Ogródek aleb-azi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek aleb-azi

Post »

O ..masz Hannę,do niedawna myślałam o niej ,o nim...i przyszła zima,ale wiosną pewnie się obudzą uśpione chęci posiadania.Tylko zastanawiam się ,czy nie powielę dzwoneczków Betty Corning ,która ma może bardziej pagodowe kształty,ale jednak zbliżone...
Jak u Ciebie rośnie ,jest wysoki,gęsty ,długo kwitnie?Jeżeli odpowiedzi będą na Tak,to kupuję... :;230
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Podglądam i się zastanawiam.
Ile jeszcze chciejstw przyjdzie mi w sobie pokonać...... :;230
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Nie wiem czy pisałam, że Giardina pachnie - dla mnie... mydełkiem toaletowym Inaczej tego zapachu nazwać nie potrafię...

:wit Izka, dziękuję jak zwykle. To zdanie mnie ucieszyło i rozbawiło. :D
Grażynko, nie tylko Ty w sobie pokonujesz chciejstwa, :;230 :;230
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Im więcej wolnego... tym bardziej czasu brak :roll:
Ponury poniedziałek nic a nic nie chciał się obudzić, burmuszył się całą dniówkę i szybko skrył się w ciemności...

A świat potrafi czarować

porankami.......... Obrazek

Obrazek zmierzchami....

Joluś- hm... zamierzasz wegetować do czasu ruszenia wegetacji... E... chyba nie wytrzymasz w błogim lenistwie...
Dusza kolekcjonera... można jej uczynić zadość i dać podobne w pokroju różyczki i będzie pięknie i różnorodnie... Ale szpaler z jednej odmiany wyglądałby reprezentacyjnie.

Martuś- uczuliłaś mnie na występowanie przeróżnych odcieni pomarańczu!Garden of Roses ładnie zacznie rabatę! Koniec... hm... dla mnie aż nazbyt drastyczny :;230 . Sizaja w pąkach ma kształt dzwonka - pół lipca sterczałam koło tego clematisa ciesząc się z jego wyczynów i tego, że słucham się Neli... I jak Jacueline? Jeszcze nie? :wink:

Moniko - to z pewnością Ghiselaine de Feligonde - kwiaty miewa różnej wielkości, z różnym stopniem wysycenia... Wersja Feuerwerk wystrzałowa... ale ja wolę formę spokojniejszą :D Przypomnę się z kolcami Parade! Skręca mnie z ciekawości...

Dorotko- powstaje nowy wątek o pnących różach - może będzie pomocny... Warunki świetlne chyba się w tym miejscu zmieniły...

Nelu- Hanna rośnie od późnej wiosny. Dorósł do półtora metra, ale jest gęsty ( przysłonił młodego wiąza) kwitł umiarkowanie obficie ale nie pamiętam jak długo. Kwiaty są jaśniutkie, tak jakby starym srebrem lekko pociągnięte. Nie zajmowałam się nim nic a nic - a on sobie rósł... To chyba jest OK?

Grażynko- a ilu dasz się pokonać :;230

Maju- na zdrowie ;:170

Ogród mało styczniowy... Obrazek Obrazek o.... pająki :;230

O ile przód lepiej oglądać w planie ogólnym... o tyle różanka lepiej się prezentuje z bliska... Część róż wystrojona w liście, część róż obsukubałam z powodu grzybów, część przycięłam po uszkodzeniach mrozowych w październiku.

Moje oczko... Cardinal de Richelieu Obrazek Obrazek Heritage

ostatnie kwiatyObrazek
Obrazek ot... zima w różance...

To na dobrą noc i dzień dobry...
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

No tak, ja na banicji :lol: a u Izki takie widoki :uszy dziękuję bardzo, jest na co popatrzeć ;:167
Pół dnia dzisiaj studiowałam różane katalogi, wyszło ..... na wiosnę przesadzanie, jak nic :;230
Jeszcze kilku dni mi trzeba, aby uporządkować przynajmniej szczątkową wiedzę o posiadanych odmianach :oops: i pożądanych także :P i po co mi było :;230
Ale spotkanie z różanymi koleżankami się szykuje, musi być bez wstydu ..... większego przynajmniej wink: zawsze można przemilczeć drażliwe tematy, tak sobie pomyślałam :lol: O i jeszcze różane choróbska - diagnoza i leczenia. Mało to aby .......
Później porządki kulkowe, na koniec trawy i bylinki, hostki, żurawki, ale do tego wystarczą wątki merytoryczne.
Zapewniam, jest co robić :lol:
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z GdF zapoznałam się dzięki Dorotce i jej planom różanym i kolejne zdjęcia potwierdzają jaka to piękna róża. Poszukam jej na wiosnę. Nie strasz że czasu brak gdy ma się go więcej, bo ja za dwa dni będę chyba najbardziej zapracowaną osobą zgodnie z tym twierdzeniem. Nie ma to jak urlop zimą. Ale co to za zima, skoro jeszcze róże takie zielone. I te ostatnie kwiaty - bardzo wzruszający widok.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapomnialam dopisać ;:14 coraz cieplej myślę o kardynale :wink:
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Izka wydaje mi się ,że cl.Hanna będzie dość żywotnym powojnikiem ,podobnie może co Betty Corning...kwiaty mówisz jaśniutkie ,może będą się choć trochę różnić...Mam jeszcze chrapkę na Little Nell,bynajmniej nie na zbieżność imion...po prostu... masa kwiatków ,ale bardziej w jasnym różu...i bezproblemowość w uprawie... :uszy http://www.hort.net/gallery/view/ran/cleviln00
Nie wiem ,czy już pisałam,ale bardzo ciekawy jest powojnik Crispa, ,ma dzwoneczki w kształcie małych dzbanuszków...taki rarytas...Ja już się zdecydowałam... :wink: http://clematisviorna.info/clematis_crispa.html
Zazdroszczę Ci tych widoczków z okna...trawy to piękna ozdoba u mnie sterczy boltonia ,jedyny ozdobny susz...ale to nie to co miskant... ;:108
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Tęskniłam za Twoimi różami ;:196
Za taką Giardiną czy Pastellą na przykład :wink:
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11

Post »

Aniu wszyscy tu zaglądamy z tęsknoty za różami latem ...no i oczywiście miło poczytać jak Iza opisuje te niuanse związane z ich uprawą .tu się nie tylko ogląda ,ale i czyta. GdF zapisany na zakupowej liście
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Jesienne róże... ;:224
A zimowe? Czy doczekają się piosenki? :wink:
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Joluś- jestem przekonana, że jest co robić! Ale jakoś tak dziwnie, że zamknięte... A Kardynał, cóż, już pisałam, że grzechu wart :;230

AniuZielona- przypuszczam, że GdF będzie wiosną na Wielickiej - gołokorzeniowa w ładnej cenie! Zima... bura taka i już nie pamiętam jak słonko wygląda... Bo nawet jak wyglądnie, to ja w pracy... plecami do okna... Ech... Urlopuj, zima to dobry czas... ale ja bym chyba teraz najchętniej wzięła urlop, żeby... przespać ten czas!

Nelu- pewnie Hanna żywotna, skoro na piachu śmignęła... Mam nadzieję na większą ilość kwiatów w przyszłym sezonie. I utonęłam znowu w Twoich linkach... Fajny blog... poczytam, pooglądam :D
Co do suszu, to myślę, że jakiegoś mniejszego nie inwazyjnego miskanta to gdzieś wciśniesz... One takie zwarte i wytrwałe!

AniuRóżana- nawet nie wiesz jak się z Ciebie ;:138 ;:196 cieszę ;:196 :heja

Alinko- miłe mi słowa uznania :oops: A tęsknota mnie ogarnia... Dokupiłam bodziszków do róż :;230

GorzatkoMał- dobrze śpiewasz... one jesień pamiętają... Wszak zima dopiero od 20 grudnia... A one wcześniejsze!

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Niby kolorowe... a jakby trochę ponure... Lipcowe deszczowe wspomnienia ... Nie wiem, czy się nie powtarzam... ale jeśli ja nie wiem... to kto się zorientuje???
Zostawiam fotki... i ...... dobrej nocy i dni dobrych życzę ;:3
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale ładnie...Jaki perukowiec! Dlaczego go nie zapamiętałam z wizyty u Was? Pewnie przez te emocje! :) Veichenblau chodzi za mną już odkąd się mi z różami zachciało przyjaźnić...Trochę mnie przeraziły opowieści Pana Tadeusza naszego o jej ekspansywności...Garaż czy coś mu zarosła i prawie zmiażdżyła! :;230 Naprawdę...tak mówił...A jakby tak na mój domeczek ją puścić? Oprze się? Tylko czy warto ryzykować? Kwitnie raz, Iza z dokładnością do dwóch dni :wink: ile ona kwitnie?
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Perukowca na przyjazd gości schowałam... taki delikatny, więc, żeby nie zauroczyć :;230
Veichenblau określę jako różę z wigorem, ale nie agresywną... Ona nawet nie ma kolców bidulinka. Wycinamy stare pędy i nie wyrasta na potwora- to proste. Jeśli nie będziemy się z nią zajmować, to może i zaanektuje domek... U Ewy są fajne fotki takich zaanektowanych konstrukcji... http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=294
Kwitnie ile? Hm... chwilę... :;230 Nie wiem, koło 3-4 tygodni? Ale wiąże owoce, może nie masę, ale wiąże... A piszą, że nie...
Summa summarum - nie widzę ryzyka... Jest miejsce to brać... i dać jej trochę cienia! To znaczy po cienistej stronie domku... w potencjalnym zasięgu koron drzew... I na prawdę zdrowa!
No, to znikam...
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O Ewa a też Jacqueline du Pre :uszy zamówiłam na wiosnę ;:224
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”