Leśny ogród Moni68 cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Leśny ogród Moni68 cz.7

Post »

Piękne lilie. Czy to bardzo wymagające troski i pielęgnacji kwiaty? Jak nawozisz? U mnie rośnie jedna,NN, pomarańczowa i chyba jest bardzo zaniedbana, bo nic z nią od lat nie robię :oops: Pozdrawiam serdecznie :wit , m
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

MONISIU ja już nawet nie denerwuję się podmianami lecz jest mi przykro jak komuś podaruję cos konkretnego a to okazuje się pomyłką . Tak właśnie miałam z lilią Landini . W paczkach właśnie z takim obrazkiem i napisem było całkiem coś innego . 2 paczki z 2 całkiem innymi liliami pakują co im wpadnie w ręce .Dzis u mnie dzien bez deszczu ale za to pracowity ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Moniczko witaj.
Wiem, że pomyłki kwiatowe to nic przyjemnego, skoro nastawisz się na inną odmianę, a otrzymujesz inną, ale lilia Aprilia bardzo mi się podoba.
Moje lilie już kończą kwitnienie, upały je przyspieszyły, jednak kwiaty rosnące w półcieniu dłużej kwitną i wg mnie zdrowiej rosną.
Pozdrawiam. :)
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Widzę, że chociaż Ty dostałaś Aprilię. Ja niestety tylko podobną do niej :( . Wyobraź sobie, że nawet w kompletach zdarzały się dwie różne lilie :evil:
x-d-a

Post »

Moniko, 17 kwiatów na pędzie to rzeczywiście niesamowity wynik :!: Będę musiała rozejrzeć się za tą lilią, chociaż zapewne na liczbę kwiatów ma wpływ też wielkość cebuli , warunki w jakich jest uprawiana, stanowisko, pogoda w danym roku...
U mnie jedna z lilii miała w tym roku 13 kwiatów i to już wydawało mi się bardzo dużo :roll:
Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego wieczoru :wit
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy Wy cebulki wykopujecie na zimę?
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

Moniczko u mnie zimno i pada :(
roślinki odżyły, ale mogłoby być trochę cieplej :wink:
Lilie masz piękne ;:196
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Moniś ;:196 mam drugi rok lilię żółtą -pełną... nazwa niestety zaginęła z etykietą ( prawdopodobnie została spalona w piecu centralnym przez M z innymi innymi skarbami) miała ponad 30 kwiatów.
Margo2 ja swoich cebul nie wykopuję co roku... no Wiesz - co pewien czas jak się wyrodzą ... mają po jednym lub dwa kwiaty...o ile ktoś lub coś ich nie zeżre to tak.
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

Witaj Moniko
Śledzę na bieżąco Twoje ogrodowe perełki i podziwiam :shock:

Serdecznie pozdrawiam Ciebie i najbliższych i życzę powrotu słońca ;:3
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05

Post »

Monisiu u mnie kolejny chłodny i deszczowy dzień. Nie mogę nic robić na działce,ale jutro mam nadzieję,że się wypogodzi :) Masz na prawdę przecudowne lilie i liliowce ;:180 Buziaki kochana dla całej rodzinki ;:196
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58

Post »

Moniko, u mnie tez pies złamał kwitnącą lilię przy samej ziemi, ciekawe czy jeszcze coś będzie z takiej cebuli. :wit
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 7 maja 2009, o 09:57

Post »

Moniczko , piękne lilie pokazujesz , śliczne i nasycone kolorki!
A zapach pewnie urzekający? ;:224
Guglałam z ciekawości , co to za cudo , OT Urandi , tyle kwiatów na jednej lilii? :roll:
Obejrzałam sobie , i wciąż jestem pod wrażeniem , naprowadzaj dalej pogubionych w świecie lili , a chcących powiększyć swą kolekcję , choć o jedną ale wyjątkową , i nie różową! ;:224
Ja staję na czele z kajecikiem i spisuję , czego w tym zaczarowanym świecie lilii szukać ! ;:224

:wit , ;:196
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

MONIKO
U mnie dalej pada. Na działkę znowu szybko nie pójdę.
Miłego wieczoru ;:196
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Witaj Moniko :wit ,
Cudowne masz lilie. Ja się w nich tez zakochałam i choć w zimie nornice zjadły mi ok. 50 cebul na wiosnę kupiłam nowe i posadziłam w donicach. Choć pierwsze lato, to wiele z nich pięknie kwitło i jeszcze kwitnie. Muszę dokupić sobie lilie późne i bardzo późne, aby tylko nornice je nie zjadły.
Pozdrawiam, pa :wit ;:3 ;:167
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Kochani, witam Was serdecznie :D
Dziękuję za odwiedziny i wszystkie wpisy ;:167 Dzisiaj znowu brzydka pogoda i chłodno... Na szczęście nie pada i mam zamiar popracować w ogrodzie.
Nie mam zbyt dużego doświadczenia w uprawie lilii, robię to na większą skalę dopiero od trzech lat. Tak naprawdę to bezproblemowe rośliny- nawożę je dwukrotnie, nie dopuszczam do wytwarzania nasion, w maju poluję na poskrzypkę i na tym w zasadzie kończy się moje nimi zainteresowanie. U mnie lilie nie chorowały, ale czytałam, że trzeba mieć w pogotowiu preparaty antygrzybowe. Przychylam się do zdania Tajki, że w półcieniu lepiej rosną i kwitną. U mnie wszystkie mają kwaśne podłoże i nie zauważyłam, żeby im to jakoś specjalnie szkodziło.
OT Urandi jest naprawdę wyjątkowa- w tym roku osiągnęła ponad 2 m i wydała 17 kwiatów. W ubiegłym była trochę niższa i zakwitła 14. Pozostałe OT nie osiągnęły takich wyników w drugim roku uprawy- mają po 5- 8 kwiatów. Być może tegoroczny sezon nie jest zbyt łaskawy dla lilii, zobaczymy, jak będzie w przyszłym.
Pomyłki, niestety, są nagminne. Podobnie jak Jadzia kupiłam w ogrodniczym Landini, a zakwitła czerwona tygrysia :lol: Również sytuacja opisana przez Izę nie jest mi obca- 3 lilie, każda inna i żadna właściwa, chociaż z etykietami zamawianej odmiany :lol: Pewnym pocieszeniem jest uroda tych pomyłek, ale przecież chyba nie o to chodzi...

Ostatnio nie robiłam zdjęć, więc sprzed kilku dni liliowiec Frans Halls
Obrazek
Miłego dnia :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”