Ogródek KLEO

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek KLEO

Post »

Witaj Kleo dawno do Ciebie nie zaglądałam ale dziś nadrobiłam zaległości i nie mogę oderwać oczu od Twoich roślin, które tak pieknie i bujnie rosną. Szczególnie urzekła mnie ta różowa jeżówka, czy mogłabym Cię prosić o kilka jej nasionek ( jeśli oczywiście będziesz zbierać)?
No i gratuluję wychodaowania tak ślicznej bugenwilli i jakarandy i albizji i życzę by Ci się pięknie rozrastały, kwitły i przechowywały przez zimę bez problemów.
Luki10
200p
200p
Od: 25 cze 2011, o 16:23

Post »

Piękne kwiaty i róże. Przyłączam się do pytania co to za dzwonki bo są piękne :)
Pozdrawiam Łukasz!
Ogród Łukasza
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A pan listonosz przyniósł mi paczuszkę z nasionkami :wit Ale niespodzianka ;:138 Ale będzie roboty :wink:
A może mogła bym się czymś zrewanżować? Wielkie dzięki.
Póki co mój żółty żeleźniak nie zakwitł...
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Cudne masz kwiaty i tyle kolorów w swoim ogrodzie. Liliowce są piękne i wytrzymałe na różne problemy pogodowe. Ja też mam jeden gatunek. Przeszkadza mi tylko to, że kwiaty tak szybko przekwitają. Staram się usuwać przekwitłe kwiatki, ale nie nadążam i wciąż szpecą nieestetyczne płatki.
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p
Od: 12 paź 2011, o 08:36

Post »

Wracam do Was kochani po krótkim wyjeździe i już odpowiadam na wszystkie pytania.

Ewa Gajowa - dziękuję za komplementy i nutkę zazdrości. :;230 Zapraszam częściej.
Aguniada - mam nadzieję, że po obejrzeniu reszty stron mój ogród nadal będzie Ci się podobał.
Konwalia - w Twoim ogrodzie jest również bardzo pięknie i kolorowo, więc proszę mi tu nie narzekać! Co do liliowców, to niestety nie znam ich odmian, kupowałam jako bezimienne. Różowa róża to Uetersens Rosenprinzessin, druga niestety NN. Kobea rośnie u mnie wprost niesamowicie, ma chyba ze 4 metry i kwitnie jak szalona.

Obrazek

Obrazek

Myślę, że kobea sprawia tylko problemy z wykiełkowaniem, reszta to bułka z masłem.

Keetee - róża to faktycznie First Lady, a druga to Cherry Girl. Dzwonki to po prostu pełna odmiana dzwonka ogrodowego - niestety jest tylko dwuletni. A ostatnia roślina to szałwia.

Ewa05 - nie martw się, roślinki rozrosną się nawet nie zauważysz kiedy. A kompozycje czasem same się układają dzięki matce naturze.

Gosia - przepraszam za pomyłkę, wcześniej odpisywałam Gosi i z rozpędu pomyliłam imię. U nas wczoraj był niezły upał, 35 stopni.

Jolu - ta roślinka to szałwia i jest jeszcze w kolorze bardzo ciemnego fioletu.

Ana21 - jak pisałam wcześniej te dzwonki to odmiana pełna dzwonka ogrodowego, jest on rośliną dwuletnią.Ja w swoim ogrodzie ciągle zmieniam koncepcje, więc uważam to za naturalne. Przynajmniej nigdy nie jest nudno.

Iwonko - dziękuję za życzenia i oczywiście podzielę się nasionami jeżówki, tylko podaj mi na PW swój adres.

Luki10 - dziękuję za pochwały :oops: - a dzwonki to odmiana pełna dzwonka ogrodowego.

Iza (Izaziem) - pobuszuję w Twoim ogrodzie i może coś znajdę....A żeleźniak żółty w tym roku u mnie też nędznie kwitł, chyba ta zima im nie służyła.

Izo - u mnie sadzę liliowce między innymi kwiatami to się tak nie rzuca w oczy, kiedy przekwitają. No i potem ich żółknących liśi też tak nie widać. Ale kwiaty mają piękna, należy im to przyznać.

A teraz się pochwalę - w weekend zwiedzałam ....... kopalnię. Zjechałam 600 metrów pod ziemię i chodziłam sobie po górniczych chodnikach i podziwiałam twory natury w postaci złóż różowej soli. Może to trochę nietypowy sposób na spędzanie wakacji, ale całkiem ciekawy.
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Oj, ja mam klaustrofobię. Sama świadomość, że jestem pod ziemią wykończyłaby mnie psychicznie.
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p
Od: 24 lut 2012, o 19:59

Post »

KLEO1 pisze: Konwalia - w Twoim ogrodzie jest również bardzo pięknie i kolorowo, więc proszę mi tu nie narzekać! Co do liliowców, to niestety nie znam ich odmian, kupowałam jako bezimienne. Różowa róża to Uetersens Rosenprinzessin, druga niestety NN. Kobea rośnie u mnie wprost niesamowicie, ma chyba ze 4 metry i kwitnie jak szalona.
Bardzo mnie cieszy ta wiadomość.. :tan ;:138

KLEO1 pisze: A teraz się pochwalę - w weekend zwiedzałam ....... kopalnię. Zjechałam 600 metrów pod ziemię i chodziłam sobie po górniczych chodnikach i podziwiałam twory natury w postaci złóż różowej soli. Może to trochę nietypowy sposób na spędzanie wakacji, ale całkiem ciekawy.
A gdzie byłaś? W Bochni? 8-)
Myślę, że to całkiem przyzwoity relaks, jest jak w muzeum soli.. ;)
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Awatar użytkownika
beata68
1000p
1000p
Od: 13 lut 2011, o 17:15

Post »

Przyleciałam się przywitać. :wit
Dzwonki masz najpiękniejsze na świecie. ;:167
Miłego dnia.
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p

Post »

Iza - czasem wydaje mi się, że nasze fobie to trochę wymysł nas samych. Trzeba brać byka za rogi i nie dawać się strachowi.
Beata 68 - bardzo się cieszę, że moje dzwonki tak przypadły Ci do gustu, niestety już przekwitły. Na następne musimy poczekać do przyszłego roku.

Konawalia - byłam w kopalni soli w Kłodawie. Jest chyba mniej znana od Wieliczki i Bochni, ale moim zdaniem ciekawsza. Po pierwsze nadal jest czynna, po drugie o wiele głębsza (Wieliczka ma na przykład 330 metrów głębokości, a Kłodawska kopalnia 750 metrów), po trzecie ma unikatową w skali Europy sól w kolorze różowym (choć ja bym powiedziała że to brzoskwiniowy). Ma też bardzo niewielkie pokłady soli w kolorze niebieskim i turkusowym, takie występują tylko w Ameryce Południowej. Pokłady soli ma ogromne bo mają aż 26 kilometrów szerokości i około 10 głębokości. Kopalnia ma dwa szyby eksploatacyjne i jeden wentylacyjny. Jeden szyb nazywa się Michał i ma 600 metrów głębokości (ten właśnie się zwiedza), a drugi nazywa się Barbara (tak jak ja) i ma 750 metrów głębokości.

A to kilka zdjęć z wycieczki:

Obrazek

Obrazek

Tego Skarbnika należało pogłaskać jeśli ktoś chciał mieć zaliczone jakiekolwiek nadchodzące egzaminy. Kolejka składała się głównie z dzieciaków

Obrazek

Tak wyglądały pieczary w których wydobywano sól, miały wymiary 15 metrów szerokości na 15 metrów wyskości i jest ich setki.

Obrazek

A takie kolory może mieć sól.

Obrazek

Na tym zdjęciu widać jak przesuwały się pokłady soli.

Obrazek

No i na koniec kilka zdjęć ogrodniczych....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i moja passiflora zdecydowała się jednak zakwitnąć, a już myślałam że nic z tego.

Obrazek
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Basiu Kłodawa leży około 30 km ode mnie ;:oj
Szkoda ,że wcześniej nie wiedziałam , ze będziesz w okolicy :wink:
Umówiły byśmy się na kawkę .
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p

Post »

A to pech, szkoda że się nie zgadałyśmy. No a teraz pewnie niprędko zawitam w tamtych stronach. Chyba że na wiosnę pojadę do arboretum w Kórniku. A tak z kawki nici. :roll:
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

W Kórniku też dawno nie byłam , a nęci mnie czas gdy kwitną tam rododendrony .
A co do Kłodawy wielka szkoda , ale dzięki Twoim fotkom uświadomiłam sobie , ze mój syn jeszcze tam nie był. Czas nadrobić zaległości .
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kleo fajną miałaś wycieczkę, nawet nie wiedziałam że sól może mieć aż tyle kolorów ;:oj
Ogrodowe zdjęcia też ciekawe czy na ósmym zdjęciu (z tych ogrodniczych) to może jakiś floks i czy on rzeczywiście ma taki niebieski kolorek?
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p

Post »

Iwonko - to nie floks, to ołownik. Kwiaty faktycznie ma trochę podobne do floksów,a kolor błękitny. A sól potrafi przepięknie wyglądać, niczym diament, tylko z trwałością trochę gorzej. Przewodnik mówił, iż wszyscy w kopalni panicznie boją się wody, która mogłaby wyrządzić ogromne szkody rozpuszczając sól.
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za nazwę, szczerze mówiąc jeszcze tej roślinki nie widziałam zaraz sobie o niej poczytam bo bardzo ładnie wygląda.
Co do kopalni to faktycznie woda w takiej kopalni pewnie nawet w niewielkich ilościach wyrządziłaby wiele szkód a szkoda by było po na zdjęciach widać że jest tam pięknie nie mówiąc już o tym by zobaczyć to na własne oczy.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”