Moja kolekcja kaktusów cz. 3 - Artur89
- Farel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moja kolekcja kaktusów cz. 3 - Artur89
Ale nazbierałeś tych chwastów ;)
Ja mam nadzieję, że z echinocereusów nie zrezygnujesz. Według mnie to jeden z ciekawszych rodzai.
Ja mam nadzieję, że z echinocereusów nie zrezygnujesz. Według mnie to jeden z ciekawszych rodzai.
- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
O, brakowało mi twojej pochlebnej opinii w tej kwestiiblabla pisze:Ciekawe co będzie po echinocereusach.

Kilka hybryd zostało u mnie. Za niektóre dałem ponad 30zł także nie ma szans bym na All sprzedał je nawet za cenę zakupu, a przecież jeszcze urosły przez te 2-3 lata wiec i ich wartość wzrosła bo niektóre z nich osiągnęły zdolność do kwitnienia.Rejden pisze:Generalnie szkoda że wyprzedajesz hybrydy.
My nie zobaczymy ich kwiatów, a większości sam chyba nawet kwitnących nie widziałeś.
Przeglądałem ostatnio Twój temat o hybrydach, niesamowity entuzjazm do nich wtedy miałeś.
Pewnie mimo wszystko to była trudna decyzja o przekwalifikowaniu kolekcji.
Jeśli chodzi o oglądanie kwiatów - zawsze jest możliwość, żeby samemu zaopatrzyć się w parę mieszańców niż czekać na to aż ktoś wstawi zdjęcia

Spokojnie, zanim tak się rozrosną to minie trochę czasu. Poza tym ja swoje rośliny trzymam w bardzo mineralnym podłożu także ich tempo wzrostu nie jest jakoś imponujące.hen_s pisze:Jedyna ich wada to rozmiary - cześć z nich to na pewno nie są kaktusy na parapet bo kępa potrafi być bardzo duża, uciążliwa i ekspansywna. Po prostu taka kolekcja wymaga dużo miejsca - wiem o czym piszę bo sam to miałem.
Jestem dobrej myśli. Tak jak pisałem Tomkowi - wyczerpałem już wszelkie rodzaje, które mnie interesowały - skończyło się na echinocereusa.Farel pisze:Ale nazbierałeś tych chwastów ;)
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Kaktusy są warte tyle, ile jest ktoś w stanie za nie zapłacić. A że rynek u nas jest bardzo płytki to właściwie jest to zmienna losowa. Coś kupione wczoraj za 10zł dziś można sprzedać za 30zł a coś kupione 2 lata temu za 100zł dziś ktoś kupi z wielką łaską za 20zł.Artur89 pisze:...wiec i ich wartość wzrosła bo niektóre z nich osiągnęły zdolność do kwitnienia.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Artur89
Prawdę mówiąc masz racje - dlatego cena wywoławcza rośliny ( o podobnych 'parametrach') która została wystawiona na eBay'u za 40zł nie ma racji bytu na All - sprawdziłem to kilkanaście dni temu.
Z drugiej strony klientela eBay i All różni się dość zasadniczo (gł. grubością portfela) - my najchętniej kupujemy określoną rzecz za jak najniższą cenę lub taką na jaką możemy sobie pozwolić, na eBay próg cenowy jest zdecydowanie wyżej, często ludzie kupują daną rzecz bez względu na koszty gdy trafi się jakiś 'kasiasty pasjonat', który 'musi to mieć'.
Z chęcią bym wystawiał na globalnym serwisie aukcyjnym ale bez ustawienia w formach płatności - płacenia przez PayPal traci się wielu klientów bo PP oferuje bezpłatne przelewy międzynarodowe co jak zaobserwowałem ma duże znaczenie. Rzecz w tym, że słyszałem o problemach z wypłacaniem kasy z kont na PP sprzedawców etc. w związku z czym eBay jest jeszcze dość odległą perspektywą.
Z drugiej strony klientela eBay i All różni się dość zasadniczo (gł. grubością portfela) - my najchętniej kupujemy określoną rzecz za jak najniższą cenę lub taką na jaką możemy sobie pozwolić, na eBay próg cenowy jest zdecydowanie wyżej, często ludzie kupują daną rzecz bez względu na koszty gdy trafi się jakiś 'kasiasty pasjonat', który 'musi to mieć'.
Z chęcią bym wystawiał na globalnym serwisie aukcyjnym ale bez ustawienia w formach płatności - płacenia przez PayPal traci się wielu klientów bo PP oferuje bezpłatne przelewy międzynarodowe co jak zaobserwowałem ma duże znaczenie. Rzecz w tym, że słyszałem o problemach z wypłacaniem kasy z kont na PP sprzedawców etc. w związku z czym eBay jest jeszcze dość odległą perspektywą.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
A ja jestem zdania, że to jest hobby i że kasa jest sprawą zupełnie drugorzędną. Wolę, gdy moja roślinka pójdzie za psie pieniądze lub nawet za darmo do kogoś, kto dobrze się nią zaopiekuje lub do kogoś, komu sprawi ona wiele radości. Gdybym miał posłać nawet za gruba kasę swoje roślinki w podejrzane miejsce to mocno bym się zastanawiał nad realizacją takiej transakcji.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Rejden
- Od: 22 sie 2012, o 18:02
Mam PP od kilku lat i nie spotkałem się z takimi problemami.Artur89 pisze: Rzecz w tym, że słyszałem o problemach z wypłacaniem kasy z kont na PP sprzedawców etc. .
- Artur89
Jak się ma wystarczająco kasy by rozwijać kolekcje to spokojnie można obdarowywać ludzi, którzy należycie zadbają o rośliny. Sam pewnie bym tak robił. U mnie wygląda to trochę inaczej - gromadzę kasę ze sprzedaży roślin na porządne zamówienie nasion, ale nie kilkanaście saszetek nasion tak jak to ostatnio zamawiałem (z których i tak w przypadku MG nie wiele siewek zyskałem) tylko takie solidne co by widocznie wystartować z kolekcją.
Poza tym co innego wysiać z nasion i oddać lub sprzedać za grosze, a co innego np. wybulić te 30-40zł na (w moim przypadku) hybrydę i sprzedać za bezcen.
Piotrek, ale sprzedajesz na eBay czy tylko kupujesz?
Poza tym co innego wysiać z nasion i oddać lub sprzedać za grosze, a co innego np. wybulić te 30-40zł na (w moim przypadku) hybrydę i sprzedać za bezcen.
Piotrek, ale sprzedajesz na eBay czy tylko kupujesz?
- Rejden
- Od: 22 sie 2012, o 18:02
Nie ważne czy kupuje czy sprzedaje na ebay.
Ważne że moje konto na PP pozwala mi na wysyłanie, przyjmowanie i wypłacanie gotówki na moje polskie konto.
Ważne że moje konto na PP pozwala mi na wysyłanie, przyjmowanie i wypłacanie gotówki na moje polskie konto.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
To ile tych nasion chcesz zamawiać? W MesaGarden porcja kosztuje 1$. 30 porcji to razem z kosztami przesyłki wyjdzie na nasze ze 150zł. To chyba nie jakaś wygórowana kwota. Ja od takich zamówień zaczynałem i było bardzo fajnie.
Chyba, że chcesz zamówić wszystko, co jest dostępne. Robi się tego wtedy ze 400 porcji czyli gdzieś 400$. Tak też można. Mój rekord to wysianie 600 porcji w sezonie. Tylko, że ja mam gdzie to trzymać. Nawet gdy przy 400 porcjach wykiełkuje Ci 50% nasion i wszystkie siewki przeżyją to będziesz miał drobne 4000 roślin. Chyba na dziś dzień tego u siebie nie pomieścisz.
Chyba, że chcesz zamówić wszystko, co jest dostępne. Robi się tego wtedy ze 400 porcji czyli gdzieś 400$. Tak też można. Mój rekord to wysianie 600 porcji w sezonie. Tylko, że ja mam gdzie to trzymać. Nawet gdy przy 400 porcjach wykiełkuje Ci 50% nasion i wszystkie siewki przeżyją to będziesz miał drobne 4000 roślin. Chyba na dziś dzień tego u siebie nie pomieścisz.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Artur89
Ważne bo o problemach z płaceniem przez PP nie słyszałem, za to z wypłacaniem kasy z konta PP na konto w banku już tak - dlatego pytam. Być może były to odosobnione przypadki jednak w pewien sposób zapadły mi w pamięć. Trzeba będzie kiedyś spróbować.
Na marginesie na All jest 'odpowiednik' PP w formie PayU - tam również kasa ze sprzedaży ląduje na koncie PayU i dopiero trzeba zlecić wypłatę lub/i jest ona automatycznie realizowana.
Tomek, wszystkich dostępnych nie zamówię przecież. Za duży wydatek jak na jeden raz, a poza tym co za frajda kupić wszystko co w ofercie hehe. Pewnie coś koło 150 max 200 przeznaczę na zamówienie jednak poza MG, bedę chciał zamówić też coś u Dohnalika i z SuccSeed.
Na marginesie na All jest 'odpowiednik' PP w formie PayU - tam również kasa ze sprzedaży ląduje na koncie PayU i dopiero trzeba zlecić wypłatę lub/i jest ona automatycznie realizowana.
Tomek, wszystkich dostępnych nie zamówię przecież. Za duży wydatek jak na jeden raz, a poza tym co za frajda kupić wszystko co w ofercie hehe. Pewnie coś koło 150 max 200 przeznaczę na zamówienie jednak poza MG, bedę chciał zamówić też coś u Dohnalika i z SuccSeed.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
A co chcesz zamawiać u Dohnalika a co u Szweda?
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Artur89
Pewnie to czego nie znajdę w ofercie MG, a co przykuje moją uwagę u Szweda i Czecha ;) Nie znaczy to, że nie zamówię niektórych pozycji w 2 lub 3 źródłach - szczególnie tych gatunków na których mi najbardziej zależy jak choćby E. engelmanii. Zawsze to rok w plecy w przypadku niepowodzenia w wysiewach lub kiepskiej jakości nasion bo z ilością zaprawy już pewnie nie przesadzę.
- banditoo
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
Podpinasz kartę pod konto pp i kasa ląduje ci odrazu na kącieArtur89 pisze:Ważne bo o problemach z płaceniem przez PP nie słyszałem, za to z wypłacaniem kasy z konta PP na konto w banku już tak - dlatego pytam. Być może były to odosobnione przypadki jednak w pewien sposób zapadły mi w pamięć. Trzeba będzie kiedyś spróbować.
- Artur89
Ok, dzięki za info. Jeszcze dojdzie do tego, że wypnę się na All i przerzucę wszystkie oferty na eBay bo i tak pewnie pójdą po cenę wywoławczą lub w ogóle
. Nie ma co, tak jak pisał Tomek - rynek kaktusowy jest u nas jest bardzo płytki.

-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Artur a co masz na allegro
daj ling abo fotki na pn.
poz.Leszek

poz.Leszek
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2