Różanka w Sudetach
- Dyskrecja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lis 2010, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Różanka w Sudetach
Tak Asiu, Flammen i Santana zielone do 40 cm , tj uratowało się tyle co było pod śniegiem, reszta przemarzła.
Maju, takie maty słomiane widziałam w dużych sklepach budowlanych, ja swoją kupowałam w Castoramie.
Swoją Sympathię najpierw owinęłam kilka razy włókniną, dopiero potem, na wierzch słomą.
Swoje pnące nie przeplatam przez kraty, tylko pędy do kraty przywiązuję drucikiem ogrodniczym, potem tylko odkręcę drut i pęd łatwo oderwać od kraty. Słoma nie wykrusza się, jest przeszyta grubą nicią na kilku poziomach i to ją trzyma.
Może u Was nie potrzeba aż tak się przykładać do zabezpieczeń, u mnie jednak góry i zimno, a zacisznie to tu nie ma nigdzie.
Każdy musi dostosować zimowe zabezpieczenia do swojego klimatu.
Maju, takie maty słomiane widziałam w dużych sklepach budowlanych, ja swoją kupowałam w Castoramie.
Swoją Sympathię najpierw owinęłam kilka razy włókniną, dopiero potem, na wierzch słomą.
Swoje pnące nie przeplatam przez kraty, tylko pędy do kraty przywiązuję drucikiem ogrodniczym, potem tylko odkręcę drut i pęd łatwo oderwać od kraty. Słoma nie wykrusza się, jest przeszyta grubą nicią na kilku poziomach i to ją trzyma.
Może u Was nie potrzeba aż tak się przykładać do zabezpieczeń, u mnie jednak góry i zimno, a zacisznie to tu nie ma nigdzie.
Każdy musi dostosować zimowe zabezpieczenia do swojego klimatu.
- Dyskrecja
- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Heniu, dziękuję, jak będę w Castoramie, to popytam o te maty. 

- camellia
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
Czyli wniosek jest taki - najlepszym okryciem jest okrycie ze słomy. Pięknie Ci Dr W. Van Fleet przezimował, nic dziwnego, że potem taki wysyp kwiatów w ogrodzie 

-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Heniu widać że ma i zielone i brązowe pędy ale nie zauważyłam żeby coś wypuszczał więc trudno stwierdzić czy dobrze przezimował. Mój ma już listeczki a niektóre pędy ma z jednej strony brązowe a z jednej zielone.
Sympathie ślicznie przezimowała ale pod takim okryciem to już musiało jej być ciepło.

Sympathie ślicznie przezimowała ale pod takim okryciem to już musiało jej być ciepło.

- Dyskrecja
Dzięki Maju, za spojrzenie na mojego doktorka, właśnie część pędów jest zielona a część zielono-brązowa, mam nadzieję, że one też będą żywe.
Ja muszę jeszcze jakiś czas poczekać na listki, powiem szczerze, że martwią mnie róże, które wcześnie rozwijają listki, mogłyby zacząć się rozwijać w maju,też by zdążyły.
Ja muszę jeszcze jakiś czas poczekać na listki, powiem szczerze, że martwią mnie róże, które wcześnie rozwijają listki, mogłyby zacząć się rozwijać w maju,też by zdążyły.
- Dyskrecja
- Dyskrecja
Maju 411
Przepraszam Cię, że dopiero teraz piszę ale miałam pilny wyjazd i tak zeszło.
Róże dotarły, były super zabezpieczone, nie miały złamanego ani jednego listka ani pędzika. Preparat też dojechał szczęśliwie..
Sadzonki przepiękne, zdrowe, niektóre mają już pączki, jestem baaardzo zadowolona i szczęśliwa. Marzyłam o nich od dawna i dzięki Tobie nareszcie są.
Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję.

Przepraszam Cię, że dopiero teraz piszę ale miałam pilny wyjazd i tak zeszło.
Róże dotarły, były super zabezpieczone, nie miały złamanego ani jednego listka ani pędzika. Preparat też dojechał szczęśliwie..
Sadzonki przepiękne, zdrowe, niektóre mają już pączki, jestem baaardzo zadowolona i szczęśliwa. Marzyłam o nich od dawna i dzięki Tobie nareszcie są.
Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję.

-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Heniu a co to za piękne różyczki Majka Ci posłała, takie wielkie i dorodne
z fotek widać że będą pięknie kwitły. 

- Dyskrecja
- semper
- Od: 27 lis 2011, o 10:12
Nie chcę, ale muszę.W czwartek i piątek może być przymrozek. 

- Dyskrecja
Jureczku, Ty wiesz jak pocieszyć ogrodniczkę 

Witaj Heniu!
Ja też mam dzięki Majeczce róże, które zawitały do Ciebie - myślę, że będziemy przezadowolone z ich wzrostu, zdrowotności i kwitnienia...
U Majki edulkotkowej widziałam już pączki na różach - ta pogoda cuda wyczynia z naszymi roślinami... Pogłoskom o przymrozkach mówię zdecydowane 'nie'!
A Tobie życzę udanego dnia... ja już po pierwszym obchodzie i zaraz ruszam do roboty - darcia darni
Ja też mam dzięki Majeczce róże, które zawitały do Ciebie - myślę, że będziemy przezadowolone z ich wzrostu, zdrowotności i kwitnienia...
U Majki edulkotkowej widziałam już pączki na różach - ta pogoda cuda wyczynia z naszymi roślinami... Pogłoskom o przymrozkach mówię zdecydowane 'nie'!
A Tobie życzę udanego dnia... ja już po pierwszym obchodzie i zaraz ruszam do roboty - darcia darni

- Dyskrecja
Annes 77,myślę że spełnią się Twoje życzenia, widziałam u Ciebie też nabytek od Majki, u Aguniady też będą Majkowe piękności - będziemy je podziwiać u siebie nawzajem.
Jak Jurek tak straszy przymrozkiem to jeszcze w tym tygodniu nie sadzę do gruntu, nie będę ryzykować, są takie piękne
Jak Jurek tak straszy przymrozkiem to jeszcze w tym tygodniu nie sadzę do gruntu, nie będę ryzykować, są takie piękne