Ogródek KLEO
- IWONA1311
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 mar 2011, o 12:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogródek KLEO
Witaj Kleo dawno do Ciebie nie zaglądałam ale dziś nadrobiłam zaległości i nie mogę oderwać oczu od Twoich roślin, które tak pieknie i bujnie rosną. Szczególnie urzekła mnie ta różowa jeżówka, czy mogłabym Cię prosić o kilka jej nasionek ( jeśli oczywiście będziesz zbierać)?
No i gratuluję wychodaowania tak ślicznej bugenwilli i jakarandy i albizji i życzę by Ci się pięknie rozrastały, kwitły i przechowywały przez zimę bez problemów.
No i gratuluję wychodaowania tak ślicznej bugenwilli i jakarandy i albizji i życzę by Ci się pięknie rozrastały, kwitły i przechowywały przez zimę bez problemów.
-
- 200p
- Od: 25 cze 2011, o 16:23
Piękne kwiaty i róże. Przyłączam się do pytania co to za dzwonki bo są piękne 

Pozdrawiam Łukasz!
Ogród Łukasza
Ogród Łukasza
-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A pan listonosz przyniósł mi paczuszkę z nasionkami
Ale niespodzianka
Ale będzie roboty
A może mogła bym się czymś zrewanżować? Wielkie dzięki.
Póki co mój żółty żeleźniak nie zakwitł...

A może mogła bym się czymś zrewanżować? Wielkie dzięki.
Póki co mój żółty żeleźniak nie zakwitł...
Cudne masz kwiaty i tyle kolorów w swoim ogrodzie. Liliowce są piękne i wytrzymałe na różne problemy pogodowe. Ja też mam jeden gatunek. Przeszkadza mi tylko to, że kwiaty tak szybko przekwitają. Staram się usuwać przekwitłe kwiatki, ale nie nadążam i wciąż szpecą nieestetyczne płatki.
Wracam do Was kochani po krótkim wyjeździe i już odpowiadam na wszystkie pytania.
Ewa Gajowa - dziękuję za komplementy i nutkę zazdrości.
Zapraszam częściej.
Aguniada - mam nadzieję, że po obejrzeniu reszty stron mój ogród nadal będzie Ci się podobał.
Konwalia - w Twoim ogrodzie jest również bardzo pięknie i kolorowo, więc proszę mi tu nie narzekać! Co do liliowców, to niestety nie znam ich odmian, kupowałam jako bezimienne. Różowa róża to Uetersens Rosenprinzessin, druga niestety NN. Kobea rośnie u mnie wprost niesamowicie, ma chyba ze 4 metry i kwitnie jak szalona.

Myślę, że kobea sprawia tylko problemy z wykiełkowaniem, reszta to bułka z masłem.
Keetee - róża to faktycznie First Lady, a druga to Cherry Girl. Dzwonki to po prostu pełna odmiana dzwonka ogrodowego - niestety jest tylko dwuletni. A ostatnia roślina to szałwia.
Ewa05 - nie martw się, roślinki rozrosną się nawet nie zauważysz kiedy. A kompozycje czasem same się układają dzięki matce naturze.
Gosia - przepraszam za pomyłkę, wcześniej odpisywałam Gosi i z rozpędu pomyliłam imię. U nas wczoraj był niezły upał, 35 stopni.
Jolu - ta roślinka to szałwia i jest jeszcze w kolorze bardzo ciemnego fioletu.
Ana21 - jak pisałam wcześniej te dzwonki to odmiana pełna dzwonka ogrodowego, jest on rośliną dwuletnią.Ja w swoim ogrodzie ciągle zmieniam koncepcje, więc uważam to za naturalne. Przynajmniej nigdy nie jest nudno.
Iwonko - dziękuję za życzenia i oczywiście podzielę się nasionami jeżówki, tylko podaj mi na PW swój adres.
Luki10 - dziękuję za pochwały
- a dzwonki to odmiana pełna dzwonka ogrodowego.
Iza (Izaziem) - pobuszuję w Twoim ogrodzie i może coś znajdę....A żeleźniak żółty w tym roku u mnie też nędznie kwitł, chyba ta zima im nie służyła.
Izo - u mnie sadzę liliowce między innymi kwiatami to się tak nie rzuca w oczy, kiedy przekwitają. No i potem ich żółknących liśi też tak nie widać. Ale kwiaty mają piękna, należy im to przyznać.
A teraz się pochwalę - w weekend zwiedzałam ....... kopalnię. Zjechałam 600 metrów pod ziemię i chodziłam sobie po górniczych chodnikach i podziwiałam twory natury w postaci złóż różowej soli. Może to trochę nietypowy sposób na spędzanie wakacji, ale całkiem ciekawy.
Ewa Gajowa - dziękuję za komplementy i nutkę zazdrości.

Aguniada - mam nadzieję, że po obejrzeniu reszty stron mój ogród nadal będzie Ci się podobał.
Konwalia - w Twoim ogrodzie jest również bardzo pięknie i kolorowo, więc proszę mi tu nie narzekać! Co do liliowców, to niestety nie znam ich odmian, kupowałam jako bezimienne. Różowa róża to Uetersens Rosenprinzessin, druga niestety NN. Kobea rośnie u mnie wprost niesamowicie, ma chyba ze 4 metry i kwitnie jak szalona.

Myślę, że kobea sprawia tylko problemy z wykiełkowaniem, reszta to bułka z masłem.
Keetee - róża to faktycznie First Lady, a druga to Cherry Girl. Dzwonki to po prostu pełna odmiana dzwonka ogrodowego - niestety jest tylko dwuletni. A ostatnia roślina to szałwia.
Ewa05 - nie martw się, roślinki rozrosną się nawet nie zauważysz kiedy. A kompozycje czasem same się układają dzięki matce naturze.
Gosia - przepraszam za pomyłkę, wcześniej odpisywałam Gosi i z rozpędu pomyliłam imię. U nas wczoraj był niezły upał, 35 stopni.
Jolu - ta roślinka to szałwia i jest jeszcze w kolorze bardzo ciemnego fioletu.
Ana21 - jak pisałam wcześniej te dzwonki to odmiana pełna dzwonka ogrodowego, jest on rośliną dwuletnią.Ja w swoim ogrodzie ciągle zmieniam koncepcje, więc uważam to za naturalne. Przynajmniej nigdy nie jest nudno.
Iwonko - dziękuję za życzenia i oczywiście podzielę się nasionami jeżówki, tylko podaj mi na PW swój adres.
Luki10 - dziękuję za pochwały

Iza (Izaziem) - pobuszuję w Twoim ogrodzie i może coś znajdę....A żeleźniak żółty w tym roku u mnie też nędznie kwitł, chyba ta zima im nie służyła.
Izo - u mnie sadzę liliowce między innymi kwiatami to się tak nie rzuca w oczy, kiedy przekwitają. No i potem ich żółknących liśi też tak nie widać. Ale kwiaty mają piękna, należy im to przyznać.
A teraz się pochwalę - w weekend zwiedzałam ....... kopalnię. Zjechałam 600 metrów pod ziemię i chodziłam sobie po górniczych chodnikach i podziwiałam twory natury w postaci złóż różowej soli. Może to trochę nietypowy sposób na spędzanie wakacji, ale całkiem ciekawy.
Oj, ja mam klaustrofobię. Sama świadomość, że jestem pod ziemią wykończyłaby mnie psychicznie.
- konwalia12
- 1000p
- Od: 24 lut 2012, o 19:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo mnie cieszy ta wiadomość..KLEO1 pisze: Konwalia - w Twoim ogrodzie jest również bardzo pięknie i kolorowo, więc proszę mi tu nie narzekać! Co do liliowców, to niestety nie znam ich odmian, kupowałam jako bezimienne. Różowa róża to Uetersens Rosenprinzessin, druga niestety NN. Kobea rośnie u mnie wprost niesamowicie, ma chyba ze 4 metry i kwitnie jak szalona.

A gdzie byłaś? W Bochni?KLEO1 pisze: A teraz się pochwalę - w weekend zwiedzałam ....... kopalnię. Zjechałam 600 metrów pod ziemię i chodziłam sobie po górniczych chodnikach i podziwiałam twory natury w postaci złóż różowej soli. Może to trochę nietypowy sposób na spędzanie wakacji, ale całkiem ciekawy.

Myślę, że to całkiem przyzwoity relaks, jest jak w muzeum soli.. ;)
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Przyleciałam się przywitać.
Dzwonki masz najpiękniejsze na świecie.
Miłego dnia.

Dzwonki masz najpiękniejsze na świecie.

Miłego dnia.
Iza - czasem wydaje mi się, że nasze fobie to trochę wymysł nas samych. Trzeba brać byka za rogi i nie dawać się strachowi.
Beata 68 - bardzo się cieszę, że moje dzwonki tak przypadły Ci do gustu, niestety już przekwitły. Na następne musimy poczekać do przyszłego roku.
Konawalia - byłam w kopalni soli w Kłodawie. Jest chyba mniej znana od Wieliczki i Bochni, ale moim zdaniem ciekawsza. Po pierwsze nadal jest czynna, po drugie o wiele głębsza (Wieliczka ma na przykład 330 metrów głębokości, a Kłodawska kopalnia 750 metrów), po trzecie ma unikatową w skali Europy sól w kolorze różowym (choć ja bym powiedziała że to brzoskwiniowy). Ma też bardzo niewielkie pokłady soli w kolorze niebieskim i turkusowym, takie występują tylko w Ameryce Południowej. Pokłady soli ma ogromne bo mają aż 26 kilometrów szerokości i około 10 głębokości. Kopalnia ma dwa szyby eksploatacyjne i jeden wentylacyjny. Jeden szyb nazywa się Michał i ma 600 metrów głębokości (ten właśnie się zwiedza), a drugi nazywa się Barbara (tak jak ja) i ma 750 metrów głębokości.
A to kilka zdjęć z wycieczki:

Tego Skarbnika należało pogłaskać jeśli ktoś chciał mieć zaliczone jakiekolwiek nadchodzące egzaminy. Kolejka składała się głównie z dzieciaków

Tak wyglądały pieczary w których wydobywano sól, miały wymiary 15 metrów szerokości na 15 metrów wyskości i jest ich setki.

A takie kolory może mieć sól.

Na tym zdjęciu widać jak przesuwały się pokłady soli.

No i na koniec kilka zdjęć ogrodniczych....

No i moja passiflora zdecydowała się jednak zakwitnąć, a już myślałam że nic z tego.

Beata 68 - bardzo się cieszę, że moje dzwonki tak przypadły Ci do gustu, niestety już przekwitły. Na następne musimy poczekać do przyszłego roku.
Konawalia - byłam w kopalni soli w Kłodawie. Jest chyba mniej znana od Wieliczki i Bochni, ale moim zdaniem ciekawsza. Po pierwsze nadal jest czynna, po drugie o wiele głębsza (Wieliczka ma na przykład 330 metrów głębokości, a Kłodawska kopalnia 750 metrów), po trzecie ma unikatową w skali Europy sól w kolorze różowym (choć ja bym powiedziała że to brzoskwiniowy). Ma też bardzo niewielkie pokłady soli w kolorze niebieskim i turkusowym, takie występują tylko w Ameryce Południowej. Pokłady soli ma ogromne bo mają aż 26 kilometrów szerokości i około 10 głębokości. Kopalnia ma dwa szyby eksploatacyjne i jeden wentylacyjny. Jeden szyb nazywa się Michał i ma 600 metrów głębokości (ten właśnie się zwiedza), a drugi nazywa się Barbara (tak jak ja) i ma 750 metrów głębokości.
A to kilka zdjęć z wycieczki:

Tego Skarbnika należało pogłaskać jeśli ktoś chciał mieć zaliczone jakiekolwiek nadchodzące egzaminy. Kolejka składała się głównie z dzieciaków

Tak wyglądały pieczary w których wydobywano sól, miały wymiary 15 metrów szerokości na 15 metrów wyskości i jest ich setki.

A takie kolory może mieć sól.

Na tym zdjęciu widać jak przesuwały się pokłady soli.

No i na koniec kilka zdjęć ogrodniczych....

No i moja passiflora zdecydowała się jednak zakwitnąć, a już myślałam że nic z tego.

- agatka123
- Od: 23 sty 2011, o 21:12
Basiu Kłodawa leży około 30 km ode mnie
Szkoda ,że wcześniej nie wiedziałam , ze będziesz w okolicy
Umówiły byśmy się na kawkę .

Szkoda ,że wcześniej nie wiedziałam , ze będziesz w okolicy

Umówiły byśmy się na kawkę .
A to pech, szkoda że się nie zgadałyśmy. No a teraz pewnie niprędko zawitam w tamtych stronach. Chyba że na wiosnę pojadę do arboretum w Kórniku. A tak z kawki nici. 

- agatka123
- Od: 23 sty 2011, o 21:12
W Kórniku też dawno nie byłam , a nęci mnie czas gdy kwitną tam rododendrony .
A co do Kłodawy wielka szkoda , ale dzięki Twoim fotkom uświadomiłam sobie , ze mój syn jeszcze tam nie był. Czas nadrobić zaległości .
A co do Kłodawy wielka szkoda , ale dzięki Twoim fotkom uświadomiłam sobie , ze mój syn jeszcze tam nie był. Czas nadrobić zaległości .
- IWONA1311
Kleo fajną miałaś wycieczkę, nawet nie wiedziałam że sól może mieć aż tyle kolorów
Ogrodowe zdjęcia też ciekawe czy na ósmym zdjęciu (z tych ogrodniczych) to może jakiś floks i czy on rzeczywiście ma taki niebieski kolorek?

Ogrodowe zdjęcia też ciekawe czy na ósmym zdjęciu (z tych ogrodniczych) to może jakiś floks i czy on rzeczywiście ma taki niebieski kolorek?
Iwonko - to nie floks, to ołownik. Kwiaty faktycznie ma trochę podobne do floksów,a kolor błękitny. A sól potrafi przepięknie wyglądać, niczym diament, tylko z trwałością trochę gorzej. Przewodnik mówił, iż wszyscy w kopalni panicznie boją się wody, która mogłaby wyrządzić ogromne szkody rozpuszczając sól.
- IWONA1311
Dziękuję za nazwę, szczerze mówiąc jeszcze tej roślinki nie widziałam zaraz sobie o niej poczytam bo bardzo ładnie wygląda.
Co do kopalni to faktycznie woda w takiej kopalni pewnie nawet w niewielkich ilościach wyrządziłaby wiele szkód a szkoda by było po na zdjęciach widać że jest tam pięknie nie mówiąc już o tym by zobaczyć to na własne oczy.
Co do kopalni to faktycznie woda w takiej kopalni pewnie nawet w niewielkich ilościach wyrządziłaby wiele szkód a szkoda by było po na zdjęciach widać że jest tam pięknie nie mówiąc już o tym by zobaczyć to na własne oczy.