Cytrusy - porady ogólne
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Cytrusy - porady ogólne
Za mało/za rzadko podlewasz. Cytrusom w okresie wegetacji podłoże nie powinno przesychać, zwłaszcza jak wystawiasz na słońce. Po podlaniu woda powinna wypłynąć na podstawek.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Senior
- Od: 1 sty 2017, o 01:25
Należy dodać, że po wytępieniu miseczników niestety miseczki trzeba usuwać ręcznie.
- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jakie stężenie siarczanu magnezu stosuje się do cytrusów bo nie mogę znaleźć żadnej informacji na ten temat? Zarówno do zasilania doglebowego jak i dolistnego?
- Senior
Siarczan magnezu nigdy nie stosowałem do zasilania dolistnego, tylko jako środek zakwaszający podłoże. Po prostu podlewałem nim cytrusy i po kilku dniach mierzyłem pH ziemi. Na głębokości ok. 10 cm powinno być ok. 6. Jeżeli było większe to podlewałem drugi raz.
- patryk10015
- 500p
Możesz powiedzieć jakim stężeniem podlewałeś? I po jakim czasie mierzyłeś pH od podlania? Ewentualnie kiedy podłać po raz kolejny jeśli będzie nadal pH wyższe niż 6 jak ziemia przeschnie? Czy po odpowiedniej ilości dni od pierwszego zasilania?
- Senior
Ja stosuję małą łyżkę stołową na 3 litrowy pojemnik. Podlewam tak, aby woda wypłynęła na podstawek. Pomiar pH ziemi robię po kilku dniach. Siarczan magnezu to jedyny środek jaki stosuję dla zakwaszenia podłoża u cytrusów od wielu, wielu lat. Kwasowość ziemi w uprawie cytrusów ma decydujące znaczenie w ich uprawie. Przy pH wynoszącym około 6 rozwijają się prawidłowo korzenie i co najważniejsze pobierają wszystkie składniki odżywcze jakie im zaserwujemy. Ma to odbicie w części nadziemnej. Cytrus po prostu zdrowo rośnie.
- patryk10015
- 500p
Ok. Do zakwaszenia woda z kwaskiem cytrynowym nie lepsza? Zastosuje takie same proporcje bo głównie mi o niedobór magnezu zależy niż zakwaszenie. Ale będzie najwyżej 2w1.
- Senior
Kwasku cytrynowego nie stosuj ponieważ moim zdaniem jest szkodliwy dla korzeni. Co do braku u cytrusa niektórych pierwiastków, to jeżeli podłoże będzie miało odpowiednie pH to korzenie je znajdą. W każdym prawie nawozie znajdą się śladowe ilości magnezu, żelaza, boru itp.
- patryk10015
- 500p
Ok. Powiedz mi jeszcze bo zapomniałem raczej nie przenawoże jeśli siarczan magnezu dodam gdzieś pomiędzy jedno podlewanie bądź dodatkowo? Bo roślina jest systematycznie nawożona nawozem do cytrusów raz w tygodniu.
- Senior
Podlej samym siarczanem magnezu. Jeżeli nawozisz co tydzień to zdecydowanie za dużo. Wystarczy raz w miesiącu, ja daję nawóz co 1,5 miesiąca. Jeżeli masz np. pH podłoża większe jak 7 to cytrus nie pobiera tylu składników co powinien, nawóz pozostaje w ziemi, która bardzo łatwo ulega zasoleniu. Jest to bardzo niebezpieczne dla roślin, szczególnie dla cytrusów.
Mam jedno pytanie - kto stwierdził że twojemu cytrusowi brak magnezu? Jakie są tego objawy na liściach? Mile widziana fotka.
Mam jedno pytanie - kto stwierdził że twojemu cytrusowi brak magnezu? Jakie są tego objawy na liściach? Mile widziana fotka.
- patryk10015
- 500p
Stosuje nawóz raz w tygodniu bo tak akurat na opakowaniu od nawozu pisze. Niedobór magnezu bo pojawiają się żółte kropki, plamki na liścia i z opisów niedoborów tylko to dopasowałem.
- Senior
Przycinaj dalej do skutku.
Patryk10015 pomierz pH ziemi i sprawdź czy nie masz robactwa na liściach.
- patryk10015
- 500p
Ok pomierze. Robactwo było jakiś czas temu a dokładnie przędziorek. Pomogło płukanie liści pod prysznicem, wyciąg z czosnku i przecieranie liści wilgotnymi płatkami kosmetycznymi. Teraz profilaktycznie rano i wieczorem zraszam liście wodą.
- Senior
Te metody które wymieniłeś są nieskuteczne. Bawię się z cytrusami przeszło 40-ci lat i wiem co mówię - robiłem próby. To mit że wilgoć zabija cytrusy. Miałem młode siewki cytryn z przędziorkami nakryte folią przez 1,5 miesiąca. Aby zwiększyć wilgotność pryskałem je dwa razy w tygodniu i nakrywałem. Przędziorki rozmnożyły się.
Chcąc zwalczyć przędziorki na cytrusach należy użyć chemii i to kilkakrotnie.
Chcąc zwalczyć przędziorki na cytrusach należy użyć chemii i to kilkakrotnie.