Magiczny zakątek dwostr cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p
Od: 4 paź 2011, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Magiczny zakątek dwostr cz.2

Post »

Danusiu ślicznie już u Ciebie :lol: Żałuję, że nie mam możliwości przechowywać roślin nie zimujących w gruncie, bo takiego agapanta też chciałoby się mieć. Azalia przepiękna ;:3 Oj chyba muszę trochę więcej poczytać o tych azaliach ;:131 A floksy są takie wdzięczne, sama ze zdziwieniem stwierdziłam jak w przeciągu dwóch tygodni się szybko rozrosły.
Pozdrawiam, Kasia {Nie pytaj świata dokąd zmierza, bo nie daj Boże Ci odpowie[...]Co ma przeminąć, to przeminie. A co ma zranić do krwi zrani [...]}
Kawałek zielonego marzenia
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękny floksowy dywanik ;:108 . Długo kwitnie?
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, ja tę azalię kupiłam w Auchan kilka lat temu,dokładnie nie pamiętam ile kosztowała ale musiała być tania,bo pamiętam,byłam wtedy z M i to on namówił mnie do jej kupna :;230 Tak więc, jeśli masz możliwość ,sprawdzaj w marketach tam czasami można upolować coś w niezłej cenie.
A co do miskantów,to (coraz mniej) cierpliwie czekam ;:65 ;:65
Jadziu , nie sposób nie zgodzić się z Tobą -maj od zawsze był najpiękniejszym miesiącem ,Noo,może w tym roku jego wyjątkową urodę ciut,ciut popsuły cebulowe ,ale piszę to o swoim ogródku,bo u Ciebie były one jak zwykle -urocze.
Floksiki za to w tym roku mnie nie zawiodły,czego niestety nie mogę powiedzieć o żagwinach i mydlnicy-liczyłam na piękne dywany a wyrosły takie rachityczne ,pojedyncze badylki.
Twoje niziutkie azalie to japońskie,czy wielkokwiatowe?
Aniu DS ja miałam to szczęście,że Ala (Georginia) wzięła mnie ze sobą na spotkanie do Szmitów .U nas też ceny wiązów kosmiczne.
Kasiu ,czy dobrze zapamiętałam,że masz w tym uroczym domku piwnicę? ? Ja swoje agapanty przechowywałam właśnie w nieogrzewanej piwnicy.Może i Tobie by się udało? O azaliach przeczytaj koniecznie ,wtedy na pewno zdecydujesz się na nie ,bo to naprawdę bezproblemowe rośliny.Tę zimę moje azalie spędziły bez żadnego zabezpieczenia.Druga też będzie kwitła ale nie wiem czy kolor będzie taki,jak był na zawieszce.Wkrótce się okaże...
Aga floksy szydlaste kwitną ok 2 tygodni ale ich igiełkowe listeczki też fajnie zdobią rabaty.
Dzisiaj znów miałam pracowity dzień na ogródku,nie zdążyłam nawet zrobić zdjęć. Jutro to nadrobię ,choć coraz mniej już kwiatów kwitnie...
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p

Post »

Danusiu piwnicę i owszem posiadam, ale na jesieni i na wiosnę niestety okazuje się, że jest zalewana. W związku z tym nie za bardzo nawet chyba miałabym możliwość. A swoją drogą w zimę nie trzeba ich trochę podlewać w donicach????
Pozdrawiam, Kasia {Nie pytaj świata dokąd zmierza, bo nie daj Boże Ci odpowie[...]Co ma przeminąć, to przeminie. A co ma zranić do krwi zrani [...]}
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu ,ja ich nie podlewałam.Ustawiłam doniczka na doniczce,wsadziłam do szafki i ...zapomniałam :oops: .Ale chyba na dobre im to wyszło ,bo rosną i (przynajmniej na razie) są zdrowe.
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p

Post »

Kusisz, kusisz Danusiu, ale może masz rację. Czasami nie warto się pieścić za bardzo z kwiatami, bo nic z nich nie ma. Tak miałam z Callą, jak zostawiłam i zapomniałam odbiła i teraz mam w trzech donicach :heja Co prawda nie kwitną jeszcze, ale ładnie się rozrastają, więc jest nadzieja.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Danusiu,podejrzewam że wszystkie języczki pomarańczowe padły.Puściły po jednym maleńkim listeczku i dalej nic.Powyciągałam dzisiaj wszystkie badylki ,wszystko zgniłe.Nie wiem czy coś sensownie odbije.Ciągle coś dochodzi do strat.Magnolia też wypuściła małe listeczki i stoi.Raczej podmarznięta.W ubiegłym roku miała duże liście i powiewały jak chusteczki,a teraz wielkości 5 zł. :twisted:
Ale różowa Anabellka ma już pączki kwiatowe i z tego się cieszę.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Danusiu, jakiego koloru masz agapanty? Wszystkie jednakowe? Ja mam tylko jeden - błękitny. Wstawiam albo do piwnicy, albo na strych. W tym roku był na strychu, bo bałam się, że tak jak U Kasi, zaleje mi znów piwnicę. No i na tym strychu stała całą zimę bez podlewania. To dopiero twardziel. Też już wystawiłam na dwór. Jakby miały być przymrozki, będziemy musiały to Danusiu taszczyć z powrotem do domu. Ja mam tylko tę jedną donicę, ale ty :roll:
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu ,jak tylko zakwitną Ci calle ,to proszę o fotkę,nigdy nie miałam tych roślin ,więc może się na nie skuszę.
Alu,cieszę się razem z tobą z pączków różowej Anabelki , miło czyta się takie wieści i chciałoby się ,by tylko takie były ale nie jest to nam dane tej wiosny,niestety.U mnie z czterech języczek rosną dwie.Zdziwiłam się też ,że jakoś nie mogę wypatrzyć kielisznika ,być może jeszcze za wcześnie na niego? U Ciebie wyszedł? Alu ,przypomnij mi się przed wyjazdem do Moniki,chciałabym poprosić Cię o kupno kilku żurawek ;:196 .
Wandziu na pewno mam dwa błękitne agapanty i jeden biały .W sumie mam ich cztery ale jeden z nich jeszcze mi nie kwitł,więc nie wiem co mam (kupowałam mix kolorów)Patrząc na zdjęcia odnoszę wrażenie ,że niebieskie agapanty występują w kilku odcieniach.Mam cichą nadzieję,że ten jeszcze nie odkryty okaże się ciemno niebieskim :D
Wiesz Wandziu ja póki co nie mam z tymi doniczkami większego kłopotu ,bo to jeszcze maluchy,ponadto stoją na tarasie ,to w razie przymrozków pod pachę i do pokoju na noc pójdą :D

A na dobranoc kilka aktualnych widoczków z mojego zakątka
Ostatnie tulipany
Obrazek

Kwitną orliki -ten od Halinki ;:196
Obrazek

A ten... objedzony przez gąsienice :oops:
Obrazek

Do kwitnienia przygotowują się rodusie ,przynajmniej te nie zawiodły
Obrazek

Robinia akacjowa też będzie kwitła
Obrazek

Kuklik w ilości ...1 sztuka ale ładna
Obrazek

Żeniszek -ma być wysoki i rozłożysty
Obrazek

Wypróbowany już duet floks szydlasty i goździki
Obrazek
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p

Post »

Danusiu pięknie już masz. Ja patrząc na Twoje orliki czekam na swoje z utęsknieniem, bo ciekawa jestem jakie są moje. Dostałam je i nie wiem. Rodoś i u mnie zakwitł, ale nie znam nazwy. Wstawiłam zdjęcia - podobno później zmieni kolor z prawie fioletu do jasnego różu. Twój jest trochę jaśniejszy widzę ;:3 Śliczny.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu,jakie chcesz żurawki,znasz nazwy czy wszystko jedno.Kielisznik siedzi jeszcze w doniczkach i właśnie wypuszcza pędy.Zimował w piwnicy i chyba dzięki temu przeżył.
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Żeniszek wysiałam w tym roku i oczywiście.. wyplewiłam chyba ostatnio ;:223
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu ,być może mamy tę samą odmianę RH ,mój też później jaśnieje i robi się różowy .Nazywa się 'Roseum Elegans' jak rozkwitnie w pełni ,postaram się zamieścić fotkę.
Wcale nie dziwię Ci się ,że nie możesz doczekać się kwitnienia swoich orlików ,jest tak wiele ich odmian,że jak zaczną pokazywać się kwiatki ,to dopiero będą niespodzianki :D
Alu dziś wylazł łaskawie jeden kielisznik ale jest taki lichutki,że nie wiem ,czy coś z niego będzie. Mam jeszcze nadzieję ,że pokażą się następne.Alu czy zauważyłaś już dobroczynne działanie Humusaktiw-u?Czy to może kolejna lipa? Ja kupiłam go kilka dni później i zaraz zastosowałam ale efektów na razie nie widzę (może to jeszcze za wcześnie?)
O żurawkach napisałam na pw.
Aniu, dlatego właśnie ja nie wysiewam nasion wprost do gruntu ,bo nie mają szansy z moją motyczką :;230 ( i sklerozą :;230 ) Te sadzonki kupiłam już duże i na pewno ich nie wyplewię :D Takiej odmiany jeszcze nie miałam ,podobno te maja dorastać do 40 -50 cm i mieć taką samą średnicę...Zobaczymy!
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu,to nawóz humusowy,może nie od razu daje takiego kopa.Zresztą piwonie nie muszą być tak intensywnie nawożone bo będą chorować na choroby grzybowe. Dzisiaj Maja w Ogrodzie reklamowała go .Można też dać dolistnie,tylko o mniejszym stężeniu,ja jutro tak zrobię.Podobno wzbogaca glebę w pożyteczne mikroorganizmy i chroni przed chorobami grzybowymi.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Danusiu, cudowna ta wielka kępa różowych orlików. Ja mam ich sporo, ale raczej mnej rozrośnięte. Natomiast zastanowiło mnie podczas dzisiejszego obchodu, że te orliki są właśnie jakieś takie łyse. No i czytam, że twoje poobrygaze przez gąsiennice. Zaraz biorę Decis do ręki i biegnę opryskiwać, dopóki mi liszki ich całkiem nie zeżarły ;:oj
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”