Nowy ogród Jacka 2010

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nowy ogród Jacka 2010

Post »

To dziwne bo u mnie w nocy spadło ponad 30 litrów na m2 a dzis jeszcze w ciągu kilku minut dolało 15 litrów, to od wczoraj z 50 będzie - już wystarczy :?
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Przemek :wit Te deszcze idą pasmami. Tak samo było we wtorek - w Wawie ulewa a u mnie parę kropel spadło. Na szczęście jest jeszcze wilgotno po piątkowej ulewie. Zapowiadają kolejne deszcze.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na dzień dobry kilka teraźniejszych widoczków:
trzykrotka często denerwuje, bo się pokłada, łamie itd, ale jak się spojrzy dokładnie na jej kwiat to wszelka niechęć pryska
Obrazek

kilka tegorocznych debiutów:
debiut mocno spóźniony - roślina jest już u mnie od pięciu lat
Obrazek

z titonią były problemy - wszystkie siewki padały zaraz po wykiełkowaniu. Jedna jakimś cudem uratowała się i to chyba wystarczy, bo roślina dość spora
Obrazek

późno wyszedł, bo był zalany wiosną ale nadrobił straty; klejnocik wśród słoneczniczków
Obrazek
dosia
1000p
1000p
Od: 1 lut 2009, o 16:10

Post »

Jacku ,dzięki kopru przyjmę każdą ilość ;:108 ,może kardy posiejesz wiosną? mam nasionka. Ale śliczne zdjęcia porobiłeś ;:224 .Nawet mnie zachwyciły "robale" :wit
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
x-d-a

Post »

Jacku, słoneczniczek ma prześliczne listki, które są ozdobą samą w sobie!
Obejrzałam też zaległe fotki - fajnie uchwyciłeś lokatorów swojego ogrodu ;:63
Ja też nie niszczę żadnych żyjątek - nawet tych najbardziej obrzydliwych ślimaków. Chyba podobnie jak Ty wychodzę z założenia, że w przyrodzie potrzebna jest równowaga, a każde zwierzątko ma swoje określone miejsce w ekosystemie i łańcuchu pokarmowym.
Pozdrawiam Cię ciągle jeszcze wakacyjnie :wit
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacek, piękna trzykrotka, super ją uchwyciłeś Obrazek a co to za słonecznik, listki ma zabójcze.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Dosiu :!: Podaj jakieś namiary na pw to się jakoś zgadamy. Kopru chętnie się pozbędę (przywiozę Ci).
A robale -fajne są. Dziś znalazłem odjazdową gąsienicę - zieloną z czarnymi pręgami w poprzek ciała i czarnym rogiem na głowie. Szkoda że nie wiem, jakiego to owada :)

Dalu, ekosystem jest dla mnie ważny i szprycowanie ogrodu chemią to ostateczność nie norma. U mnie np. ślimaki nie robią dużych szkód. Przyczyna jest prosta - mają pod dostatkiem soczystej trawy kompostowanej lub rosnącej dziko. Co najwyżej wyrzucam dość daleko za płot.
Nawożenie kompostem a nie nawozami chemicznymi też daje pozytywny efekt - rośliny są zdrowsze a gleba wciąż ma dobrą próchniczą strukturę :)

Mateusz,dzięki :) Słoneczniczek szorstki 'Lorain Sunshine' Słabo go wyeksponowałem sądząc, że będzie wysoki jak inne słoneczniczki ale go przesadzę :)
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jacku, ta trzykrotka bardzo wdzięcznie zapozowała, ale ma piórka :shock: :lol: :lol:
Nawet nie pomyślałabym, że tak ładnie wygląda z bliska ;:108
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku
Pięknie pokazałeś inne oblicze trzykrotki :D
Takie niepozorne kwiatuszki :!:
Ciekawy tojad.
Titonie piękne, miałam je i byłam zadowolona, ale ostatnio nie udało mi się dostać nasionek.
Mówisz, że słoneczniczek jest niższy od standardowych ?
Fajne ma listki ;:3
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Aniu :!: Trzykrotka ma bardzo ładne kwiatki, choć dopiero z bliska w pełni można to docenić. Podobnie jak u rojników.

Agnieszko :wit Titonię mam pierwszy raz i jestem zdumiony jej wielkością :shock: Mój znajomy stwierdził, że to taka megacynia :;230 Też nie mogłem wcześniej zdobyć jej nasion.
Słoneczniczek ma ok.30cm. To niedużo jak na ten gatunek. Liście ma odlotowe ;:108
Tojad :arrow: przywiozłem go z Alp i przez te wszystkie lata myślałem że to..... bodziszek :oops: Nawet posadzony z bodziszkami. A tu w tym roku niespodzianka :D
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jacku nie przesadzaj zbyt pochopnie tego słoneczniczka. Mój w tym roku ma już ok. 80 cm i obawiam się, że w przyszłym roku może być jeszcze wyższy. Niestety mocno ściemniały mu listki :(
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iza, dziękuję :) Aż sobie poczytałem o tym słoneczniczku i niebywałe - dorasta do 150cm :shock: Mój ma ok.40cm i myślałem, że na tym koniec ;:223 To jednak nie przesadzam go ale z tym ciemnieniem liści to trochę mnie zmartwiłaś :( Czyżby się uwsteczniał do gatunku :?: Może go trzeba będzie odmładzać co jakiś czas.
Kilka ciekawych siewek znalazłem ostatnio w ogrodzie: na skalniaku siewka sadźca purpurowego, przy tawułkach chyba perukowiec bordowy, w innym miejscu akacja i jeszcze jakiś nieznany mi wilczomlecz (może złoty). Podejrzewam, że ten tojad lisi też się wysiał, bo mógłbym przysiąc, że przywiozłem wtedy bodziszka ;:224 Ale wszystkie te niespodzianki bardzo mnie cieszą :D Nawet lnica, która fajnie się komponuje i wyrywa jak się znudzi :;230
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02

Post »

O właśnie! Ja bardzo lubię chwasty, co ładnie wyglądają, a potem ładnie się wyrywają. :;230
Agata
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Wiesz co,Jacek....mimo wszystko Ci Twoi lokatorzy piękni są....szczególnie podoba mi się slimaczek i ta pasiasta panienka :uszy
Piękne zdjecie trzykrotki :uszy
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Agatko :!: Czasem jakiś chwast mi pasuje i go zostawiam. Popłoch zawsze 1-2 zostaje na pamiątkę postawienia stopy na tej ziemi :) I mam słabość do dzikich lepnic, a ostatnio pojawił się rdest o ciekawym deseniu liści. Gdybym go rozmnożył, z pewnością zostałby uznany za roślinę ozdobną :;230

Grażynko dziękuję :) Zwierzęta to nasi "mali bracia" (ślimaki też :;230 ). Jeden taki "mały brat" obgryzł mi połowę liści na kalinie. Ale gąsienica jest tak odlotowa, że pozwalam jej, byleby całego krzaczka nie zjadła, bo młody jeszcze.
A gdzie Ty widziałaś odętkę :?: Może myślałaś o trzykrotce, bo też Wirginijska :lol:

Moja lilia 'Casablanca' drugi tydzień trzyma mnie w napięciu :? . Pąki takie duże ale wciąż zamknięte. A u mnie 3 lilie na krzyż więc takie kwitnienie to święto. No dobra - czekam dalej ;:224
Nareszcie zabrałem się za ogródek ziołowy, bo zarósł kompletnie. Ziółka wędrują do suszenia, chwasty na kompost, nasionka do pudełek i lać wodę, dużo wody,bo tam skała.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”