Kocham Ogród - Gencjana cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kocham Ogród - Gencjana cz. 2

Post »

Gencjana pisze: Obrazek
Uwielbiam ten widoczek. Moja ławeczka wkomponowała się na całego w krajobraz. Ciekawość chwyta co tam za tą
werbeną się chowa. A całość bardzo malowniczo skąpana w jesiennych cieniach.
Byłam przed laty w tym samym alpejskim ogrodzie botanicznym. Mają największą kolekcję alpejskich roslin i nic dziwnego
bo to przecież alpy ;:138
U mnie podobnie żółta kokorycz świetnie się rozsiewa a wszystkie niebieskie wcięło/ Wymagają kwaśniej ziemi i pewnie
dlatego a ta zółta wszystko znosi.
Milutkiego dnia ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Adrianko. Jestem, jestem, nigdzie nie wyjeżdżałam, ale pogoda za bardzo męczyła. Mam nadzieję, że upały już się definitywnie skończyły i będzie można jakoś egzystować. Oglądałam oczywiście i Twoje zdjęcia alpejskie i tutaj i w offie, ale co tu pisać. ;:224 Podziwiam tylko jak zwykle kondycję. ;:196 :wit
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

Gencjana pisze:to werbena patagońska. ;:7
To gdzie jest moja, przecież ją siałam?!? :shock:
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14

Post »

Wiesiu,nie dotarło do mnie, że niebieska kokorycz lubi kwaśne potrawy. Właśnie zamierzam ją przesadzić - dostanie, co lubi.
Bardzo mi zmarniała. Część straciła nawet liście. :(

Krysiu, fotki nie były najlepsze. Krajobrazy wychodzą lepiej w słońcu. A kondycja ? ;:223 Najważniejszy charakter. :;230

Siberio , "siała baba mak...." :;230 A poważnie? Zniechęciłam się do siania. Chyba rzadko obecnie można kupić
dobra nasiona. Miałam mnóstwo niepowodzeń. Dziś posiałam baptysję od Ewy. Bardzo bym chciała, żeby choć 1 sadzonka
była.

Wpadłam obecnie w przesadę i jak się zrobiło chłodniej ciągle coś przesadzam. Najwyżej będą miejsca na nowe roślinki. :wink:
Gdyby efekty okazały się wątpliwe - zawsze mogę znowu przesadzić :D .Niedoścignionym przykładem jest Krysia - Ada,
która przesadziła - bez przesady - cały ogród. I to z jakim wspaniałym efektem. ;:180
Do przesadzenia zebrinusa musiałabym zatrudnić koparkę - ewentualnie Comcię - :;230 ale małe trawki już zmieniają lokale.

Mini (ok.15 cm)
Obrazek

Midi (ok30 - 40 cm)
Obrazek

Maxi

Obrazek
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
x-d-a

Post »

Adrianko, pogoda rzeczywiście sprzyja pracom ogrodowym; ja dzisiaj dzieliłam olbrzymią piwonię, która miała już kilkanaście lat i zaczęła mi słabiej kwitnąć.
Trawki o tej porze roku pięknie zdobią ogród. A dlaczego u Ciebie zmieniają lokalizację?
Tak się zapatrzyłam na Twoje alpejskie fotki, że pozazdrościłam Ci i jadę na kilka dni w Tatry słowackie (ale głównie wymoczyć się w gorących żródłach :oops: ).
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 14:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Adrianno , cudowne widoczki ;:138 Werbena wygląda bajecznie :D , a zdjęcia- mini, midi, maxi są super ;:138 Pogoda troszkę pofolgowała, więc mam nadzieję na spotkanko :wink: :wit ;:196
Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Adrianko, tyle przesadzeń planujesz że przypomina mi się jedna blogowiczka której M powiedział że u niej to
roślinki powinny mieć kółka bo tyle razy zmienia im miejsce że byłoby łatwiej.
Też muszę się zabrać za rosadzenia i przesadzenia bo pogoda już do tego sprzyja a muszą się solidnie ukorzenić
do zimy. Ja nic bym nie sadziła koło ławeczki. Jest piękną surową kamienną bryłą i dodaje dużo uroku miejscu. :shock:
Zarośnieta to już nie będzie to samo.
Uściski ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dalu, ;:167 podziwiam Twoją siłę. ;:180 Ja wczoraj do wykopania kilkuletniej musiałam zatrudnić M. No - ale - ....
Trawki tylko niektóre przesadzam.Trochę się rozsiało Dlaczego przesadzam? 1. Lubię zmiany. 2. Dążę do doskonałości. :;230 :;230 .Bardzo dobrze, że jedziesz odpocząć.A źródła (?) na pewno
dobrze zrobią na to, co dolega ogrodniczkom. Też by się przydało.

Ewokoro, jesteś milutka. ;:196 Jak tylko masz czas i ochotę- zapraszam. (PW)

Wiesiu,dobry pomysł z kółkami. :;230 A Ty , jak widzę, robisz to samo.Co do ławeczki - masz rację. ;:136 Chciałam uzyskać
trochę cienia, ale popsułabym wygląd. :( I tak muszę uważać, by nie było nadmiaru. Sęk w tym, że jeszcze mam chęć na
nowe rośliny, a nie ma jak ugryźć trawnika. ;:223 Nawet wolałabym go zmniejszyć, ale na razie nie widzę sposobu. ;:132
Nie zamierzam robić nowych rabat na środku, a inaczej chyba się nie da.
Nie zawsze się da uprawiać piętrowo. Pod tą portulaką śpią wiosenne cebule. Mam nadzieję, że nie snem wiecznym. :wink:
Te żurawki znalazły nowe miejsce.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13

Post »

Adrianko
masz niesamowite zestawy roślin kolorystycznie i wielkoscią świetnie dobrane, widzę ze na trawach znasz się niesamowicie więc może podpowiesz mi jaką trawę posadzić przy siatce ogrodzoniowej -wysoką wysoką i upiększającą jesienne widoczki???wiosna u ciebie jest niesamowita-i takie dorodne okazy :shock: a to dla ciebie ;:77
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Adrianko zdjęcia z widokami są tak piękne, że można je podziwiać bez końca, świetne zestawienia roślin. Ostatnie zdjęcie kojarzy mi się z pomysłem, który zamierzam wiosną wprowadzić w życie, też mam rząd iglaków a przed nimi trawnik więc pomyślałam, że posadzę żurawki o żywych kolorach a u ciebie już mogę zobaczyć jak to będzie wyglądało, przyznaję, że bardzo mi się podoba. :D Bedę miała pracowitą wiosnę.
Awatar użytkownika
sangwinaria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2011, o 14:05
Kontakt:

Post »

Obrazek

to bym zabrała do siebie. :wit
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj, Ago.(Patkaza) Dzięki za miłą ocenę mojej pracy. ;:180 Są na Forum więksi specjaliści od traw ode mnie.
Ale jeśli pytasz - moim zdaniem najlepszy byłby miskant. Tylko nie cukrowy, bo ma wprawdzie najładniejsze kwiatostany, ale
okropnie się rozłazi.Mnie uciekł nawet z pojemnika. ;:223 Miskant ( są różne wysokie odmiany, ważne , żeby rósł w kępie). Nawet w zimie , na śniegu wygląda ładnie. Dla Ciebie fotki zrobione przed chwilą.

Obrazek

Obrazek

Irenko,sądzę, że po efektach, jakie osiągasz, pracowicie spędzasz cały czas. ;:180 Bardzo sobie cenię pozytywną
ocenę twórczyni tak pięknego ogrodu.U mnie się dzieje na ogół spontanicznie. Musiałam wykopać to, co rosło i wpadły mi
w oko żurawki. Wiele roślin sadzę "na razie", by czymś zasłonić miejsce dla roślin, które się rozrosną.
Dla Ciebie powtarzająca Danica.

Obrazek

Sangwinaria. Nie możesz, bo to moje ulubione miejsce. :D
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Adrianko jesteś niezwykle miła a za cudowną różę w moim ulubionym kolorze serdecznie dziękuję. ;:196
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale pieknie wygląda trawa na wietrze.
Normalnie czuc powiew.
Jak to nie wiesz jak uszknąc trawnika.
Bierzesz łopatę i kopiesz :D
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Irenko, ;:196 Ja też lubię bardzo pomarańczowe róże. I roślinki kwitnące na niebiesko. Może Ty też?
Już kwitnie cariopteris i jeszcze powojnik bylinowy.

Obrazek

Obrazek

Gosiu, ;:167 chyba musiałabyś do mnie przyjechać i sama zobaczyć w czym rzecz.Wydaje mi się, że mogę zepsuć
układ , jaki się zrobił. :wink: Wczoraj zastanawiałyśmy się z Ewą i nic nie wymyśliłyśmy. ;:223 Ale prawdę mówiąc, mam jeszcze trochę
miejsc na posadzenie czegoś. :D Zamówiłam kilka róż i mam na nie miejsce. Dziś robiłam przemeblowanie i udało mi się coś
dać na kompost. Choć bardzo tego nie lubię. Jak się krzewy rozrosną, będzie mniej miejsca. I o to mi chodzi..
Trawy bardzo polubiłam. Miałam nic już nie wprowadzać nowego, ale w sobotę na kiermaszu skusiły mnie. Kupiłam 5. :roll:
Dla Ciebie kwitnąca ponownie Double Delight. Prawda, że cudna?

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”