Pomidory z Rosji cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
inga_beta
200p
200p
Od: 15 maja 2014, o 08:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory z Rosji

Post »

Jaką wysokość ma pomidor Sibirskyi Skorospelyi? Nie wiem czy mi się zmieści na parapecie? Pisze tylko że jest samokończący i krzaczasty.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

wysokość 30-48 cm
...Część III. WYMAGANIA TECHNICZNE
§ 3.9 Nie zezwala się na pisanie postów z użyciem cyrylicy, liter arabskich, chińskich. Wyjątek stanowią odmiany, nazwy roślin.
jokaer

https://www.google.pl/url?sa=t&source=w ... vvdw6kV4Cu
inga_beta
200p
200p

Post »

Dzięki
To spokojnie mi wejdzie 3 na parapet.
Awatar użytkownika
galka68
100p
100p
Od: 23 mar 2017, o 23:23

Post »

Na parapet to bym radzila Iyunskij ( czerwcowy ), albo Turboreaktivnyj . Sibirskij skorospelyj , Tamina i Jablonka rossiji , prawie jednakowe . W smaku takie sobie _ zwykle pomidory .
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Pierwszy raz w swojej długiej karierze uprawowej w tym roku wysieję sporo odmian ze wschodu.W zasadzie wszystkie kupiłem,ale szukając po Europie.Chęć sprowadzenia jeszcze kilku bardzo ciekawych odmian u źródła graniczy z cudem pomimo że są to odmiany uprawiane u ogrodników.Może z biegiem lat uda mi się skompletować listę. Cenię sobie coraz bardziej pomidory zza wschodniej granicy a u nas na ten moment praktycznie te o których myślę nie są jeszcze uprawiane.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
galka68
100p
100p

Post »

Tak naprawde mowiac to ostatnio sie narobilo duzo odmian blizniakow (((, walcza z tym niektorzy , no ale niektorzy robia biznes i czasem stara odmiana ma kilka nazw i trzeba uwazac i szukac informacji , dotyczy to nawet producentow, nie tylko kolekcjonerow prywatnych . Ostatnio na Ukrainie spotkalam , Frodo f1 , w Polsce kupilam Frodo jako odmiane , sa identyczne .
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Doskonale o tym wiem.Jako że ostatnie miesiące spędziłem penetrując internet w poszukiwaniu odmian i opinii z pierwszej ręki z uprawy na tamtejszych forach,praktycznie biegle zaczynam się poruszać w kwestii bliźniaków.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
kacona
200p
200p
Od: 4 maja 2016, o 18:28

Post »

Faworyt,juz pytałam,ale nikt nie odpowiedział. Odmiana Katja, w Polsce i w Rosji są dwa różne opisy. Mnie interesowała wlasnie ta z Rosji, ale w tym roku chyba już nie będę miała. No chyba że jeszcze sie uda
Pozdrawiam Ekaterina
Awatar użytkownika
galka68
100p
100p

Post »

...nie cytujemy póstów na które odpowiadamy Marconi_exe
Jest Katja f1 i Katiusza , to sa rozne pomidorki .
O Kati rozne opinje , wczesna , duzo wiaze , ale jako alternatywe wybralabym Irishka , wiesennije zamorozki , wiesennij horovod , kazabylskij rannij , no i cos z czeskiej selekcji eskort , semorol ...
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A no właśnie Ekaterina. Też szukam u źródła.Gdyby Katja to była ta sama w dwóch różnych miejscach przytargałbym ją. Może moja córa jak wyjedzie w ramach szlifowania języka a studiuje rusycystykę coś przywiezie o ile się da przywieść.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
kacona
200p
200p
Od: 4 maja 2016, o 18:28

Post »

No wlasnie mnie interesuje ta rosyjska. Zamawiałam z Rosji kilka odmian, ale tej wlasnie nie mieli. W sklepach stacjonarnych przy granicy to maja marny asortyment. Wiec zostaje tylko siec.
Pozdrawiam Ekaterina
inga_beta
200p
200p

Post »

galka68
Wybrałam Sibirskij bo był właśnie na tym forum polecany jako smaczny. Jest mały wybór karłowych i wczesnych. W tym roku będę miałam Bohuna i Sibirski. Na drugi może poszukam czegoś innego.
A tych twoich nie ma w polskich sklepach. Szukałam przez wyszukiwarkę.
mumur
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 mar 2018, o 07:44

Post »

Drako pisze:Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie (czy jadalne). Nawet nie jestem pewien jak przepisać na alfabet łaciński: (proszę o wybaczenie za linki, cud że przy pomocy samej klawiatury z cyrylicą coś znalazłem)
Percevidnyj
Witam i przepraszam za mój polski. ... Regulamin forum- nie linkujemy do stron komercyjnych/ moderator jokaer
Percevidnyi jest jadalny, ale nie jest nailepszy do użytku w stanie surowym. Jest używany do konserw

-- 21 mar 2018, o 07:55 --
inga_beta pisze:Jaką wysokość ma pomidor Sibirskyi Skorospelyi? Nie wiem czy mi się zmieści na parapecie? Pisze tylko że jest samokończący i krzaczasty.
Dorastał----em jego w zeszłym roku - cos o 50...70 cm
mumur
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 mar 2018, o 07:44

Post »

Rosyjscy hodowcy są dobre w tworzeniu odmian pomidorów dla ogrodów amatorskih. Wspaniałych odmian jest wiele. W ciągu ostatnich dwóch lat bardzo się podobały "Dikaya roza" ("????? ????"), "Medvezhjya lapa" ("???????? ????"). "Sanka" (??????) wcześnie owocuje, daje dobre plony. Jeśli zimne lato (u nas jest chłodniejsze niż średnio w Polsce), "Sanka" jest jednym z niewielu, którzy dojrzewa bez szklarni.
stefka
200p
200p
Od: 18 sty 2012, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie w tym roku ok.50 % to odmiany pomidorów z Ukrainy, Rosji w tym syberyjskie.
Pozdrawiam Ela
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”