Moja ucieczka.....

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 09:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja ucieczka.....

Post »

Teresko- dziękuję za odwiedziny- ja też podróżowałam za hortensjami- a moje pierwsze bukietowe to nn z chatkiorogne -z allegro po 7 zł i właśnie jedna z niech to ta ze zdjęcia mamy- Bożenka pisze, że ma z patyka opisanego "najpiękniejsza od mamy" - to z tej bo innych od niej nie brałam- mama wszystkie ma ode mnie ;:306
"
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Beatko weszłam do Twojego ogrodu i przepadłam - wszystko takie cudne , piękne , zdrowe ;:180 ;:180 ;:180
Lilie , liliowce , Hosty , Kalle , Peonie - śliczne ;:63 ;:63 ;:63
Hortensje - to brak mi słów ;:215 ;:215 ;:215 i ile ich masz ;:oj ;:oj ;:oj co jedna to ładniejsza ;:108
Jeśli pozwolisz będę częstym gościem u Ciebie - nie będę przeszkadzać ;:185 tak po cichutku przyjdę oko pocieszyć i powzdychać ;:180
Pozdrawiam i zapraszam do siebie :oops:
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teresko - u mnie dużo roślin dużych - ale ze zdrowotnością to różnie bywa- najgorzej z różami, w tym roku winogrona złapały mączniaka- bardzo nie lubię pryskać- "nie chcę ale muszę", Muszę też te duże okazy przesadzć - tak mam z hostami zduszają wszystko wokoło- muszę zdobyć takie o mniejszych liściach- chociaż po gałązce bo one pięknie się ukorzeniają w wodzie :wit
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Nie zrozumiałam, co ty ukorzeniasz z listka w wodzie? :shock:
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko- hosty- kiedyś przy dzieleniu odłamała mi się jedna gałązka - taka pojedyńcza (nie listek) i wsadziłam do wazonu z kwiatami - w tydzień były korzonki - dlatego mam nadzieję, że ktoś podzieli się ze mną chociaż pojedyńczą gałązką (jak się kupuje to są takie pojedyńcze kły- ale przy przesadzaniu i dzieleniu zawsze coś się odłamie ;:306
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Kontakt:

Post »

Beatko jak chcesz to ja się chetnie z tobą podzielę, tylko muszę je nazwać.
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko - a masz jakieś małe hosty? nazwy nie są najważniejsze- tylko rozmiary - bo dużych to mam dużo- te moje to wszystko zaduszają :roll:
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Beatko no no ... popatrzyłam na Twoje hortensje i jest na czym oko zawiesić. czy odmiana Bobo faktycznie ma zwarty pokrój bo tak ja opisują ?
Też zaczynam szukać odmian o mniejszych parametrach bo mam w zamyśle obsadzić nimi małą trójkątna rabatę przy wejściu do altany. Masz rację ...żaden inny krzew nie dorównuje ilością kwiatów i długością kwitnienia.
Choć mam też ciekawą odmianę z innej grupy(piłkowana) FORGET ME NOT dość niska a w tym roku to prawie przy ziemi kwitnie ... :;230 zakwita jako jedna z pierwszych i pąkami była obsypana juź w połowie czerwca. Teraz zbiera się do powtórnego kwitnienia - znów ma nowe pąki ale tak dziwnie - masz ją ? Mam za mało kwasne podłoże i brak niebieskości ... a szkoda.
Na różowej drzewiastej INVINCIBELLE tez lekko się zawiodłam - czy miałaś ja na słonecznym stanowisku bo moja w półcieniu rośnie ?
W porównaniu z Anabelle ma bardziej wiotkie pędy i to mi przeszkadza ale można podwiązać i jest ok. U mnie dostała obręcz.
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu - nie mogę poszukać zdjęć tej piłkowanej FORGET ME NOT u Ciebie ???? ale znalazłam na innych stronach, ona podobna do Blue Bird?? Ja Bobo mam z 3 źródeł - i ta, którą dostałam od męża-(Gardenpark) to kwitnie tak 70-80cm - ale ona była już z pakami więc jej nie przycięłam- gałązki od dołu ma gołe- wg. mnie, gdyby ją przycieli byłaby ładniej rozkrzewiona i nie miała gołych miejsc - ale to na 100% Bobo - kwiatki bardziej delikatne- płatki serduszka takie jak na zdjęciach na etykiecie, 2 kupiona u Gladi20 - wsadzona u mnie od południowej strony nie kwitnie- ale kwitnie u mamy- te kwiaty niższe- wsadzona w donicy- ale coś jakby za pełne - nie są takie delikatne i proszą się o podwiązanie - ale to może kwestia znowu lepszej ziemi (u mamy wszystko jak na drożdżach), 3 sama ukorzeniałam patyk od Tulipanki - i byłam pewna, że to Bobo - jeszcze nie kwitnie piękna kompaktowa - ale coś za grube te gałązki -może pomyliłam z innymi co mi przysłała???? jak zakwitnie to albo się potwierdzi Bobo lub będzie niespodzianka.
Ta różowa to u mnie kwitła na rabacie w rzędzie z południa na północ- ale raczej półcień bo obok wyższe hortensje a od zachodu żywopłot sąsiada - u koleżanek na patelni ładniejsze- zobaczymy jak poradzi sobie u mamy- bo ja już jej nie chce ;:222

Bobo od męża (tegoroczny zakup):

Obrazek Obrazek Obrazek

z patyka od Tulipanki (patyk 2012 wiosna):
Obrazek

od Gladi20(2013):
Obrazek
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Beatko :wit Witam niedzielnie .
Hortensja Bobo - cudna ;:215
Ja mam dwie czy trzy miniaturki host - zrobię zdjęcie , jak byś chciała i by Ci pasowały to mogę się z Tobą podzielić ;:108
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tereniu- bardzo chętnie - ja miniaturkę to mam 1 "Mysie niebieskie uszka" - moje tłumaczenie - bo ja wolę z polskiego na nasze ;:306
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pokaż Beatko te Mysie uszka...
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko własnie je podzieliłam i mam 2szt. ;:306 idę zrobić zdjęcie:

Zdjęcie zrobione z nogą fotografa (syn ma lepszy telefon):

Obrazek

Obrazek
Taka duża stopa to nie moja ;:306

Ja to tak po cichutku w niedzielę- by mąż nie widział, że pracuję w ogrodzie, ale idąc po pomidorki- myszki wykopałam i ciach mam 2 ;:306
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ładna jest. (Stopa również) Żurawka przy niej to gigant.
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko to wielka stopa to dla porównania (45)- to moje miejsce na rozsadzanie żurawki tam dojrzewają i czekają na przeprowadzki - bo miejsce cieniste-ta żółta to Lime Marmelade- bardzo lubię tą odmianę bo ładnie mi się dzieli ;:215

Dla takich Myszek- to trzeba zmienić kolekność sadzenia pierwsze żurawki hosty przed nimi - tylko coś nie zakwitła mi w tym roku- a już w planach miałam sianie (podobno nie wszystkie hosty związują nasiona)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”