Nowy ogród Jacka 2010
- przemekg
- 1000p
- Od: 9 sty 2010, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nowy ogród Jacka 2010
To dziwne bo u mnie w nocy spadło ponad 30 litrów na m2 a dzis jeszcze w ciągu kilku minut dolało 15 litrów, to od wczoraj z 50 będzie - już wystarczy 

- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Przemek
Te deszcze idą pasmami. Tak samo było we wtorek - w Wawie ulewa a u mnie parę kropel spadło. Na szczęście jest jeszcze wilgotno po piątkowej ulewie. Zapowiadają kolejne deszcze.

- JacekP
Na dzień dobry kilka teraźniejszych widoczków:
trzykrotka często denerwuje, bo się pokłada, łamie itd, ale jak się spojrzy dokładnie na jej kwiat to wszelka niechęć pryska

kilka tegorocznych debiutów:
debiut mocno spóźniony - roślina jest już u mnie od pięciu lat

z titonią były problemy - wszystkie siewki padały zaraz po wykiełkowaniu. Jedna jakimś cudem uratowała się i to chyba wystarczy, bo roślina dość spora

późno wyszedł, bo był zalany wiosną ale nadrobił straty; klejnocik wśród słoneczniczków

trzykrotka często denerwuje, bo się pokłada, łamie itd, ale jak się spojrzy dokładnie na jej kwiat to wszelka niechęć pryska

kilka tegorocznych debiutów:
debiut mocno spóźniony - roślina jest już u mnie od pięciu lat

z titonią były problemy - wszystkie siewki padały zaraz po wykiełkowaniu. Jedna jakimś cudem uratowała się i to chyba wystarczy, bo roślina dość spora

późno wyszedł, bo był zalany wiosną ale nadrobił straty; klejnocik wśród słoneczniczków

-
- 1000p
- Od: 1 lut 2009, o 16:10
Jacku ,dzięki kopru przyjmę każdą ilość
,może kardy posiejesz wiosną? mam nasionka. Ale śliczne zdjęcia porobiłeś
.Nawet mnie zachwyciły "robale" 

Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
pod naszym niebem
Jacku, słoneczniczek ma prześliczne listki, które są ozdobą samą w sobie!
Obejrzałam też zaległe fotki - fajnie uchwyciłeś lokatorów swojego ogrodu
Ja też nie niszczę żadnych żyjątek - nawet tych najbardziej obrzydliwych ślimaków. Chyba podobnie jak Ty wychodzę z założenia, że w przyrodzie potrzebna jest równowaga, a każde zwierzątko ma swoje określone miejsce w ekosystemie i łańcuchu pokarmowym.
Pozdrawiam Cię ciągle jeszcze wakacyjnie
Obejrzałam też zaległe fotki - fajnie uchwyciłeś lokatorów swojego ogrodu

Ja też nie niszczę żadnych żyjątek - nawet tych najbardziej obrzydliwych ślimaków. Chyba podobnie jak Ty wychodzę z założenia, że w przyrodzie potrzebna jest równowaga, a każde zwierzątko ma swoje określone miejsce w ekosystemie i łańcuchu pokarmowym.
Pozdrawiam Cię ciągle jeszcze wakacyjnie

- Matemax
- 1000p
- Od: 14 sty 2010, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jacek, piękna trzykrotka, super ją uchwyciłeś
a co to za słonecznik, listki ma zabójcze.

- JacekP
Witaj Dosiu
Podaj jakieś namiary na pw to się jakoś zgadamy. Kopru chętnie się pozbędę (przywiozę Ci).
A robale -fajne są. Dziś znalazłem odjazdową gąsienicę - zieloną z czarnymi pręgami w poprzek ciała i czarnym rogiem na głowie. Szkoda że nie wiem, jakiego to owada
Dalu, ekosystem jest dla mnie ważny i szprycowanie ogrodu chemią to ostateczność nie norma. U mnie np. ślimaki nie robią dużych szkód. Przyczyna jest prosta - mają pod dostatkiem soczystej trawy kompostowanej lub rosnącej dziko. Co najwyżej wyrzucam dość daleko za płot.
Nawożenie kompostem a nie nawozami chemicznymi też daje pozytywny efekt - rośliny są zdrowsze a gleba wciąż ma dobrą próchniczą strukturę
Mateusz,dzięki
Słoneczniczek szorstki 'Lorain Sunshine' Słabo go wyeksponowałem sądząc, że będzie wysoki jak inne słoneczniczki ale go przesadzę 

A robale -fajne są. Dziś znalazłem odjazdową gąsienicę - zieloną z czarnymi pręgami w poprzek ciała i czarnym rogiem na głowie. Szkoda że nie wiem, jakiego to owada

Dalu, ekosystem jest dla mnie ważny i szprycowanie ogrodu chemią to ostateczność nie norma. U mnie np. ślimaki nie robią dużych szkód. Przyczyna jest prosta - mają pod dostatkiem soczystej trawy kompostowanej lub rosnącej dziko. Co najwyżej wyrzucam dość daleko za płot.
Nawożenie kompostem a nie nawozami chemicznymi też daje pozytywny efekt - rośliny są zdrowsze a gleba wciąż ma dobrą próchniczą strukturę

Mateusz,dzięki

- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jacku, ta trzykrotka bardzo wdzięcznie zapozowała, ale ma piórka
Nawet nie pomyślałabym, że tak ładnie wygląda z bliska

Nawet nie pomyślałabym, że tak ładnie wygląda z bliska

- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Jacku
Pięknie pokazałeś inne oblicze trzykrotki
Takie niepozorne kwiatuszki
Ciekawy tojad.
Titonie piękne, miałam je i byłam zadowolona, ale ostatnio nie udało mi się dostać nasionek.
Mówisz, że słoneczniczek jest niższy od standardowych ?
Fajne ma listki
Pięknie pokazałeś inne oblicze trzykrotki

Takie niepozorne kwiatuszki

Ciekawy tojad.
Titonie piękne, miałam je i byłam zadowolona, ale ostatnio nie udało mi się dostać nasionek.
Mówisz, że słoneczniczek jest niższy od standardowych ?
Fajne ma listki

- JacekP
Witaj Aniu
Trzykrotka ma bardzo ładne kwiatki, choć dopiero z bliska w pełni można to docenić. Podobnie jak u rojników.
Agnieszko
Titonię mam pierwszy raz i jestem zdumiony jej wielkością
Mój znajomy stwierdził, że to taka megacynia
Też nie mogłem wcześniej zdobyć jej nasion.
Słoneczniczek ma ok.30cm. To niedużo jak na ten gatunek. Liście ma odlotowe
Tojad
przywiozłem go z Alp i przez te wszystkie lata myślałem że to..... bodziszek
Nawet posadzony z bodziszkami. A tu w tym roku niespodzianka 

Agnieszko

Słoneczniczek ma ok.30cm. To niedużo jak na ten gatunek. Liście ma odlotowe

Tojad

- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jacku nie przesadzaj zbyt pochopnie tego słoneczniczka. Mój w tym roku ma już ok. 80 cm i obawiam się, że w przyszłym roku może być jeszcze wyższy. Niestety mocno ściemniały mu listki 

- JacekP
Iza, dziękuję
Aż sobie poczytałem o tym słoneczniczku i niebywałe - dorasta do 150cm
Mój ma ok.40cm i myślałem, że na tym koniec
To jednak nie przesadzam go ale z tym ciemnieniem liści to trochę mnie zmartwiłaś
Czyżby się uwsteczniał do gatunku
Może go trzeba będzie odmładzać co jakiś czas.
Kilka ciekawych siewek znalazłem ostatnio w ogrodzie: na skalniaku siewka sadźca purpurowego, przy tawułkach chyba perukowiec bordowy, w innym miejscu akacja i jeszcze jakiś nieznany mi wilczomlecz (może złoty). Podejrzewam, że ten tojad lisi też się wysiał, bo mógłbym przysiąc, że przywiozłem wtedy bodziszka
Ale wszystkie te niespodzianki bardzo mnie cieszą
Nawet lnica, która fajnie się komponuje i wyrywa jak się znudzi 

Kilka ciekawych siewek znalazłem ostatnio w ogrodzie: na skalniaku siewka sadźca purpurowego, przy tawułkach chyba perukowiec bordowy, w innym miejscu akacja i jeszcze jakiś nieznany mi wilczomlecz (może złoty). Podejrzewam, że ten tojad lisi też się wysiał, bo mógłbym przysiąc, że przywiozłem wtedy bodziszka

- riane
- Od: 24 lut 2008, o 12:02
O właśnie! Ja bardzo lubię chwasty, co ładnie wyglądają, a potem ładnie się wyrywają. 

Agata
- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
Wiesz co,Jacek....mimo wszystko Ci Twoi lokatorzy piękni są....szczególnie podoba mi się slimaczek i ta pasiasta panienka
Piękne zdjecie trzykrotki

Piękne zdjecie trzykrotki

- JacekP
Witaj Agatko
Czasem jakiś chwast mi pasuje i go zostawiam. Popłoch zawsze 1-2 zostaje na pamiątkę postawienia stopy na tej ziemi
I mam słabość do dzikich lepnic, a ostatnio pojawił się rdest o ciekawym deseniu liści. Gdybym go rozmnożył, z pewnością zostałby uznany za roślinę ozdobną
Grażynko dziękuję
Zwierzęta to nasi "mali bracia" (ślimaki też
). Jeden taki "mały brat" obgryzł mi połowę liści na kalinie. Ale gąsienica jest tak odlotowa, że pozwalam jej, byleby całego krzaczka nie zjadła, bo młody jeszcze.
A gdzie Ty widziałaś odętkę
Może myślałaś o trzykrotce, bo też Wirginijska
Moja lilia 'Casablanca' drugi tydzień trzyma mnie w napięciu
. Pąki takie duże ale wciąż zamknięte. A u mnie 3 lilie na krzyż więc takie kwitnienie to święto. No dobra - czekam dalej
Nareszcie zabrałem się za ogródek ziołowy, bo zarósł kompletnie. Ziółka wędrują do suszenia, chwasty na kompost, nasionka do pudełek i lać wodę, dużo wody,bo tam skała.

Grażynko dziękuję

A gdzie Ty widziałaś odętkę

Moja lilia 'Casablanca' drugi tydzień trzyma mnie w napięciu

Nareszcie zabrałem się za ogródek ziołowy, bo zarósł kompletnie. Ziółka wędrują do suszenia, chwasty na kompost, nasionka do pudełek i lać wodę, dużo wody,bo tam skała.