Ogród Ali -> alana cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Ali -> alana cz.2

Post »

A ja pod nazwą Barabara znalazłam różę Barbara Austin :oops: ...Głodnemu to chleb na myśli... :;230
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Alutka prawie miesiąc później ale jestem i macham Obrazek
Obudziłam się z zimowego letargu, ogarnęłam już prawie działkę (no powiedzmy, że w połowie jestem), nawet mam kilka fotek :D
Widzę, że niezłe zakupy nasionkowe i nie tylko poczyniłaś :D Ta cynia skabiozowa ciekawa jest, muszę ją upolować ;:215
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Trochę małą przerwę sobie zrobiłam, ale wiadomo jak to przed świętami :wink: Dodatkowo pogoda w ostatnim tygodniu popsuła się, zimno, mokro, trochę śniegu, więcej gradu i oczywiście wiatr. Ale ja zawsze wyznaję zasadę, że do Wielkanocy wiosna zawsze się ociąga i dopiero po świętach robi się ciepło i słonecznie, miejmy nadzieję, ze już jutro zacznie sie poprawiać. Bo kilka rzeczy jest do zrobienia, rzodkiewki i sałatki trzeba koniecznie wysiać. A jak u Was z rzodkiewkami itp.?
W międzyczasie dostałam przesyłki z różami i liliami - jedne i drugie już wsadzone i tylko teraz zamartwiam się czy ten chłód nie wpłynie negatywnie na te rośliny. Zwłaszcza, ze róże nie za bardzo mnie zadowoliły swoją kondycją :? Ale poczekamy jak się przyjmą i jak będą rosnąć.

Mała sesja z zaległymi fotkami (do dzisiaj już przekwitnięte):
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A na koniec najpiękniejsza tęcza jaką w życiu widziałam, niestety tylko komórka wówczas była pod ręką, więc jakość zdjęcia nie oddaje tego fenomenalnego efektu - taka poświata biła z "końców" tęczy, że miałam ochotę biec i szukać w tych miejscach złota tęczowego ;:306

Obrazek

Obrazek

Baaa, nawet panoramiczne zrobiłam :;230
Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam jeszcze około świątecznie (w końcu dawniej świętowano jeszcze we wtorki) :D
jol_ka
1000p
1000p

Post »

No ja dziś zdecydowanie nie świętowałam :( praca, praca i jeszcze raz praca, kto to słyszał, żeby od razu po świętach do roboty gonić :evil:
Tęcza przecudnej urody ;:215 Panoramiczne całkiem nieźle Ci wyszły :D

Pierwsze wiosenne kwiatki też śliczne, szkoda że już przekwitły. U mnie też po krokusach już prawie śladu nie ma :( ale jeszcze chwila i zaczną się żonkile ;:333

Rzodkiewka posiana? Czy czekasz na jutrzejsze ocieplenie?

Dlaczego jesteś niezadowolona z róż? Gdzie zamawiałaś?
Pozdrawiam Jola
jo_linki
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja też bym pobiegła, piękne zdjęcia zrobiłaś tęczy a co było po drugiej stronie, pobiegłaś ;:306 .
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Tęcza jak z bajki,fajnie,że zdążyłaś ją uwiecznić na fotce...to na szczęście ;:333
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Aluś piękna wiosna u Ciebie. Wszystkie fioleciki ;:333 , ale iryski najładniejsze.
Fotka tęczy cudo, obłędnie wyszły Ci te zdjęcia ;:138
Dołączam do pytania Joli, co z różami nie tak, że jesteś zawiedziona? Możesz napisać gdzie zamawiałaś?
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak bardzo czekałam na ocieplenie i polepszenie ogólnych warunków atmosferycznych, a tu dopiero dzisiaj słońce dłużej poświeciło, a i tak nadal zimno. Ale rzodkiewki i sałatki wysiane. Tylko ziemia strasznie zimna, az po godzinie pracy na działce dłonie i stopy zmarznięte jakbym po śniegu "ryła". I jak tu cokolwiek ma rosnąć, od kilku dni flora przystopowała.

Jolu, Dorotko, nie jestem zadowolona z tych róż, ponieważ jakościowo odbiegają od tych, które zawsze kupuję (nawet te z kartoników jak dla mnie były ładniejsze), dokładniejsze informacje prześle na pw. Teraz tylko biegam na działkę i zerkam czy aklimatyzują się na mojej działce i cokolwiek wypuszczają. Klienci tego sprzedawcy sobie chwalili zakupy, więc zachęcona spróbowałam i ja, ale nie ma jak sprawdzone szkółki.
Jola, u mnie na razie kwitną te małe narcyzy, ale już takie normalne te wcześniejsze odmiany też szykują się, niedługo duet forsycjowo-narcyzowy zagości na jednej z rabat ;:3 A u Ciebie wszystkie nowe mają pąki?
DTJ_1 Dorotko, chciałam baaaardzo pobiec, aż podskakiwałam, ale deszcz mnie powstrzymał i altanki na działkach, a i zakład energetyczny na późniejszej trasie ;:306
Aniu też się ciesze ta tęczą podwójnie, bo ostatnio komórka buntuje sie i nie robi zdjęć w plenerze, a tym razem współpracowała, nawet panoramę mi cyknęła :wink:
Dorotko do pełni fioletów brakuje mi zdjęc łanów polno-leśnych przylaszczek, dawno nie byłam w jednym z moich lasów za miastem obsypanym przylaszczkami i zawilcami (o tej porze jest tam jak w bajce).

Kilka poniedziałkowych ujęć - pierwsze narcyzy tego roku:
Obrazek

Chionodoxa - kiedyś miałam ich dużo, ładnie wyrastały spod krzaczków róż, a aktualnie dwie roślinki zostały (w tym jedna złamana, podtrzymywać do zdjęcia trzeba było)
Obrazek

Obrazek

I trzy niedobitki:
Obrazek

A dla moich GOŚCI - coś słodkiego na deser, niby mazurek (z masą z mleka w proszku i kajmakiem jako polewą, pycha :;230 ), nie zdążyłam złożyć życzeń świątecznych, to ciastem się podzielę :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Oj, ciasto wygląda bardzo apetycznie :) , chętnie skosztuję...Szkoda, że tylko wirtualnie, bo straszny ze mnie łasuch :lol:
Żonkile ;:215 śliczne, żółciutkie jak słoneczka.
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, maila sprawdź :wink:
A na ciasto zapraszam bardzo bardzo gorąco w rzeczywistym świecie, fajnie byłoby sie spotkać kiedyś. A, że ja uwielbiam piec słodkości, to dla mnie byłaby prawdziwa przyjemność poczęstować Ciebie :D (ja tez łasuch, sama napiekę, potem sama zjadam ;:306 ).
A te narcyziki, to stare cebulki jeszcze biedronkowe z woreczka i pędzone z doniczek.
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Alutka ależ pyszności tu serwujesz kobieto :D Musimy kiedyś zrobić sobie mały zlocik, ja mieszkam mniej więcej w środku Polski, więc zapraszam :D Teraz byście mi się przydały do pomocy, a tak to muszę sama się męczyć ze zrywaniem darni...
Żonkile prześliczne, u mnie z całej takiej fajnej kilkuletniej kępki wyszły dosłownie 2 sztuki :evil:
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Alu u mnie z rana 3 stopnie na plusie,ale dziś ma być ciepełko ;:3
Kępa narcyzów optymistycznie mnie nastawiła na cały dzień,u mnie są jeszcze w pąkach.
Ciasto musi być przepyszne ;:333

Miłego dnia :wit
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Aluś może uda nam się kiedyś spotkać w realu...jestem jak najbardziej za :D
Jola szkoda, że wcześniej nie dałaś znać. Z chęcią bym pomogła...Lubię usuwać darninę...mam przecież wprawę, bo ciągle usuwam po kawałku u siebie :)
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Dorotka, darń jeszcze nie zdarta, zapraszam :lol:
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit
Dziękuję bardzo za taka wiosnę, tylko wieje (i to wcale nie byle jak), zimno i ochładza się po każdym jednodniowym ociepleniu (temp. ponad połowę spada). Takie nie wiadomo co, listopad, czy grudzień. Nawet na balkonie rośliny odczuwają chłód, bo stoją w miejscu od dłuższego czasu (a tak czekam na rukolę, a ta nic,tylko pierwsze listki ma).
Wczoraj poszłam na działkę zakopcować delikatnie lub nakryć igliwiem wierzchołki lilii, bo nie wiadomo czy jakiś mróz nie nadejdzie. Po ubiegłorocznych majowych mrozach, teraz będę latać za każdym razem :wink:
Z zimna na działce pracować nie idzie, to chociaż sobie rozrysowałam plan zagospodarowania części warzywnej, żeby to wszystko jakoś "upchnąć" z sensem. Teoretycznie praca wykonana, a jak będzie z praktyką, ciekawe... ;:306
jol_ka pisze:Dorotka, darń jeszcze nie zdarta, zapraszam :lol:
Jolu, to jeszcze ja mogę dołączyć, bo jestem tak naładowana nerwami, że szybko darń pozdzieram aby się wyżyć :wink: I spotkanie gotowe :wink: A co do narcyzów, kiedyś (jeden sezon) tez mało kwiatów pojawiło się, może potrzebują jednej wiosny do regeneracji, albo może trochę rozdzielić cebulki trzeba?
Aniu teraz zaczyna się najlepsze - wszystkie narcyzy zaczynają kolejno kwitnąć,uwielbiam ten moment, prawie przy każdej wizycie na działce zakwita nowa odmiana ;:333
Dorotko tez wierzę, że uda nam się kiedyś zorganizować jakis mini zlocik, trzeba będzie się dogadać któregoś sezonu (jak kupie dom z duuuużym ogrodem, to od razu przybywacie do mnie ;:306 ).

Ciężko mi podłączyć aparat do kompa :wink: , więc dzisiaj kilka fotek z komórki - głównie balkonowych itp.
Mini ogródek - sałatka (dolny rząd) i rukola (wyżej, bardziej w środku):
Obrazek

Za to bratki ładnie zadomowiły się i kwitną w najlepsze, dokupiłam dwie sadzonki, więc trzeba było przesadzić do wiekszej donicy i popatrzcie jakie ładne krzaczki na balkonie wyrosły:
Obrazek

Obrazek

A na deser drobne zakupy:
Obrazek

Obrazek

I wypatrzona w biedronce za śmieszne pieniądze, kolejna pozycja do różanego księgozbioru (macie jakieś ulubione pozycje różane?)
Obrazek

A tutaj ciekawa kompozycja wypatrzona przy jednej z olsztyńskich ulic (jakość foto paskudna, bo z komórki i przez zapadaną szybę samochodu :wink: ), na żywo efekt był o wiele lepszy - żółte narcyzy wyrastające spośród kawowo-brązowych żurawek, super duet:
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”