Z Elfowej krainy storczyków ;)))
-
Blue Monkey
- 500p

- Od: 31 gru 2008, o 20:04
Re: Z Elfowej krainy storczyków ;)))
Justynko gratuluję postępów, zwłaszcza u Ludisii
To był na prawdę fajny pomysł z tym pudełkiem, widać, że im tam dobrze
Nowe doniczki bardzo ładnie się prezentują
Co do plam, to ja tam sie zupełnie nie znam, ale pewna jesteś że już trzeba wyrzucić? Skoro tak je lubisz to może dałoby się je uratować...?
Pozdrawiam, Basia:)
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
SylwiaT- a ja już myślałam, że Ty Masz jakiegoś ładnegi i będę mogła Twojego pooglądać, a być może i do listy chciejstw dołączyć
Fotek nie ma i storczyki już wyniesione na śmietnik...
Joane- ja też się cieszę z postępów ludisii. Teraz, gdy mam mini "orchidarium", wiem, jak bardzo by się przydało takie " z prawdziwego zdarzenia"
Henryku- szkoda, ale ważniejsza pozostała kolekcja niż dwa falki
Blue_Monkey- ratowałam jednego storczyka przez ponad rok i hmm...chyba od niego reszta się zaraziła. A może już ze sklepu chore przyniosłam, Kto wie
Patrysiu- dziękuję w imieniu orchiei
Po wczorajszych przeprowadzkach zostało mi 7 doniczek glinianych, trzeba zacząć myśleć o ich uzupełnianiu

Joane- ja też się cieszę z postępów ludisii. Teraz, gdy mam mini "orchidarium", wiem, jak bardzo by się przydało takie " z prawdziwego zdarzenia"
Henryku- szkoda, ale ważniejsza pozostała kolekcja niż dwa falki
Blue_Monkey- ratowałam jednego storczyka przez ponad rok i hmm...chyba od niego reszta się zaraziła. A może już ze sklepu chore przyniosłam, Kto wie
Patrysiu- dziękuję w imieniu orchiei
Po wczorajszych przeprowadzkach zostało mi 7 doniczek glinianych, trzeba zacząć myśleć o ich uzupełnianiu
-
Blue Monkey
- 500p

- Od: 31 gru 2008, o 20:04
Skoro tak, to miałas rację, trzeba ratować całą kolekcję. Proponuję wycieczkę do kwiaciarni na pocieszenie
A może małe polowanie w OG? 
Pozdrawiam, Basia:)
-
bogumila
- 1000p

- Od: 17 cze 2008, o 19:02
Justynko Twoje storczyki bardzo ładnie się prezentują w tych szklanych doniczkach .
Storczyki profilaktycznie pryskaj miedzianem , może wtedy uchronisz je przed chorobami . Ja wszystkie swoje co jakiś czas pryskam i to pomaga . Szkoda tych co musiałaś wyrzucić
.
Storczyki profilaktycznie pryskaj miedzianem , może wtedy uchronisz je przed chorobami . Ja wszystkie swoje co jakiś czas pryskam i to pomaga . Szkoda tych co musiałaś wyrzucić
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Moje linki
- sylwiat26
- 50p

- Od: 5 sty 2010, o 16:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Koniecznie musisz pomyśleć o uzupełnieniu tych pustych doniczek.
Szkoda tych wyrzuconych, ale trzeba ratować resztę.Jak byłaś kiedyś w N.Sączu nie wstąpiłaś może do Nomi albo Reala?popatrzyć czy jest coś ciekawego. 
Pozdrawiam Sylwia;)
- justus27

Blu_Monkey- Jakbyś Czytała w moich myślach
Bogumiło- ja też pryskam. Ale ostatnio to troszku zaniedbałam.Brak czasu...Ale postaram się poprawić i wrócę do profilaktycznego oprysku
Sylwia- byłam w N.Sączu we wt, ale biegiem potem...bo tyle spraw na głowie ostatnio.A po nocy Żyjecie jakoś?
U mnie o poranku <ok.5> było pierwsze podtopienie bloku, a drugie ok.13. Szczęście w nieszczęściu autami uciekliśmy i tylko garaż i pwinice zalane,jutro wielkie sprzątanie. Oto fotka pływającego parkingu:

Moi Drodzy, Podpowiedzcie mi, jak zdezynfekować doniczki po powodzi. Kory mi nie zalało<była wyżej>, ale doniczki i podstawki pływają...
Bogumiło- ja też pryskam. Ale ostatnio to troszku zaniedbałam.Brak czasu...Ale postaram się poprawić i wrócę do profilaktycznego oprysku
Sylwia- byłam w N.Sączu we wt, ale biegiem potem...bo tyle spraw na głowie ostatnio.A po nocy Żyjecie jakoś?
U mnie o poranku <ok.5> było pierwsze podtopienie bloku, a drugie ok.13. Szczęście w nieszczęściu autami uciekliśmy i tylko garaż i pwinice zalane,jutro wielkie sprzątanie. Oto fotka pływającego parkingu:

Moi Drodzy, Podpowiedzcie mi, jak zdezynfekować doniczki po powodzi. Kory mi nie zalało<była wyżej>, ale doniczki i podstawki pływają...
- trzynastka

- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Justynko to okropne
ech ja mam tej aury już dość 
- justus27

Trzynastko- ja też
Mam nadzieję, że teraz słoneczko przez całe lato będzie...
- kasiunieczka_32
- 1000p

- Od: 19 maja 2010, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bardzo współczuję - straszny to widok.
Życzę takiego słońca i aury jak u nas na pomorzu.
Zaciekawiłaś mnie tymi perolikami - ostatnio w obi kupiłam właśnie takiego phal. i okazało się, że pachnie
Piękne masz kwiaty Justynko i bardzo szkoda tych chorych.
Ja troszkę na razie boję się stosować szklane doniczki, ale szklarenkę zrobię dla maluszków jak najbardziej.
Życzę takiego słońca i aury jak u nas na pomorzu.
Zaciekawiłaś mnie tymi perolikami - ostatnio w obi kupiłam właśnie takiego phal. i okazało się, że pachnie
Piękne masz kwiaty Justynko i bardzo szkoda tych chorych.
Ja troszkę na razie boję się stosować szklane doniczki, ale szklarenkę zrobię dla maluszków jak najbardziej.
- trzynastka

- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Justynko wstawiłam fotkę u siebie keiki berry oda jakie już jest 
- Haim

- Od: 19 cze 2009, o 01:16
Justynko, piękne szklane osłonki sprawiłaś swoim storczykom a kwitnienia oczywiście cudowne bez dwóch zdań.
Ta powódź to jedna wielka masakra, a jaką wilgoć teraz pewnie będziecie mieć w piwnicy przez podtopy
Co do doniczek, to jeśli to jest większa ilość, nalałabym do wanny gorącej wody z płynem do mycia naczyń, namoczyła doniczki i potem bym umyła już czystą wodą.
Taki mój pomysł ale może ktoś ma lepszy
Pozdrawiam i życzę Tobie oby ta paskudna woda jak najszybciej zeszła
Ta powódź to jedna wielka masakra, a jaką wilgoć teraz pewnie będziecie mieć w piwnicy przez podtopy
Co do doniczek, to jeśli to jest większa ilość, nalałabym do wanny gorącej wody z płynem do mycia naczyń, namoczyła doniczki i potem bym umyła już czystą wodą.
Taki mój pomysł ale może ktoś ma lepszy
Pozdrawiam i życzę Tobie oby ta paskudna woda jak najszybciej zeszła
-
Joane

- Od: 27 paź 2009, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Justynko, dwa dni nie byłam u Ciebie i aż się przeraziłam widząc fotki z zalania. Dobrze, że Tobie się nic nie stało.
- justus27

Kasiunieczka- pewnie, że Zrób dla maleństw ;) takie mini "orchidarium",przydaje się taki pojemnik, choćby dla ratowania jakieś bidulki. A hodowla w szkle...to eksperyment. Zobaczymy, czy reanimkowi się takie środowisko spodoba
Trzynastko-zaraz lecę do Ciebie
Patrysia- wybrałam wrzątek z dodatkiem octu. Mam nadzieję, że to wystarczy. Oczywiście wcześniej zostały wymytw w płynie do mycia naczyń
Haim- dziękuję za miłe słowa...Właśnie sklep, w ktorym kupiłam owe doniczki też został zalany. Póki co, jest zamknięty. Doniczki, ak pisalam wyżej już wymyte i wyparzone. U mnie dziś już po powodzi. Woda wypompowana i posprzątane, co się dało
Joane- na szczęście mieszkam na drugim piętrze. Ewakuacja była zarządzona do pierwszego piętra. Na szczęście tylko piwnice i garaże zalane, nawet do parteru woda nie podeszła.
Dziś jedna fotka, góra śmieci po porządkach <w poniedziałek mają ją wywieźć>

A teraz już tylko tematy storczykowe. Z okazji hmm..otwarcia swojej firemki, postanowiłam sobie sprawić prezent <jescze nie kupione, ale szukam w necie...> i kupić jakieś 5 może 10 sadzonek falków. I tu mam problem. Nie wiem, czy dam radę z maleństwami z butelki, czy jednak skusić się na nieco większe, ok. półroczne hybrydy falków.
Może Ktoś, cos Poradzi w tej kwestii?
Myślałam, żeby wykorzystać kolejny pojemnik na te sadzonki. Tylko, czy to dobry pomysł. Poradźcie?
Trzynastko-zaraz lecę do Ciebie
Patrysia- wybrałam wrzątek z dodatkiem octu. Mam nadzieję, że to wystarczy. Oczywiście wcześniej zostały wymytw w płynie do mycia naczyń
Haim- dziękuję za miłe słowa...Właśnie sklep, w ktorym kupiłam owe doniczki też został zalany. Póki co, jest zamknięty. Doniczki, ak pisalam wyżej już wymyte i wyparzone. U mnie dziś już po powodzi. Woda wypompowana i posprzątane, co się dało
Joane- na szczęście mieszkam na drugim piętrze. Ewakuacja była zarządzona do pierwszego piętra. Na szczęście tylko piwnice i garaże zalane, nawet do parteru woda nie podeszła.
Dziś jedna fotka, góra śmieci po porządkach <w poniedziałek mają ją wywieźć>

A teraz już tylko tematy storczykowe. Z okazji hmm..otwarcia swojej firemki, postanowiłam sobie sprawić prezent <jescze nie kupione, ale szukam w necie...> i kupić jakieś 5 może 10 sadzonek falków. I tu mam problem. Nie wiem, czy dam radę z maleństwami z butelki, czy jednak skusić się na nieco większe, ok. półroczne hybrydy falków.
Może Ktoś, cos Poradzi w tej kwestii?
Myślałam, żeby wykorzystać kolejny pojemnik na te sadzonki. Tylko, czy to dobry pomysł. Poradźcie?