Kosmos - Onętek
Re: Kosmos - Onętek
Przykre. Dzięki za info Loki.
- Foxowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
U mnie właśnie pierwszy kosmos zakwitł?

Pozdrawiam!
LOKI

Pozdrawiam!
LOKI
-
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W zeszłym roku dżungla kosmosów; zostawiłem żeby się wysiały. A w tym roku ani krzaczka.
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
A bo z tymi kosmosami to nigdy nic nie wiadomo. 

Pozdrawiam!
LOKI

Pozdrawiam!
LOKI
Dlaczego moje kosmosy nie kwitną? W zeszłym roku wysiałam pół torebki różnokolorowej mieszanki prosto do gruntu. Wyrosły wysokie, bujne ale nie zdążyły zakwitnąć. W tym roku wysiałam resztę nasion do doniczki i wysadziłam w maju podrośnięte sadzonki. Mają już ponad 1,5 metra, gęste, zielone, nawet pączka nie ma. Mam też kilka samosiejek, tych zwykłych jasnoróżowych i kwitną jak szalone, nawet te, co późno powschodzily, 30cm wysokości i mają kwiaty.
Być może rosną w zbyt żyznej ziemi? W zeszłym roku wysiałam na nawożonej rabacie trochę nasion, które dostałam od sąsiadki. Kosmosy porosły wielkie, wysokie na prawie dwa metry i grube, łodygi w połowie wysokości miały średnicę półtora centymetra, żaden nie zakwitł. Gdy wreszcie zaczęły wiązać jakieś pąki przyszedł przymrozek i się skończyło. U sąsiadki aż do przymrozków był kwitnący łan dużo delikatniejszych roślin, a ona swoje wysiała praktycznie na nieużytku i nic specjalnie z nimi nie robiła. Może kosmosy jak i maciejka kwitną lepiej jak się ich za bardzo nie rozpieszcza
A te samosiejki które Ci kwitną, to w tym samym miejscu rosną co te wysiane?
Pozdrawiam
Maria

Pozdrawiam

Możliwe, rosną wśród innych kwitnących kwiatów, które podlewam nawozem. A ostatnio sypnęłam nawóz do pomidorów, żeby w końcu zakwitły.