Śliwa - choroby i szkodniki Cz.1

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p
Od: 7 lip 2012, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Śliwa - choroby i szkodniki

Post »

Moja trzy letnia śliwa Empress. Zastanawia mnie jasny, niemal żółty kolor liści, i czy ten mój Albinos tak ma wyglądać? Czy coś jej dolega, czy taka jej natura? Obrazek
Pozdrawiam Józef
re_ne
50p
50p
Od: 2 lip 2014, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Darkat pisze:Ja zastosowałem taśmę lepową. Bo już byłem mega wkurzony na to co robią nie mszyce a mrówki. Ciężko się niszczy mszyce przy mrówkach. Teraz zamiast mrówek widzę że biedronki mi się pojawiły. Oczywiście pojedyncze mrówki też mi się zdarzają. Nie wiem jak one to robią.
O jaką taśmę chodzi i jak jej użyłeś? ja mam straszny problem i z mrówkami i mszycami.

Ponadto może ktoś pomoże mi zdiagnozować coś takiego:
Obrazek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Forma niecodzienna,ale było już o tym grzybku w zeszłym roku.Rozwija się w drewnie i dlatego rokowania nie są pomyślne.Wytnij do zdrowego drewna i zasmaruj.
dwarazdwa
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 kwie 2015, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam 3 śliwy węgierki i 2 lengrody?(okrągłe) owoców może ze 10 sztuk mimo iż kwiatów było dużo, na samym początku nawet pojawiły się zawiązki owocu ale zrobiły się czarne i opadły- gdyby byl przymrozek to bym zrozumiał... i tak na dwóch zaczęły rosnąć huby a praktycznie wszystkie 5 drzew jak co roku obsiadło stado mszyc.... zastanawiam się czy się ich nie pozbyć i nie posadzić 5 sztuk brzoskwini Redheaven...
Awatar użytkownika
kamolotka
100p
100p
Od: 25 lut 2012, o 14:11

Post »

Mam dokładnie taki sam problem i też mam już w głowie ich usunięcie , drugi rok to samo :(
Pozdrawiam Kamilla
x-a-xi
---
Od: 1 lut 2015, o 20:35

Post »

grapes pisze:mszyce-mrówki

Mam problem z mszycami na moich węgierkach. Jedna rosnąca w dołku na "wygwizdowiu" jest tak oblepiona że aż żal, liście poskręcane prawie nie ma przyrostów. Pryskałem wywarem z łodyg czosnku ale chyba zrobiłem to dużo za późno bo niewiele to dało. Mszyce siedzą pod spodem na poskręcanych liściach i się tuczą a niektóre mają już skrzydełka. Pod każdym drzewkiem jest mnóstwo mrówek które żyją z mszycami w symbiozie.

Czytałem że jak odetnie się mrówki to i mszyce znikną. Pomyślałem by kupić taśmę lepową i tym sposobem uniemożliwić mrówką dostęp.

Czy zamiast taśmy można użyć funabenu? 2 lata temu sadziłem drzewka jabłonek jedno z nich też bylo całe oblepione mszycami. Ponieważ miało niewielkie uszkodzenie kory zamalowałem je funabenem. w tym roku już nie ma problemu z mszycami na tym drzewku, mrówek też nie widzę. Czyżby to zasługa funabenu? Czy może jabłonka jako że starsza jest silniejsza i przez to mniej atakowana?
wystarczy mospilan
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Moja młoda Renkloda bardzo późno- w tym roku pierwszy raz zaowocowała, chyba po 5 latach. Huby koniecznie usunąć razem z drzewem. A brzoskwinie też chorują, a dodatkowo na mrozy wrażliwsze.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poza tym ,pestkowe źle znoszą sadzenie na miejscach po
pestkowych.Albo ziarnkowe albo krzewy.
dwarazdwa
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 kwie 2015, o 10:51

Post »

Czyli z brzoskwiniami byłby większy problem? Redheaven chyba kwitnie po ogrodnikach. nie wiem czy jest sens trzymać te drzewa skoro tak cienko z owocami a tylko problemy
janus_z
50p
50p
Od: 13 lut 2008, o 13:35

Post »

Witam
7 dni temu opyliłem śliwkę na Owocówka śliwkóweczka Mospilanem, od dwóch dni pojawiają sie na śliwkach takie dziurki i wyciekająca z nich żywica i zmiana koloru w obrębie, co to może być, spóźniłem sie czy co? Obrazek
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Możliwe; w Krakowie sygnalizacja była jakieś dwa tygodnie temu, a u mnie w dniu ogłoszenia już były dziury.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
janus_z
50p
50p
Od: 13 lut 2008, o 13:35

Post »

u mnie przed opryskiem nie było dziur widocznym pojawiły sie tak 5 dni po oprysku Mospilanem, no chyba że mospilan zabił gąsienice które juz były...nie wiem dokładnie jak ta owocówka się rozwija :?
Darkat
200p
200p
Od: 21 lip 2012, o 12:20

Post »

U mnie w okolicy (Górny Śląsk ) nie ma stacji Piorin sygnalizujących zagrożenie dla drzew owocowych. Więc zacząłem szukać w dalszej okolicy ;). Szukałem gdzieś na terenach kojarzonych z sadownictwem. Znalazłem Piorin Grójec gdzie takie sygnalizacje są.
Ale coś mi zaczęło nie grać, bo nic tam nie było o owocówce śliwkóweczce, mimo że to była 3 dekada maja. Zacząłem dalej szukać. I tak znalazłem zdaje się Piorin Tarnów, a tam już jak byk, że takie zagrożenie występuje.
Z ciekawości potem, oglądałem co jakiś czas czy Grójec też ogłosi. Ogłosił, ale dobre 2 tygodnie później.
Ale to nic co mi owocnica albo owocówka (pal licho na razie co ) zrobiła z jabłonią James Grieve. Na razie się tym nie przejmuję. Bo drzewko ma 2 lata, ale miało w tym roku zawiązanych kilkadziesiąt jabłek, tylko że chyba z co najmniej 90 % ruszonych. Co ciekawe na Novomac, czy starszych jabłoniach takich strat nie mam.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Te dziurki z żywicą to pozostałości po owocnicy(mucha),która składa jaja pod koniec opadania płatków.Owocówka to motyl i najlepszym sygnalizatorem jest robinia akacjowa.Oprysk należy wykonać w czasie początku kwitnienia robinii i powtórzyć pod koniec.
x-a-xi
---
Od: 1 lut 2015, o 20:35

Post »

Niestety ale mospilan jest słabym środkiem na owocówkę i trzeba zastosować go bardzo wcześnie i powtarzać najlepiej co 7-8dni dwa razy .
Zablokowany

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”