Nowy ogród Jacka cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Izo-Tu.ja :!: Po burzy znów ziemia nasiąknięta i coś niecoś roślin trzeba powiązać.
Zaraz porównam moją lilię z Twoją.
Ceglana ścieżka jest w półcieniu więc macierzanka nie bardzo. Ale już wiem - muszę poprzywozić ze starego ogrodu tawułki i będą miały w sam raz, ładną ekspozycję. I jeszcze tawulec, kokorycz czekają na posadzenie do półcienia. Jarzmanka chyba też lubi półcień :?:
Ja herbatki ziołowe uwielbiam (nawet pokrzywę i dziurawiec) :) Teraz przypomniała mi się lukrecja, jako zioło herbaciane. Tylko gdzie ją dostać :? :?:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po wczorajszej burzy dziś wiązanie powalonych roślin. Zwłaszcza dalie leżały na ziemi. A zapowiadają kolejną burzę :? No nic - trzeba się uzbroić w cierpliwość i pozabezpieczać, co się da.
Letnie "słoneczka" kwitną :wink:
chyba nie muszę podpisywać, bo wszyscy te kwiaty znają. Mimo że takie pospolite mają swój urok
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
a obok "słoneczek" odcienie nieba
Obrazek

Obrazek
drugie kwitnienie przetacznika armeńskiego a u dołu dąbrówka rozłogowa 'Burgundy Glow'
Obrazek
ubiegłoroczna lwia paszcza (wbrew opinii, że to kwiat jednoroczny)
Obrazek
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Jacku, dziś znalazłam czas na zwiedzenie Twojego ogrodu, nie wiedziałam ,że z Ciebie taki pasjonat roślinny.Bardzo mi się u Ciebie podoba , zapowiada się świetny ogród. :lol:
marivsz
1000p
1000p
Od: 9 sie 2008, o 19:20

Post »

Witaj Jacku :D
Zainteresowała mnie ta roslinka-przetacznik armeński, można coś więcej o niej :?: ;) I wiesz u mnie w tamtym roku lwia paszcza też przezimowała w gruncie i na wiosnę puściła, ale tylko jeden krzak z bardzo wielu.
ogródeczek
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
Awatar użytkownika
Janek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 21 paź 2006, o 13:58
Kontakt:

Post »

i u Ciebie też słońca co nie miara. a u nas tylko parno i gorąco ale do słońca daleko... piękne rudbekie i wszystkie złóte i pomarańczowe słoneczne kwiaty!
Mój Ogródcz. 1 cz. 2
Zapraszam!
Awatar użytkownika
Janek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 21 paź 2006, o 13:58
Kontakt:

Post »

a i jeszcze co do lwich paszczy! to u mnie zawsze zimują! od pewnie 20 lat w niektórych miejscach są!
Mój Ogródcz. 1 cz. 2
Zapraszam!
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2006, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku dziękuje za odwiedziny - bardzo się cieszę że podobają Ci się moje róże, choć nie masz ich w ogrodzie :D ...ale Chopina obiecałeś - pamiętasz?:wink: Jacku z przyjemnością zaglądam do Twojego ogródka - złociste rudbekie, pachnące nagietki, lilie, liliowce - to kwiaty świadczące o kolejnej pięknej porze roku - lecie, a jak lato to wakacje...o jakże miło...
Jacku zacząłeś pokazywać swój ogród trochę"z oddali" - przygotowane miejsca na rabaty i posianą trawą, ścieżka - zapewne zrobisz piękny zakątek podobnie jak w "starym ogrodzie"... :D
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Jacku niby kwiaty pospolite ale jakie piękne :roll:

Świetne połączenia zdjęcie drugie i trzecie od końca, uwielbiam takie motywy ;:109 pozdrawiam cieplutko
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie moi Drodzy :!: Cieszę się z każdych odwiedzin. Przynajmniej wirtualnie w moim ogródku sporo ludzi :lol: Te wszystkie pochwały, na które nie zasługuję, należą się też Wam - za inspirację, motywację, uśmiech, no i rośliny oczywiście :!: Pewnie nie jedna osoba rozpoznaje swoje kwiatki, które u mnie tak pięknie rosną i przypominają mi Was. Dziękuję jeszcze raz ;:21
Igo23
aż mi wstyd, że to Ty pierwsza do mnie zajrzałaś, a ja się ciągle noszę z zamiarem i jeszcze nie byłem u Ciebie :oops: Zaraz to nadrobię. Dziękuję za miłe słowa :)
Marivsz
Gratulacje z egzaminów :!:
Przetacznik armeński to płożąca roślina o igielkowatych liściach i pięknych kobaltowych kwiatach. Tworzy teoretycznie poduchy , bo u mnie na razie przybiera kształt jakby go ktoś rozdeptał :wink: I tak samo w starym ogrodzie. Tyle wiem. Też chciałbym coś więcej się dowiedzieć, np. czy go ciąć, by przybrał zwartą formę :?:
Janku
dzięki; Tobie też gratuluję :!: Tak, słoneczne kolory, dlatego nazywam te kwiaty :słoneczka" :)
Trzeba obalać mity o krótkowieczności lwich paszcz czy laków, bo u mnie też z roku na rok zimują i kwitną. Takie stare lwie paszcze, laki wyglądają bardzo dostojnie, bo ich łodygi drewnieją i skręcają się.
Cillo
dziękuję, że tak pięknie to ujęłaś 8) 'Chopina' na pewno kupię albo tę białą, która rośnie u Ciebie ('Windsor Catedral' czy coś pokręciłem?). Jednak nie wypada róży sadzić tymczasowo, więc to dopiero, jak będę robił drugą część ogrodu, czyli rabaty kolorystyczne.
Pokazuję trochę więcej ogrodu, bo nadaje się więcej do pokazania :) A trawa już wzeszła, z czego się bardzo cieszę :lol:
Jollla500
Ty to masz oko :shock: To prawda, zdjęcia zestawiam, by pasowały do siebie. Chyba dlatego zapominam pokazywać inne zdjęcia.
Tę lobelię już w ub. tygodniu powinienem pokazać, ale rzadko wychodzę z aparatem do przedogródka. Tak samo rudbekie, lwia paszcza, liliowce - to wszystko przedogródek.
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Jacku mógłbyś zrobić zdjęcie Twojego całego ogrodu tak z daleka ,bo ciekawa jestem jak to się wszystko komponuje :roll: :?:
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Te liliowce to chyba mocno "dorosłe"? Takie duże kępy...Pięknie wyglądają! Mam 2 małe sadzonki rdzawego ( znajdy :wink: ) i też zakwitły. Nagietki uwielbiam - co prawda nie posiałam ich w tym roku, ale mam sporo samosiejek. Z ta lwią paszczą może jest podobnie - może się wysiewa sama...U mnie kilka nasion nasturcji przeżyło zimę i wyrosły w różnych dziwnych miejscach :shock: Lobelia w donicy świetnie się prezentuje. Po przekwitnięciu przytnij ją o 1/3 i powinna znów zakwitnąć - zawsze tak robię z tą w skrzynkach balkonowych.
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2006, o 18:22

Post »

A jednak cosik pamiętasz :wink: Jacku ta biel należy do angielki Winchester Catedral :wink:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Ido :!: Już o tym kiedyś pisałem - nie mogę robić zdjęć miejscom, które nie są zrobione, gdzie rosną chwasty itd. Kiedyś, jak już się z tym wszystkim uporam, będę robił większą perspektywę :)

Izo-Tu.ja, nagietki i nasturcje mam od Ciebie :) Nasturcje posiałem do dużej donicy, by sie przewieszały a nagietki twoje dziś pikowałem. Mam nadzieję, że na przyszły rok też same sie będą wysiewać tak, jak te na zdjęciu.

Dzięki Cillo, coś mi świtało z tą nazwą :) W każdym razie białe róże na pierwszym miejscu :!: W starym ogrodzie posadziłem w tym roku też dwie białe - wielkokwiatową i pienną.
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Witaj Jacku :) mi nagietki od Ciebie też cudnie kwitną :) piękny jest ten ich pomarańcz :)
A praktyki zaczęłam, zasuwam rowerem, tak cay dzień stoję lub kucam... i padam codziennie... po pracy jeszcze na podwórku robię... hosty wreszcie powsadzałam, ale ani kora nie mogę tam wysypać albi coś zadarniającego posadzić bo uświadomiłam sobie że przecież z wierzby liści leci tyle... że nie zagrabię potem tego... i trochę smutno na razie same te hosty wyglądają...
A w sklepie u nas to raczej drogawo jest... fakt mają wybór, bo starają się mieć różności i cały sezon, ale cena niestety...
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Alu za informacje. Trochę się wzbraniam przed sklepami ogrodniczymi, bo wiadomo - jak już wejdę, to z pustymi rękami nie wyjdę :? A roślin i bez kupowania u mnie przybywa i trochę czeka na posadzenie. Chcę do kupowania roślin podchodzić racjonalnie i z głową.
Cieszę się, ze nagietki Ci się podobają. U mnie rosną jak szalone i powoli je usuwam, bo przejść się nie da.
A szałwia od Ciebie rośnie jak szalona i już ją musiałem obłożyć kamieniami, bo pokładała się na ścieżkę. No i pięknie kwitnie, tak jak lobelia, którą pokazałem :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”