Moja działka - ... a mnie jest szkoda lata - Irena37 cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Re: Moja działka - ... a mnie jest szkoda lata - Irena37 cz. 3

Post »

Krysiu mrozi u nas mrozi -11C i do tego wieje, okropnie zimno, najlepiej na tym wyjdą rośliny, które są jeszcze w ziemi a wiosny to już chyba wszyscy oczekujemy.

Jacku ciemierniki, które mam to wszystkie mają dużo kwiatów, może to takie odmiany. Gdy jest odpowiednia pogoda to rzeczywiście kwitną wielkimi kępami. Miło się patrzy na te oznaki wiosny choć są jeszcze bardzo skromne.

Halinko kilka ciepłych dni i mogliśmy się pocieszyć pierwszymi kwiatkami, ciekawa jestem jak będzie po tych mrozach.
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Irenko ;:167 popodziwiałam Twoje bratki ROCOCO ze strony 15 ... cudne są ;:138 ;:138 ;:138
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

IRENKO
U mnie też mrozi już od trzech dni, ale dzisiaj śniegu spadło i to wcale nie tak mało.
Roślinkom będzie cieplej w stópki ;:65
Awatar użytkownika
romawr
100p
100p
Od: 7 lut 2011, o 17:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Irenko to co zobaczyłam w twoim ogrodzie to mnie zatkało !!!!
siedzę już 5 godz w twoim ogrodzie i nie wierzę w to co widzę ;:154
Mam wrażenie że jestem w hurtowni kwiatów gdzieś w Holandii a nie w naszych okolicach i to w ogrodzie pod gołym niebem w niezbyt przychylnym klimacie.
WIELKI SZACUN ;:180 ;:180 ;:180 ;:180 ;:180 ;:180 ;:180 ;:180 ;:180 ;:180
Powiedz co dajesz tym roślinką oprócz kompostu że tak zdrowo wyglądają.
Czym chronisz rośliny przed szkodnikami ? czy stosujesz Efektywne Mikroorganizmy ?
Kolory twoich kwiatów są bajeczne , nie wiem czy to zasługa dobrego aparatu, czy faktycznie są ;:79 takie piękne
Pozdrawiam i serdecznie zapraszam - Roma
Mój azyl
Wizytówka
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko mnie te bratki też się podobają, wysiej je jak ci radziłam a będziesz latem cieszyć się ich widokiem.

Krysiu u nas teraz też śniegu napadało ale przedtem solidnie ziemię zmroziło, żeby wreszcie ta zima się skończyła.

Romo miło cię powitać w moim ogrodzie, serdecznie dziękuję za tyle niezwykle sympatycznych słów, mnie też zatkało kiedy przeczytałam jak oceniasz moją działkę. Wspominasz o nieprzychylnym klimacie, najgorsze są zimy a zwłaszcza 2010 r. wiele roślin zmarzło i trzeba było je usunąć, dobrze, że teraz bez problemu można uzupełnić nowymi. Przyznaję, że wymaga to wiele pracy aby utrzymać ogród i rośliny w dobrym stanie. Z początku kiedy zajęliśmy się działką przez wiele lat każdego roku była nawożona obornikiem, w ten sposób urzyźnialiśmy ją, obecnie dajemy tylko kompost i uzupełniamy nawozami odpowiednimi dla danego gatunku, nawozu EM na razie nie stosowałam, nie stosuję także środków ochrony roślin z wyjątkiem tych do walki z mszycami i przeciwgrzybowych w czasie mokrego lata. Jeśli chodzi o zdjęcia nie "upiększam" ich, pokazuję rośliny takie jakie są w rzeczywistości, aparat mam przeciętny, który nie za bardzo lubi kolor ciemno-czerwony, zwykle go rozjaśnia.

Romo obejrzałam wizytówkę waszego ogrodu, jestem pod wrażeniem nie tylko ogromnej przestrzeni ale i pięknego ogrodu, który wygląda jak wspaniały ośrodek wypoczynkowy z wszelkimi wygodami. Twoim gościom tylko pozazdrościć takiego wypoczynku. Najbardziej mnie oczarował twój zwierzyniec a szczególnie "puchate kurki", jakie one są śliczne, zresztą wszystkie zwierzaczki są cudowne.
Pozdrawiam Irena :wit
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Irenko...piękne oznaki wiosny u ciebie. ;:138 . Zwłaszcza te ranniki..nie mogę ich dorwać. :roll: . U mnie prócz pąków ciemierników...żadnych oznak wiosny. :evil: Mam cichą nadzieję że w końcu i do mnie zawita, choć ciągle mroźno. Przesyłam ;:196
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

IGOR ,przecież to kokoryczka . ;:108 Nie znasz jej . :?:
Awatar użytkownika
romawr
100p
100p

Post »

Igor też tak uważam ;:138 ;:138 ;:138
Z ogrodów które odwiedziłam dotychczas masz Irenko u mnie I miejsce ;:77
Jakość i kondycja roślin nie do pobicia przynajmniej przez zemnie
Tylko 2 rośliny udało mi się dopiero takie piękne osiągnąć , to jest hortensja i maliny.
Z różanecznikami poległam, chcę je zmusić do słońca,bo tylko takie mam stanowisko no i kicha ;:223
Mój azyl
Wizytówka
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zeniu też miło było mi spoglądać na rozwijające się pierwsze kwiaty, teraz znowu wszystko pod śniegiem. Co do ciemierników to mże ta odmiana jest nieco późniejsza a ranniki na pewno dostaniesz , u nas w ubiegłym roku były w sprzedaży. ;:196

Igorze rzeczywiście dawno cię nie było i tyle miłych, sympatycnych słów, że nie wiem co powiedzieć, po prostu bardzo, bardzo dziękuję. Wiosna do ciebie też przyjdzie, kiedy pączki są na wierzchu to szybko się rozwiną. Na twoje pytanie już Jola odpowiedziała, to jest kokoryczka wielokwiatowa.

Joluś dziękuję za odpowiedź. ;:196

Romo jesteś niezywkle miła, pięknie dziękuję, chyba zbyt wysoko oceniłaś mój ogród, tu na forum jest wiele przepięknych ogrodów godnych podziwu. Wspominasz o Rh, one nie bardzo lubią pełne słońce, u mnie rosną w półcieniu natomiast azalie rosną w różnych warunkach, może zdecyduj się na nie, te wielkokwiatowe są wyjątkowo piękne i do tego cudownie pachną oraz nie wymagają takiej pielęgnacji jak Rh. Jeśli się zdecydujesz jednak na Rh to może zrób im sztuczną osłonę przed słońcem np. pergolę z pnączami albo drewnianą ściankę z listewek, na pewno coś wymyślisz.

Dzisiaj u nas ponuro, zimowo więc coś ciepłego

Obrazek
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Ciekawie się te kolorki zestawiły. :wink: Bardzo lubię oglądać twój ogródek, bo jest taki słoneczny i te optymistyczne kolorki. :D Masz dużo roślin i dużych, a nie stwarza nic w tych nasadzeniach bałaganu. Jak ty to robisz? :shock: U mnie to zaraz małpi gaj powstaje. :?
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
romawr
100p
100p

Post »

Irenko na pewno cię posłucham i zrezygnuję z Rh. Pergoli nie zrobię bo musiała bym je zasłonić i widok z altanki na nie mijał by się z celem. Moja koncepcja to patrzeć na ogród z daleka jak na obraz, dlatego moje nasadzenia są głównie iglaki w różnych kolorach i krzaki o zwartym pokroju i kolorowych liściach jak np berberysy
Mój azyl
Wizytówka
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

IRENKO ciepłe kolorki się przydadzą jak za oknem znów biało . Niestety nie mozna sugerować się zapowiedziami pogody oni tylko przypuszczają a pogoda sobie . No ,ale chyba już niedługo doczekamy się wiosny . Mówią ,ze róż do oranżu nie pasuje a tu wręcz przeciwnie serduszka z ognistą azalią ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu miło, że lubisz oglądać mój ogródek, dziękuję. Rośliny są dość duże bo i ogród liczy wiele lat, u mnie też rośliny rozrastają się i robi się gąszcz więc każdego roku latem robią "przerzedzenia" bo inaczej to byłoby gorzej jak w małpim gaju.

Romo może nie będziesz musiała całkiem rezygnować z Rh, pojawiają się na rynku coraz nowsze odmiany Rh i azalii i będzie można odpowiedni gatunek dobrać, taki, który toleruje słońce. Też lubię oglądać ogród z oddali kiedy mieni się różnymi kolorami. Iglaków też mam wiele, tworzą one przyjemny i zdrowy klimat oraz to, że ogród o każdej porze roku ładnie wygląda.

Jadziu ;:196 trudno byłoby mi kolorami dobierać rośliny żeby pasowały do siebie, zbyt wiele jest ich upchanych na rabatch. Zimy to ja też mam serdecznie dość a tu dzisiaj solidnie przymroziło, podobno ma tak być do końca tygodnia.

Życzę słonecznej i przyjemnej niedzieli.

Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Irenko Twoim bajecznym ogrodem zachwycam się wciąż od nowa. A dziś muszę dać wyraz moim zachwytom nad Twoimi zdjęciami. Robisz je przepięknie, niesamowite ujęcia, takie zdjęcia to tylko do albumu.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

IRENO

Ale u mnie dzisiaj przymroziło -12, dobrze że troszkę śniegu leży na tych roślinkach.
Jak zwykle radujesz nasze zmrożone oczka ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”