Majkowy zielony dom i ..... cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Majkowy zielony dom i ..... cz. 2

Post »

Aga miejsca to może byś chciała ale tej roboty to już raczej nie. Ja to bym chętnie zamieniła się na taką małą chusteczkę jak Twoja. :lol:

Ryszardzie z doświadczenia radzę kupić wiosną i to późną wiosną w pełnym rozkwicie. Zeszłej jesieni sadziłam małą azalię i w zimie zmarzła bo miała niezdrewniałe pędy. Wiosną ale wcześnie kupiłam 3 azalie jeszcze gołe i jedna miała obmarznięte wysokie pędy i teraz ma je zieloniutkie, boję się że mi obmarzną i znowu nic nie urośnie. We wrześniu kupiłam jedną i też ma takie zielone pędy. Chyba po opadnięciu liści te zielone jakoś zabezpieczę na zimę bo bardzo mi szkoda. A jedną kupiłam w czasie kwitnienia i teraz jest dobrze przygotowana do zimy. :roll:
Matrix2
500p
500p
Od: 29 sie 2010, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

dziękuję za rady, kupię w takim razie wiosną i do kolejnej zimy będą miały czas na solidne zadomowienie się w nowym terenie
Rysiek
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zosiu ja nie dokarmiam róż niczym sztucznym, dostają tylko obornik do dołków a potem kompost i czasami obornik na wierzch. Moje róże są na chudej diecie. :;230
Piszesz że czarna ziemia, bo tę żółtą wyniosłam na składowisko, z każdego dołka wiadro. ;:108

Ryszardzie gdzieś nie pamiętam dokładnie w naszym województwie wiosną jest święto kwitnącej azalii i tam się wybieram bo muszę jeszcze dokupić ze 3 azalie. Jak będzie trochę czasu to poszukam dokładnie gdzie to się odbywa. ;:108
X_Ro-a

Post »

Maju! po raz kolejny zauważyłam, że przygotowujecie wcześniej dołki na róże.Czy to ma znaczenie, że są one przygotowywane wcześniej! Ja sadziłam róże po przekopaniu Rabatki z obornikiem końskim.Może robię coś źle?
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Eeeee tam... tak mówisz, że byś się zamieniła, a gdzie byś sadziła te wszystkie różane piękności :lol:
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

edulkot pisze:Zosiu ja nie dokarmiam róż niczym sztucznym, dostają tylko obornik do dołków a potem kompost i czasami obornik na wierzch. Moje róże są na chudej diecie. :;230
Piszesz że czarna ziemia, bo tę żółtą wyniosłam na składowisko, z każdego dołka wiadro. ;:108
Majeczko, :D no... to nie taka chuda dieta, powiedziała bym , że dobrze dopasowana :;230 :;230 :;230
a, z tym żółtym piaskiem to ja też po dobrym kuble. :;230
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Majka święto azalii odbywa się niedaleko mnie w Pisarzowicach...będzie okazja do spotkania... :D
Jest co oglądać ...co roku coraz większe krzaki prezentuje szkółka na swojej posesji ,która dostępna jest dla zwiedzających.
I pomimo ,że co roku tam jeżdżę ,nie znudziło mi się wcale... ;:108
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Matrix2
500p
500p
Od: 29 sie 2010, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nela, dobrze że piszesz o tym swięcie azalii, proszę tylko przypomnij nam jak już bezie blisko ten dzień. Chętnie również tam przyjadę i zrobię zakupy :)
Rysiek
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich wieczorową porą. :wit

Romo robisz jak najbardziej dobrze. :uszy Jak mam różę to ją od razu sadzę a te dołki to są naszykowane dla róż które mają przyjść w listopadzie lub grudniu. Ciężko byłoby w warunkach zimowych zakopywać obornik i wszystko mieszać, a tak dołek gotowy, kompost z ziemią namieszany i jak różyczki się zjawią to do dołka i zasypać. Będzie to trwało dużo szybciej. ;:108

Aga to bym nie sadziła tylko podziwiała u innych. :;230 I leżała na leżaczku i odpoczywała cały sezon. :;230

Majka no dobrze, dieta dopasowana a kompost troszkę kwaśnawy bo z dodatkiem liści dębowych to i dla sosenek dobry. Ach te nasze piaseczki, ile trzeba się ich wynieść żeby kwiatuszki miały się dobrze. ;:224 :;230

Nela przyznam się że po cichu liczyłam na Ciebie ;:196 wiedziałam że to w okolicach Pszczyny i mam nawet ich stronę w zakładkach ale ostatnio jestem padnięta i nie chce mi się szukać. ;:132

Ryszard no widzisz dobre dusze zawsze się zjawią i przypomną, nie martw się będziemy się umawiać na spotkanie. ;:4

-- 20 paź 2011, o 22:36 --

Dzisiaj dostałam przesyłkę z chryzantemami od Zosi-sangwinaria i już je posadziłam.

Obrazek muszą się napić po podróży

Obrazek żółciutki Solar

Obrazek biała z żółtym środeczkiem

Obrazek i fioletowy gratisik

Zosiu dla Ciebie ;:196

Posadziłam też wczorajsze pysznogłówki od Eli-elsi , przesadziłam Stanwell Perpetual i przekopałam trójkącik, jeszcze tylko obornik i kolejne miejsca pod różyczki gotowe. :tan
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Majeczko, :D nowy dzionek, nowe zadania :;230 ale jakie miłe dla tych co to lubią :tan :tan :tan
Chryzantemki bardzo ładne, szczególnie mi się podoba biała. Jak opanuję róże to zainteresuje się nimi, szczególnie tymi co kwitną dużo wcześniej i w przyszłym roku nasadzę sobie ich przy płocie.
Dużo pracy w ogrodzie jesienią, dobrze, że nie pada. :D
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Majka - ty jak ta mróweczka, cały czas coś sadzisz albo dołki pod róże kopiesz :uszy
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A żebyście wiedziały. Sadzę , przesadzam, karczuję i szykuję dołki i końca tej roboty nie widać. Jeszcze muszę naszykować 27 dołków dla różyczek. Kiedy ja to zrobię to nie wiem, chyba mnie zima zastanie. :(
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majeczko :D do zimy jeszcze daleko, a wiosną będziesz miała bajkę w ogrodzie. ;:108
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak dożyję. :;230
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold