Dorotko widzę,że nie masz już problemu ze zdjęciami.
Fajnie ci wyszła sesja zdjęciowa ptaszka.Tak grzecznie ci pozował?
Dziś próbowałam robić zdjęcia otwartym czerwonym,tradycyjnym tulipanom,niestety nie bardzo mi wyszły.
Słoneczko trochę przeszkadzało w robieniu zdjęć jaskrawym kwiatom,tak mocno świeciło.
Twoja bergenia już tak mocno kwitnie,moja dopiero zaczyna.
Biały pierwiosnek jest śliczny,cesarska korona jaka dorodna.
Czereśnia i wisienka widzę jeszcze młodziutkie,moje to już stare "wygi",jutro zrobię zdjęcie.
Ta wierzba to mandżurska?Nie wiesz,czy są różne odmiany tej wierzby?
Widziałam na rynku,dwie wierzby HAKURO NISCHIKI,jedna miała drobniejsze listki,druga większe.
Chce z wypłaty kupić sobie taką,ale nie wiem jaka.
Aniu bergenii mam posadzonych cały rząd ,ale co roku kwitnie tylko jedna, nie wiem dlaczego. Cesarskie korony już przekwitają u mnie, szkoda że tak szybko. Drzewka są młode masz rację, są z gatunku niskopiennych więc mam nadzieję ,że nie potrzeba będzie do zbiorów owoców przystawiać drabiny.
Wiem,że jest kilka gatunków wierzby, ja mam mandżurską,drugą niską wys.ok. 1m, ale nie znam jej nazwy ma ładne bazie i nowy nabytek Hakuro Nischiki. Aniu musisz sama zdecydować ,którą kupić.
Dorotko, ale robi sie kolorowo, może kiedyś zrobisz jakieś zdjęcie takie całościowe, bo chciałabym zobaczyć jak teraz wygląda Twój ogród, prawie wszystkie roślinki od Ciebie się przyjęły, tylko aronia (jeśli to była aronia) nie daje znaku życia!
Madziu masz rację Gabrysia podkręciła poziom fotografii na forum, a my tak jak w przysłowiu "Apetyt rośnie w miarę jedzenia" Moniko w tym tygodniu zrobię zdjęcia całych rabatek, wiesz jak wpadam na działkę to nie wiem za co najpierw się złapać .Robienie zdjęć zostawiam na sam koniec ,zawsze o jakimś kwiatku zapomnę. Cieszę sie ,że przyjęło Ci się prawie 100% roślinek, aronii na razie nie wykopuj, poczekaj, może wypuści listeczki,albo jakieś nowe przyrosty od korzenia.
Dorotko to ja robię inaczej ze zdjęciami.
Najpierw robie zdjęcia,potem pracuje na rabatkach i w międzyczasie robie zdjęcia jak coś ciekawego zobaczę.
Na koniec też robię zdjęcia tym opielonym kawałkom
Aniu Ty masz ogród za oknem, ja jak wpadam to robię obchód, sprawdzam co jest do zrobienia, niejednokrotnie to co miałam zaplanowane idzie w łeb, bo widzę,że są pilniejsze prace. I wtedy jak przebiorę się w ciuchy robocze zaczynam biegać ze sprzętem ogrodniczym jak pomylona , nie mam czasu,aby usiąść, często póżnym popołudniem przypominam sobie ,że od rana nic nie jadłam. Jak mam wracać do domu robię zdjęcia
Aniu cieszę się bardzo, oby zakwitła Ci w tym roku, będę za nią trzymała kciuki. Mnie roślinki od Ciebie też się przyjęły. Drżę tylko o liliowce, grasuje u mnie nornica, już mi zjadła irysa i tulipany- przegryzła koszyki i doniczki w których posadziłam, nie wiem jak się jej pozbyć
Ja datury zostawiam na klatce schodowej, raz w tygodniu podlewam, jak zaczynają wypuszczać listki to je obcinam. Tego roku zrobiłam przycinkę 2 x więcej jest rozkrzewiona. Od dwóch tygodniu stoją i hartują się na balkonie, listki poobrywałam,trochę im słońce dopiekło, ale jak posadzę do gruntu,dam nawozu to szybko odbiją.
Witaj Dorotko
Pięknie i kolorowo w Twoim ogrodzie! Ładne narcyzy, piekne tulipy i korony cesarskie(moje szlag trafił i poszły w diabły! wrr)
Bardzo mnie ciekawi ta nowa rabatka.