak też super a do tego złoty kolor!!
Ja ostatnio robiłam placki z cukini ala ziemniaczane, wyszły przepyszne i delikatne
Teraz coś moja cukinia staneła z rozwojem, zrobiło się chłodno i deszczowo, niech lato wraca bo chcę jeszcze owoców.

Teraz coś moja cukinia staneła z rozwojem, zrobiło się chłodno i deszczowo, niech lato wraca bo chcę jeszcze owoców.
-
- 100p
- Od: 9 cze 2012, o 08:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wygląda na to że oprysk saletrą wapniową pomógł (na razie 2 jutro idzie 3), owoce rosną całkiem nieźle. Tylko zastanawia mnie czy to efekt oprysku czy też niższych temperatur ostatnio. Zrobi się cieplej to będę wiedziałmkwapisz pisze:U mnie uprawa cukinii pod folią to totalna porażka. Krzaki porosły wielkie a owoce się psują od strony kwiatka. Zafundowałem im oprysk saletrą wapniową i zobaczymy co będzie
Pozdrawiam
Marcin
Przecież nawet arbuzy ludziska polecają hodować w gruncie. A tę cukinię to wiosną, jak kto bardzo lubi może sobie kupić za grosze w markecie - sprowadzoną z Hiszpanii. Wam to by pasowała pewnie najlepiej cukinia bonsai do hodowli na parapecie okiennym
Po prostu każde warzywko ma swój najlepszy czas i wtedy się go spożywa. Nawet Ci co bardzo lubią cukinię. Czyż nie lepiej poczekać ten miesiąc dłużej? Wszak im dłużej się czeka na ulubiony smakołyk, tym lepiej później smakuje

Po prostu każde warzywko ma swój najlepszy czas i wtedy się go spożywa. Nawet Ci co bardzo lubią cukinię. Czyż nie lepiej poczekać ten miesiąc dłużej? Wszak im dłużej się czeka na ulubiony smakołyk, tym lepiej później smakuje

-
- 100p
- Od: 9 cze 2012, o 08:46
Co do gnicia cukinii od strony kwiatka, to nie dotyczy to tylko mojej uprawy. Wiele osób tutaj tak miało i nikt nie potrafił dokładnie określić dlaczego tak się dzieje.
Pozdrawiam
U mnie arbuzy na powietrzu szlag trafił i wyrwałem wszystkie. Natomiast te w tunelu rosną strasznie, tfu, tfu, ładnie. Co do cukinii, to w tunelu są ledwie 4 krzaki, natomiast na powietrzu chyba z 30, trochę się ich ostatnio połamało z uwagi na silne wiatry. Coś mi się zdaje że niedługo tej cukinii będę miał dosyć. Będzie codziennie na śniadanie, obiad i kolację w różnej postaci: leczo, panierowana, placki itd.Alembik pisze:Przecież nawet arbuzy ludziska polecają hodować w gruncie. A tę cukinię to wiosną, jak kto bardzo lubi może sobie kupić za grosze w markecie - sprowadzoną z Hiszpanii.
Pozdrawiam
Marcin
No to Ci zazdroszczę. Moje cukinie wykończył mój M podczas mojej nieobecności Ja zdążyłam zjeśc może trzy maleństwa.
Teraz próbuję je reanimowac, ale nie wiem czy mi się to uda.
Teraz próbuję je reanimowac, ale nie wiem czy mi się to uda.
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
- Dzialeczka
- 500p
- Od: 28 kwie 2010, o 21:30
Czy ktoś z Was uskarża się na brak owoców? Mam sporo kwiatów, ale cukinkę dopiero jedną
Widziałam na YT, że ludzie zapylają żeński kwiat pyłkami z męskiego. Czy ktoś to praktykuje? 

- x_M-l
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 lip 2010, o 15:35
WitamDzialeczka pisze:Czy ktoś z Was uskarża się na brak owoców? Mam sporo kwiatów, ale cukinkę dopiero jednąWidziałam na YT, że ludzie zapylają żeński kwiat pyłkami z męskiego. Czy ktoś to praktykuje?
U mnie zawsze masa zawiązków, trzy krzaki zwykle wystarczają na całą rodzinę. Cukinia w gruncie a zapylanie tylko naturalne różnymi "pszczółkami"

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 lip 2012, o 18:05
hej ja tez mam 3 krzaczki i obdzielam jeszcze sąsiadów tak rosną....
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Zgadza się 3 krzaczki z powodzeniem wystarczają, ale mi w tym roku nie chciały kiełkować więc dosiewałam, a jak już ze 2 razy dosiałam, to wyszły mi 4 cukinie zielone, 1 żółta i jeszcze 5 patisonów disco
W związku z powyższym spożywamy cukinie, gdy tylko są trochę większe od palca, a patisony gdy maja ok 5 cm srednicy. Na razie z powodu chłodów trochę przystopowały więc jedzenie ich jest nadal przyjemnością.

Dorota
- jadzia89
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 24 sty 2011, o 20:27
Kochani - bardzo proszę Was o pomoc. Szukam wszędzie ale nie znając nazwy trudno cokolwiek w sieci znaleźć więc zwracam się do Was. Powiedzcie mi co to jest za warzywo? Wykiełkowało samo u mnie na działce... Nie miałam nigdy takiego warzywa. Miałam tykwy, ale to raczej wygląda na jadalne a nie na ozdobne.. Miałam również cukinie - ale to wydaje owoce o pokroju bardziej kulistym. Płoży się po ziemi nie aż tak jak dynia, raczej jak cukinia. Czy to jakaś odmiana cukinii? Liście się nieznacznie różnią od liści cukinii, która rośnie nieopodal. Także moja dynia ma inne liście. Żadna sąsiadka nie wie co to.. a mi to dojrzewa i nie wiem nawet czy to jadalne. Jeśli ktoś miałby jakieś sugestie - czekam
Pozdrawiam i dołączam zdjęcia dziwadła.
tutaj w porównaniu z torebką kg mąki

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt: